Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συκοφαντίες και λάσπη

Η συκοφαντία φαίνεται ότι έχει γίνει δεύτερη φύση στην τακτική της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΣΕΕ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη που για χρόνια ήταν ουρά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που και σήμερα ακόμα -παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες της-, συνεχίζει την παράλληλη πορεία της με αυτές τις παρατάξεις ομνύοντας στις μεγάλες «αξίες» της εργοδοσίας, την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», που αναφανδόν στηρίζει την καπιταλιστική ένωση των μονοπωλίων, την ΕΕ, επιτίθεται στο ΠΑΜΕ, γιατί -λέει- βάζει εμπόδια στην προκήρυξη κινητοποιήσεων... Ποιο άραγε ήταν το εμπόδιο που έθεσε το ΠΑΜΕ; Η πρότασή του για προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη με την επισήμανση ότι «Δεν μπορεί να εξαγγέλλονται απεργιακές κινητοποιήσεις δύο μέρες πριν την πραγματοποίησή τους. Απεργίες χωρίς απεργούς. Γι' αυτό και απαιτούμε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για την προετοιμασία της».

Ε, αυτή η σταράτη και καθαρή πρόταση, είναι το «εμπόδιο» στις κινητοποιήσεις που ανακάλυψαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ξεσπούν σε λάσπη και συκοφαντίες κατά του ΠΑΜΕ. Αναμενόμενο, από τις δυνάμεις εκείνες, που όχι μόνο δε θέλουν να οργανώσουν πραγματικές απεργίες, με πραγματικούς απεργούς, αλλά τις θέλουν απεργίες στα χαρτιά, για ντεκόρ στις πολιτικές τους επιδιώξεις, «απεργίες» άκαπνες ντουφεκιές, που θα οδηγήσουν το κίνημα στην απογοήτευση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα αντεργατικά μέτρα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση

Στήριγμα στην κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πλήξει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους, έσπευσαν να δώσουν χτες οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Βγάζοντας λάδι την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, την αντεργατική τους επίθεση, την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους που συνθλίβει το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού, σε ανακοίνωσή τους τα φασιστοειδή, αφού πρώτα ψελλίζουν για το θεαθήναι το κατιτίς ενάντια στους κυβερνώντες, συμπληρώνουν: «Το ίδιο επικίνδυνοι είναι και οι επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν περάσει ούτε μία φορά στη ζωή τους από σχολική αίθουσα». Ο ορισμός της χυδαιότητας και της συκοφαντίας ενάντια σε ανθρώπους που αγωνίζονται για το ψωμί τους και την ποιότητα του σχολείου, απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση, στην πραγματικότητα ό,τι θα περίμενε κανείς από τους εν Ελλάδι νεοναζί.

Στην ΠΑΣΕΒΕ η ελπίδα για τους αυτοαπασχολούμενους

Οταν η ΠΑΣΕΒΕ και τα σωματεία που συμφωνούν και παλεύουν με το αγωνιστικό της πλαίσιο τους καταγγέλλουν για τσιράκια των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και της ΕΕ, παρεξηγούνται.

Ο λόγος για τους «κυβερνητικούς εκπροσώπους» της ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφερόμαστε στον Κορκίδη της ΕΣΕΕ, στον Τζίβα των καθαριστηρίων και στον Λυμπερόπουλο των ταξί.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ενώ πρωτοστατεί στις μειώσεις μισθών των εργαζομένων, στη φοροληστεία, ταυτόχρονα καλούσε σε «συνδικαλιστική ησυχία» ενόψει της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων είναι αποκαλυπτικός. Αφού βλέπει μείωση του κύκλου εργασίας μόνο 55% στα καθαριστήρια και μιλά για «προσαρμογή» του κλάδου στην κρίση, εντοπίζει το πρόβλημα του κλάδου στο παρεμπόριο από νόμιμες και παράνομες επιχειρήσεις! (εννοεί όσους δεν πληρώνουν τους φόρους). Τελικά βρήκε και τη λύση.

Να διαχωριστούν, λέει, οι αυτοαπασχολούμενοι από όσους απασχολούν προσωπικό. Οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως λέει, δεν πληρούν ακριβώς την έννοια «επιχείρηση» σε σχέση με τη μεγάλη επιχείρηση που μπορεί να «διευρύνει την παραγωγή και την απασχόληση».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξί επίσης δεν βλέπει λόγο να κινητοποιηθούν οι ταξιτζήδες αφού αυτός και η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε μόνιμη διαβούλευση με την κυβέρνηση και το υπουργείο Συγκοινωνιών που έχει επιτυχίες. Το ταξί παρέμεινε στα χέρια του ταξιτζή.

Είναι προφανές ότι από τέτοιους εκπροσώπους στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα.

Το μόνο που κάνουν οι εν λόγω κύριοι είναι με κατεύθυνση και σχέδιο να βάζουν πλάτη να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική με «σιγή νεκροταφείου» για τη δικομματική κυβέρνηση.

Οι χιλιάδες έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοκινητιστές χρειάζεται να καταδικάσουν αυτού του είδους τους συνδικαλιστές, όχι μόνο να τους γυρίσουν την πλάτη αλλά να τους «παύσουν» στην κυριολεξία.

Να συμβάλουν με τη μαζική τους παρουσία στην ανασυγκρότηση του κινήματος. Το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ είναι ο μοναδικός δρόμος προοπτικής και ελπίδας για τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι τοπικές εκλογές και οι παγίδες για το λαό

«Ζητείται 40άρης και άνω, ολίγον κεντροαριστερός, ακομμάτιστος, με γνώσεις μάνατζερ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για υποψήφιος δήμαρχος στις τοπικές εκλογές του 2014. Προϋπηρεσία σε θέση περιφερειάρχη, δημάρχου, δημοτικού, περιφερειακού ή τοπικού συμβούλου, δεν είναι απαραίτητη»...

Κάπως έτσι, θα μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει το πνεύμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, σχετικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές και το προφίλ του «ιδανικού» υποψήφιου περιφερειάρχη και δημάρχου. Και βέβαια, είναι η πολλοστή φορά που μπροστά σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, επαναφέρει ο αστικός Τύπος - και δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη έρευνα - το ζήτημα των «ακομμάτιστων» και «άφθαρτων» υποψηφίων που «αυτούς θέλει ο κόσμος». Και αφού καλλιεργήσουν στη συνείδηση του λαού ότι αυτό είναι που έχει ανάγκη, αφού διαμορφώσουν τέτοια πραγματικότητα, τότε ως διά μαγείας πλασάρονται με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο οι «ανεξάρτητοι», «άφθαρτοι» και «ακομμάτιστοι» που βέβαια είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική σε περιφέρειες και δήμους.

Μήπως αυτό δε συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές; Μήπως έτσι δεν πλασάρονταν από τον αστικό Τύπο ο Καμίνης, ο Μπουτάρης, ο Δημαράς στην Πάτρα και άλλοι; Τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης συσκότιζαν το γεγονός ότι όλοι τους στήριζαν με χέρια και με πόδια τον αντιδραστικό «Καλλικράτη» - την «ιστορική μεταρρύθμιση» όπως έλεγαν - που έφερνε, περισσότερους φόρους, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές, κλείσιμο υπηρεσιών. Εχει αξία να θυμίσουμε ότι:

  • Οι ίδιοι οι δήμαρχοι, η ίδια η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού στους δήμους σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Και αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο υπηρεσιών πρόνοιας, παιδικούς σταθμούς κ.ά. αλλά και σε μαζικές διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων.
  • Υπάρχουν δήμαρχοι που ενώ διαφημίζουν το... κοινωνικό τους έργο με «παντοπωλεία», «φαρμακεία» και διάφορα άλλα, προχωρούν σε κατασχέσεις σπιτιών (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 18), τραπεζικών καταθέσεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, από ανθρώπους που χρωστούν δημοτικά τέλη και φόρους και δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν. Πολλοί δήμοι στην επαρχία κόβουν το νερό σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 18). Και μάλιστα, είναι αυτοί οι δήμαρχοι που πριν τις εκλογές του 2010, αποτελούσαν σημαία των «ακομμάτιστων» υποψηφίων.

Για το λαό, λοιπόν, αυτό που είναι καθαρό είναι πως οι τοπικές εκλογές δεν είναι καλλιστεία προσόντων των υποψηφίων. Και στις τοπικές εκλογές συγκρούονται πολιτικές. Μάλιστα, η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ο λαός ακούει περί «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» πρέπει να κουμπώνεται ακόμα περισσότερο... Ολοι όσοι από τώρα εκκολάπτονται για να παίξουν τέτοιο ρόλο, θα φέρουν νέα δεινά στους εργαζόμενους. Η Τοπική Διοίκηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού κράτους, είναι μηχανισμοί του. Η άρχουσα τάξη με βάση αυτό το δεδομένο σχεδιάζει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση. Από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», μέχρι το νέο εκλογικό σύστημα που θέλουν να φέρουν. Και επειδή λειτουργούν ως μηχανισμοί του κράτους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι πρέπει να κριθούν όλοι τους. Εργαζόμενοι, λαϊκά νοικοκυριά δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που ήδη έχει αρχίσει να στήνεται για τα καλά...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κάνει πως δεν κατάλαβε η «Αυγή»

Ο αρθρογράφος της «Αυγής» Θ. Καρτερός χαζός δεν είναι, σίγουρα κατάλαβε πολύ καλά τι είπε και τι δεν είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όταν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη κλήθηκε να σχολιάσει «τη θεωρία των δύο άκρων όπως την παρουσιάζουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι όταν μιλούν για τα δύο άκρα αναφέρονται συγκεκριμένα στη Χρυσή Αυγή και στο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι στο ΚΚΕ».

Η απάντησή του άλλωστε ήταν απολύτως κατανοητή: «Εγώ αναφέρομαι γενικά στη θεωρία των δύο άκρων, για όποιους κι αν αναφέρεται. Είναι ανιστόρητη. Δεν είναι σωστή. Δεν πρέπει να μπει ούτε στα σχολεία, ούτε στην κοινωνία, αυτή η θεωρία της ταύτισης του φασισμού, των ναζιστικών μορφωμάτων όπως είναι η Χρυσή Αυγή με άλλα πολιτικά κόμματα, πολύ περισσότερο ξαναλέω με το ΚΚΕ ή με τον κομμουνισμό».

Σίγουρα κατάλαβε καλά και το σχόλιο με το οποίο ο Δ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την απάντησή του, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει λαβές λόγω της τυχοδιωκτικής, της καιροσκοπικής πολιτικής του». Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό γίνεται λόγος και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στις συχνές εσωκομματικές τους τριβές.

Κι όμως, αυτά τα γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ έκαναν τον Θ. Καρτερό να βγει απ' τα ρούχα του και να γράψει: «Δηλαδή (...) έχουν τα δίκια τους ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος (...) Κάποια τα επιβεβαιώνει κι ο γραμματέας του ΚΚΕ (...) Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν ξέρει; Δεν καταλαβαίνει (...) για ποιον είναι δωράκι εκ του Περισσού οι λαβές του;». Κατά τον Θ. Καρτερό ύποπτη ήταν και η επισήμανση του Δ. Κουτσούμπα ότι αυτό το παραδέχονται και μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ...

Από δω το 'φερε από κει το πήγε, βρήκε ποιος δίνει λαβές στην κυβέρνηση, ποιος της δίνει δίκιο. Το ΚΚΕ. Να το το άθλιο υπονοούμενο για το ΚΚΕ, ότι «όποιος δε συμφωνεί μαζί μας είναι με την κυβέρνηση». Μόνο που και εδώ ΠΑΣΟΚική αντιγραφή κάνουν. Για να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν. «Παλιά τους τέχνη κόσκινο»...

Αξιώνουν πρόσθετες πληρωμές

Με παρατράγουδα ξεκίνησε η σχολική χρονιά για ορισμένους γονείς που έχουν γράψει τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσα από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Μια σειρά σταθμοί αξιώνουν πρόσθετες πληρωμές πέρα από την επιδότηση που εξασφαλίζει το πρόγραμμα. Καθώς όμως η ένταξή τους στο πρόγραμμα δεν τους επιτρέπει να επιβάλουν τροφεία, βρήκαν κάτι άλλο. Εμφανίζουν, για παράδειγμα, μια σειρά προαιρετικές δραστηριότητες, για τις οποίες οι γονείς πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα (π.χ. θεατρική αγωγή, μουσική, κ.τ.λ.), ως μέρος του καθημερινού προγράμματος, ζητούν πρόσθετα ποσά για την προμήθεια υλικών και άλλα παρόμοια. Κι αυτό τη στιγμή που οι οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 30.000 ευρώ. Αξιοποιούν μάλιστα την αγωνία των γονιών να μην αισθανθούν τα παιδιά τους μειονεκτικά, επειδή δε θα συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της τάξης τους, σαν μέσο πίεσης για να τους αναγκάσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Μπροστά στις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των γονιών, που διαμαρτύρονται για διακρίσεις σε βάρος των παιδιών τους, η ΕΕΤΑΑ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Κάθε Φορέας/Δομή που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή παιδαγωγική αντιμετώπιση των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Οι διευκρινίσεις της ΕΕΤΑΑ και οι συστάσεις προς τους ιδιωτικούς σταθμούς για «παιδαγωγική αντιμετώπιση» των μικρών μαθητών τους δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Οταν η Προσχολική Αγωγή αποτελεί εμπόρευμα τότε η παροχή της δεν υπακούει στους κανόνες της παιδαγωγικής αλλά καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς. Οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να βασίζονται σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης, με όρους και προϋποθέσεις που αποκλείουν χιλιάδες παιδιά. Πρέπει να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κατάλληλες υποδομές, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.

Αρμόδιος;

Κατά τη μιάμιση περίπου ώρα που διήρκεσε η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη, δε βρέθηκε κανείς να ρωτήσει για τον «902».

Αντίθετα, δυο μέρες μετά, ερώτηση για τον «902» τέθηκε από δημοσιογράφο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη.

Φαίνεται, θεώρησε τον Αλ. Τσίπρα πιο αρμόδιο από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να απαντήσει για τον «902». Εκτός κι αν απλά σκέφτηκε ότι ο Τσίπρας ήταν ο πιο κατάλληλος για να αναμασήσει όσα αναληθή και συκοφαντικά έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστά συγκροτήματα του Τύπου, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οχι ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία - τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση - αλλά απλά την καταγράφουμε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην ένταση των αγώνων η διέξοδος

Να λοιπόν που οι εργατικές κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο «ανεπίτρεπτες», αλλά, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν αστοί αρθρογράφοι, αποτελούν και «έγκλημα»! Μάλιστα, συνδέουν τις κινητοποιήσεις με τη στιγμή που γίνονται, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την ώρα που, όπως λένε, «η χώρα παλεύει για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα» (!) καθιστώντας τους εργαζόμενους υπεύθυνους για την πορεία της χώρας.

Πράγματι, οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνοι για την πορεία της χώρας, αλλά όχι όπως το εννοούν οι θεματοφύλακες της αντιλαϊκής πολιτικής. Η έκκλησή τους ισοδυναμεί με παράδοση των εργαζομένων και αποδοχή άνευ όρων του μονόδρομου των αντεργατικών μέτρων. Η νουθεσία τους να αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα την αντιλαϊκή λαίλαπα ως τη «σωτηρία τους» μόνο πρωτότυπη δεν είναι. Από το 2010 οι μεγαλοϊδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης ψάλλουν το ίδιο τροπάρι. Μονόδρομος τα μέτρα, μονόδρομος οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, μονόδρομος η Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινά τα συμφέροντα των εκατομμυρίων που πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση και αυτών των λίγων που - πατώντας πάνω της - λεηλατούν τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των κερδών τους.

Πράγματι, αυτά που διακυβεύονται είναι τόσο σημαντικά, που κάνουν υποχρεωτικούς τους κοινωνικούς αγώνες. Οι κατηγορίες κατά των εργαζομένων που κινητοποιούνται και η δυσφήμιση των απεργιών τους πρέπει να τους αφήσουν πέρα για πέρα αδιάφορους. Οι κονδυλοφόροι των αστών κάνουν τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα έχουν χρέος να κάνουν τη δική τους δουλειά. Να κλείσουν τα αυτιά στις Σειρήνες της υποταγής, να αψηφήσουν την κινδυνολογία τους. Η «σιωπή νεκροταφείου» που επιχειρούν να επιβάλουν δεν πρέπει να περάσει. Οχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθούν την «ένταση» των αγώνων και των κινητοποιήσεων - με την οποία κινδυνολογούν οι αστοί - αλλά με τη μαζική συμμετοχή τους και τον ταξικό προσανατολισμό και περιεχόμενό τους να τους κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικούς. Αυτό δίδαξε η τετράχρονη κρίση.

Η όξυνση της ταξικής πάλης είναι μονόδρομος πλέον για τους εργαζόμενους. Η ανασυγκρότηση του κινήματος, για να ασκούν οι αγώνες του όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση, για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, περνάει μέσα από την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του, για να στοχεύει σταθερά την εξουσία των μονοπωλίων. Μόνο σε αυτό το δρόμο της πάλης κατά των μονοπωλίων, που θα αμφισβητεί καθαρά την Ευρωπαϊκή Ενωση και ό,τι απορρέει από την ένταξη της χώρας σε αυτή, που χωρίς μισόλογα και ήξεις - αφήξεις θα απαιτεί τη διαγραφή του χρέους, γιατί δεν το προκάλεσε ο λαός, μπορούν τα λαϊκά στρώματα να βρούνε διέξοδο. Σε κοινό βηματισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, χτίζοντας από τα κάτω, βήμα βήμα, τη λαϊκή συμμαχία, η εργατική τάξη μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να βάλει τη σφραγίδα των δικών της συμφερόντων στην πορεία της χώρας. Γιατί η χώρα μπορεί να «σωθεί» μόνο αν σωθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να βγει από τη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και των σκληρών ταξικών της συνεπειών μόνο αν τα λαϊκά στρώματα αμφισβητήσουν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που την έριξε στο βάραθρο της κρίσης και με αποφασιστικότητα χαράξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία και οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ