Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι κυβερνητικές «επιτυχίες»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε χτες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τέτοια λύση στα Εργασιακά, όπως τα «κατάφερε με τις επικουρικές συντάξεις». Προφανώς εκεί στου Μαξίμου περισσεύει ο κυνισμός. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι με την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου οι περικοπές στις επικουρικές - που σύμφωνα με την Ο. Γεροβασίλη έσωσε η κυβέρνηση! - μόνο για φέτος προϋπολογίζονται στα 174 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ συνολικά στην τετραετία οι περικοπές θα ανέλθουν στα 1,026 δισ. ευρώ στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και επιπλέον 123 εκατ. ευρώ στις νέες επικουρικές συντάξεις. Εκτός και αν «επιτυχία» στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης σημαίνει κάθε «λύση» και μέτρο που χτυπάει αλύπητα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τότε πράγματι, η κυβέρνηση σχεδιάζει, σε πλήρη συνέπεια με αυτά που έχει δεσμευτεί στο 3ο μνημόνιο, και τις επόμενες επιτυχίες της, όπως αυτές που προδιαγράφονται στα Εργασιακά.

Επιχείρημα - απάτη

Με αφορμή το γεγονός ότι επανήλθε ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης» το ζήτημα των νέων ανατροπών σε μισθούς και άλλα εργασιακά δικαιώματα, όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και ο συνδικαλιστικός νόμος - φίμωμα των αγώνων, ξαναβγήκε στην επιφάνεια το πέρα για πέρα κάλπικο επιχείρημα ότι η μείωση του κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα γίνει (άμεση μείωση ή ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στο χρονιάτικο εργατικό εισόδημα με βάση τους 12 μισθούς), θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για καραμπινάτη απάτη και απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου, μειώθηκαν δραστικά, αλλά οι θέσεις εργασίας δεν αυξήθηκαν, η ανεργία παραμένει στα ίδια επίπεδα. Αυτό το επιχείρημα - απάτη συγκαλύπτει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν μείωση μισθών για να θωρακιστούν στον διεθνή ανταγωνισμό, αυξάνοντας την κερδοφορία τους. Είναι δηλαδή προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, προαπαιτούμενο που όμως θα μείνει και μετά από την τυχόν ανάκαμψη, όπως και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, κάτι που αποδεικνύει και η πείρα σε όλη την ΕΕ, όπου με κρίση ή ανάκαμψη οι εργατικές - λαϊκές θυσίες συνεχίζονται αμείωτες.

Πάει πολύ...

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών, Ναυτιλίας και Εργασίας απευθύνουν έκκληση στους λιμενεργάτες να σταματήσουν τις απεργίες που κάνουν ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνοντας ότι «βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργασιακών σχέσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία όχι μόνο υπερασπίζονται προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης ασφαλών και σταθερών σχέσεων εργασίας στα λιμάνια, αλλά επί μήνες τώρα, σχεδόν καθημερινά, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν προβεί σε σειρά παρεμβάσεων για τη θεσμική και πραγματική κατοχύρωσή τους. Από λόγια, βέβαια, έχουν χορτάσει οι εργαζόμενοι (όχι μόνο στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ...), που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ζούγκλα της ευελιξίας, της απλήρωτης δουλειάς, τις απολύσεις. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς στα λιμάνια, όταν συνολικά στην αγορά εργασίας επικρατεί ζούγκλα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα σημάνει νέες ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των λιμενεργατών, ανεξάρτητα από τα «παχιά» λόγια που ξεστομίζει η κυβέρνηση για να τους σύρει μακριά από τους αγώνες. Αλλωστε, πάει πολύ οι υπουργοί μιας κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να πετσοκόψει εκ νέου τα εργασιακά δικαιώματα, να εμφανίζεται ως θεματοφύλακάς τους, όταν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων...

Το «χαρτάκι»

«Ενας τρόπος ουσιαστικής ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας είναι η δημιουργία δικτύων συνεργασίας με μεγάλες παραγωγικές μονάδες των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας (subcontracting). Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόν, ο εργολάβος (μια βιομηχανία π.χ. της Γερμανίας) δίνει στον υπεργολάβο (μια ελληνική εταιρεία παραγωγής π.χ. προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού) την παραγωγή: α) είτε ενός μέρους της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος που παράγει β) είτε κάποιων ανταλλακτικών, που ακολούθως θα ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν του εργολάβου». Το απόσπασμα δεν είναι μέρος παραδοτέας ύλης σε κάποια σχολή όπου διδάσκεται η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, ούτε εγχειριδίου του ΣΕΒ, αλλά ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, που τιτλοφορείται «Ενίσχυση εξαγωγών μέσω του θεσμού της υπεργολαβίας», όπου τονίζεται ότι «η όλη διαδικασία, καθώς αφορά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας (του υπεργολάβου), εντάσσεται στα πεδία ενδιαφέροντος του ΥΠΕΞ»... Αλλωστε, από την πολιτική ηγεσία δίνονται διαβεβαιώσεις στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι ενημερώνει γι' αυτές τις «επιδιώξεις» ξένες κυβερνήσεις και εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι θα προβάλλει κάθε συλλογικό φορέα (Διμερή Επιμελητήρια, Συνδέσμους Επιχειρήσεων κ.λπ.) και κάθε μεμονωμένη επιχείρηση που αποβλέπει στην «ενδυνάμωση του καθεστώτος της υπεργολαβίας» κ.ά. Το έχει πάρει το «χαρτάκι» ο ΣΥΡΙΖΑ, από το κεφάλαιο, και το έμαθε απέξω.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης, που είχε ως κύριο αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης.

1916 Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουάτσον, ανακάλυψαν το DNA (1953). Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1962.

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο, με την κατηγορία ότι προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό, επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας. Στη διάρκεια της δίκης, καταγγέλθηκαν για μια ακόμη φορά οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Καλπάκι, εκεί όπου στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι, προκειμένου να εξοντωθούν ψυχικά και σωματικά. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1933 Οι επαγγελματίες της Καβάλας κηρύσσουν απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά φορολογία. Στο πλευρό τους τάσσεται και η εργατιά της πόλης.

1943 Συνέρχεται στα Ανω Σουδενά Ζαγορίου η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ.

1944 Στην κατεχόμενη ακόμα Αθήνα πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κ.λπ.) υπέρ της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 50.000 Αθηναίοι.

1947 Δημοσιεύεται Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

1954 Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

1962 Πεθαίνει ο ποιητής και λογοτέχνης Στέλιος Σπεράντζας.

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης που έναν περίπου χρόνο μετά θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ, συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε - από τον Κώστα Καραγιώργη - πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944 σύμφωνα με μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

1974 Με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη «Ευρωπαϊκή Συνάντηση» αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, με συμμετοχή 17 εθνικών επιτροπών αλληλεγγύης.

1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν αξιωματικός των ναζί. Συμμετείχε στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1999 Το «G8» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, με την υπογραφή και της Ρωσίας, όπου γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.

2007 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Ρίτσαρντ Μακέι Ρόρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ