Τρίτη 21 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πεδίο»...

Ο «Ριζοσπάστης» απαραίτητος σύντροφος στο Διήμερο της ΚΝΕ
Ο «Ριζοσπάστης» απαραίτητος σύντροφος στο Διήμερο της ΚΝΕ
«Το πεδίο των επιχειρήσεών μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα παγκοσμίως. Αντιμετωπίζουμε τέσσερις από τις πέντε προκλήσεις που αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική Αμυνας των ΗΠΑ: Την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τους βίαιους εξτρεμιστικούς οργανισμούς»: Το ...«πεδίο», στο οποίο αναφέρεται με τα λόγια αυτά ο απερχόμενος διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, είναι ακριβώς η γειτονιά μας. Είναι το «πεδίο» στο οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει «γην και ύδωρ», μετατρέποντας όλη τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Και όπως είπε ο ναύαρχος των ΗΠΑ παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό του, «οι ναυτικές δυνάμεις θα είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτήν την εποχή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων». Εννοεί τον στόλο των ΗΠΑ που επιχειρεί στην περιοχή και ελλιμενίζεται στη Σούδα και σε άλλα λιμάνια της χώρας, ενώ περιχαρείς οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ μαζί με τον Πάιατ ανακοίνωσαν ότι πλέον θα σταθμεύει και σε Σύρο και Ελευσίνα για επισκευές. Μόνο ανατριχίλα προκαλούν όλα τα παραπάνω, καθώς επιβεβαιώνουν ότι όλη η χώρα μετατρέπεται σε μαγνήτη επιθέσεων, ως μέρος του «πεδίου», που λέει και ο ναύαρχος...

Αλλη γιατρειά

Στις κατηγορίες που εξαπολύουν Βρετανοί παράγοντες, ότι Ρώσοι χάκερς με την κάλυψη του ρωσικού κράτους προσπάθησαν να κλέψουν στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 και θεραπείες από επιστημονικούς και φαρμακευτικούς οργανισμούς σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά, έσπευσε να απαντήσει με σχόλιό της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Κάνει λόγο για κατηγορίες «ομιχλώδεις», «αναπόδεικτες» και «απαράδεκτες». «Η προπαγανδιστική ατάκα αυτή συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση στη Ρωσία του πρώτου σταδίου των κλινικών δοκιμών του εμβολίου για Covid-19, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας "Ν. Γκαμαλέγια" (...) Η έγκριση του νέου εμβολίου μπορεί να γίνει ήδη τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο του 2020, και η διανομή του να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως και το πλέον αποτελεσματικό», προσθέτει. Τα παραπάνω είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη και κατά προτεραιότητα εξασφάλιση του εμβολίου για τον κορονοϊό έχει πάρει «φωτιά». Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κούρσα για την ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση του εμβολίου είναι μια αναμέτρηση γεωπολιτικής σημασίας μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να βρεθεί, λοιπόν, αλλά θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, κερδοφορίας και οξυμένων ανταγωνισμών. Εμβόλιο για τη θεραπεία από τον πραγματικό ιό, τον καπιταλισμό, τους ανταγωνισμούς και το κυνήγι του κέρδους, που σαρώνει τις λαϊκές ανάγκες, δεν υπήρξε ποτέ, ούτε πρόκειται να βρεθεί. Η γιατρειά είναι άλλη: Η ανατροπή του...

Ο άλλος πόλος

Γραφείο αντιπροσώπευσης στον Πειραιά άνοιξαν τα τουρκικά ναυπηγεία «Besiktas», και σύμφωνα με ενημέρωση Ελλήνων διπλωματών στην Αγκυρα, ο επικεφαλής των ναυπηγείων αναφέρθηκε στην επένδυση ως μια «πρώτη προσπάθεια επέκτασης εκτός των τουρκικών συνόρων». Επίσης ότι «η επιλογή του Πειραιά σηματοδοτεί τη βαρύτητα που αποδίδουν στην προσέγγιση της ελληνικής ναυτιλίας, με την ελπίδα τα ναυπηγεία τους να αποκτήσουν μερίδιο στις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών». Γιατί μπορεί ο ένας «πόλος» των σχέσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας να είναι αυτός των ανταγωνισμών για τις θαλάσσιες ζώνες και της αναζήτησης φόρμουλας συνεκμετάλλευσης, ο άλλος όμως περιλαμβάνει επιχειρηματικές συμφωνίες και deals που πατάνε στη φθηνή εργατική δύναμη, όπως αυτή διαμορφώνεται σε στρατηγικούς κλάδους, π.χ. ναυπηγοεπισκευή. Και με τους δύο «πόλους», χαμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι, είτε με τα παζάρια γύρω από τα κυριαρχικά δικαιώματα είτε με τις επιχειρηματικές «προσεγγίσεις». Οσο για τον τεράστιο πλούτο που παράγουν; Από μέσο ευημερίας για τους λαούς μετατρέπεται σε μόνιμη πηγή κινδύνων και δυστυχίας...

Σκλαβοπάζαρο...

Τα «βελτιωμένα» προγράμματα «Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης» διαφημίζουν κυβέρνηση και ΟΑΕΔ, προαναγγέλλοντας 129.000 θέσεις εργασίας μέσω αυτών έως το τέλος του 2020. Η κυβέρνηση λέει μεγάλα λόγια για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «ανάχωμα» στην επέλαση της ανεργίας. Η πραγματικότητα αφορά τις γνωστές συνταγές «ανακύκλωσης της ανεργίας», αξιοποιώντας τους ανέργους ως πάμφθηνο και με ψαλιδισμένα δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Τα ανάλογα σχέδια της κυβέρνησης αποτυπώνονται άλλωστε και στις προτάσεις της λεγόμενης «επιτροπής Πισσαρίδη». Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καινούργιο. Ο «επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ», που ξεκίνησε το 2012 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιλάμβανε ακριβώς τα ίδια συστατικά: Προγράμματα του ΟΑΕΔ άμεσα συνδεδεμένα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών, μετατροπή των ανέργων σε ένα δυναμικό χωρίς καμία απαίτηση για μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης για όλους τους εργαζόμενους. Θυμίζει ένα γνωστό σκετσάκι που κυκλοφορούσε την περίοδο της κρίσης, όπου δύο άνεργοι, ανταγωνιζόμενοι μπροστά στον εργοδότη για το ποιος θα προσληφθεί, έφταναν στο σημείο να πληρώνουν για να δουλέψουν! Η προστασία των ανέργων μπαίνει όλο και περισσότερο στο στόχαστρο ως «γραφειοκρατική επιδοματική πολιτική» και την ίδια στιγμή, κάτω από τον εύηχο τίτλο «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», στήνεται σκλαβοπάζαρο, με την εργοδοσία να κοιτά τους ανέργους στα δόντια, όπως παλιά τους σκλάβους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου και την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954).

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ. Ο διορισμός του πιο «σοσιαλίζοντα» Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών, που όμως δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα την Επανάσταση του Οκτώβρη υπό την ηγεσία των μπολσεβίκων.

1925 Ο Τζον Σκόουπς, καθηγητής Βιολογίας στις ΗΠΑ, καταδικάζεται σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη Θεωρία της Εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπόγειου σιδηρόδρομου, που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας πραγματοποιούν στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους. Τις επόμενες μέρες η απεργία γενικεύεται, ενώ στην κινητοποίηση μπαίνουν επαγγελματίες της πόλης και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργή συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («Κίνημα των 70 Ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Ολοκληρώνεται στο Κάιρο, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ