Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτικά δημοσιεύματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σήψη και έσχατη παρακμή στην εποχή του «εκσυγχρονισμού». Ποιο μετριοπαθείς λέξεις δε μας ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας τα χτεσινά πρωτοσέλιδα δύο εφημερίδων. Μίας συμπολιτευόμενης και μίας «αντιπολιτευόμενης», οι οποίες - όλως... συμπτωματικά - ανήκουν σε μεγαλοεργολάβους. Διαβάζουμε, λοιπόν, στο χτεσινό κύριο τίτλο του «Εθνους» «ΠΛΑΦΟΝ ΑΠΌ ΓΙΑΝΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ». Και στον υπέρτιτλο: «ΑΚΙΝΗΤΑ: τέλος τα σενάρια για αυξήσεις μέχρι και 150%. Οριο το 65%». Να 'ναι καλά, δηλαδή, οι άνθρωποι, που μας «έσωσαν» και οι αυξήσεις θα είναι... μόνον 65%.

Στην «Απογευματινή», επίσης, διαβάζουμε: Τίτλος: «ΘΑ ΚΤΙΖΟΥΝ οι συνεταιρισμοί». Υπότιτλος: «"ΔΩΡΟ" ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΥΣ» Και στο σχετικό ρεπορτάζ, μη μπορώντας να κρύψουν τη χαρά τους, αναφέρουν: «"Δώρο" σε δεκάδες χιλιάδες μέλη των συνεταιρισμών προσφέρεται με την Αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που αφορά τις δασικές εκτάσεις και τις δυνατότητες οικοδόμησης σ' αυτές. Η απάλειψη της λέξης "δημόσιων" από διάταξη του Συντάγματος του 1975 βάζει τα... θεμέλια ώστε οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να μπορούν να κτίζουν ελεύθερα...».

Χρειάζεται, άραγε, να σχολιάσουμε εμείς τα παραπάνω;

Ρεπόρτερ - μπάτσοι;

Υπάρχουν ρεπόρτερ - μπάτσοι; Τα φαινόμενα που βεβαιώνουν το γεγονός πληθαίνουν. Το προχτεσινό επεισόδιο με τον Γ. Κατσιμπάρδη, που διαπομπεύτηκε από τηλεοπτικό κανάλι, γιατί διαμαρτυρήθηκε σε αστυνομικούς, οι οποίοι συμπεριφέρονταν σε αλλοδαπούς, σα σε σκουπίδια, βεβαιώνει πως στον κλάδο μας, όλο και περισσότεροι γίνονται -με τον ένα ή άλλο τρόπο- από ελεγκτές της εξουσίας, απλές «πλύστρες» της. Κι αλίμονο σ' όποιον πέσει στα χέρια τέτοιων... ρεπόρτερ. Από την αστυνομία ξεμπερδεύεις, έστω και μετά από αναγνώριση στοιχείων, από ορισμένους ρεπόρτερ ποτέ. Εχουν αναλάβει εργολαβικά την προβολή και προώθηση της πολιτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που θέλει τους πολίτες να σκύβουν το κεφάλι σε κάθε αστυνομική αυθαιρεσία. Δυστυχώς...

Τι θέλουν οι προβοκάτορες της CIA

Αν ψάχνατε απάντηση στο ερώτημα τι κρύβεται πίσω από τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα που συνδέουν την τρομοκρατία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε ο Κ. Μητσοτάκης να σας λύσει τις απορίες. Αυτό που φταίει, αποφάνθηκε μιλώντας προχτές (στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ»), είναι ότι δεν έχει ψηφιστεί ο τρομονόμος! Και συνέχισε: «Αν η κυβέρνηση ψηφίσει αυτόν το νόμο και προχωρήσει στην εφαρμογή του, να είστε βέβαιος ότι αυτό θα εκτιμηθεί και θα απαλύνει τη θέση της χώρας διεθνώς. Και θα πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα σαν αυτό που είδατε στους "Λος Αντζελες Τάιμς"».

Δυο απορίες: Παραδέχεται, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης, ότι όλες αυτές οι «τρομο-πιέσεις» στοχεύουν στην επιβολή του «τρομονόμου»; `Η, με άλλα λόγια, να μπουν στο «γύψο» τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και του λαού; Και δεύτερο, γιατί - αν υποθέσουμε πως είναι απαραίτητος ένας τρομονόμος - η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν πάταξε την τρομοκρατία και δεν ...ακούμπησε καν τη «17 Νοέμβρη», παρότι είχε ψηφίσει κι έβαλε σε εφαρμογή τον τότε τρομονόμο;

Επιεικώς απαράδεκτος...

Ο διοικητής του στρατοπέδου, μέσα στο οποίο εδρεύει το 303 ΠΕΒ, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ και εκπροσώπους φορέων του νομού και να τους ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου και ο λαός της Λάρισας, εξαιτίας της παρουσίας εκεί στρατιωτικών οχημάτων, που πήραν μέρος στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και μπορεί να έχουν ραδιενεργά υπολείμματα (Χτες, στον τοπικό Τύπο δημοσιεύτηκε καταγγελία, η οποία συσχετίζει το θάνατο από λευχαιμία ενός εργαζόμενου του 303 ΠΕΒ, με την παρουσία στο εργοστάσιο των οχημάτων της KFOR). Η στάση του εν λόγω στρατιωτικού αξιωματούχου έναντι ενός εκπροσώπου του ελληνικού Κοινοβουλίου κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη και, εν πολλοίς, αλαζονική.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνει: «Θα πρέπει να γνωρίζει ο ίδιος (σ.σ. ο διοικητής του στρατοπέδου) και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του ότι ο ελληνικός λαός δε διακατέχεται από τη δουλικότητα της κυβέρνησης απέναντι στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα παλέψει με όλη τη δύναμή του για να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία, ν' απεγκλωβιστεί η χώρα μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή μας»...

Ο αγώνας του αγρότη

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από τη Θεσσαλία στις 14 Φλεβάρη, εντάσσονται στα πλαίσια ενός σκληρού, μακρόχρονου και μακρόπνοου αγώνα της αγροτιάς, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, από μιαν άλλη, φιλολαϊκή κυβέρνηση. Ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο αν πετύχει αυτόν το στόχο, θα μπορέσει να σταματήσει το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και του λαού μας. «Εκπτώσεις» στο στόχο δε νοούνται, καθότι οι αγρότες γνωρίζουν πως, ακόμα κι αν καταφέρουν να ικανοποιηθούν επιμέρους αιτήματά τους, αν δεν ανατρέψουν την πολιτική που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες.

Ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά μόνον όσους απασχολούνται αποκλειστικά στο χωράφι ή στην κτηνοτροφία, αλλά όλους, σχεδόν, τους κατοίκους της αγροτικής επαρχίας. Αφορά και τον οικοδόμο, τον εργατοτεχνίτη, τον μικρομαγαζάτορα, που κάνουν μερικές δουλιές παραπάνω για να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα. Τον δάσκαλο, τον παπά, τον απλό αστυνομικό, που ζουν στην ύπαιθρο και η ποιότητα της ζωής τους εξαρτάται από το εισόδημα του αγρότη, το οποίο και καθορίζει, εν πολλοίς, την κίνηση στην τοπική αγορά, τους όρους διαβίωσης στη μικρή κοινωνία του χωριού. Αφορά, επίσης, και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, καθώς και η δική τους δουλιά, το δικό τους εισόδημα, η δική τους ζωή εξαρτάται και από το πόσης ποσότητας και ποιας ποιότητας προϊόντα παράγονται στο χωριό και πόσο τα αγοράζουν, τελικά.

Ας αναλογιστεί ο κάτοικος της πρωτεύουσας πόσο εξαρτάται η ζωή του από τον ξωμάχο της Θεσσαλίας. Ο αγρότης δεν είναι μόνο ο παραγωγός που τροφοδοτεί τους κατοίκους των πόλεων με αγνά και φρέσκα προϊόντα - μια προσφορά ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας, που οι εισαγωγές διατροφικών προϊόντων φέρουν μαζί τους και μεγάλους κινδύνους για την υγεία. Είναι και ο πελάτης των βιοτεχνιών, των εμπορικών μαγαζιών, του γιατρού, του δικηγόρου. Είναι ο θεατής του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ταυτόχρονα, ως γνήσιος οικολόγος, φροντίζει για το περιβάλλον και ως ακρίτας φυλάσσει την πατρίδα. Θα πρέπει, επιπλέον, ν' αναλογιστούν οι κάτοικοι των πόλεων πόσο πιο πολύ θα δυσκολευτεί η ζωή τους, αν και πολλές άλλες χιλιάδες ξεριζωμένων από τη γη τους αγροτών προστεθούν στις τεράστιες «ουρές» ανεργίας.

Είναι φανερό ότι η λύση των αγροτικών προβλημάτων θα λύσει και πολλά προβλήματα των εργατών, των ΕΒΕ, των νέων, των συνταξιούχων. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι ο αγώνας της αγροτιάς πρέπει, κατ' αρχήν, να τύχει της πιο πλατιάς και αποτελεσματικής συμπαράστασης των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και το αμέσως επόμενο βήμα πρέπει και μπορεί να είναι η συμπαράταξη όλων σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Ετσι, και καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της πάλης θα υπάρξουν, αλλά - κι αυτό είναι το πιο σημαντικό - θα δημιουργηθούν και οι βάσεις για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, το οποίο θα αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία, που θα εφαρμόσει τη Λαϊκή Οικονομία, προς όφελος, όχι μόνον των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά, γενικότερα, προς όφελος μιας Ελλάδας του λαού της κι όχι των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Μηνύματα εκ του μακρόθεν...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, τέλος πάντων, με τον Σημίτη; Πηγαίνει στο Νέο Δελχί και κάνει δηλώσεις για τα Ελληνοτουρκικά! Πηγαίνει στο Ντουμπάι και κάνει δηλώσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό!

Δηλαδή, έπρεπε να φτάσει μέχρι τα βάθη της Ασίας, για να μιλήσει για πράγματα που αφορούν αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση;

Εκτός πια κι αν το μέγα πρόβλημα και το κυρίαρχο ερώτημα των χωρών της κέντρο-ανατολικής Ασίας είναι το αν θα παραμείνει υφυπουργός Εργασίας ο Πρωτόπαππας και υφυπουργός Αμυνας ο Αποστολάκης. Αν είναι έτσι, χαλάλι.

Υπάρχει και άλλη εξήγηση, βέβαια. Μπορεί ο πρωθυπουργός να θέλει να μας πείσει για την ισχύ της παγκοσμιοποίησης. Πώς λέμε μια πεταλούδα πετάει στο Χονγκ Κονγκ και «πέφτει» το Χρηματιστήριο στη Βραζιλία; Κάνει μια δήλωση ο Σημίτης στην Καλκούτα, τσαντίζεται ο Τσοχατζόπουλος στη Μεσογείων.

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ γίνεται τελευταίως για τους πιθανούς στόχους της «17ης Νοέμβρη», ενόψει Ολυμπιάδας. Μήπως, λοιπόν, επί τη ευκαιρία, πρέπει να σκεφθεί η Γιάννα Αγγελοπούλου το θέμα της ανανέωσης της γκαρνταρόμπας της;

Με αυτά τα φούξια, τα μπλε «ελέκτρικ» και τα λαχανί που φοράει, δίνει τέλειο στόχο μέσα στο πλήθος! Την πετυχαίνει νεοσύλλεκτος του Πεζικού από ενάμισι χιλιόμετρο! Ας βάλει κανένα μαύρο, κανένα γκρι, να μην καρφώνεται.

Τα «λαμέ», πάντως, συνιστώνται ασυζητητί. Οταν πέφτει πάνω ο ήλιος, κάνουν αντανάκλαση που βγάζει μάτι.

Για τον Βενιζέλο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ακόμα και παραλλαγή πόλης να βάλει, δε λύνεται το πρόβλημα. Είναι θέμα μεγέθους του στόχου.

Αλλα, ό,τι και να λέμε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τους 35.000 αστυνομικούς και υπεύθυνους ασφάλειας που σκέφτονται να προσλάβουν για τους Ολυμπιακούς. Στην τελετή έναρξης, για να καταλάβετε, μπορεί κάλλιστα να γεμίσει το Ολυμπιακό Στάδιο και ένας στους τρεις θεατές να είναι «της Ασφάλειας»!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φιέστα στο Κόσσοβο με Ακη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια κυβερνητική φιέστα οργάνωσε τις προάλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, με τη συμπαράσταση της ΝΔ και του ΣΥΝ, που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό να επισκεφτούν την Ελληνική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Η επίσκεψη-φιέστα στο Κόσσοβο είχε σαφή στόχο να καθησυχάσει τόσο τους Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στο στρατό κατοχής όσο και τον ελληνικό λαό, μετά το σάλο που προκλήθηκε και τις συγκεκριμένες επιστημονικές καταγγελίες που έγιναν, για τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά την περίοδο του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Με δηλώσεις τους προσπάθησαν όλοι να «παίξουν» σ' αυτή την παράσταση. Από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που μίλησε για «νέα ευχάριστα», κοροϊδεύοντας τους πάντες - ακόμα και την κοινή λογική - μέχρι και τη γνωστή «ντίβα» του «εκσυγχρονισμένου» και ξανα-«ανανεωμένου» Συνασπισμού...

... αλλά και Δαμανάκη

Βέβαια, η εν λόγω κυρία είχε κάποτε για σημαία της το «Εξω οι ΗΠΑ και οι βάσεις». Σήμερα όμως, έχει ανακρούσει πρύμναν και πλέει στην αντίπερα όχθη. Αυτό βέβαια δεν την εμποδίζει να προβάλλει με περηφάνια τη συμμετοχή της στον αντιδικτατορικό αγώνα, στο σύντομο βιογραφικό της στην ιστοσελίδα που διαθέτει στο Ιντερνετ ή να επιμένει πως είναι αριστερή. Τι κι αν τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα; Και τα «στερνά» διαπνέονται από το πνεύμα των όσων είπε η Μαρία Δαμανάκη, απευθυνόμενη στους Ελληνες στρατιώτες που μετέχουν στον ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στη Γιουγκοσλαβία. Επί λέξει: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μας βγάζετε ασπροπρόσωπους και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη για σας»! Εμείς τι να πούμε για την κ. Δαμανάκη; Σίγουρα, της ταιριάζει γάντι η λαϊκή ρήση «πού είσαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος;».

Κάποτε θα εγχειρηθεί...

Λίγη ώρα πριν μπει στο χειρουργείο της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, της ανακοινώθηκε ότι η εγχείρησή της αναβάλλεται επ' αόριστον, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Το ανωτέρω συμβάν δεν είναι πρωτοφανές για το ΕΣΥ - πολλές εγχειρήσεις αναβάλλονται την τελευταία στιγμή αν κι αυτό προκαλεί σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα στον ασθενή - αλλά το αναφέρουμε για να δείξουμε, και με παραδείγματα, ότι το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, για το οποίο τόσο «ψηφοθηρικό ντόρο» έκανε προεκλογικά η κυβέρνηση, υπολειτουργεί, κυρίως λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνον οι 4. Κι ενώ το Νοσοκομείο, από άποψη παροχής υπηρεσιών, υπολειτουργεί και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλίας, η διοίκησή του και πολλοί από τους διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών - προφανώς, καθοδηγούμενοι από τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας - έχουν διαμορφώσει κλίμα αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων, των ασθενών και ιδίως των συγγενών τους που τολμούν να τους επισκεφτούν για συμπαράσταση. Λες και το πρόβλημα είναι αν παραβιαστεί, για λίγα λεπτά της ώρας, το επισκεπτήριο κι όχι ότι δεν υπάρχει, π.χ., νοσηλευτικό προσωπικό για να συνδράμει τους ασθενείς...

Πράγματι, η υποκρισία, το θράσος και η προκλητικότητα των κάθε λογής εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης δεν έχουν όριο.

«Χαίρομαι που επισκέπτομαι μια χώρα που αγαπώ», δήλωσε ο Χ. Σολάνα, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια των εγκληματικών βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, φτάνοντας προχτές στο Βελιγράδι. Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα είχε γίνει, εάν δεν την αγαπούσε...

Η αλήθεια για τον «μπάρμπα Στάθη»

Πράγματι, γίνονται εισαγωγές προϊόντων, που στη συνέχεια βαφτίζονται ελληνικά και διατίθενται στην αγορά, αλλά αυτό δε συνιστά παρανομία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία! Τα παραπάνω - σε ελεύθερη απόδοση - έσπευσε να διευκρινίσει η εταιρία «Μπάρμπα Στάθης», με ολοσέλιδες δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, μετά το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε. Εν ολίγοις, η εταιρία, με περισσή προκλητικότητα, υποστηρίζει ότι πραγματοποιεί εισαγωγές από την Ουγγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και άλλες χώρες που τα ανακατεύει με ελληνικά προϊόντα, όταν τα τελευταία «δεν επαρκούν» -στην πραγματικότητα, αγοράζει πολύ φτηνότερα τα ξένα προϊόντα - αλλά δεν το διευκρινίζει στις συσκευασίες, αφού αυτό δεν επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία! Οσο για την κυβέρνηση, αυτή πίνει εις υγείαν της «ελεύθερης οικονομίας» και σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιλογή της ολιγαρχίας

Τα θεμέλια για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς κατοχυρώνονται πλέον και συνταγματικά. Συγκεκριμένα, μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 28, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις «ευχές» και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρά σε εκείνες τις τροποποιήσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες, προκειμένου να κατοχυρώσει συνταγματικά την επιβαλλόμενη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναγκαιότητα, ότι η κοινοτική νομοθεσία, το ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπερισχύουν του ελληνικού Συντάγματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως του άρθρου 28, μέσω της οποίας θα κατοχυρωθεί αυτή η πραγματικότητα, αντικειμενικά, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τους κυβερνώντες, να παραχωρούν και τυπικά, «νόμιμα», με βάση πλέον το αστικό Σύνταγμα, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η ερμηνευτική δήλωση που προστίθεται στο συγκεκριμένο άρθρο και αναφέρει ότι «το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», μόνο μια ερμηνεία μπορεί να πάρει... Πρόκειται για μια αρνητική και αντιδραστική αναθεώρηση, με σκοπό να θεσμοθετηθεί συνταγματικά ότι το ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι υπεράνω της ελληνικής νομοθεσίας.

Οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τα διακρατικά επιτελεία των Βρυξελλών είναι, στην ουσία τους, αποφάσεις, τις οποίες πλέον, και τυπικά, δε θα μπορεί να προσβάλλει το Σύνταγμα μιας χώρας, η οποία συμμετέχει «στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Για παράδειγμα, οι Ελληνες στρατιώτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, προορίζονται για τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας. Στο άμεσο μέλλον, τμήματα του ελληνικού στρατού θα συμμετέχουν στον «Ευρωστρατό», τον οποίο τα κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν. Ο στρατός αυτός θα λειτουργεί κάτω από τις εντολές της ΕΕ και θα επεμβαίνει, όπου αυτή κρίνει σκόπιμο. Αρα, τμήματα του στρατού μας μπορεί να λάβουν μέρος σε ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, τους οποίους θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το τυπικό της υπόθεσης περί στρατού για την άμυνα των συνόρων της χώρας, συνταγματικά, έχει εξαφανιστεί. Γενικότερα, οποιεσδήποτε διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις διεθνών οργανισμών ή ιμπεριαλιστικών κέντρων θα τίθενται αυτόματα σε εφαρμογή, και δε θα είναι ...αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, το κατοχυρωμένο δικαίωμα του ελληνικού λαού, να αποφασίζει το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα, μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ελληνικός λαός θα εμποδίζεται να συμμετέχει έστω και σ' αυτές τις τυπικές αστικές διαδικασίες λαϊκής έκφρασης σε κρίσιμα ζητήματα που τον αφορούν, όταν προκύπτουν. Ουσιαστικά, θα καλείται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια για να ψηφίζει και να αναδεικνύει μια κυβέρνηση. Αλλά ακόμα και αν, σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον, μέσα στο αστικό Κοινοβούλιο, το οποίο τυπικά εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία στο σημερινό σύστημα, δημιουργηθεί συσχετισμός δύναμης που να ζητήσει, π.χ., να μη βρίσκεται η χώρα μέσα στην ΕΕ, οι πολιτικές δυνάμεις που θα υπερασπίζονται την αντίθετη άποψη θα επικαλούνται το Σύνταγμα και θα υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά μέσα από τα άρθρα του.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΝΔ να παραδώσουν, χωρίς κανένα όριο, χωρίς κανένα δισταγμό, ρυθμίσεις και συμβάσεις, οι οποίες θα εκχωρούν αρμοδιότητες και εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλα διακρατικά όργανα. Ο ελληνικός λαός, μπροστά στον κίνδυνο να γίνει μάρτυρας και θεατής πολιτικών επιλογών που θα εκχωρούν κυριαρχικά του δικαιώματα, πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί. Να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία, δρώντας για τα δικά του συμφέροντα, σε αντίθεση με τις επιλογές της ντόπιας ολιγαρχίας, των μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ