Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το σωστό «timing»...

Ο συγχρονισμός (το «timing» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται) είναι από μόνος του αποκαλυπτικός... Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι φέρνει και ψηφίζει με απαράδεκτες διαδικασίες - εξπρές τα νέα αντιλαϊκά μέτρα με τις «ουρές» της δεύτερης «αξιολόγησης» και του τέταρτου μνημονίου, η ηγεσία της ΓΣΕΕ διένειμε δελτίο Τύπου για την «ημερίδα - παρέμβαση» που διοργανώνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με θέμα «Η 2η αξιολόγηση και η προοπτική της οικονομίας» και εισηγητές τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Ετσι είναι: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φορτώνει στο λαό νέα βάρβαρα μέτρα, όπως το παραπέρα πάγωμα των συντάξεων, η παράταση στο άθλιο καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών κ.ά., ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός «αγωνιά» για τη 2η «αξιολόγηση», που περιλαμβάνει αυτά τα μέτρα και όλο το αντιλαϊκό πακέτο του τέταρτου μνημονίου, «αγωνιά» για την «προοπτική της οικονομίας» του κεφαλαίου, η ανάκαμψη της οποίας προϋποθέτει αυτήν την επίθεση χωρίς τέλος σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Η απάντηση για το λαό είναι μόνο μία: Καμιά στοίχιση πίσω από τις «αγωνίες» του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αποφασιστική απομόνωση των εκπροσώπων τους μέσα στο εργατικό κίνημα, αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες!

Δοσολογίες

Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στο προσεχές Γιούρογκρουπ για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ως επιπλέον εχέγγυο προς το ΔΝΤ για να υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είπε τις προάλλες: «Είναι γνωστό ότι το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, έπειτα από τη δεκαετή περίπου πια χρηματοπιστωτική κρίση, αρχίζει να γυρίζει το βλέμμα του από τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, σε πολιτικές οι οποίες είναι πιο φιλικές για την ανάπτυξη. Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να δουλέψουν για μια Ευρώπη της ανάπτυξης. Επομένως, αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης εντάσσονται σε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την Ευρώπη, που αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά». Επιβεβαίωσε εν ολίγοις ότι οι αναλογίες περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων στα διάφορα μείγματα διαχείρισης που κατά καιρούς προκρίνονται, υπηρετούν παντού και πάντα το στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στόχος που προϋποθέτει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επειτα από μια δεκαετία που δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα σε ό,τι αφορά εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, που τσάκισαν το λαϊκό εισόδημα, έριξαν δηλαδή στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης και αφαίρεσαν χρήμα απ' το λαό για να στηρίξουν τα κέρδη του κεφαλαίου, τώρα προσανατολίζονται σε μεγαλύτερη ακόμα στήριξή του, δίχως να αλλάζει στο παραμικρό η δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων στο μείγμα της διαχείρισης.

Σταθερότητα

Το χαρτί της «σταθερότητας» παίζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποσπάσει έναν ευνοϊκότερο και ευκολότερα διαχειρίσιμο συμβιβασμό για το χρέος, από το Γιούρογκρουπ που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Οπως γράφει η «Αυγή», «από το Ιντσιρλίκ, το Κατάρ και την Ουκρανία, έως τις εκλογές στις ΗΠΑ και το Βrexit, ο δρόμος της πολιτικής είναι σπαρμένος με ανατροπές και αλλαγές ισορροπιών». Αρα, «μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν προϊόν νοσηρής σκέψης (...) κάποιοι να επιδιώκουν να μεγαλώσουν την ατζέντα με τα ανοιχτά, και άρα υπό διαπραγμάτευση, κεφάλαια στις ήδη ταραγμένες ευρωατλαντικές σχέσεις». Είναι σαφές ότι ο υπαινιγμός αφορά τη Γερμανία και την αντιπαράθεσή της με το ΔΝΤ, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η αντιπαράθεση Γερμανίας - ΗΠΑ εκφράζεται και σε μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας και του ΝΑΤΟ, της στάσης απέναντι στη Ρωσία και αλλού. Με τη στάση της, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι μία μόνο πλευρά της συνολικότερης διαμάχης για πολύ σπουδαιότερα και πολύ μεγαλύτερα ζητήματα, που παραμένουν ανοιχτά και οξύνονται ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με τη διαφορά ότι η Ελλάδα προβάλλει τον μεταξύ τους συμβιβασμό για το χρέος ως μια φιλολαϊκή τάχα εξέλιξη, όταν είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέα μέτρα, περικοπές και αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας συνθήκες «σταθερότητας» μόνο για το κεφάλαιο.

Εφτασεεεεε!

Με το «εβδομαδιαίο δελτίο» του «ξαναχτύπησε» χτες ο ΣΕΒ, κάνοντας τις εξής βασικές διαπιστώσεις: «Η εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί μέσω μεταρρυθμίσεων, κάτω από τον περιορισμό της παραγωγής σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μην εμποδίζεται η άσκηση ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, μέσω υπερφορολόγησης». Κι επειδή «η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική» θα ασκείται «οιονεί σε μόνιμη βάση» από το κράτος, «η ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων σε ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ προκρίνει την «εκπόνηση ενός προγράμματος μεγάλων έργων υποδομών προς αναζήτηση επενδυτών και ιδιωτικής χρηματοδότησης» και «την καλύτερη συστοίχιση της δημόσιας διοίκησης με την ιδιωτική οικονομία, διευκολύνοντας αδειοδοτικά και χωροταξικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αίροντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, μειώνοντας το μη μισθολογικό, το ενεργειακό και το χρηματοδοτικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων». Για το πρώτο, η κυβέρνηση παρουσίασε τις προάλλες το στρατηγικό της σχεδιασμό για τις υποδομές Μεταφορών, υποσχόμενη «κοσμογονία» για τις κατασκευαστικές τα επόμενα χρόνια. Για το δεύτερο, έχουμε την υποψία ότι οι βιομήχανοι δεν θα χρειαστεί να αναμένουν και πολύ στο ακουστικό τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1781 Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1870 Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

1898 Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916 Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχτεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1923 Στη Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, η οποία ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται. Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ, η οποία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.

1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1 - 8 Ιούνη). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Στη συγκέντρωση, μετά τις ομιλίες, ακολούθησε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1935 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα (Προοδευτικό, Αγροτικό, κ.ά.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μάρτη. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες απ' ό,τι στις εκλογές της 5/3/1933. Λόγω όμως του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με κορμό το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.

1974 Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

1983 Η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του Κόμματος των Συντηρητικών, κερδίζει τις βρετανικές εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.

1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ