Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κοροϊδία πάει σύννεφο

Η είδηση ήρθε με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομάδα της Αριστεράς CUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο. Και λέει: «Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τελικά χτες τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο δημοκρατικό έλεγχο της υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής. (...) Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και η οποία είχε εγκριθεί καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Για όποιον θυμάται, πρόκειται για εκείνη την πρόταση του πρωθυπουργού που έκανε για να θολώσει τα νερά και αφού προηγουμένως είχε υπογράψει το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο και είχε εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση - θηλιά για το λαό. Και είχε σαν στόχο - και καλά - να είναι διαφανής η διαδικασία ελέγχου της υλοποίησης των κατευθύνσεων του μνημονίου. Και τώρα που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει που θα μπει στο κόλπο και το Ευρωκοινοβούλιο... Δηλαδή, ο καημός της κυβέρνησης ήταν να μπει κι άλλος ένας «εταίρος» στη διαδικασία της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με ... τιμιότητα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«...συνεχίζουμε με τιμιότητα να αλλάζουμε την ιστορία της χώρας μας. (...) συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς εξαρτήσεις στο να έρθει το ΕΣΠΑ πιο γρήγορα στη χώρα μας, ακόμα και σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να βελτιωθούν οι ρυθμοί στην οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα». Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είναι πράγματι ξεκάθαρη στο για ποιον δουλεύει, για ποιον διαπραγματεύεται, για ποιον υλοποιεί τη συγκεκριμένη πολιτική. Τα τόσα αντιλαϊκά μέτρα, το Ασφαλιστικό που φέρνει τώρα, όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, πιστοποιούν ότι η «τιμιότητα» της κυβέρνησης να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να παίξει στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών είναι δεδομένη... Γι' αυτό καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την ανέχεια.

Πανηγύρια για τα ... χαράτσια

Αλλη μια πανηγυρική ανακοίνωση χτες του υπουργείου Οικονομικών, για να δείξει πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση. Παρουσίασαν, λοιπόν, τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και ...θριαμβολογούν για το εξής: «Ξεπέρασαν το στόχο που είχε θέσει το ΥΠΟΙΚ για τα έσοδα το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 43,531 δισ. ευρώ έναντι 42,762 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση του στόχου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς εισπράχθηκαν 187 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, όπου η υπέρβαση έφτασε τα 312 εκατ. ευρώ. (...) την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015 υπάρχει αύξηση έναντι του στόχου, παρατηρήθηκε στις εξής κατηγορίες εσόδων: Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 187 εκατ. ευρώ ή 2,5%, ΦΠΑ λοιπών κατά 131 εκατ. ευρώ ή 1,2%, Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 33 εκατ. ευρώ ή 3,1%». Χαράτσωσαν καλά καλά τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και το 'χουν και καμάρι...

Η «σοβαρή πρόταση» και τα επόμενα αντιλαϊκά σχέδια

«...η Ελλάδα έχει βάλει μια σοβαρή πρόταση στο τραπέζι, η οποία φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα, είπε, όμως αυτό μπορεί να χρειαστεί μια δυο βδομάδες». Αυτό είπε χτες στο «Bloomberg» o επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Νταϊσελμπλούμ, με αφορμή το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Είχαμε ξαναγράψει στο «Ριζοσπάστη» ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών είναι ευτυχείς για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Είχαμε γράψει επίσης ότι οι συζητήσεις που γίνονται εστιάζονται σε κάποια δημοσιονομικά κενά που εμφανίζονται για τα επόμενα 3 χρόνια από το Ασφαλιστικό. Και ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει το εξής θέμα: Πώς αυτό το «κενό» θα καλυφθεί μέσα από το φορολογικό και το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα ακολουθήσει. Δηλαδή, νέα δυσβάσταχτα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά... Το κοντινό μέλλον θα δείξει τι ακριβώς σχεδιάζουν. Οπως και να 'χει πρέπει να βρουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα απέναντί τους.

Οντως αγανακτήσαμε...

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή που δημοσιεύονται διάφορες έρευνες για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, «ένα δάκρυ κυλάει», κάπου εκεί στην ευαίσθητη ψυχή των διαχειριστών του καπιταλισμού. Ετσι και πριν από λίγες μέρες που δημοσιεύτηκε η έκθεση της «Oxfam», η οποία δείχνει ότι 65 καπιταλιστές κατέχουν πλούτο όσο 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έτρεξαν να κλάψουν διάφοροι. Με πρώτη πρώτη την «Αυγή» που, στο κύριο άρθρο της, μας καλεί να «αγανακτήσουμε» και να «επαναστατήσουμε», γιατί αυτή «η θεμελιώδης ανισότητα τινάζει στον αέρα κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος» και έχει και επιπτώσεις στη λειτουργία της... δημοκρατίας!. Είναι να αγανακτεί κανείς με το ψέμα και την εξαπάτηση ότι μπορεί να διορθώσεις τον καπιταλισμό για λογαριασμό του λαού, ότι η αδικία και η εκμετάλλευση είναι αποτέλεσμα παραβίασης των «κανόνων». Ενώ ξέρουμε ότι είναι στη φύση του συστήματος η συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Αγανακτούμε όλο και περισσότερο, όταν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και κάθε λογής σοσιαλδημοκράτες παλεύουν να μας πείσουν ότι κάπου και κάποτε θα υπάρξει κι ένας καπιταλισμός «δίκαιος», χωρίς «ανισότητα» και «εκμετάλλευση» με κανόνες! Ενα παραμύθι τόσο παλιό όσο και το σύστημα που υπερασπίζονται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σαντάλ).

1870 Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς («Σφαγή του Μαριάς» στη Νεβάδα).

1898 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του η «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός» κ.ά.

1910 Γεννιέται ο Βέλγος Ρομά κιθαρίστας της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ.

1912 Γεννιέται ο Σοβιετικός διευθυντής όπερας Μπόρις Ποκρόφσκι, διευθυντής του θεάτρου «Μπολσόι» από το 1943 έως το 1982.

1933 Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο Δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα, 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σ' όλη την Ελλάδα.

1943 Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης που κατείχαν οι δυνάμεις του Αξονα.

1944 Πεθαίνει ο Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος Εντβαρντ Μουνκ.

1968 Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ της Κορέας.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ