Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα σταράτα λόγια των κομμουνιστών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μας για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς. Με 100 εκατομμύρια δολάρια οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πέτυχαν την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Εναντι 100 άλλων εκατομμυρίων εξασφάλισαν τη σύλληψή του με την προοπτική της παράδοσής του στο λεγόμενο Δικαστήριο της Χάγης που στήθηκε από τον ιμπεριαλισμό για να δικαιώσει τα δικά του εγκλήματα. Δικαίωμα να κρίνουν τους ηγέτες τους έχουν μόνον οι λαοί και κανείς άλλος. Ο Μιλόσεβιτς δε θα είχε συλληφθεί αν είχε υποκύψει στις επιταγές του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι λοιπόν η τιμωρία όσων αντιστέκονται;

Τα παραπάνω σταράτα λόγια είπε ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής Κ. Αλυσανδράκης σε προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχτές, εκφράζοντας τα συναισθήματα της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και των άλλων βαλκανικών λαών που έζησαν το βάρβαρο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, που ζουν καθημερινά τον πόλεμο να συνεχίζεται και να απειλεί την περιοχή με νέες αιματοχυσίες στο βωμό των ιμπεριαλιστικών πολιτικών.

Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα περίμενε με τις παραπάνω θέσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ να συμφωνούν, αν όχι απόλυτα, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δυνάμεις που προσδιορίζονται ως αριστερές ή ακόμα και κομμουνιστικές...

... και οι «νομιμόφρονες» γαλλικές παρλαπίπες

Δυστυχώς, όμως, δε συμβαίνει καθόλου έτσι. Γιατί όπως μας πληροφορούν τα δελτία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις τέλειωσε την παρέμβασή του ο Κ. Αλυσσανδράκης ζήτησε το λόγο αμέσως για να απαντήσει ο Φράνσις Βουρτς. Ο κ. Βουρτς λοιπόν είπε ανάμεσα στα άλλα τα εξής καταπληκτικά:

«Κυρία πρόεδρε, πρέπει να παρέμβω και λυπάμαι που το κάνω μετά από μια τέτοια παρέμβαση ενός μέλους της ομάδας μου. Νομίζω, πρώτα απ' όλα, ότι εκφράζω την άποψη της πιο μεγάλης πλειοψηφίας της ομάδας μου, λέγοντας ότι η σύλληψη Μιλόσεβιτς ήταν μια αναγκαιότητα». (Χειροκροτήματα. Αλήθεια από ποιους;) Και συνεχίζει ακάθεκτος: «Νομίζω, εξάλλου, ότι αυτή η σύλληψη δεν είναι μια προσβολή για το σέρβικο και το γιουγκοσλάβικο λαό, αλλά μια ανακούφιση, αφού θα επιτρέψει σε αυτό το λαό και αυτό το έθνος, που γνώρισε σίγουρα ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα πάρα πολύ σκληρό πέρασμα πρόσφατα, να γυρίσει οριστικά τη σελίδα αυτού του πρόσφατα σκληρού παρελθόντος, ενώπιον ολόκληρου του κόσμου...»(!!!).

Αυτά, λοιπόν, είπε ο κ. Βουρτς. Οχι, δεν καταλάβατε καλά. Δεν πρόκειται ούτε για εκπρόσωπο της δεξιάς, ούτε για εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας, ούτε καν για κάποιον μεταμφιεσμένο αλά γαλλικά Μπίστη της «εκσυγχρονιστικής αριστεράς». Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην οποία συμμετέχουν κομμουνιστικά, εργατικά, αριστερά, προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτά και το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα ο κ. Βουρτς είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος!

Λέτε μετά απ' αυτό να προβληματιστεί διόλου για το ποιοι τον χειροκροτούν και αυτόν και το κόμμα του και ποιοι τους γυρνάνε την πλάτη; Ιδωμεν...

Αντιπερισπασμός...

Μέθοδος: «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω...». Οπου το «κουκιά σπέρνω...» σημαίνει πως ο Γιάννης για κανένα λόγο δε θέλει να σου πει τι πραγματικά κάνει και στέλνει την προσοχή σου σε αυτό που φαίνεται για να κρύψει αυτό που είναι...

«Θα έρθει; Δε θα έρθει; Και αν έρθει τι ώρα θα έρθει; Θα είναι μεσημέρι ή απόγευμα; Γιατί το μήνυμά του δεν ήταν αρκετά θερμό; Τι ακριβώς εννοούσε όταν έλεγε...».

Δεν πρόκειται για κοριτσίστικη απογευματινή κουβέντα σε κάποια καφετερία, για να «πούμε κάτι να γεμίσει ο χρόνος...». Πρόκειται για τους κύριους τίτλους των ειδησεογραφικών δελτίων των καναλιών του Σαββάτου. Σώνει και καλά να στηθεί όλη η χώρα να παρακολουθήσει «τι θα γίνει με την υπόθεση Σουφλιά...»

Οταν έχεις κατασκευάσει πλαστή αναμονή, μετά πρέπει να έρθει και η κορύφωση και ήρθε...«ΩΣΑΝΝΑ» (γράφτηκε σε τρέιλερ ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού). Τελικά, εισέρχεται στο συνέδριο και δυστυχώς δεν είχαν προβλεφτεί βάγια και κλαδιά, αλλά όλα τα άλλα τα είχαν. Και συνθήματα και φωνές και χαιρετούρες και «καλωσορίσματα στα σπίτια τους...», και ό,τι να έριχνες εκείνη την ώρα έπεφτε σε εύφορο χώμα συναισθηματικής φόρτισης και μεγάλου ενθουσιασμού.., που έπρεπε ίσως να πλημμυρίσει και τα σπίτια μας μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της μεθόδου «κουκιά σπέρνω», που ακολουθεί ο σύγχρονος πολιτικός λόγος, αλλά και τα ΜΜΕ, χωρίς να έχει καμιά σημασία ποιος το ξεκινάει πρώτος. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα ανάλογα τις τελευταίες ημέρες. Μόνο ενδεικτικά θυμόμαστε τη συνάντηση του πολιτικού του Μπλέιζερ με τον Κάστρο ή τη γνώμη του υπουργού Αμυνας για το είδος του φαγητού και την περιποίηση που τους έκαναν στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν γεύμα με τον πρωθυπουργό...

«Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» ή μια συνειδητή πράξη της σύγχρονης αστικής πολιτικής και των ΜΜΕ; Πρόκειται για πράξη συνειδητή που επιχειρεί αντιπερισπασμό στα ενδιαφέροντα των λαϊκών μαζών, ώστε οι μερίδες της αστικής τάξης που αλληλοσπρώχνονται να χωρέσουν στο καινούριο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνουν, να μείνουν ανενόχλητες στο έργο τους.

Πίσω από το ανούσιο φαίνεσθαι κρύβεται η ουσία του ανταγωνισμού τους να καταλάβουν όσο γίνεται ευνοϊκότερες θέσεις στο καινούριο σκηνικό, αλλά και χωρίς τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα πόδια τους. Η συμμετοχή του λαού στις εξελίξεις, με βάση τα αληθινά του προβλήματα, θα τους έπαιρνε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να γιατί επιχειρούν να την «μπουκώσουν» με τις λεγόμενες επικοινωνιακές τακτικές ή με πολιτικές κινήσεις ή μετακινήσεις, που δεν αφορούν το λαό στην ουσία τους περισσότερο από το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.`Η καλύτερα μιας μεταγραφής...

Οι μερίδες της αστικής τάξης κάνουν τη δουλιά τους, είτε με σχέδιο, είτε γιατί οδηγούνται από τις εξελίξεις. Χρειάζονται πολιτικό σκηνικό που «να κοιμούνται ήσυχοι», αλλά ταυτόχρονα καθένας ξεχωριστά χρειάζεται την καλύτερη δυνατή θέση μέσα σ' αυτό. Οι «τούμπες» τους αριστερά και δεξιά μπορεί να τραβούν την προσοχή, αλλά δε γίνεται να λύσουν τα αληθινά προβλήματα του λαού. Αυτοί τα γεννούν για το λαό, δεν τα λύνουν.

Τα λαϊκά προβλήματα αντιμετωπίζονται και μπαίνουν σε διαδικασία επίλυσης μόνο με λαϊκά μέτωπα διεκδίκησης, που φτάνουν μέχρι την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία της λαϊκής εξουσίας. Αλλιώς, απλά θα τους παρακολουθούμε «να σπέρνουν τα κουκιά τους...».


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Προπαγάνδα αποπροσανατολισμού

Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, γνωστός για την «επικοινωνιακή του δεινότητα», δεν μπορούσε παρά να ακολουθεί την ίδια γραμμή με την «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να κάνει το μαύρο άσπρο. Οπως η συμμετοχή στο «βρώμικο πόλεμο» στη Γιουγκοσλαβία έγινε «εθνικά ενδεδειγμένη πολιτική στάση», τα ψιχία του λεγόμενου κοινωνικού πακέτου γίνονται... «κοινωνική ευαισθησία» στους αναξιοπαθούντες, το μπάχαλο του ιδιωτικού αεροδρομίου των Σπάτων βαφτίστηκε επιτυχία, αφού «δεν έκλεισε όπως άλλα αεροδρόμια στην Ιταλία και την Ταϊβάν»...

Την αδιαλλαξία του σε σχέση με τις αλλαγές, που προωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση με το νομοσχέδιο-απάτη, ο υπουργός την ονομάζει αναβάθμιση. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι έγινε και «διάλογος», παρότι η μόνιμη επωδός του ήταν «συζητάμε τα πάντα αλλά το νομοσχέδιο είναι δεδομένο». Τώρα έρχεται να επιτεθεί στις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, που προχώρησαν αρχικά σε τριήμερη αναστολή της λειτουργίας, και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «μόνο οι κατακτητές κλείνουν τα πανεπιστήμια». Για να «μαζέψει» αυτή την προκλητική δήλωση σύγκρισης των πανεπιστημιακών με κατακτητές, σε δήλωσή του χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, χρησιμοποίησε ακόμα και κολακείες, «τους τιμώ απεριόριστα», «πνευματική ηγεσία του τόπου», για να καταλήξει ότι δεν πρέπει να κόβουν την ανάσα της παιδείας... Λες και δεν είναι η πολιτική της δικής του κυβέρνησης που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς σε όλα τα επίπεδα.

Θατσερικού τύπου, λοιπόν, η προπαγάνδα του υπουργού και της κυβέρνησης. Ο,τι δε συμβαδίζει με την πολιτική τους, πρέπει να διαστρεβλωθεί, να περάσει αποπροσανατολιστικά στην κοινή γνώμη. Γιατί η λογική του «πες, πες κάτι θα μείνει» έχει διαχρονική αξία για τους «εκσυγχρονιστές» του Γκέμπελς...

Ο μπαμπάς Μπους

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΜ, ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα ο πατέρας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αυτό του έλειπε κιόλας!

Εδώ εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν στους δρόμους, προκειμένου κάποιος, χωρίς κανένα τυπικό αξίωμα, να μετακινηθεί χτες στην πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο ενός περιοδικού!

Κατά τα άλλα, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα και για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που φταίνε!

Είπαμε, είναι δουλοπρεπείς οι κυβερνώντες μας, αλλά αυτή τη φορά το παράκαναν και καλά θα κάνουν να συμμαζευτούν λιγάκι! Αν αυτοί αισθάνονται υποτελείς, αυτό δε σημαίνει ότι συμμερίζονται και οι πολίτες τα αισθήματά τους.

ΕΚΤΑΚΤΕΣΠΤΗΣΕΙΣ ετοιμάζει η «Ολυμπιακή Αεροπορία» και «Αεροπλοΐα» για την περίοδο του Πάσχα και πολύ καλά κάνει, γιατί γι' αυτό την έχουμε, για να εξυπηρετείται ο κόσμος που θέλει να επισκεφθεί την επαρχία και το εξωτερικό.

Ομως, μην εκπλαγείτε, κατ' αρχήν, αν γίνει κι άλλος χαμός στο αεροδρόμιο των Σπάτων και, κατά δεύτερον, αν πάλι οι Γερμανοί, που το διοικούν, μας πουν ότι φταίει η «Ολυμπιακή Αεροπορία» και η ΥΠΑ!

Για Ευρωπαίους σύγχρονους διοικητές δε μας τους έφερε εδώ ο Λαλιώτης και τους χρυσοπληρώνουμε; Ας λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει κι όχι να κάθονται να βλέπουν τις βαλίτσες του κόσμου να κάνουν ταξίδια στην Αυστραλία.

Εδώ ισχύει και το ρητό «άμα δεν μπορείτε να παραιτηθείτε», ξέρετε. Γιατί και να τους πληρώνουμε αδρά και να μας λένε κι απολίτιστους από πάνω, παραπάει, δε βρίσκετε;

Ας επιστραφεί, λοιπόν, το αεροδρόμιο στο δημόσιο τομέα, εάν εκτιμούν ότι παραείναι πολύ καλοί και οργανωμένοι οι Γερμανοί για την Ελλάδα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολα για το συλλαλητήριο

Δεν έχουμε χρόνο. Δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό διαθέσιμο για ομφαλοσκοπήσεις. Τώρα, είναι η μάχη. Αύριο θα υπάρχει χρόνος μόνο για μνημόσυνα υπέρ των αλήστου μνήμης κοινωνικο - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οχι γιατί αύριο θα έρθει μονομιάς η καταστροφή. Θα τραβήξει μακριά αυτός ο πόλεμος. Και ήδη έχει πίσω του μια δεκαετία. Κομμάτι - κομμάτι αφαιρούνται αυτά που το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, μπολιασμένο από την πρωτοπόρα θεωρία και πράξη των κομμουνιστών, κατέκτησε. Η «αντεπανάσταση» είναι σε εξέλιξη.

Μια επιλογή είναι: «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα», να παρακολουθήσουμε το δράμα. Δεν ταίριαξε ποτέ στους κομμουνιστές. Η άλλη, πραγματικός μονόδρομος όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται με κάθε χτύπημα των εργατών, είναι ο δοκιμασμένος δρόμος της σκληρής, ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Ας διδαχτούμε απ' τον αντίπαλο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι από κοντά όσοι την «αντιπολιτεύονται» όχι για να ανατρέψουν την πολιτική της, αλλά γιατί ζητούν να κάτσουν κι αυτοί στο σβέρκο του λαού, επιδεικνύει μια καταπληκτική στοχοπροσήλωση: Δεν ξεχνά - όπως και οι επί της ουσίας σύμμαχοί της - ότι τα κέρδη των οικονομικών προϊσταμένων της, δηλαδή, τα κέρδη του κεφαλαίου, διασφαλίζονται και αυξάνονται μόνο με ένα τρόπο: Την ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, το τσάκισμα κάθε διεκδίκησης υπεραξίας, που παράγει πάντα και μόνο η εργατική τάξη.

Το γεγονός ότι δεν έχουν ξεδιπλωθεί όλες οι πλευρές της εξελισσόμενης επίθεσης στο κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, δεν αναιρεί το επίσης γεγονός της συνέπειας και της σταθερότητας με την οποία η κυβέρνηση πόντο τον πόντο ξηλώνει ό,τι αίμα το αίμα η εργατική τάξη κατάκτησε μέχρι τώρα. Δε χρειάζεται να περιμένει κανείς τις τελικές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις ανατροπές που προωθούνται. Η επίθεση έχει ήδη πάρει άγρια χαρακτηριστικά στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας. Οπου στοιχειώδη δικαιώματα έχουν ήδη περάσει από τον Προκρούστη. Οι χτεσινές εικόνες με τους συνταξιούχους να εξωθούνται σε κόντρα με τους φαρμακοποιούς, είναι μία μικρή μόνο ένδειξη των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής. Που δεν αρκείται μόνο στις περικοπές, φροντίζει και να τις διασφαλίζει. Πώς; Εξουδετερώνοντας τις αντιστάσεις και με το «διαίρει και βασίλευε». Που καταλήγει σε κόντρα των θυμάτων μεταξύ τους ενώ ο φταίχτης μένει στο απυρόβλητο. Επιπλέον: Αυτοί που χρόνια τώρα τινάζουν το κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα, αυτοί που μόνιμα εισφοροδιαφεύγουν, αυτοί που χρησιμοποιούν τη μαύρη εργασία χτυπώντας πολλαπλά την εργατική τάξη, αυτοί και οι πολιτικοί τους εκφραστές δηλώνουν σήμερα έτοιμοι, να σώσουν το κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα.

Ας διδαχτούμε από τη λύσσα τους. Από την επιμονή τους, να ξεπερνούν τις κρίσεις που γεννά ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός αυξάνοντας τα κέρδη του κεφαλαίου με το μόνο δυνατό τρόπο που μπορεί να συμβεί αυτό: Με το γονάτισμα της εργατικής τάξης. Η επιμονή τους, να προωθήσουν την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, ας απαντηθεί με τη δική μας επίμονη υπεράσπισή της. Κάθε λεπτό που περνά σ' αυτόν τον αγώνα, επιβάλλεται να κερδίζονται μαχητές. Στην Ομόνοια αύριο, στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις, δίνεται μια σημαντική μάχη. Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, είναι το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλίσουμε.

Σε ρόλο «μικροπροστάτη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποκτήσαμε και «μικροπροστάτες» ή υπεργολάβους της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια. Οι κυβερνήσεις, για παράδειγμα, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, που εμφανίζονται σε ρόλο εγγυήτριας ή προστάτιδος δύναμης απέναντι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εμφανίζονται ως «πρωταγωνιστές» για την «έξοδο από την κρίση». Ποιο άλλο, άραγε, ήταν το νόημα των δηλώσεων που έκαναν χτες στη Θεσσαλονίκη οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Σημίτης και Κοστόφ, οι οποίοι «κατέληξαν σε συμφωνία για την πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης στην ΠΓΔΜ»; Τι σημαίνει να συμφωνούν δύο αρχηγοί κρατών, και, μάλιστα, γειτονικών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων άλλου κράτους; Από πού αντλούν τη «νομιμοποίησή» τους για την επέμβαση, ουσιαστικά, στα εσωτερικά γειτονικού κράτους; Προφανώς, από το Δίκαιο της «νέας τάξης», το Δίκαιο που ευλογεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Κυβέρνηση - κυνηγός κεφαλών

Εχοντας χάσει κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας και αποδεικνύοντας με τον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι είναι αχυράνθρωπος των Αμερικανών και της «νέας τάξης», ο Κοστούνιτσα αποτελεί δίχως άλλο ντροπή και όνειδος για τον πολύπαθο και ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό. Προκειμένου να αποφύγει τον πλήρη εξευτελισμό και ένα λαϊκό ξεσηκωμό, επιχειρεί με γελοίο τρόπο να δείξει ότι τάχα σηκώνει το «ανάστημά» του στους προστάτες του. Εμφανίστηκε δήθεν ως «ηγέτης με πυγμή» και δήλωσε χτες ότι «η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δε σημαίνει ότι θα κάνουμε ό,τι ζητήσει». Προκειμένου όμως να μην παρεξηγηθεί από τα αφεντικά του, έσπευσε να προσθέσει ότι η έκδοση του Μιλόσεβιτς δεν είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί τώρα(!) και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μη διακόψουν την παροχή οικονομικής βοήθειας για το λόγο αυτό(!!!). (Ηδη έχει λάβει το πρώτο μέρος της επικήρυξης για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς). Παράλληλα χαρακτήρισε «άγαρμπο και όχι καλοσχεδιασμένο» τον τρόπο σύλληψης του Μιλόσεβιτς!

Η Γιουγκοσλαβία, με τη διορισμένη ουσιαστικά «δημοκρατική κυβέρνηση», δεν είναι βέβαια ανεξάρτητο κράτος. Αποτελεί ένα ακόμα προτεκτοράτο στα υπό ΝΑΤΟική κατοχή Βαλκάνια, ενώ η κυβέρνησή του είναι ένας κυνηγός κεφαλών των επικηρυγμένων εχθρών από τα αφεντικά της «νέας τάξης».

Τα κέρδη βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Είδηση πρώτη. Κάπου 40 φαρμακευτικές εταιρίες μήνυσαν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για να υπερασπιστούν τα υπερκέρδη τους, ακυρώνοντας την απόφαση παροχής φθηνών φαρμάκων προς τους πάσχοντες από HIV/AIDS. Η δίκη άρχισε στις 5 Μάρτη.

Είδηση δεύτερη. Τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από HIV/AIDS διεθνώς, 25 εκατομμύρια εξ αυτών από την υποσαχάρεια Αφρική. 35% του πληθυσμού στην Μποτσουάνα είναι φορείς του ιού. Το 2000 μολύνθηκαν 3,8 εκατ. άνθρωποι στην περιοχή ενώ συνολικά 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Είδηση τρίτη. Από το 1975 ως το 1997 οι πολυεθνικές έφεραν 1.233 νέα φάρμακα στην παγκόσμια αγορά. Εξ αυτών το 1% (13 φάρμακα) πήγαν σε ασθένειες που πλήττουν τον Τρίτο Κόσμο. Οπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της «Merc», μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «μια εταιρία με μετόχουςδεν μπορεί να επικεντρωθεί στις ασθένειες του Τρίτου Κόσμου, διότι θα χρεοκοπήσει».

Είδηση τέταρτη. Η εταιρία «Pfizer» κέρδισε 1 δισ. δολάρια τον πρώτο χρόνο διάθεσης του «Βιάγκρα» στην αγορά. Την ίδια χρονιά η αγορά των φαρμάκων για κατοικίδια ζώα είχε αξία άλλο 1 δισ. δολάρια.

Οπερ έδει δείξαι.

Αέναο και διάτρητο κατηγορητήριο

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο θα «εμπλουτίζεται» ο φάκελος κατηγοριών σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς... Το πρώτο 24ωρο από τη σύλληψή του, οι αρχές του Βελιγραδίου τον θεώρησαν - μεταξύ άλλων - ύποπτο υποκίνησης των σωματοφυλάκων του σε αντίσταση κατά της αρχής. Χτες, ανακοίνωσαν πως γίνονται «εντατικές έρευνες»... για να απαγγελθεί σε βάρος του Μιλόσεβιτς και η κατηγορία της εξαπόλυσης «μιας σειράς φόνων πολιτικών και προσωπικών εχθρών του»... Γιατί; Επειδή, κατά τα «φωτεινά μυαλά» των υποχείριων των υπερδυνάμεων, που έχουν ανέλθει στην εξουσία, όσο πιο πολλές και φρικτές κατηγορίες φορτωθούν σε βάρος του πρώην προέδρου, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες... ο Μιλόσεβιτς να απαυδήσει και να πάει «εκουσίως»... στη Χάγη για δικαιότερη δίκη! Και μη χειρότερα...

Αίσχος!

Οι ένοχοι,

οι γκάνγκστερς,

οι ληστές

φορέσαν τήβεννο

και γίναν

δικαστές

και πιάσαν

τον Μιλόσεβιτς

να κρίνουν,

αυτοί

που εγκλήματα

χιλιάδες

τους βαρύνουν!

* * *

Οι δολοφόνοι

των λαών

οι ευτελείς

αυτοχριστήκαν,

οι αισχροί,

εισαγγελείς

και ξεφωνίζουν

για το Δίκιο,

ω απάτη,

το Δίκιο

που το κάναν

κωλοχάρτι!

* * *

Οι ένοχοι,

οι φονιάδες

οι κοινοί,

αυτοί απαιτήστε

να καθίσουν

στο «σκαμνί»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ