Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο εφιάλτης με τους παιδικούς σταθμούς ξανάρχεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε λίγες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα μπουν στη διαδικασία να υποβάλλουν αιτήσεις για μια θέση για το παιδί τους σε βρεφονηπιακό παιδικό σταθμό. Φέτος, οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες. Αν πάρουμε υπόψη μας τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, ο αριθμός των αιτήσεων που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από αρχές Ιούνη για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα είναι μεγαλύτερος από πέρυσι. Σε αυτό το πρόγραμμα ο γονιός δεν καταβάλλει τροφεία. Συγκεκριμένα, το 2010 οι αιτήσεις ήταν 24.856, το 2011 ήταν 54.954 και το 2012 ήταν 78.348.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων έχουν κάνει δυσβάσταχτα για τα νέα ζευγάρια, όχι μόνο τα τροφεία των ιδιωτικών, αλλά και αυτά των δημοτικών παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να βλέπουν την έγκριση της αίτησής τους σε αυτό το πρόγραμμα ως το μόνο τρόπο που έχουν για να στείλουν τα παιδιά τους στο σταθμό. Ομως, το πρόγραμμα αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές για να καλύψει την ανάγκη αυτή: Το 2012 από τις 78.348 αιτήσεις γυναικών δεκτές έγιναν οι 34.693. Και στη συνέχεια για να μπορέσουν να γίνουν δεκτά λίγο περισσότερα παιδιά, η συγκυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές ακόμα και από το φαΐ των παιδιών... Ηδη, λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδες γονείς βλέπουν το ενδεχόμενο απόρριψης της αίτησής τους σαν εφιάλτη...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και με αφορμή το πρόβλημα που είχε εκδηλωθεί πέρυσι είχε καλέσει τις μανάδες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος, να διεκδικήσουν: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους Δήμους για να αντιμετωπιστεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση. Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία.

Τους έλυσε τα προβλήματα η κυβέρνηση...

«Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;» Αυτό ισχύει κατά γράμμα για την πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον Τουρισμό, που χτες συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη των φορέων - δηλαδή των εργοδοτών - υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έφυγαν μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ καθώς, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου, «ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε την επίλυση του σοβαρού ζητήματος των Επιδομάτων ανεργίας που το ερχόμενο Φθινόπωρο η απώλειά τους θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους εποχιακά ανέργους με την προϋπόθεση να εξευρεθεί ισοδύναμη λύση...».

Πρόκειται για τη διάταξη του αντεργατικού νόμου 3986/2011 που περικόπτει δραστικά το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, γιατί από 1/1/2013 αν οι εποχικοί εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 450 ημέρες επιδότησης δε δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, ενώ από 1/1/2014 οι ημέρες επιδότησης μειώνονται στις 400. Αναρωτιόμαστε όμως ποια μπορεί να είναι η ισοδύναμη λύση; Και εύλογα υποθέτουμε ότι μια δραστική περικοπή μπορεί να «λυθεί» με μια άλλη δραστική... περικοπή.

... αφού έλυσαν πρώτα εκείνοι τα δικά της

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας «γκρίνιαξε» γιατί στα ξενοδοχεία αμφισβητείται η εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ - αυτή που υπέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι με μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 15% - λόγω της απουσίας της υποχρεωτικότητας. Επιπλέον, εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για το νέο δώρο στους επιχειρηματίες του Τουρισμού που αφορά την υποτιθέμενη «κατάρτιση» 10.000 νέων ανασφάλιστων εργατών με μισθούς των 400 - 450 ευρώ, μήπως - λέει - υποκατασταθούν θέσεις εργασίας.

Ποιοι τα λένε αυτά; Εκείνοι που καταδίκασαν τον κλάδο στην πείνα. Φρόντισαν να βάλουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης ενάντια στις απαιτήσεις των ξενοδόχων. Δεν εμφανίζονται πουθενά σε κανένα μικρό και μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων. Αποφεύγουν σαν ο «διάολος το λιβάνι» να οργανώσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση για τα καυτά προβλήματα του κλάδου. Και εντελώς υποκριτικά κλαίγονται για τους εποχιακά απασχολούμενους - που θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας - την ίδια στιγμή που δεν βγάζουν ούτε λέξη για την επίθεση των επιχειρηματιών του Τουρισμού μέσα στους τόπους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι του κλάδου οφείλουν για ακόμα μια φορά να ενισχύσουν τα συμπεράσματά τους για την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και να πάρουν τώρα τις αποφάσεις τους, να απαλλαγούν μια και καλή από τους «συνεργάτες» των δημίων των δικαιωμάτων τους. Πάντως, για την ηγεσία της Ομοσπονδίας είναι φανερό πως, όχι μόνο θεωρεί πως η συγκυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και η ίδια έχει φροντίσει να λύσει τα προβλήματα της κυβέρνησης (και των εργοδοτών), πασχίζοντας να σκορπίσει στον κλάδο συμβιβασμό και ηττοπάθεια.

Στο φόντο των ανταγωνισμών

Σαν «ζήτημα ερμηνείας» των διεθνών συμβάσεων χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τις προκλητικές αμφισβητήσεις της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Ο Α. Νταβούτογλου, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Τουρκάλας βουλευτή σχετικά με την κυριότητα νησίδων στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι στην περιοχή του Αιγαίου «δεν υπάρχουν οριοθετημένα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι για την Τουρκία «δεν έχουν ισχύ» οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου...

Οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν φέρει στο προσκήνιο το θέμα του Αιγαίου. Η επίμονη τακτική της Τουρκίας να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο και τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου ισχυριζόμενη ότι το Καστελόριζο και άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, γίνεται με την ανοχή και τη συναίνεση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συγκυβερνήσεών τους. Εδράζεται στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής κάτω από τη «σκέπη» των ΗΠΑ και της ΕΕ και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, φανερώνει τις προθέσεις της να προχωρήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Εξάλλου με τη «Συμφωνία της Μαδρίτης» (1997) που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη και αποδέχτηκαν όλες οι επόμενες, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και αναλαμβάνει τη «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών» (όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή οι έρευνες για πετρέλαιο).

Αυτό είναι και το πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων των δυο χωρών, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων του «Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας» και τους «52 γύρους» των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου «Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας» στις 4-5 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη και αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ δήλωσε ότι «μοιράστηκε» με τον Αντ. Σαμαρά «την κοινή πεποίθηση στηριζόμενη στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης win - win (σ.σ. όλοι κερδισμένοι) ότι πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, το Δεκέμβρη του 2012 με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» πρότεινε «συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου».

Τα σενάρια για «συνεκμετάλλευση» προκειμένου να «βγούμε όλοι κερδισμένοι»(!) προωθούν και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, με στόχο να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το καθεστώς NATOποίησης του Αιγαίου, προτρέπουν Ελλάδα και Τουρκία «να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δε συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα». Από την πλευρά της, η ΕΕ σπεύδει να χαρακτηρίσει σαν «ευρωπαϊκά» τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Γίνεται φανερό ότι οδηγός για τις εξελίξεις και τις επιλογές που γίνονται είναι η δίψα των μονοπωλίων και της ντόπιας αστικής τάξης για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, αλλά και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή, σχεδιασμοί επικίνδυνοι για τους λαούς. Αποκαλύπτοντας επίσης ότι η αστική τάξη μπροστά στο κέρδος δε λογαριάζει κυριαρχικά δικαιώματα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ταξίδια» και σχέδια μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Επίσημη επίσκεψη» στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί ο δήμαρχος Αθηναίων. Θα συναντηθεί και με το δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης Michael Bloomberg. Ξεχωριστή «συνάντηση εργασίας» θα έχει με τον επικεφαλής της δομής «Cities of Service» του Δήμου της Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε από τον Bloomberg το 2009, προκειμένου «να τονώσει τη συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών με τις ομάδες εθελοντών και τους ενεργούς πολίτες, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κορύφωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης». Ταυτόχρονα ο Γ. Καμίνης είναι ο επίσημος προσκεκλημένος σε εκδήλωση όπου συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αθήνα». Ανάλογη επίσκεψη και αντίστοιχες επαφές είχε ο δήμαρχος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο, ενώ θέλει να κάνει άλλη μια τέτοια «επίσκεψη» αυτήν τη φορά στη Μόσχα... Ολα προς εφαρμογή του σχεδίου για μια πόλη παραδομένη στο μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλεμπόρους και μεγαλοξενοδόχους, για επισκέπτες - υψηλά βαλάντια, με ένα κέντρο απαγορευμένο για το ταξικό κίνημα, τα λαϊκά στρώματα και τις κινητοποιήσεις τους. Σχέδιο για περιορισμούς και απαγορεύσεις διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων που έχει δημοσιοποιήσει καιρό τώρα ο δήμαρχος και το «θυμήθηκε» προχτές να το επαναφέρει προς «συζήτηση» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Συν τη μεθοδευμένη κατάργηση μιας σειράς έστω κουτσουρεμένων κοινωνικών παροχών και την αντικατάστασή τους από «εθελοντές» ιδιώτες, φιλάνθρωπες μεγαλοκυρίες και αμφιβόλων σκοπιμοτήτων, χοντρά χρηματοδοτούμενες από κράτος και ΕΕ ΜΚΟ. Σχέδια και μεθοδεύσεις όλα σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ... συναίτισε το ΣΕΒ!

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιγράφουμε κατά λέξη από τη χτεσινή «Αυγή»: «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ, Επιστρέφει ο ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση». Με ένα προβλημένο μονόστηλο, ένθετο στο θέμα για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην προχτεσινή συνέλευση των βιομηχάνων, η εφημερίδα ... εξηγεί πώς, ο μεν Αλέξης Τσίπρας «μάλωσε» τον πρόεδρο του ΣΕΒ για την αποχώρηση του Συνδέσμου από τις διαπραγματεύσεις και ο δε Δημ. Δασκαλόπουλος «απολογήθηκε» ότι η σχετική αποχώρηση ήταν ζήτημα «παρανόησης».

Βεβαίως, η χτεσινή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, επιβεβαίωσε ότι η «επιστροφή ΣΕΒ» κάθε άλλο παρά για τη διασφάλιση των εργαζομένων έγινε. Ο ΣΕΒ επέστρεψε για να δηλώσει πως δεν υπογράφει τίποτα, αρνούμενος οποιαδήποτε έγγραφη δέσμευση ακόμα και για το επίδομα γάμου (το οποίο κατά τα άλλα, στην προχτεσινή συνέλευσή του, τόλμησε να εμφανιστεί ότι θέλει να διασώσει - μόνο βέβαια για «τους εργαζόμενους που το λαμβάνουν (σ.σ. ήδη)»)... Αν λοιπόν η «Αυγή» κι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο ΣΕΒ συναιτίστηκε, με γεια τους με χαρά τους. Ακόμα και το δικαίωμα να βγουν να πανηγυρίσουν για τη μεγαλοσπλαχνία των βιομηχάνων έχουν, κανείς δεν μπορεί να τους το αρνηθεί.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η ...φιλοδοξία που διακρίνει το ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλο, όχι απλά συνομιλητή, αλλά και συμβουλάτορα, των μεγαλοεπιχειρηματιών διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, εδώ και καιρό παραδέχεται απροκάλυπτα πως δουλειά του είναι να εξωραΐζει την «ανταγωνιστικότητα» και να καλλιεργεί στους εργάτες αυταπάτες πως γίνεται να βγουν κερδισμένοι και οι ίδιοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Για τις «Παρεμβάσεις»

Με μια ανακοίνωση με τίτλο «Ηλίθιοι ή προβοκάτορες» τα μέλη των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που ανήκουν στην παράταξη των «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ», κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι πρότεινε (και κατόπιν υιοθετήθηκε) 24ωρη απεργία την Τρίτη ως άμεση απάντηση στον αυταρχισμό της επιστράτευσης και αυτό τάχα είναι... διασπαστικό!

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ ήταν όχι μόνο για 24ωρη απεργία την Τρίτη αλλά και για υιοθέτηση της πρότασης των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Ομως η πλειοψηφία δεν το δέχτηκε. Επιπλέον, η πρόταση του ΠΑΜΕ προς τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους (όπως και προς τα ΔΣ των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών) είναι για 48ωρη απεργία στις 16-17 Μάη.

Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ» είναι αυτοί που στην ΟΛΜΕ βγαίνουν στα κεραμίδια με την πρόταση για απεργία διαρκείας, σε συμμαχία με ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη ΔΟΕ παρά το κάλεσμα της εκπροσώπου του ΠΑΜΕ για συνεδρίαση έκαναν 8 μέρες να απαντήσουν... Είναι οι ίδιοι που, μπροστά στην επιστράτευση που διαφαίνονταν εδώ και μέρες, κήρυξαν αναμονή ως τις 17/5! Βοηθούν έτσι την κυβέρνηση να παίζει μονότερμα στο γήπεδό της, να σκορπά το φόβο, για να περάσει η επιστράτευση, να τσακιστεί το κίνημα ώστε να μπορέσει να περάσει ανενόχλητα όλα τα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα το επόμενο διάστημα...

Με Παπανδρέου ενάντια στο ΚΚΕ

Καρφί στο μάτι τους είναι για τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής το ΚΚΕ. Πειθήνια όργανά άλλων αστών στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το ταξικό λαϊκό κίνημα, τα φασιστοειδή στην ιστοσελίδα τους αναθυμούνται με νοσταλγία ως και τον Γ. Παπανδρέου: «Σαν σήμερα πριν από σαράντα εννέα χρόνια (14 Μαΐου 1964) ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ομιλώντας στη Βουλή προέβη στις εξής δηλώσεις: "Η πολιτική της κυβερνήσεως παραμένει σταθερά και αμετάβλητος επί των εξής σημείων: Ουδεμία γίνεται συζήτησις περί νομιμοποιήσεως του ΚΚΕ ούτε περί ομαδικού επαναπατρισμού. Είναι δυνατόν μόνον να εξετασθούν μεμονωμέναι περιπτώσεις. Ουδεμία σκέψις είναι δυνατόν να γίνει περί καταργήσεως του αδικήματος της κατασκοπείας. Η εκδίκασις τούτων μόνον θα γίνεται από τα πενταμελή εφετεία και όχι από τα στρατοδικεία. Εκ της γραμμής την οποίαν έχει χαράξει η Κυβέρνησις δεν πρόκειται να αποστή ούτε κατά κεραίαν". Σήμερα, εννοείται, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. "Το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας" όπως το χαρακτήρισε ο Γεώργιος Παπανδρέου βρωμίζει με την παρουσία του την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, έστω και ως ένα άταφο πολιτικό πτώμα. Η ιστορική λήθη έχει φτάσει σε τέτοιο έσχατο σημείο ώστε απόψε το απόγευμα να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση αφιέρωμα-υμνολόγιο σε έναν από τους μεγαλύτερους προδότες και εγκληματίες του Τόπου, τον μακροβιότερο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη. Με χρήματα που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, θα παραποιηθεί βάναυσα, για ακόμη μια φορά, η πραγματικότητα». Ούτε τα προσχήματα δεν μπορούν να κρατήσουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής για το πόσο ταυτίζονται στους στόχους με τους άλλους αστούς, πόσο θέλουν να αφοπλίσουν το λαό για να αλωνίζουν αλώβητα τα μονοπώλια. Ο λαός όμως και μνήμη έχει, και γνώση και θέληση, να στείλει τα φασιστοειδή και τα συμφέροντα που υπηρετούν στον απόπατο της ιστορίας, να ξεβρωμίσει πραγματικά ο τόπος από τη σαπίλα του συστήματός τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερχονται κι άλλα μέτρα

Χτύπημα στο σαθρό οικοδόμημα που προσπαθούν να στήσουν τους τελευταίους μήνες οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της συγκυβέρνησης και του μεγάρου Μαξίμου ότι δε θα παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, έδωσε η τελευταία έκθεση της Κομισιόν. Αφού απονέμει εύσχημα στην τρικομματική κυβέρνηση για τη μεγάλη πρόοδο, που σημειώθηκε στον τομέα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», από τις εκλογές του Ιούνη του 2012 έως και σήμερα με την εφαρμογή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η συγκυβέρνηση θα πρέπει ως το ερχόμενο φθινόπωρο να εξειδικεύσει νέα μέτρα, ισοδύναμα με το 4% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015 - 2016, και ας προσπαθούσαν να πείσουν η κυβέρνηση και τα αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία τον ελληνικό λαό, ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι επιτέλους δε χρειάζονται άλλα μέτρα, ενώ έρχεται η ανάπτυξη που θα δώσει λύσεις σε λαϊκά προβλήματα...

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε στα κυβερνητικά επιτελεία, τις πρώτες ώρες, μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης, ήταν το «non paper» που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αργά τη Δευτέρα, όπου και σημείωνε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προβλέπονται νέα μέτρα για τη διετία 2015 - 2016. Αφού κατάλαβαν ότι το επιχείρημα αυτό δεν είναι και πολύ πειστικό, επανήλθαν λέγοντας ότι το «κενό» που εντοπίζει η Κομισιόν, δεν είναι 8 δισ. ευρώ, αλλά «μόνο» 4,2 δισ. ευρώ, και ότι αυτό θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, καθώς η απαιτούμενη προσαρμογή είναι μικρή και θα αντιμετωπιστεί με τα αυξημένα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας...

Αυτό που προσπαθεί να συγκαλύψει η συγκυβέρνηση και τα ισχυρά ΜΜΕ που τη σιγοντάρουν, είναι ότι τα δεινά του ελληνικού λαού, όσο εφαρμόζονται και δεν ανατρέπονται οι συγκεκριμένες πολιτικές λιτότητας, όχι μόνο δε θα έχουν τελειωμό, αλλά θα συνεχιστούν για πολλά - πολλά χρόνια. Αλλωστε, τους καπιταλιστές πασχίζουν να βγάλουν από την κρίση, στους εργαζόμενους πρέπει να φορτώσουν τις συνέπειές της, αφού η κρίση συνεχίζει να είναι βαθιά και αυτό απαιτεί ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες κερδοφορίας, μαζί και κρατικό χρήμα και ιδιωτικοποιήσεις για να γίνουν επενδύσεις. Αλλιώς πώς θα γίνει καπιταλιστική ανάκαμψη;

Η επίθεση σε βάρος των μισθών και των συντάξεων, δε θα σταματήσει, αλλά αντίθετα θα συνεχιστεί. Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών το ίδιο. Η άγρια φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αλλωστε, την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης μιλούσαν για... τις μέρες της ευτυχίας που θα έλθουν, την ίδια ακριβώς στιγμή, συνέχισαν να κατεδαφίζουν τις εναπομείνασες λαϊκές κατακτήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προωθεί τη μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ ο υπουργός Εργασίας έχει έτοιμο το μηχανισμό μείωσής του με βάση τον οποίο θα τον νομοθετεί η κυβέρνηση. Γίνεται προσπάθεια από τον υπουργό Εργασίας, να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ κατά 35%. Με έκθεσή της η Βουλή προεξοφλεί τη νέα μείωση των συντάξεων για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η εργατική τάξη σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους τους φτωχούς αγρότες, πρέπει να εμποδίσει τα νέα μέτρα. Να διεκδικήσουν ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με προοπτική την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ