Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δουλειά μέχρι τον τάφο

Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στη Γερμανία είναι αναγκασμένοι να εργάζονται και μετά από τα 65 για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 185.000 απόμαχοι της δουλειάς εργάζονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και 829.000 στα περιβόητα mini - jobs. 137.000 από αυτούς βρίσκονται σε ηλικίες άνω των 74 ετών. Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι κατακλύζουν καθημερινά τα συσσίτια, μαζεύουν μπουκάλια από τα σκουπίδια για να βγάλουν κάποιες πενταροδεκάρες, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο ενός συστήματος που μοιράζει κέρδη στα μονοπώλια, φτώχεια και ανέχεια στο λαό. Η Γερμανία βεβαίως δεν έχει μνημόνια, ούτε τρόικα, είναι η πρώτη καπιταλιστική οικονομία στην ΕΕ, αλλά οι συνταξιούχοι ζουν σε τραγικές συνθήκες. Αλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει πως, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια, η πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ είναι βαθιά αντεργατική - αντιλαϊκή, διαψεύδοντας οικτρά το ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται φιλολαϊκή πολιτική εντός της ΕΕ και με ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Μανούλα στη χειραγώγηση

Ο Ρέντσι κόντρα στη Μέρκελ επειδή είναι κόντρα στη λιτότητα και υπέρ της ανάπτυξης; Ετσι τον παρουσιάζει η παραπλανητική αστική προπαγάνδα, λέγοντας ότι θα σώσει τους λαούς του Νότου. Αλλά τι είπε ο Ρέντσι μιλώντας στους Ιταλούς βουλευτές για την εξαμηνιαία ιταλική προεδρία της ΕΕ που αρχίζει την 1η Ιούλη; «"Δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού. Είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της". Ο Ρέντσι επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, λέγοντας: "Η Ευρώπη σήμερα στερείται ψυχής"» (το ρεπορτάζ στο ΑΠΕ). Πολύ μελό για τις αξίες και τον πολιτισμό των μονοπωλίων. Δεν ξέρουμε αν δάκρυσε κιόλας ή αν έκανε τους Ιταλούς να δακρύσουν, αλλά μαζί με την ικανότητα διαχείρισης σε όφελος των μονοπωλίων αποδεικνύεται μανούλα στη χειραγώγηση των λαών.

Επενδυτικά σχέδια στο παραλιακό μέτωπο

Πολύς ντόρος στα αστικά Μέσα Ενημέρωσης με αφορμή την παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας που έχει πάρει το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό για την περιοχή. Ουρανοξύστες, πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι μερικά απ' όσα παρουσιάστηκαν ότι θα γίνουν στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία. Δε θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα μεγάλα λόγια που πάντα συνοδεύουν εκτεταμένες παρεμβάσεις εμπορευματοποίησης γης και ιδιωτικοποίησης χώρων που θα μπορούσαν ν' αξιοποιηθούν για την αναψυχή, την άθληση και την ψυχαγωγία των εργατικών οικογενειών που το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί δραστικά. Ο... νέος χαρακτήρας της περιοχής θα στερήσει την πρόσβαση στις λαϊκές οικογένειες, που δε θ' αντέχει το εισόδημά τους να εξασφαλίζει πρόσβαση στις χρήσεις αυτές. Το ΚΚΕ είναι κατά της ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης του χώρου του Αεροδρομίου του Ελληνικού, του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, της πρώην αμερικανικής βάσης, όλης της παραλιακής ζώνης. Και μάχεται για την ανάπτυξη της περιοχής με σχέδιο που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Δωρεάν άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα για τους νέους, τους εργαζομένους, με δημόσιες και δωρεάν υποδομές Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό.

Οι κανόνες και η ηθική τους...

«Το πρόσθετο κέντημα στην ούγια ενός ολοκαίνουργιου φουστανιού που αγόρασε για 10 λίρες η Ρεμπάκα Γκάλαχερ από κατάστημα της Primark στο Σουόνσι της Ουαλίας: "Forced to work exhausting hours" (Αναγκασμένος / η να δουλεύω εξοντωτικές ώρες). Η ιρλανδική πολυεθνική έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι συνεργάζεται στην Ασία με εργοστάσια ρουχισμού που μεταχειρίζονται τους εργαζομένους τους σαν σκλάβους - ενήλικους και ανήλικους. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι η Primark συνυπέγραψε μαζί με άλλες πολυεθνικές έναν Ηθικό Κώδικα Εμπορίου για δίκαιη αμοιβή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της στο Μπαγκλαντές» (από τον «Ελεύθερο Τύπο» 25/6/2014). Ο μηνιαίος μισθός τους είναι 1.662 τάκα (25 δολάρια), για δουλειά 16 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα. Αυτό είναι το κεφάλαιο, έτσι βγάζει κέρδη: Εκμετάλλευση των εργατών με εξοντωτικά ωράρια και μισθούς εξαθλίωσης και υπογραφή «ηθικών κωδίκων» ως άλλοθι για τις εξοντωτικές συνθήκες. Και ύστερα σου λέει ο άλλος, λέγε με ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει κανόνες στο κεφάλαιο για ν' ανακουφίσει το λαό. Μα αυτοί είναι οι κανόνες και η ηθική τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

1858 ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν ιμπεριαλιστικές συμφωνίες με την Κίνα στην πόλη του Τιεντσίν. Με τη συμφωνία αυτή, η Κίνα υποχρεώθηκε να «ανοίξει» ακόμα περισσότερα λιμάνια και εμπορικές προσβάσεις στους ιμπεριαλιστές, να αποδεχτεί τις χριστιανικές ιερατικές αποστολές και να νομιμοποιήσει την εισαγωγή του οπίου.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε που διετέλεσε Πρόεδρος της Χιλής το 1970 - 1973, επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση και ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές, και άλλοι αγωνιστές, έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού. Αυτή η περίοδος ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό».

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει το νόμο για την οργάνωση της λαϊκής Παιδείας στην επαναστατημένη Ρωσία.

1930 Συνέρχεται στη Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (Μπολσεβίκοι), οι εργασίες του οποίου διαρκούν έως τις 13/7. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε πρόγραμμα ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού εναντίον των κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στην πόλη και το χωριό. Στον πολιτικό απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής, εκτέθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πραγματοποίηση του 1ου Πεντάχρονου Πλάνου, θέτοντας ως στόχο την εκπλήρωση του Πεντάχρονου σε 4 χρόνια. Στο Συνέδριο, επισημάνθηκαν οι αδυναμίες, οι προκλήσεις και τα προβλήματα στην κολεκτιβοποίηση.

1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωση Ελλάς (ΕΕΕ), μέλη της οποίας στις 24/6 μετέβησαν στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κάνουν επίδειξη δύναμης. Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.

1941 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο Σώμα στη Βουλγαρία.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Συνολικά, δολοφόνησαν 202 πολίτες (ανάμεσά τους και πολλούς ΕΑΜίτες), πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Αγιος Πέτρος και Κοσμάς, ενώ συνέλαβαν και πάνω από 500 ως ομήρους.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαβρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Μότορ Οϊλ», που επιδιώκει να πάρει το μισό απ' το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη, μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ