Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέταξαν τις ειρηνικές μάσκες

Στις προγραμματικές δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Στάινμαγερ, υπεραμύνθηκε της ανάγκης «η Γερμανία να αποκτήσει ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχει με μεγαλύτερες δυνάμεις σε διάφορες στρατιωτικές επεμβάσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Γερμανία πρέπει επιτέλους να πάρει διαζύγιο από τις "ενοχές" του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Πολεμοχαρής η γερμανική σοσιαλδημοκρατία και στον Α' και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται ότι δεν ξεχνά τις παραδόσεις της. Αλλά όταν αυτό ανακοινώνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενός ισχυρού καπιταλιστικού κράτους, με δεδομένους τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κρίση να διαδέχεται μια αναιμική ανάκαμψη, τότε ...ο νοών νοείτω. Γιατί η Ιστορία έχει δείξει ότι η απόσταση ανάμεσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ειρήνη δεν είναι μεγάλη! Οι λαοί να επαγρυπνούν, να μην μπαίνουν κάτω από την ξένη γι' αυτούς σημαία των αστών, να οργανώνονται και να προετοιμάζονται με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη...

Σαν την απατημένη σύζυγο

Πρέπει να έκανε τα μούτρα κρέας στον Μ. Σουλτς ο Δ. Παπαδημούλης όταν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τού είπε το εξής: «Τελευταία ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν έχετε μετατραπεί σε υποστηρικτή της κυβέρνησης Μέρκελ, χωρίς να έχει αλλάξει η πολιτική Μέρκελ. Πώς γίνεται να είστε ταυτόχρονα εκλεκτός της σοσιαλιστικής αριστεράς, αλλά και του CDU και της κυρίας Μέρκελ; Αυτή η δύσκολη ισορροπία, που θυμίζει σχοινοβασία ακροβάτη, δεν σας προκαλεί ζάλη;». Ναι, ναι, σωστά αντιγράψαμε από το δελτίο Τύπου. Αλλά κοίτα κάτι απορίες... Τα πιστεύουν και τα λένε ή δουλεύουν το λαό; 'Η επειδή τα πιστεύουν και διαψεύδονται, κάνουν σαν την «απατημένη σύζυγο»; Η «σοσιαλιστική αριστερά» είναι η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, που διεκπεραίωσε μεγάλο όγκο φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων, που τσάκισε εργατικά δικαιώματα, όπως με την «Ατζέντα 2010» στη Γερμανία που έκοψε επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας, τις συντάξεις, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ. Αυτή η «σοσιαλιστική αριστερά» δεν συγκυβερνά σήμερα με την Μέρκελ στη Γερμανία; Με τη ΝΔ στην Ελλάδα; Ποια σχοινοβασία και πού είδε την αντίφαση ο Παπαδημούλης;...

Ψιλό γαζί

«Χθες ήρθε στην Αθήνα το κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διερευνήσει το ρόλο που έπαιξε η τρόικα στο Mνημόνιο και την καταστροφή την οποία υφίσταται η Ελλάδα. Η τρόικα και το Μνημόνιο είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά, αντί η ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπώντας τη χώρα, να είναι "πολιτική αγωγή" ή μάρτυρας κατηγορίας, αντιθέτως συμπεριφέρεται ως μάρτυρας υπεράσπισης». Αυτά έγραφε η «Αυγή» (30/1/2014) στο κύριο άρθρο. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της Επιτροπής δηλώνει: «Η τρόικα ήταν απαραίτητη. Η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει από μόνη της την κρίση». Δηλαδή, με όλα τα αρνητικά που της καταλογίζουν, τη θεωρούν χρήσιμη την τρόικα. Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και μετά απ' αυτά να θεωρεί χρήσιμο φιλολαϊκό εργαλείο την Επιτροπή; Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ζήτημα σ' αυτή τη ΣΥΡΙΖΑίικη προπαγάνδα. Η καλλιέργεια αυταπατών στο λαό πως τέτοιοι μοχλοί του Ευρωκοινοβουλίου μπορούν να αξιοποιηθούν για να αλλάξει η ΕΕ του κεφαλαίου επί το φιλολαϊκότερον. Δούλεμα «ψιλό γαζί», δηλαδή.

Το Μάαστριχτ δεν εφαρμόστηκε...

Το Μάαστριχτ δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Τάδε έφη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης χτες στον «ΣΚΑΪ»: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει επιβληθεί με τους δεδομένους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την πάλη να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί. Θα σας πω δε ότι πολλές φορές έχουν υπάρξει συμφωνίες εντός της Ευρώπης και συνθήκες οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν. Πρώτη κιόλας η Συνθήκη του Μάαστριχτ»...Πράγματι δεν εφαρμόστηκαν οι τέσσερις ελευθερίες κίνησης (κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων), που επέβαλαν την απελευθέρωση τομέων οικονομίας στρατηγικής σημασίας (π.χ. Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες), τις ιδιωτικοποιήσεις, ενισχύοντας τη συγκέντρωσή του με εξαγορές και συγχωνεύσεις σε ευρωενωσιακό επίπεδο, την εξαγωγή του σε άλλες χώρες κλπ., για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου; Δεν εφαρμόστηκαν οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για ευελιξία στην αγορά εργασίας, μείωση μισθών - συντάξεων κλπ. για την ανταγωνιστικότητα; Δεν εφαρμόστηκαν οι «κοινές πολιτικές», όπως η «Κοινή Αγροτική Πολιτική» που ξεκλήρισε τους μικρομεσαίους αγρότες; Η «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας», που ενισχύει την κρατική καταστολή ενάντια στους λαούς, ενώ δημιούργησε και πολεμική μηχανή, τον ευρωστρατό, για εξαπόλυση ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων; Αλήθεια, μήπως ζουν σε άλλον πλανήτη; 'Η μήπως εκτιμούν ως άτολμη την ΕΕ στη διεθνή ιμπεριαλιστική δράση και τη θέλουν πιο τολμηρή και ενεργό ως ιμπεριαλιστικό κέντρο;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου κηρύσσουν απεργία, με αίτημα αρχικά την αύξηση μισθών που θα διαρκέσει 47 μέρες και θα αναδειχθεί σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες της περιόδου. Η κυβέρνηση Βενιζέλου κινητοποιεί σύσσωμο τον κατασταλτικό μηχανισμό. Στις 7/2, η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά των απεργών, δολοφονεί τον εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζει 33. Γενική απεργία διαμαρτυρίας κηρύσσεται σε όλο το Λαύριο, ενώ 7.000 εργάτες παίρνουν μέρος στην κηδεία του δολοφονημένου. Στις 25/2, η απεργία επεκτείνεται σε όλα τα μεταλλωρυχεία της πόλης. Η αστυνομία απαντά και πάλι με βία, τραυματίζοντας στις 14/3 30 απεργούς. Τελικά, η απεργία λύθηκε στις 16/3 με νίκη των απεργών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: Επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.

1936 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας (1/10 - 30/11/1935), θέση στην οποία αυτοδιορίστηκε έπειτα από πραξικόπημα. Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του, επανέφερε το βασιλιά με νόθο δημοψήφισμα (στο δημοψήφισμα αυτό «ψήφισαν» 97,88% υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας και 2,12% υπέρ της αβασίλευτης).

1946 Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ, Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, καταγγέλλει ότι αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα είναι η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων και απαιτεί, εκ μέρους της σοβιετικής κυβέρνησης, την άμεση και χωρίς όρους αποχώρησή τους.

1966 Μεγάλη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια με συνθήματα «1-1-4», «έξω οι χαφιέδες από τα πανεπιστήμια», κ.ά.

1971 Συνέρχεται η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1 - 6/2/1971), με θέματα: α) Την κατάσταση στην Ελλάδα και τα καθήκοντα των κομμουνιστών, β) τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα και γ) τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Κόμματος. Η Ολομέλεια ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με το ζήτημα της συσπείρωσης των αντιδικτατορικών δυνάμεων για την αποτελεσματικότερη πάλη κατά της χούντας, ενώ αποφάσισε την αναβολή του 9ου Συνεδρίου, καθώς και τον συνυπολογισμό στην κομματική ηλικία των μελών του ΚΚΕ και του χρόνου που ήταν στην ΕΔΑ, κ.ά.

1973 Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του Καταστατικού Χάρτη της χούντας για την Παιδεία και τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας, οι σπουδαστές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Η αποχή γενικεύεται σύντομα σε όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου.

1977 Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ