Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καταλύτης...

Ως «καταλύτης» για την επιτάχυνση των σχεδίων που ήδη «τρέχουν» για μεγαλύτερη «στρατιωτική αυτονομία» της ΕΕ στους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους λειτουργούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο φόντο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που αποτυπώνονται ξανά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ. «Να αποκτήσει η ΕΕ μια δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδρά σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν», καλεί ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, προσθέτει: «Ηρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να δώσουμε στην ΕΕ μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη». Η ΕΕ, βέβαια, και μέχρι σήμερα δεν είναι κανένα... «περιστεράκι της ειρήνης»! Στήριξε και συμμετείχε με στρατό των κρατών-μελών της - και της Ελλάδας - από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή στην 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, είναι το ίδιο βουτηγμένη ως το λαιμό στα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα όλων των τελευταίων χρόνων, αναλαμβάνει η ίδια «ειρηνευτικές» στρατιωτικές αποστολές σε μια σειρά από περιοχές του πλανήτη. Το ζητούμενο τώρα για την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία είναι πώς θα αναπτύξει τέτοιες στρατιωτικές δυνατότητες, που θα της εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στα ιμπεριαλιστικά παζάρια για λογαριασμό των μονοπωλίων της, διεξάγοντας «αυτοτελώς» μεγάλης κλίμακας ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είτε με είτε χωρίς τις ΗΠΑ, εμπλέκοντας σε κάθε περίπτωση βαθύτερα τους λαούς της Ευρώπης σε νέα εγκλήματα και κινδύνους.

... και «λαγοί»

Τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, διεκδικώντας μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή συνολικά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αναβαθμισμένο ρόλο προς όφελος της ελληνικής αστικής τάξης, ενώ αυτός που «δίνει τα ρέστα του» ως «λαγός» σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας τα περί «άβουλης» και «άφωνης ΕΕ» που «πιάστηκε στον ύπνο» στο Αφγανιστάν και πρέπει «να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες». Οι εξελίξεις ωστόσο για άλλη μια φορά ξεσκεπάζουν τα προσχήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιλέξουν μεταξύ της... «καινούργιας μέρας» που θα έφερνε τάχα η εκλογή Μπάιντεν και της... «πιο ενεργής ΕΕ» που επιδιώκει μεγαλύτερη «στρατιωτική αυτονομία» στους μελλοντικούς πολέμους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απάντηση δίνει μόνο η ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και όλες τις δυνάμεις που τους υπηρετούν.

Πουγκί

Περίπου οι μισές από τις 144 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες μείωσαν το 2020 το προσωπικό τους σε σχέση με το 2019, με τον αριθμό των 8.586 λιγότερων θέσεων εργασίας να αποτελεί το χαμηλότερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων τα τελευταία χρόνια. Παρά τις μειώσεις όμως, μέσω απολύσεων και ελαχιστοποίησης των προσλήψεων, η κερδοφορία αυτών των ομίλων παρέμεινε υψηλή. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι «πρωταθλητές» των απολύσεων, ΟΤΕ (-1.277 εργαζόμενοι το 2020) και ΔΕΗ (-1.406 εργαζόμενοι). Η ΔΕΗ σημείωσε το 2020 κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 885,8 εκατ. ευρώ, από 333,6 το 2019, ενώ ο ΟΤΕ 1.199 εκατ., μειωμένα μόλις κατά 1%. Η διοίκηση του ομίλου, μάλιστα, εκφράζει ικανοποίηση για τη «συγκράτηση του ύψους της κερδοφορίας», καθώς, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση, «η μείωση στα λειτουργικά κέρδη αντανακλά κυρίως την αύξηση στα κόστη που αφορούν σε προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων που υλοποιήθηκαν το 2020». Μαζί με τους αριθμούς των θέσεων εργασίας καταρρέει και το αφήγημα των αστικών κυβερνήσεων για τις «καλές δουλειές» που δήθεν φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη, και μάλιστα σε κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως είναι οι όμιλοι των Τηλεπικοινωνιών. Κι αντίστροφα, επιβεβαιώνεται ότι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, όπως γίνεται με την αξιοποίηση των εκατοντάδων αντεργατικών νόμων, όλων των κυβερνήσεων, είναι το «πουγκί με τις λίρες» για κάθε μεγαλοεργοδότη.

Μπουμπούκι

«Μέλι» έσταζε προχτές η «Αυγή» για τον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστή των Δημοκρατικών, που επισκέπτεται την Ελλάδα και αναμένεται σήμερα να μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συναγωνίζεται την κυβέρνηση σε εκδηλώσεις λατρείας προς την αμερικανική κυβέρνηση και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, τον οποίο υπηρέτησε και ο ίδιος με συνέπεια όταν ήταν στην κυβέρνηση (τότε που ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ). Ο μουσαφίρης τους πάντως έχει πλούσιο παρελθόν κι ακόμα πιο ...λαμπερό παρόν: Είναι ένας από τους γερουσιαστές που στήριξαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και όλες τις επόμενες, συγκαταλέγεται στα εξέχοντα μέλη της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, που στηρίζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό κατά της Κούβας εδώ και 60 χρόνια, ενώ επιχειρηματολογεί υπέρ και της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλο μπουμπούκι - «φίλο της χώρας», που υποδέχονται στην Ελλάδα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1740 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, που μαζί με τον αδερφό του Ζακ κατασκεύασαν το πρώτο αερόστατο.

1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης Χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κ.λπ.

1789 Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα από τα σπουδαιότερα γραπτά μνημεία της Γαλλικής αστικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.

1883 Εκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στον Ινδικό Ωκεανό (ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα), σκοτώνει τουλάχιστον 36.417 ανθρώπους ενώ γίνεται αισθητή σε ακτίνα 3.000 μιλίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στην Ιστορία.

1919 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

1922 Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία, Αριστείδης Στεργιάδης, εγκαταλείπει την πόλη από τους πρώτους, με βρετανικό θωρηκτό. Οι κάτοικοι της Σμύρνης δεν θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μεταχείριση από τα συμμαχικά πλοία που ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Σμύρνης. Γιατί ο Στεργιάδης δεν προέτρεψε τον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή; Οπως ο ίδιος τόνισε, «καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα».

1934 Με το σύνθημα «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού) γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο έως την Ηλεία. Στο Αίγιο η αστυνομία επιτίθεται κατά των σταφιδοπαραγωγών τραυματίζοντας 4 σοβαρά και 15 ελαφρύτερα. Στον Πύργο γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο με μαύρες σημαίες και το σύνθημα «Ζωή ή θάνατος».

1935 Οι αρχές, προσπαθώντας να διαλύσουν 10.000 σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη και οι ένοπλοι σταφιδοπαραγωγοί γίνονται κύριοι της πόλης. Η κυβέρνηση κινητοποιεί 2 μεραρχίες στρατού, συγκροτεί έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα και κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.

1943 Τμήμα του ΕΛΑΣ Βοιωτίας χτυπά γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα κοντά στο χωριό Δομβραίνα. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 71 νεκροί, 24 τραυματίες, 4 άρματα μάχης και 8 αυτοκίνητα.

1944 ΗΠΑ και Βρετανία αναγνωρίζουν ντε φάκτο την κυβέρνηση του Ντε Γκολ στη Γαλλία.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο «Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός» (ΕΡΓΑΣ) καταφέρνει συντριπτική νίκη, αφού ψηφίστηκε από τους 370 αντιπροσώπους σε σύνολο 396.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ