Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η... μεταψυχροπολεμική εποχή

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια δεκαετία περίπου έχει περάσει από τις δραματικές ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Στη διάρκειά της, τόσο ο πλανήτης ολόκληρος όσο και ειδικά η περιοχή των Βαλκανίων γνώρισαν τις περισσότερες πολεμικές εκρήξεις και αναμετρήσεις, από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Οι απλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει από καιρό τώρα να καταλαβαίνουν ότι μόνον προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας δε λειτούργησαν οι δραματικές αλλαγές του 1990. Και όμως, αρκετοί σχολιαστές, δημοσιογράφοι και διάφοροι άλλοι συνεχίζουν να μιλούν για την ψυχροπολεμική και τη μεταψυχροπολεμική εποχή. Τελευταία απόδειξη είναι τα γραφόμενα για το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε προχτές από κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα. «Ενα ψυχροπολεμικού τύπου επεισόδιο προστέθηκε στις ήδη άσχημες σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας» γράφουν αρκετές εφημερίδες και μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εχει κανένας, άραγε, και την παραμικρή αμφιβολία ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ δε συνεχίζει να κάνει όλα όσα έκανε και πριν το 1990 και πολλά ακόμη περισσότερα, καθώς έχει πλέον και τα «χέρια της λυμένα», αφού δεν υπάρχει το «αντίπαλο δέος»;

Φοβού τους Δαναούς...

Η απατεωνιά της κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει όρια. Πόσο μάλλον όταν αυτή, νομιμοποιείται και με νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του ΠΔ 84/84, προκειμένου οι επιχειρηματίες να «δηλητηριάζουν» ακόμη περισσότερο την κατά πολύ επιβαρυμένη Αττική. Και, μάλιστα, η νέα ρύθμιση θα παρουσιαστεί, ως μια μεγάλη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης των ρύπων. Οπως ακριβώς γίνεται συνήθως από την κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών». Αφθονα είναι τα παραδείγματα. Η παραπέρα υποβάθμιση και αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος Υγείας ονομάζεται εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ κλπ. Η παραπέρα απορύθμιση και αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων παρουσιάστηκε, ως μια προσπάθεια να ελεγχθεί η ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας. Και μόλις προχθές, η επιχειρούμενη νέα αντιλαϊκή επέλαση καμουφλαρίστηκε με το προσωπείο της «κοινωνικής πολιτικής».

... και δώρα φέροντες

Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στο θέμα των ρύπων. Το «κόλπο», που έχουν βρει οι... περιβαλλοντολόγοι της κυβέρνησης -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες- λέγεται «εμπορία ρύπων»! Δηλαδή, εάν ένας βιομήχανος ρυπαίνει ασύστολα, όχι μόνο δε θα έχει καμία επίπτωση, αλλά θα μπορεί και να επεκτείνει τη βιομηχανία του και φυσικά την εκπομπή ρύπων. Πώς θα γίνεται αυτό; Οπως ακριβώς κάνουν οι βιομηχανικές χώρες σ' αυτές του λεγόμενου τρίτου κόσμου, με βάση τη συμφωνία του Κιότο. Δηλαδή εάν μια μονάδα στην Αττική εκπέμπει 100 ρύπους, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι οι 50, ο βιομήχανος δε θα σκοτίζεται καθόλου να μειώσει τους ρύπους εντός Αττικής. Απλά θα έρχεται σε συμφωνία με μία βιομηχανία που λειτουργεί π.χ. στην... Ηπειρο ή οπουδήποτε αλλού και η οποία θα έχει μηδενικούς ρύπους και θα κάνουν την εξής συμφωνία: εγώ εκπέμπω 100 ρύπους, εσύ δεν εκπέμπεις καθόλου. Αρα συμφωνούμε να δηλώνεις και εσύ - που δε ρυπαίνεις καθόλου - ότι εκπέμπεις 50 ρύπους, ώστε να πέσουν οι δικοί μου στο 50 που είναι το επιτρεπόμενο όριο και είμαστε και οι δύο νόμιμοι! Δηλαδή η βιομηχανία που ρυπαίνει με 100 ρύπους την Αττική στα χαρτιά θα φαίνεται ότι εκπέμπει μόνο 50 ρύπους στην Αττική και τους υπόλοιπους 50 ρύπους στην Ηπειρο και... ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Πεθαίνουν οι Τούρκοι απεργοί πείνας

Ενας Τούρκος πολιτικός κρατούμενος - απεργός πείνας έχασε τις προάλλες τη ζωή του, ενώ η ζωή δεκάδων άλλων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς σταμάτησαν να δέχονται ακόμη και νερό με αλάτι ή ζάχαρη, μετά την υποχρεωτική μεταφορά ενός συγκρατουμένου τους στο νοσοκομείο και την αναγκαστική σίτισή του. «Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι σταμάτησαν να λαμβάνουν βιταμίνες Β1. Αυτές οι βιταμίνες ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που τους κρατούσε στη ζωή. Η εξέλιξη σημαίνει ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου, θα πεθάνουν μέσα στις επόμενες δύο έως πέντε μέρες». Αυτά δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Φατίχ Σουρενχόκ, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών της Σμύρνης.

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από την Τουρκία και ειδικά από τις διαβόητες φυλακές τύπου F, τα λεγόμενα και «λευκά κελιά». Νέα θλιβερά, που βάζουν ακόμη περισσότερο επιτακτικά την ανάγκη της όσο γίνεται μεγαλύτερης ενίσχυσης της συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Τούρκους αγωνιστές, αλλά και της καταδίκης τόσο του αντιδημοκρατικού τουρκικού καθεστώτος και όλων όσοι πολύμορφα το στηρίζουν.

Φαμφάρες για μια «χαμένη» εικοσαετία

Η συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πρώτη επίσημη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), το Μάρτη του 1981, ήταν το αντικείμενο των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Οι εκδηλώσεις, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, έδωσαν την πρόγευση μιας παρατεταμένης και πολύμορφης προπαγανδιστικής εκστρατείας από την Κομισιόν και τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της ιδέας της «ομοσπονδιοποίησης» της ΕΕ. Η εκστρατεία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες υπό τον τίτλο: «Η μελλοντική μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ένας από τους στόχους της είναι να συμφιλιώσει τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ με την ανάγκη εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα όργανα της μελλοντικής «ομοσπονδιακής» Ενωσης.

Οι οργανωτές των εκδηλώσεων, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, φρόντισαν να απαλλάξουν τους ομιλητές από το δύσκολο έργο της δικαιολόγησης της μέχρι τώρα πολιτικής της ΕΕ και των συνεπειών της για τους εργαζόμενους. Ορισαν ως θέμα της συζήτησης το «Ελλάδα και Ευρώπη. Τα επόμενα 20 χρόνια». Ετσι οι κ.κ. Πρόντι, Σημίτης και Καραμανλής παρέκαμψαν με γενικολογίες το κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός στην εικοσαετή συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και επιδόθηκαν στη μελλοντολογία.

Ωστόσο, το «μάρμαρο» που πλήρωσε μέχρι τώρα η χώρα και ο ελληνικός λαός δίνει το μέτρο της εκμετάλλευσης, στο όνομα της ένταξης στην ΕΟΚ. Η Ελλάδα έγινε η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της ανεργίας, γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση της βιομηχανικής της παραγωγής τα προηγούμενα χρόνια. Ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώθηκε δραματικά και οι ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προκάλεσαν σκληρά και ανεπανόρθωτα πλήγματα στην ελληνική αγροτική παραγωγή. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε ένα «μοντέλο» ανάπτυξης, που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού.

Οσο για το μέλλον, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια ιδέα για τα σχέδια των «δεκαπέντε» στη Σύνοδο της Νίκαιας, τον περασμένο Δεκέμβρη. Η δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα, στον οποίο θα συμμετέχουν οι τέσσερις - πέντε μεγαλύτερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα απορροφήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των υπολοίπων, είναι το βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου της «ομοσπονδιοποίησης». Το άθλιο παζάρι και οι οξυμένοι ανταγωνισμοί μεταξύ των «μεγάλων» για το μοίρασμα της ηγεμονίας στην ΕΕ αποκαλύπτει και το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις μέσα σ' αυτόν τον οργανισμό, που θέτει στην προμετωπίδα του το σύνθημα: Ισχύς μου τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Και βέβαια, η πρόκληση ολοκληρώνεται από την ομιλία του κ. Σημίτη, όπου είπε ότι τα δεινά των βαλκανικών χωρών θα τελειώσουν, όταν κι αυτές ενταχθούν στην ΕΕ, δύο χρόνια μετά τη δολοφονική επιδρομή του ΝΑΤΟ (με τις ευλογίες και τη συμμετοχή της ΕΕ) και ενώ στα Βαλκάνια έχει ενεργοποιηθεί η ωρολογιακή βόμβα, που ακούει στο όνομα «Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», απειλώντας με γενικευμένο πόλεμο. Είκοσι χρόνια, λοιπόν, αντιλαϊκών πολιτικών! Και οι κύριοι Πρόντι και Σημίτης μάς προειδοποίησαν. «Να δεις τι σου 'χω για μετά...», ήταν το νόημα όσων είπαν. Κανείς δε δικαιούται πλέον να λέει πως δεν ξέρει ή πως άλλα κατάλαβε...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το... πρόβλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο, επίσης, είναι προφανές ότι δεν είναι πρόβλημα πολιτικών θέσεων! Γιατί δεν μπορεί οι κάθε λογής «διαφωνούντες», να θυμήθηκαν ότι δεν τους αρέσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έτσι ξαφνικά!

Τόσο καιρό αυτή εφαρμόζεται και τόσο καιρό την ψηφίζουν και οι όποιες φραστικές διαφωνίες τους μένουν στους διαδρόμους. Επειδή δηλαδή έκανε μια «ντρίπλα» ο Σημίτης στον Τσοχατζόπουλο, ξαφνικά άναψαν τα αίματα;

Και τέλος πάντων δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα πιο είναι το πρόβλημα. Η αναστολή της συμφωνίας των «Γιουροφάιτερ»; Υπήρχαν τίποτε δεσμεύσεις από κάποιους που τώρα εκτέθηκαν;

Γιατί, βέβαια, τα όσα λέει ο Ακης περί πλαστών διλημμάτων μεταξύ οικονομικής πολιτικής και αμυντικής πολιτικής, είναι η θεωρητική πρόφαση της όλης υπόθεσης κι αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας.

ΜΑ ΚΑΛΑ λίγο μυαλό δεν έχουν οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, τουλάχιστον να περιορίσουν τις τηλεοπτικές διαφημίσεις για το αεροδρόμιο των Σπάτων; Μάλιστα διαλέγουν και τις ώρες υψηλής ακροαματικότητας οπότε έρχονται αμέσως μετά τα δελτία ειδήσεων με τα σχετικά πλάνα. Ξέρετε, τους διαμαρτυρόμενους επιβάτες, τις ουρές, τις χαμένες βαλίτσες κλπ.!

Οσο για τις περικοπές δρομολογίων που αποφασίσανε, μάλλον δε θα λύσουν το πρόβλημα. Λυπούμαστε εκ των προτέρων τους δυστυχείς που θα επιλέξουν να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το Πάσχα αεροπορικώς!


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας φροντίσει από τώρα η διοίκηση του αερολιμένα να αγοράσει ?τα αρνιά γιατί θα έχει να ταΐσει πολλούς παραμένοντες στον αερολιμένα από την καθυστέρηση!

ΤΩΡΑ ΓΙΑ τη Νέα Δημοκρατία τι να πει κανείς; Ο Μάνος ήταν εκεί. Ο Σουφλιάς πήγε τελικά. Να ήτανε κι ο Σαμαράς, τότε θα μιλάγαμε για αναβίωση του 1991. Αλλα πού να ακούσει τέτοιο πράγμα ο «Ψηλός». Κρίση παθαίνει και μόνο στην ιδέα.

Επιλεκτική ενημέρωση της Σκότλαντ Γιαρντ...

Τις... αναμενόμενες επιτυχίες της παρουσίασε σε τέσσερις Ελληνες δημοσιογράφους η Σκότλαντ Γιαρντ. Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα το Φόρεϊν Οφις, με εισήγηση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κάλεσε τέσσερις δημοσιογράφους από τέσσερα αντίστοιχα ΜΜΕ της χώρας μας. Τα «αποτελέσματα» της «αποκλειστικής» ενημέρωσης τα είδαμε σε δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας», του «Βήματος της Κυριακής» και της «Καθημερινής της Κυριακής». Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι το Μάη η βρετανική υπηρεσία θα δώσει στις ελληνικές αρχές έκθεσή της για την τρομοκρατία και ότι «υπάρχει προσδιορισμός υπόπτων για συμμετοχή στις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις». Υπονοείται, επίσης, ότι η παραπέρα έρευνα της υπόθεσης έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή του διαβόητου «τρομονόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν ήταν ενήμερη για το γεγονός, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο έκανε παράσταση στη Σκότλαντ Γιαρντ. Φαίνεται ότι οι εξωτερικές πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση του «τρομονόμου» εντείνονται. Ακόμα και με την επιλεκτική «αξιοποίηση» ελληνικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

«Ο εγκληματίας του αιώνα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχει πολλάκις ειπωθεί από διάφορους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας κόσμος από μόνες τους. Ενας διαφορετικός «κόσμος» ηθικός και «αγγελικά πλασμένος», που πάντα θέλει και επιθυμεί, πολλές φορές και με... πρακτικούς τρόπους, να δίνει το λαμπρό παράδειγμα - πρόσταγμα και στην υπόλοιπη... «αντιδημοκρατική οικουμένη».

Αυτή τη φορά, η αμερικανική δικαιοσύνη, κάνοντας ασκήσεις περί του «δικαίου» εντός της ενδοχώρας, προσπάθησε να καταδείξει το αδέκαστο του ποινικού συστήματος, επισείοντας την ποινή της καθείρξεως των δέκα ετών σ' έναν 50χρονο που έκλεψε 50 σεντς. Δηλαδή, λιγότερο και από 200 δραχμές. Το έγκλημα είναι βαρύτατο, ισχυρίζεται η εισαγγελία του Νιου Τζέρσεϊ και υποστηρίζει ότι ο 50χρονος Μονρό έκλεψε τα χρήματα περνώντας το χέρι του μέσα από το μισάνοιχτο παράθυρο ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ. Βέβαια, ο ίδιος ο κατηγορούμενος τονίζει ότι απλά προσπάθησε να ανοίξει το παράθυρο για να πάρει αέρα ένας σκύλος ράτσας ροτβάιλερ που βρισκόταν μέσα στο όχημα...

Οχι, δεν πρόκειται για φάρσα των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Είναι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, που κάνει και τον Γιάννη Αγιάννη να φαντάζει ως «στυγνός εγκληματίας»...

... και ο «συνετισμός» του

Τι λέει για όλα αυτά ο αμερικανικός λαός. Ελάχιστα, αφού η φίμωσή του έχει γίνει δευτέρα φύση. Οι μοναδικές φωνές διαμαρτυρίας για το προαναφερόμενο «έγκλημα του αιώνα» είναι μιας οργάνωσης υπεράσπισης των συμφερόντων των φορολογουμένων, που διαμαρτύρεται για το κόστος της δίκης, αλλά και της παραμονής του Μονρό στη φυλακή και, μάλιστα, για ένα μη βίαιο έγκλημα, το οποίο όμως θα κοστίσει στους φορολογούμενους, εάν επιβληθεί η ανώτατη ποινή, σχεδόν 300.000 δολάρια...

Πάλι καλά, δηλαδή... Ο δυστυχής Μονρό - ακόμη κι αν έκλεψε τις διακόσιες περίπου δραχμές - έχει και μια αμυδρή ελπίδα να μην καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλακή. Μόνο και μόνο, όμως, επειδή η φυλάκισή του θα κοστίσει υπέρογκα στους φορολογούμενους. Τι θα γίνει, όμως, όταν θα βρουν ανέξοδους τρόπους «συνετισμού»; Γιατί, μην έχετε αμφιβολία, θα τους βρουν κι αυτούς...

Ας μη στενοχωριούνται...

Θα θυμάστε βέβαια τις δηλώσεις και ξανά δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης για τον Γ. Σουφλιά: Τι καλός που είναι, πόσο τον θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ και άλλα τέτοια.

Ε, λοιπόν, χτες, όταν ρωτήθηκε ο Δ. Ρέππας για την επιστροφή του πρώην υπουργού στη ΝΔ περιορίστηκε να σχολιάσει πως το όλο θέμα είναι... εσωτερική υπόθεση της ΝΔ. Η πλάκα όμως έχει και συνέχεια. Διότι την Κυριακή το μεσημέρι, την ίδια ακριβώς ώρα που ο Σουφλιάς επέστρεφε στη ΝΔ μεταδιδόταν σε τηλεοπτικό σταθμό μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Θ. Τσουκάτου. Τι έλεγε ο πρώην στρατηγός; Μα, βεβαίως, ότι «οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτές», «τον περιμένουμε τον κ. Σουφλιά» και άλλα τέτοια «σοσιαλιστικά»...

Πάντως, ας μην στενοχωριούνται στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε ο κ. Σουφλιάς σε ένα - επίσης - δεξιό κόμμα (επαν)εντάχτηκε...

Η.. απορία

Μια απορία μας δημιούργησε το τριήμερο σκηνικό του συνεδρίου της ΝΔ. Αφού όλη η υπόθεση ήταν αν θα γυρίσει ή όχι ο Σουφλιάς, γιατί θα έπρεπε να στηθεί τέτοιου είδους παράσταση; Προτείνουμε την επόμενη φορά να κάνουν κάτι πιο απλό από το στήσιμο ενός ολόκληρου συνεδρίου: Ας πάρουν ο ένας τον άλλον τηλέφωνο, να συναντηθούν, να τα βρουν και να βγάλουν μετά μια ανακοίνωση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξω το ΝΑΤΟ

Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων... Για να επιβληθεί και να μπορεί να κόβει και να ράβει στα μέτρα της τις τύχες των λαών, χρειάζεται να της δώσουν δικαιώματα. Επειδή κανένας λαός ποτέ δεν πρόκειται να συναινέσει, να της κάνει χάρισμα το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του, η λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων επιχειρεί να τ' αρπάξει με τη δύναμη των όπλων και τον άμεσο εκβιασμό. Ετσι, με τη βία, επιχειρεί να φέρει τα «πάνω - κάτω» και τα θύματα να τα βγάλει θύτες. Τη βαραίνει το έγκλημα του βάρβαρου πολέμου. Τα αίματα των αθώων παιδιών που δολοφόνησε, σε κοινή θέα, δεν είναι δυνατόν να ξεπλυθούν ούτε να ξεχαστούν. Γι' αυτό έχει εξαντλήσει όλα τα πιθανά μέσα, να φορτώσει κατηγορίες στον Μιλόσεβιτς, μήπως και μπορέσει να ολοκληρώσει το έγκλημα, σκεπάζοντας τα θύματά της με την «άμμο» των κατηγοριών κατά του Γιουγκοσλάβου ηγέτη. Ετσι δεν κάνουν όλοι οι δολοφόνοι;

Ομως, εδώ δεν πρόκειται για ανεξιχνίαστο έγκλημα. ΝΑΤΟ και ΕΕ έκαναν τη βάρβαρη επέμβαση και τη συνεχίζουν τώρα με τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς σκόπιμα μπροστά στα μάτια του κόσμου όλου, θέλοντας, ταυτόχρονα, να περάσουν το μήνυμα του «ό,τι θέλουμε κάνουμε... δολοφονούμε και μετά με τη δύναμη των όπλων νομιμοποιούμε το δικαίωμά μας στη δολοφονία». Με αυτόν το δημόσιο παραλογισμό, όπου το ανοιχτό ψέμα θέλει να επιβληθεί με το ζόρι σαν αλήθεια, επιδιώκουν να «κόψουν την ανάσα» όλων των λαών που παρακολουθούν, διαμορφώνοντας συνθήκες μαζικής «ηθελημένης υποταγής». Σκόπιμα έγινε η επέμβαση «ντάλα μεσημέρι» και για την ίδια σκοπιμότητα δε νοιάζονται ούτε για τα στοιχειώδη προσχήματα και ζητούν να σύρουν τον Μιλόσεβιτς στα δικαστήρια του Βελιγραδίου σήμερα, στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης αύριο. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να επιβληθούν, παρά μόνο η τρομοκρατία στους λαούς.

Αν ο Μιλόσεβιτς είχε πει στο Ραμπουγιέ «σφάξε με ΝΑΤΟ μου να αγιάσω...», κανένας δε θα τον είχε ανατρέψει και κανένας δε θα επιδίωκε σήμερα να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», για να στήσει κατηγορίες έστω για οικονομικές παραβάσεις... Αν τους είχε αφήσει μήνυμα «...μπάτε σκύλοι αλέστε», τώρα θα εμφανιζόταν σαν «μεγάλος σύγχρονος ηγέτης», όπως πιθανόν θα εμφανιστούν εκείνοι που τον συνέλαβαν με το αντίτιμο των πεντήκοντα εκατομμυρίων «αργυρίων» - δολαρίων του αμερικάνικου Κογκρέσου. Φρόντισαν και αυτό να το κάνουν χωρίς κανένα πρόσχημα, αλλά προχώρησαν στη σύλληψη ανήμερα της λήξης του αμερικάνικου τελεσιγράφου, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία στους λαούς ότι δε θα κάνουν το χατίρι στα μεγάλα αφεντικά. Μήνυμα ταπείνωσης και υποταγής κάθε πιθανότητας αντίστασης...

Ο ιμπεριαλισμός, ιμπεριαλιστικά θα σκέπτεται, ιμπεριαλιστικά θα λειτουργεί και θα ενεργεί. Αλίμονο από κάποιους, που πιστεύουν, ή κάνουν πως πιστεύουν, πως μπορούν να του αλλάξουν το πρόσωπο στο πιο «ανθρώπινο...». Αυτοί γίνονται πάντα συνένοχοι στα εγκλήματά του, όπως εκείνοι που συνέλαβαν τον Μιλόσεβιτς ή δεν αντιστάθηκαν στη σύλληψή του και μιλούν για «ελιγμό...». Είναι πλέον γνωστό από την ίδια την εμπειρία των λαών ότι ο ιμπεριαλισμός, «αν του δώσεις δάκτυλο», δε σταματά ποτέ μόνον εκεί. «Τρώει όλο το χέρι...» και πάλι δε σταματά. Για να του κοπεί η «όρεξη», χρειάζεται άλλη γλώσσα. Χρειάζεται σ' αυτήν τη φάση να δυναμώσει η μαζική, συντονισμένη αντίσταση και αντεπίθεση των λαών μέχρι να πετάξει οριστικά το ΝΑΤΟ έξω από τα Βαλκάνια.

«Βενιζέλος»

Δυο ώρες

για να μεταβώ

κι όταν σαν ψόφιος

φτάνω,

τρεις ώρες

καθυστέρηση

έχει τ' αεροπλάνο

κι όπως

ξεροσταλιάζοντας

τη πτήση περιμένω,

σκέφτομαι

πως πιο γρήγορα

θα πήγαινα

με τρένο!

* * *

Κι αναθυμάμαι,

φυσικά, τι λέγαν

στην παράτα,

«μέγα, τρανό

επίτευγμα το έργο μας

στα Σπάτα»,

να 'ρθουν, λοιπόν,

οι κύριοι

να δουν τώρα

τα σάπια,

μα, πού, Λαλιώτης

και λοιποί

κάνουν όλοι

την πάπια!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ