Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάθε μέρα!

«Στο ΝΑΤΟ συνεργάζονται κάθε μέρα»! Αυτήν την - αφοπλιστική - απάντηση έδωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της Συνόδου για την Ασφάλεια στο Μόναχο, αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ιμπεριαλιστική συμμαχία. «Εκτιμούμε και τους δυο ως συμμάχους, έχουν συμβάλει με διαφορετικούς τρόπους. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι κάθε μέρα στο ΝΑΤΟ και συνεργαζόμαστε για ζητήματα τρομοκρατίας, Διαστήματος, στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «όντως υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν, όμως δεν έχουν επηρεάσει τη δουλειά του ΝΑΤΟ, ούτε κι αυτές έχουν επηρεαστεί στο να δουλεύουν μαζί στο ΝΑΤΟ». Αραγε, πόσο πιο καθαρά να τα πει ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας; Οι «μεταξύ τους διαφορές», που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη «σύμμαχο» Τουρκία, είναι «περασμένα ξεχασμένα», προκειμένου να διαφυλάσσεται η ΝΑΤΟική συνοχή, στόχο τον οποίο υπηρετούν με συνέπεια η ελληνική αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Εχει άραγε κανείς απορία ποιος ΝΑΤΟικός αέρας «φουσκώνει τα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων, ή των «διευθετήσεων» και σχεδίων συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που ορισμένοι μάλιστα μασκαρεύουν με προβιά «φιλειρηνισμού», ακόμα και «διεθνισμού»; `Η μήπως έχει κανείς αμφιβολία ότι στο παρασκήνιο, άλλοτε με τα ΜΟΕ και άλλοτε με τον κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, οι αστικές τάξεις στις δυο χώρες «συνεργάζονται κάθε μέρα»;

Εμπροσθοφυλακή

«Αντί να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών, αντί να είμαστε από τους τελευταίους στην ΕΕ και να πιεζόμαστε από τις Βρυξέλλες για να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική, αποφασίσαμε μόνοι μας συνειδητά να πάμε στην εμπροσθοφυλακή. Να υιοθετήσουμε μία σύγχρονη πράσινη ατζέντα η οποία όχι μόνο εναρμονίζεται με την πολιτική της ΕΤΕπ, αλλά υπηρετεί και τα συμφέροντα των πολιτών, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες της νέας γενιάς». Αυτά έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, για να δώσει έναν αέρα τάχα «νέου» στην παμπάλαιη και σάπια πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζεται από εκεί ακριβώς που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους, οι «μάχες οπισθοφυλακών» και οι χαμένες μάχες είναι αυτές που δίνονται κάτω από τις ξένες σημαίες του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, από αυτούς που τους ζητάνε να στρατευτούν είτε στη μεριά των «βρώμικων» είτε στη μεριά των «πράσινων» μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία στους κλάδους αυτούς, και συνολικά, πρέπει να γίνουν εμπροσθοφυλακή στις δικές τους μάχες. Το νέο και καινοτόμο γι' αυτούς δεν είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η ενεργειακή φτώχεια, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και όλα τα υπόλοιπα, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, όπως γίνεται για παράδειγμα με την πράσινη οικονομία. Νέο και καινοτόμο για το λαό είναι η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων, με κοινωνικοποιημένες τις μεγάλες επιχειρήσεις, νέες σχέσεις παραγωγής και την εξουσία στα χέρια του.

Ομορφος κόσμος

Το «κόλπο του αιώνα», που έστησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας, θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από σενάριο κατασκοπευτικής λογοτεχνίας. Αποτελεί ωστόσο μια αποκαλυπτική πραγματικότητα. Η ελβετική εταιρεία «Crypto» αποκτήθηκε το 1951 από την CIA και την BND. Οι δύο υπηρεσίες κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας σε κυβερνήσεις 120 κρατών συστήματα κρυπτογράφησης, μέσω των οποίων υπέκλεπταν τα μυστικά τους μέχρι το 2018 (η γερμανική BND πούλησε το μερίδιό της στη CIA στις αρχές του '90). Παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες πόλωσης και την αντιπαράθεση με το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, είναι αυτονόητο ότι στην πλειοψηφία τους οι αγοραστές του συστήματος ήταν κράτη - σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ή και μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το ποσοστό των διπλωματικών τηλεγραφημάτων και των άλλων μυστικών μηνυμάτων που μεταδίδονταν ανά περιόδους μέσω του εξοπλισμού της «Crypto», έφτανε μέχρι και το 40% της παγκόσμιας διακίνησης! Σε όλα αυτά είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση οι αμερικανικές και δυτικογερμανικές κυβερνήσεις μέσω του «μεγαλύτερου κατασκοπευτικού πραξικοπήματος», όπως ονομάστηκε. Θα περίμενε κανείς ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα ξεσήκωναν αντιδράσεις στα κράτη που έπεσαν θύματα της υποκλοπής. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Οπως δεν άνοιξε ρουθούνι και το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική Καγκελαρία κατασκοπεύονταν για χρόνια από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Προφανώς, σε αποκαλύψεις αυτού του μεγέθους ισχύει το «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», στον όμορφο κόσμο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ...συμμαχικών παρακολουθήσεων.

Σκουπίδια

Ξαναμασημένη αντικομμουνιστική τροφή σερβίρουν οι εφημερίδες «Αυγή» και «Νέα», η πρώτη με δημοσίευμα για το λεγόμενο «μουσείο κατοχής της Ρίγας» και η δεύτερη για τις «διώξεις των Ελλήνων της Ουκρανίας από τον Στάλιν» το 1937. Στην πρώτη περίπτωση, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί άκριτα όλο τον αντικομμουνιστικό οχετό για την Ιστορία των Βαλτικών Χωρών μιλώντας για «σοβιετική κατοχή», υιοθετώντας δηλαδή τα επιχειρήματα των φιλοναζιστικών δυνάμεων αυτών των κρατών που πολέμησαν ενάντια στην ΕΣΣΔ. Τα «Νέα», από την άλλη, αναπαράγουν τα χιλιοειπωμένα και άλλες τόσες φορές απαντημένα ακόμα και με ιστορικές εκδόσεις περί διώξεων των Ελλήνων από τον Στάλιν. Δεν πρέπει να κουράστηκαν να βρουν υλικό, αφού μάλλον αξιοποιούν paper που μοιράζουν τα επιτελεία της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών με κύριο αντικείμενο την εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού. Αυτό όμως που δεν περνάει απαρατήρητο είναι η πλήρης ταύτιση στον αντικομμουνισμό, από τη μια, μιας παραδοσιακής αστικής εφημερίδας, και από την άλλη, μιας εφημερίδας της «πρώτη φορά αριστεράς»... που καλεί σε αντιδεξιά και προοδευτικά μέτωπα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Αγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης.

1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «Ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925-22/8/1926) προβαίνει στη σύσταση εκτάκτων στρατοδικείων για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (όπως ο Πουλιόπουλος, ο Μάξιμος, ο Σκλάβος, ο Μοναστηριώτης, ο Νικολινάκος, ο Φίτσος κ.ά.). Στις δίκες οι κατηγορούμενοι ανέτρεψαν με τα επιχειρήματά τους τις συκοφαντικές κατηγορίες και υπερασπίστηκαν σθεναρά τις αρχές και την πολιτική του ΚΚΕ.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτήν την υπερπροσπάθεια.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18-24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός και μεγάλος ερευνητής της ατομικής ενέργειας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Είχε γεννηθεί το 1904.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του Σπόρτιγκ της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στις 22/2. Με τη λήξη του Α' Συνεδρίου συνήλθε η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, το οποίο ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-22/2/2009), το οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε και ενέκρινε τις «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ