Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η υπουργός των βιομηχάνων δε θέλει πορείες

«...για να 'ρθει η ανάπτυξη, δεν έρχεται ούτε με πορείες, ούτε με επαναστατικές ιδέες ... αυτές οι πορείες οδηγούν εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ...»! Τάδε έφη Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προχτές στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ.

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η κυβέρνηση πάει απ' το ...καλό στο καλύτερο στις εξετάσεις που δίνει στους καπιταλιστές και με στόχο να ξεπεράσει όλους τους προκατόχους της στην αστική διαχείριση. Παρότι η Τζάκρη δεν ...ολοκλήρωσε, είναι προφανές ότι υπέδειξε «αυτές τις πορείες», που έχουν, δηλαδή, ...επαναστατικές ιδέες, για να τις διαχωρίσει απ' τις «άλλες πορείες», αυτές στις οποίες καλεί η κυβέρνηση, πασχίζοντας να κάνει το λαό κλακαδόρο των δημίων του.

Η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης

Μια ματιά στον προϋπολογισμό για το 2016 που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική για τα μέτρα που θα φορτωθούν στο λαό. Ο τρόπος που αποτυπώνεται το κόστος των αιματηρών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, γενικά των λαϊκών οικογενειών, είναι αποκαλυπτικός. Αλιεύσαμε, όμως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει τι συμβαίνει με την πολυδιαφημιζόμενη «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Στην ενότητα «Δημοσιονομικές Παρεμβάσεις της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τα έτη 2015 - 2016» υπάρχει ένας πίνακας με τίτλο «Εισφορές και λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης», που δείχνει ότι για το 2016 θα δώσουν συνολικά 62 εκατ. ευρώ ως «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανασφάλιστους υπερήλικες».

Ομως, στον ίδιο πίνακα δείχνει και από πού θα τα βρουν. Τα 62 εκατ. ευρώ, λοιπόν, θα τα πάρουν από: την αύξηση εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις ύψους 352,5 εκατ. ευρώ, την επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές 178 εκατ. ευρώ, μείωση των εφάπαξ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 77,9 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ 102 εκατ. ευρώ, μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ 223 εκατ. ευρώ. Το άθροισμα, βέβαια, απ' όσα θα πάρουν από ασφαλισμένους και συνταξιούχους από τα παραπάνω ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η πολιτική τους. Παίρνουν από τον ένα φτωχό δέκα για να δώσουν στον πιο φτωχό ένα...

Χτύπημα στο Ασφαλιστικό

Στη μοίρα της εγκαταλείπει χρόνο με το χρόνο την Κοινωνική Ασφάλιση το αστικό κράτος. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η υποχρηματοδότηση των Ταμείων παραμένει διαχρονική αξία. Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επιδεινώνει παραπέρα την κρατική χρηματοδότηση στην Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, σε σχέση με φέτος είναι μειωμένος κατά 458 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνεται στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. φέτος. Η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποδεικνύεται μύθος, αφού η συμμετοχή του κράτους στα συνολικά έσοδα των Ταμείων έχει περιοριστεί στο 26,92%! Δηλαδή, μόνο 1 στα 4 ευρώ προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όταν ακόμα και αυτά που δίνει το Δημόσιο τα μαζεύει από τα λαϊκά στρώματα με φόρους και χαρτόσημα υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα χειρότερη είναι η συμβολή του κράτους στη στήριξη του ΕΟΠΥΥ - του ασφαλιστικού οργανισμού που αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων - όπου η συμμετοχή του περιορίζεται στο 10% των εσόδων του, μόλις σε 526 εκατομμύρια ευρώ στα 5,517 δισ. ευρώ έσοδα του Οργανισμού. Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 4,37 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η πραγματική στήριξη του αστικού κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, καταρρίπτοντας τους μύθους περί υπέρμετρης επιβάρυνσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων στα δημοσιονομικά της χώρας. Αντίθετα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι όπλο στα χέρια του αστικού κράτους για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του κεφαλαίου.

Στρώνουν έδαφος και στο ρατσισμό

Οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και η «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» κυριάρχησαν σε μεγάλο μέρος των αστικών αναλύσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου. Σελίδες ολόκληρες αφιερώθηκαν σε άρθρα με τίτλο όπως «Το μίσος για τη Δύση», όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι τζιχαντιστές εμφανίστηκαν ως «φρούτο» του «ακραίου» ή του «κακοποιημένου» Ισλάμ, αποτέλεσμα δηλαδή θρησκευτικού φανατισμού. Η αλήθεια, ότι δηλαδή τέτοια ...«Ισλαμικά Κράτη» ξεφύτρωσαν και θα συνεχίσουν να ξεφυτρώνουν όποτε και όπως επιβάλλεται από τους ανταγωνισμούς και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ήταν εξαφανισμένη.

Κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» και για την Ελλάδα, πολλοί επέλεξαν μάλιστα να εστιάσουν και στο «χάος» με τα τζαμιά χωρίς άδειες που είναι διάσπαρτα στη χώρα μας, στην Αθήνα και αλλού. «Η ριζοσπαστικοποίηση πολλών Ευρωπαίων που επέλεξαν να πολεμούν σήμερα με το "Ισλαμικό Κράτος" ξεκίνησε από τα τεμένη των χωρών τους, στα οποία δρούσαν ανεξέλεγκτα ακραία στοιχεία, λόγω της αδιαφορίας των κρατικών αρχών», έσπευσε να επισημάνει ένας ακαδημαϊκός.

Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει περισσότερο το επόμενο διάστημα, τρέφοντας αντικειμενικά, άλλοτε πιο χοντροκομμένα και άλλοτε πιο «πλάγια», το ρατσισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι δεδομένος ο ερχομός χιλιάδων προσφύγων καθημερινά στη χώρα μας. Και ενώ η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται, με τα λαϊκά στρώματα να δέχονται καταιγισμό προαπαιτούμενων και «ισοδύναμων» μέτρων, θα έρθει «κουτί» σε κυβέρνηση και άρχουσα τάξη να συσκοτίζουν τις αληθινές αιτίες για κάθε είδους τρόμο και «τρομοκρατία» με τον οποίο θέλουν να ζει ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1632 Γεννιέται ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα.

1826 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Λορεντσίνι, δημιουργός του «Πινόκιο».

1859 Δημοσιεύεται «Η καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου.

1868 Γεννιέται ο Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης Σκοτ Τζόπλιν.

1912 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το Συνέδριο αυτό συνήλθε εκτάκτως λίγες βδομάδες μετά την έκρηξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ενόψει της διαφαινόμενης γενίκευσής του σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση. Η απόφαση του συνεδρίου καλούσε τους «εργάτες όλων των χωρών να αντιτάξουν στον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό τη δύναμη της διεθνούς αλληλεγγύης του προλεταριάτου. (...) Οι προλετάριοι θεωρούν έγκλημα να πυροβολούν οι μεν τους δε για χάρη των κεφαλαιοκρατικών κερδών, της φιλοδοξίας των δυναστειών ή της δόξας των μυστικών διπλωματικών συμφωνιών». «Οι λαοί», τόνιζε ο Ζ. Ζορές, «μπορούν με ευκολία να κατανοήσουν πως μια δικιά τους επανάσταση θα τους κόστιζε λιγότερες θυσίες απ' ό,τι ένας πόλεμος στον οποίο θα πολεμούσαν για άλλους [σ.σ. την αστική τάξη]». Δεν θα περνούσε παρά ενάμισης χρόνος ωσότου η παραπάνω απόφαση της Β' Διεθνούς, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, αποδειχθεί κενό γράμμα. Η ηγεσία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας έγινε συνένοχη στο έγκλημα, που μόλις προσφάτως είχε καταγγείλει.

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας. Το 1956 μετονομάστηκε σε Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

1939 Στην Τσεχοσλοβακία οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 120 μαθητές για αντιναζιστική συνωμοσία.

1947 Το κογκρέσο των ΗΠΑ καταδικάζει 10 καλλιτέχνες που αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Γερουσιαστή Μακάρθι, καταδίδοντας τους κομμουνιστές συναδέλφους τους.

1949 Μετά από 5 σχεδόν χρόνια από την έλευσή τους, τα βρετανικά στρατεύματα φεύγουν από την Αθήνα.

1957 Πεθαίνει ο Μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβιέρα.

1960 Ο Καναδάς δε θα δεχτεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα, εκτός αν του παραχωρηθεί το δικαίωμα ισότιμου ελέγχου με τους Αμερικανούς, δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζον Ντιφενμπέκερ.

1961 Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη κηρύσσει την Αφρική, με απόφασή της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

1967 Τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Παρισίων και Βαγδάτης για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου, ανακοινώνει η γαλλική κυβέρνηση, προς μεγάλη απογοήτευση των Δυτικών συμμάχων της.

1969 Επικυρώνεται, με την ταυτόχρονη υπογραφή της σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

1991 Πεθαίνει ο Βρετανός τραγουδιστής των Queen Φρέντι Μέρκιουρι (πραγματικό όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα).

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός κιθαρίστας της μπλουζ Αλμπερτ Κόλινς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ