Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τίποτα το «νέο»

Οταν σε μία ομιλία 40 λεπτών κλίνεται πάνω από 40 φορές η λέξη «νέο», εύλογα αναρωτιέται κανείς για το περιεχόμενο που δίνει ο ομιλητής στη λέξη. Ο λόγος για την Φώφη Γεννηματά και την προχτεσινή της ομιλία στη ΔΕΘ. Στους άξονες για την ανάπτυξη που παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την ηγεσία του «νέου» φορέα, ήταν: Μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για να έρθουν άμεσα νέες επενδύσεις, διαδικασίες «fast track» όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αυτό κι αν είναι... «νέο») και πολλά ακόμα κίνητρα για τις επιχειρήσεις: Σταθερό φορολογικό σύστημα, ταχύτερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ. Βέβαια, κανένα από τα παραπάνω δεν είναι «νέο». Ολα κινούνται στον «αστερισμό» της διαμόρφωσης «φιλικού επενδυτικού κλίματος», για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Οι προτάσεις αυτές είναι πανομοιότυπες ακόμα και στις διατυπώσεις με αυτές που καταθέτουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ... Επομένως, οι διάφορες αστικές φωνές που διαμαρτύρονται ότι ο «νέος» φορέας αναζητά αρχηγό χωρίς να έχει διαμορφώσει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Το πρόγραμμα υπάρχει, είναι δοκιμασμένο στην πλάτη του λαού και συνίσταται στο εξής: «Φτηνότεροι εργάτες και προνόμια στο κεφάλαιο, για να αυξάνει τα κέρδη του».

Υποδείξεις

Βουλευτής της ΝΔ αρθρογραφεί στην «Καθημερινή» για τη «χαμένη ευκαιρία της Σούδας» και γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει την ανανέωση της συμφωνίας με διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που απαιτεί την εκ νέου έγκριση και των δύο πλευρών και μπορεί, συνεπώς, να είναι αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων (...) Ηταν αναγκαίο να εκπληρωθούν δύο συνθήκες: Πρώτον, η κυβέρνηση στο σύνολό της να ξεπεράσει τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις και, δεύτερον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το θέμα για εντυπωσιασμούς "εσωτερικής κατανάλωσης". Αποδείχθηκε ότι ζητούσαμε πολλά από τον κ. Καμμένο: Αντί να προχωρήσει με εχεμύθεια και διακριτικότητα στις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, επέλεξε τη συνήθη τακτική του με το να διατυμπανίζει μέσω δημοσίων δηλώσεων το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας». Είναι φανερή η απογοήτευση της ΝΔ επειδή η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ...δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί σ' αυτήν τη φάση η μακροχρόνια επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα, αντί να ανανεωθεί για τον επόμενο μόνο χρόνο. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ υποδεικνύει στην κυβέρνηση να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη «διακριτικότητα» τέτοιες σοβαρές υποθέσεις, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να «καεί» μια συμφωνία τόσο σημαντική για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και ΝΔ υπηρετούν από κοινού το σχεδιασμό για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ότι οι «διαφορές» τους εξαντλούνται σε επιμέρους μόνο χειρισμούς.

Καθησυχάζει

«Αυξήθηκε λίγο, αλλά μην πάει ο νους σας στο κακό»... Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος χτεσινού ρεπορτάζ της «Αυγής» για την εξέλιξη του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το «μισθολογικό κόστος» αυξήθηκε οριακά στο β' τρίμηνο κατά 0,5%. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει 30,9 μονάδες κάτω από το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί το α' τρίμηνο του 2010 (89,5 μονάδες, έναντι 120,4 προ 7ετίας). Ενημερώνει, επίσης, ότι τα πέντε τελευταία χρόνια, που ισχύει η ΠΥΣ 6/2012, το μισθολογικό κόστος κυμαίνεται από 85,2 έως 91 μονάδες. Μάλιστα, η «Αυγή» συνοδεύει το σχετικό ρεπορτάζ και με ένα διάγραμμα που δείχνει την κατακρήμνιση των μισθών την τελευταία 7ετία, για να έχουν οι εργοδότες και ...οπτικοποιημένα τα «επιτεύγματα» της αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης...

Ούτε ένα ΚΑΛΟ...

Εντείνεται ξανά το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα γύρω από τη λεγόμενη «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΚΑΛΟ), με κυβερνητικές παρεμβάσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο. Εκτός από τα γνωστά και τετριμμένα, για τη διέξοδο που μπορεί να δώσει η ΚΑΛΟ σε ανέργους και χαμηλόμισθους, προσφέροντας απασχόληση σε έναν «ουδέτερο» τάχα χώρο ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα της οικονομίας, οι πιο πρόσφατες καταγραφές περιέχουν πολλά στοιχεία για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ σε άλλες χώρες της ΕΕ, με τις οποίες συγκρίνεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά, η συμμετοχή της ΚΑΛΟ στις οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ φτάνει μέχρι και το 10% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα είναι μόλις στο 1,8%, στοιχείο που δείχνει καθυστερήσεις, αλλά και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Από τις καταγραφές ξεχωρίζει η Γαλλία, που προβάλλεται ως χώρα - πρότυπο για τη στήριξη της ΚΑΛΟ. Μόνο που δεν λένε ότι στη Γαλλία, μαζί με την ανάπτυξη τέτοιων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, προχωράει και το ξήλωμα της εργατικής νομοθεσίας, με νόμους που αυξάνουν την εκμετάλλευση και διευκολύνουν την εργοδοσία να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Με το ένα χέρι πετάνε μαζικά εργαζόμενους στο δρόμο και με το άλλο τους ανοίγουν την πόρτα στην ΚΑΛΟ, που παίζει πολύπλευρο ρόλο στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και πέραν όλων των άλλων αποτελεί εργαλείο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών, όπου το κράτος διατηρεί ακόμα κάποιες θέσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1592 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ντε Μοντέν (Μονταίνιος).

1788 Η Νέα Υόρκη ανακηρύσσεται πρώτη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες υπό τον Μακρυγιάννη νικούν στην Αθήνα τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή.

1873 Γεννιέται ο κορυφαίος Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

1885 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φρίντριχ Κιλ.

1908 Γεννιέται ο σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν, δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942 κ.λπ.

1914 Με την ανακοπή της γερμανικής προέλασης στο Μάρνη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μια μάχη χαρακωμάτων, η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια και κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Δεν ήταν ωστόσο λίγα τα παραδείγματα συναδέλφωσης των στρατιωτών, που προοδευτικά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι πολεμούσαν για ταξικά ξένα συμφέροντα.

1915 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Στέφανος Γρανίτσας.

1923 Στην Ισπανία εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς υπό τον στρατηγό Πρίμο Ντε Ριβέρα.

1941 Αντάρτες της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος» ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα Μουριών στη Μακεδονία.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καβάλα.

1945 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης υποβάλλει υπόμνημα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, στο οποίο τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν ήταν αντιπροσωπευτική και πως παραβίαζε τη συμφωνία της Βάρκιζας.

1950 Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Σ. Βενιζέλο, η οποία παίρνει και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1968 Η Αλβανία αποχωρεί και τυπικά πια από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Οι προστριβές μεταξύ του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και του ΚΚΣΕ είχαν αρχίσει ήδη από το 1958, με το πρώτο να προσεγγίζει σταδιακά το ΚΚ Κίνας.

1993 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία παραχωρείται περιορισμένη αυτονομία στα κατεχόμενα εδάφη.

1995 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι αντίστοιχα, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ηλιο της Βεργίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ