Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά έκπληξη...

Στο «Σκλαβενίτη», όπου στη διοίκηση του σωματείου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΑΠ), η ΔΑΣ κάλεσε επίμονα το ΔΣ να συγκαλέσει γενική συνέλευση για την κλαδική απεργία, αλλά εκείνο δεν ...καταδέχτηκε ούτε να δώσει απάντηση στο αίτημά της. Η ΔΑΣ επέμεινε: Πώς θα οργανώσετε την απεργία στις 3 Νοέμβρη, τι θα κάνετε για την απεργία στις 6 του μήνα; Καμία απάντηση δεν πήρε. Στο «ΑΤΤΙΚΑ», όπου το σωματείο έχει στηθεί με τη συμβολή των στελεχών της ΑΠ, αλλά η πλειοψηφία εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη», αποφασίστηκε (!) μη συμμετοχή στην απεργία. Με τι επιχείρημα; Οτι «ο εργοδότης ο δικός μας είναι καλός και μας πληρώνει ακόμα κανονικά». Ολα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη. Προπαραμονές της απεργίας του κλάδου και της πανεργατικής στις 6 Νοέμβρη, η πρόεδρος (ΕΜΕΙΣ) και ο γραμματέας (ΑΠ) της Ομοσπονδίας υπέγραψαν με τους εργοδότες συμφωνία «στα μουλωχτά», για να παγιωθούν οι περσινές μειώσεις στους μισθούς και να δοθεί χρόνος να σερβιριστούν οι νέες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1605 Η «συνωμοσία της πυρίτιδας» με στόχο την ανατίναξη του βρετανικού Κοινοβουλίου αποτυγχάνει. Ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος, Γκάι Φοκς, συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται.

1815 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα γίνονταν αυτόνομο κράτος υπό βρετανική προστασία («Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων»).

1828 Οι επαναστατικές ελληνικές δυνάμεις υπό τον Δ. Υψηλάντη απελευθερώνουν τη Λιβαδειά.

1911 Η Ιταλία ανακηρύσσει την κυριαρχία της στη Λιβύη (Ιταλοτουρκικός πόλεμος, 1911 - 1912).

1914 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1918 Στο Λιούμπιν συγκροτείται το πρώτο Πολωνικό Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1944 Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της.

1947 Ξεκινά η ανάδειξη Επαρχιακών Λαϊκών Συμβουλίων στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

1956 Η κρίση του Σουέζ (που ξέσπασε με αφορμή τις αντιδράσεις κυρίως της Βρετανίας της Γαλλίας απέναντι στην εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από την Αίγυπτο) λαμβάνει πλέον τη μορφή ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το βράδυ της 5 προς 6 Νοέμβρη βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και καταλαμβάνουν τη διώρυγα.

1959 Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται. Ο Μέρτεν ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και είχε συλληφθεί συμπτωματικά στην Αθήνα το 1957. Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κ.λπ. Τελικά, όμως, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση προηγούμενου νόμου («περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» που είχε φέρει στη Βουλή στις αρχές του έτους η κυβέρνηση Καραμανλή), ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ και σεναριογράφος του Λούκι Λουκ.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς.

1996 Η Μπεναζίρ Μπούτο απομακρύνεται από την πρωθυπουργία του Πακιστάν, κατηγορούμενη για νεποτισμό και διαφθορά.

1996 Ο Μπιλ Κλίντον επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1999 Επιχειρηματικός πόλεμος στις ΗΠΑ, καθώς δικαστική έκθεση χαρακτηρίζει «μονοπωλιακή» την εταιρεία «Microsoft» του Μπιλ Γκέιτς. Τελικά, η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία «έπεσε στα μαλακά».

Για αντικομμουνισμό της εποχής Μεταξά...

Θεωρίες βγαλμένες από τα συρτάρια διαφόρων σκοτεινών και φανερών αντικομμουνιστικών επιτελείων και υπηρεσιών στις πιο μαύρες εποχές του αντικομμουνισμού, της εποχής του Μεταξά και του Μανιαδάκη, του νόμου 509 και του νόμου 375 περί κατασκοπείας υπέρ της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, που έστελναν τους κομμουνιστές στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στις εξορίες, χρησιμοποιεί η εφημερίδα «Παραπολιτικά», και ο δημοσιογράφος της Μενέλαος Τασιόπουλος κατασκευάζοντας ένα αθλιέστατο λιβελογράφημα κατά του ΚΚΕ υπό τον τίτλο: «ΚΚΕ: Η σκοτεινή εταιρεία». Το αντικομμουνιστικό μίσος τους μας είναι γνωστό, αλλά οι εξετάσεις που δίνουν στην αντίδραση τούς αναγκάζει να ξεπερνούν τα όρια της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης και της πολεμικής με τίμια μέσα.

... άξιος ο μισθός τους

Και τι δε χρησιμοποιεί. Οτι «το ΚΚΕ ήταν το μακρύ χέρι του αγγλικού παράγοντα στο ελληνικό παρασκήνιο». Οτι η ηγεσία του ΚΚΕ στις αρχές του '50 «επιθυμούσε περισσότερο από τις εθνικές δυνάμεις την εκτέλεση του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη». Οτι «το ΚΚΕ βασιζόταν σε τρία κέντρα παραγωγής κατασκόπων υπέρ του σοσιαλιστικού μπλοκ υπό τη Σοβιετική Ενωση». Και ακόμη όλη τη βρωμιά για τα οικονομικά του. Νομίζει αυτός ο αγοραίος και τα σάπια συμφέροντα που υπηρετεί η εφημερίδα του και έχουν στόχο το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ ότι με τέτοιες ατιμίες θα πλήξει το ηθικό κύρος του Κόμματός μας «κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια». Ξέρουν καλά ότι δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους. Και τους το 'χουμε ξαναπεί. «Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει». Αξιος ο μισθός τους...

Τους ξαναπήρε ο πόνος...

Τους ξαναπήρε ο πόνος εκεί στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» για το «Ριζοσπάστη» και τους εργαζόμενούς του. Και βρήκαν αφορμή να το παίξουν φιλεργατικοί, σηκώνοντας αντιΚΚΕ κουρνιαχτό. Ποιοι; Αυτοί που έχουν κάνει εκατοντάδες απολύσεις. Ετσι, στον όμιλο των ΜΜΕ που ανήκει και το Εθνος» στα τέλη του 2008 εργάζονταν 1.651 σε όλες τις ειδικότητες. Στο τέλος του 2012 είχαν απομείνει 966. Δηλαδή, μείωση κατά 685 εργαζόμενους ή 41,5%. Ας μη μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ