Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακρως αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης, που δημοσιεύονται στο χτεσινό «Βήμα» και αφορούν το ασφαλιστικό. Στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος», το 66,5% των ερωτώμενων απαντά οι κυβερνήσεις, ενώ άλλο ένα 15,6% απαντά οι διοικήσεις των Ταμείων. Εμμέσως, δηλαδή, πάλι οι κυβερνήσεις, αφού αυτές διορίζουν τις διοικήσεις των Ταμείων. Στο ερώτημα, τι να κάνει η ΓΣΕΕ, το 72,2% απαντά ότι πρέπει να συνεχίσει τις απεργίες, ενώ μόνο ένα 19% απαντά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει τις απεργίες. Αποκαλυπτικές είναι και οι σχετικές με το «διάλογο» απαντήσεις. Το 64,6% θεωρεί ότι «ο διάλογος δε θα προσφέρει τίποτε, θα αποτελέσει δικαιολογία και πρόφαση για να ληφθούν αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προαποφασιστεί», ενώ μόνο το 27,3% θεωρεί ότι «ο διάλογος θα είναι ειλικρινής, οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Σε άλλη ερώτηση, που αφορά την ύπαρξη περιθωρίων να επιλυθεί το πρόβλημα, χωρίς να θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, το 65,5% απαντά «ναι» και «όχι» το 26%. Και μπορεί, βέβαια, ο συντάκτης του «Βήματος» να το θεωρεί αντιφατικό, αλλά κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι το γεγονός, πως - ταυτόχρονα με όλα τα προηγούμενα - η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων απαντά ναι και μάλλον ναι στην ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως αντιτίθενται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε χειροτέρευση, δε σημαίνει πως θεωρούν ικανοποιητικό το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν το σκέφθηκαν;

Δε γνωρίζουμε γιατί γίνεται, αλλά οφείλουμε να το σημειώσουμε. Τον τελευταίο καιρό, η «Ελευθεροτυπία» προβάλλει με ιδιαίτερη ζέση τις κυβερνητικές θέσεις και προπαγάνδα. Οχι, δηλαδή, πως προηγούμενα έκανε αντιπολίτευση, αλλά κρατούσε και καμιά «πισινή». Τώρα και, ιδιαίτερα, στην πρώτη της σελίδα είναι συστηματικά... βασιλικότερη του βασιλέως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το χτεσινό της πρωτοσέλιδο: «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ολη η πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο - ΜΕ 8 ΑΡΧΕΣ και σιγά σιγά» έλεγε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της, ενώ δίπλα προβάλλονταν σε ειδικό πίνακα οι «8 αρχές», με πρώτη «το κράτος εγγυάται όλες τις συντάξεις» και όγδοη το «μεταβατικό διάστημα για τα ώριμα δικαιώματα»...

Αλήθεια, τι χρειάζεται το μεταβατικό διάστημα, όταν το κράτος εγγυάται όλες τις συντάξεις; Αραγε, δεν το σκέφθηκαν αυτό..;

Παρασυναγωγή... «παρά θιν' αλός»

Σύσκεψη στελεχών του «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ» από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε, προσφάτως, στο Βόλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές, νομαρχιακοί γραμματείς κι άλλα «εκσυγχρονιστικά» στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κίνημα μετά τη «νίλα του ασφαλιστικού», καθώς και το πώς θα βοηθήσουν το «στριμωγμένο στη γωνία», πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να ξεπεράσει τα προβλήματα που του δημιουργούν στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης. Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο η αποκάλυψη της συνάντησης στα ΜΜΕ προκάλεσε αντιδράσεις. Ετσι ο μεν Αλ. Βούλγαρης - υφυπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών - εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, που, παρότι «εκσυγχρονιστής», δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση, δήλωσε, με αρκετή δόση κακίας: «εγώ δε συμμετέχω σε παρασυναγωγές». Ο δε Εκτωρ Νασιώκας - βουλευτής Λάρισας για όσους δεν τον έχουν ακουστά - προσπάθησε να αποπροσανατολίσει, μιλώντας για μια «τουριστική βόλτα παραθαλασσίως, με καφεδάκι και φιλική κουβεντούλα ανάμεσα σε συντρόφους»! Βάσανα που έχει ο «εκσυγχρονισμός» και τρέχει «παρά θιν' αλός»...

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο

Δε λέμε, δίκιο έχουν οι έξι βουλευτές της ΝΔ σε όλα όσα σημειώνουν στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Αναφερόμαστε στην υπόθεση ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ. Ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές είναι και η εταιρία «Φτερωτός Ερμής», στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι εταιρίες των Χρ. Λαμπράκη και Σωκρ. Κόκκαλη. Οι τελευταίοι, όμως, είναι ταυτόχρονα βασικοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κι έτσι, έχουμε παραβίαση του άρθρου 19 του Συντάγματος, περί ασυμβίβαστου, αφού τα ΕΛΤΑ - έτσι ή αλλιώς - παρέχουν υπηρεσίες και στο δημόσιο.

Το πιο μεγάλο σκάνδαλο, όμως, είναι αυτή η ίδια η επιχείρηση ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ και, μάλιστα, των πλέον κερδοφόρων υπηρεσιών του, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο μεγαλοσχήμονας που θα γίνει κάτοχός τους ή με ποιες διαδικασίες και όρους. Και γι' αυτό, δε λένε τίποτε, βέβαια, οι βουλευτές της ΝΔ. Με άλλα λόγια, δηλαδή, τι θέλουν να μας πουν; Αν «αγοράσει» τα ΕΛΤΑ ένας κεφαλαιοκράτης, που δεν έχει στην κατοχή του ΜΜΕ, δε θα είναι σκάνδαλο το ξεπούλημά τους; Θα τους συμβουλεύαμε, να μην υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των εργαζομένων.

Τα ώριμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πώς το εννοούν -απ' όπου κι αν προέρχονται- όσοι μιλάνε για «ωρίμανση» των συνθηκών, που θα επιτρέψουν το «διάλογο» με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι προϊόν ανωριμότητας!

Είκοσι χρόνια είναι στην κυβέρνηση. Ακόμη και... ηλικιακά έχουν ωριμάσει οι εκσυγχρονιστές και βέβαια εδώ και πολύ καιρό ξέρουν, και τι θέλουν και πώς το θέλουν και γιατί το θέλουν για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Τώρα, αν όλα δεν τους «βγαίνουν» όπως τα περιμένουν, είναι άλλο ζήτημα και δεν έχει καμιά σχέση με τις προθέσεις τους, τα σχέδια και τους στόχους τους, όπως και τους καθημερινούς τους... κόπους. Εχει να κάνει με παράγοντες εκτός κυβέρνησης.

Αλλωστε, οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ξεκάθαρα ποιος είναι ο μόνος τρόπος, που υποχρεώνει τους κυβερνώντες να... ξανασκεφθούν την προώθηση των «ώριμων» επιλογών τους. Ακόμα ψάχνονται για να φτιάξουν την «κοινωνική» τους εικόνα, μετά τις δυο μεγάλες πανελλαδικές απεργίες.

Πάντως, στον εξωραϊσμό του «κοινωνικού» τους προσώπου στοχεύει και η επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για την οποία, όπως ακούγεται, έχουν γίνει τα απαραίτητα μαγειρέματα ώστε να λήξει χωρίς πολλά παρατράγουδα.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ μιλήσαμε για δημόσια εικόνα, να τον χαίρονται τον υπουργό τους τον Κώστα Λαλιώτη! Κατάφερε μέσα σε μερικές ώρες ενημέρωσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χτες να φέρει την κατάσταση στα μέτρα του. Στην αντιπαράθεση της βρισιάς και του κιτρινισμού!

Το πόσα είπε και το είδος των παρατηρήσεών του καλύτερα να μην τα αναφέρουμε, γιατί κι εσείς ως αναγνώστες δε φταίτε σε τίποτε! Αρκεί να πούμε ότι ο πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάντως, αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να τον χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο, τον υπουργό του, αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει στο έσχατο σημείο ένδειας επιχειρημάτων κι αναζητεί τα πλέον «βρώμικα» μέσα στο οπλοστάσιο του.

Η τρομοκρατία του κράτους

Ο στόχος τους είναι γνωστός και μάλιστα δεν κρύβεται. Η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες στη Βουλή για τον «τρομονόμο» είναι άκρως αποκαλυπτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ. Η υποτιθέμενη αναγκαία νομοθεσία για την πάταξη του φαινομένου της «τρομοκρατίας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά το «αναγκαίο χαλινάρι» στο λαϊκό κίνημα, προκειμένου να δεθεί χειροπόδαρα και να περάσουν απρόσκοπτα όλες οι αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, να διατηρεί η αστική τάξη την εξουσία της, αλλά και για να δρα για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης σε μια αποστροφή του λόγου του, που υποτίθεται θέλησε να διαχωρίσει τις εγκληματικές οργανώσεις από το λαϊκό κίνημα ήταν εκπληκτικά αποκαλυπτικός. Είπε: «Κύριος στόχος μας είναι οι εγκληματικές οργανώσεις που έχουν στόχο το κέρδος» και πρόσθεσε ότι «στην πρόσφατη σύμβαση του Παλέρμο έγινε σαφής διάκριση ανάμεσα στις κερδοσκοπικές εγκληματικές οργανώσεις και σε εκείνες που έχουν ιδεολογικά κίνητρα ή πολιτικό όραμα». Παρόλο που προσπάθησε να επεξηγήσει τη δήλωσή του, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι αφού οι τρομοκράτες έχουν ιδεολογία και οράματα, ποινικοποιείται η ιδεολογία, η πολιτική, ο αγώνας για να γίνει πράξη το όραμα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατία», πρώτα και κύρια το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, η ταξική πάλη, ώστε να μπουν στη μέγκενη του «τρομονόμου».

Τα παραδείγματα που έχουμε από την καθημερινή ζωή είναι τόσα πολλά, που δείχνουν ότι η ουσία του «τρομονόμου» και του προωθούμενου νομοσχεδίου για τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση, ήδη εφαρμόζονται πριν αυτά καλά - καλά ψηφιστούν και τυπικά. Χτες το κέντρο της Αθήνας (όπως συχνά το τελευταίο διάστημα) είχε αποκλειστεί από νωρίς με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το υπουργείο Εργασίας ζωσμένο από ΜΑΤ για να μην απειληθεί από πικετοφορία συνταξιουχικών σωματείων. Η Βουλή και το υπουργείο Παιδείας το ίδιο, γιατί οι φοιτητές διοργάνωσαν διαδήλωση. Αγρια ήταν και η επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές στη Μητροπόλεως. Ταυτόχρονα η ταξική δράση που συγκρούεται με το μεγάλο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς βρίσκει μπροστά της τον πέλεκυ του νόμου. Η δίωξη του κομμουνιστή ναυτεργάτη συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη, που ξεσκέπασε τα δουλεμπορικά κυκλώματα, είναι άλλο ένα σοβαρό κρούσμα της τρομοκρατίας του κράτους. Τα χτυπήματα διαδηλώσεων, οι εξευτελιστικοί έλεγχοι ανύποπτων πολιτών είναι επίσης πλευρές του ίδιου φαινομένου.

Στο στόχαστρο του τρομονομικού οπλοστασίου τους βρίσκεται ακριβώς ο λαός που βγαίνει στο δρόμο, που αντιστέκεται και αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς. Οι προβοκάτορες, που το κράτος τούς χρησιμοποιεί τακτικά, είναι καλά προστατευμένοι και «ζεστοί» προς χρήση. Ομως όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός είναι εύκαιρος και διαθέσιμος για τον «εχθρό - λαό». Αυτή η λογική είναι που εμφανίζεται πιο χοντροκομμένα στα επίσημα έγγραφα της CIA, όπου παρουσιάζονται ως δείγματα της... αυξημένης τρομοκρατίας, οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις του ελληνικού λαού.

Και η τελευταία ομολογία και η προσπάθεια η πολιτική πάλη να συνδεθεί με την τρομοκρατία, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή και αταλάντευτα κατήγγειλε αυτή τη μεθόδευση χτυπήματος των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών και κάλεσε σε ευρύτερη συσπείρωση για την υπεράσπισή τους. Σήμερα ευρύτερες δυνάμεις, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκατοντάδες εργατικά σωματεία και λαϊκές οργανώσεις σηκώνουν το ανάστημα και ζητούν την απόσυρση της «τρομονομοθεσίας». Αυτή η προσπάθεια επιβάλλεται να συνεχιστεί, ώστε ο «τρομονόμος» να αχρηστευτεί στην πράξη.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι παραισθήσεις της «Αυγής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επανήλθε χτες στην «Αυγή» ο Β.Β. με ένα εμετικό σχόλιο κατά του ΚΚΕ, επειδή δεν υιοθέτησε τις δόσεις της ναρκοκουλτούρας των πέντε βουλευτών για ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών απ' τα νοσοκομεία.

Αφορμή για τη νέα επίθεση αποτέλεσε μια προκήρυξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Στην προκήρυξη υπήρχε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (24.5.2001) με το εξής υστερόγραφο: «Μετά από την προτροπή του Γ. Παπανδρέου πως "μπορείς και εσύ να φυτέψεις μια γλάστρα στο μπαλκόνι σου με χασίς", ζήλεψε τη δόξα του ο πατριώτης μας Στ. Μπένος (σ.σ. είναι μεταξύ των πέντε βουλευτών) και προσπαθεί να τον ξεπεράσει στη δόξα των ναρκωτικών, θέλοντας να τα νομιμοποιήσει και έτσι να εκπληρώσει τους "ευσεβείς πόθους του"!!!».

Ε, λοιπόν, για αυτή την επισήμανση ο Β.Β. έγραψε ότι «το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ χρησιμοποιεί κατά λέξη σε ανακοίνωσή του ακόμη και τον πρωτοσέλιδο τίτλο της "Ελεύθερης Ωρας" ("Ελεύθερες οι γλάστρες των χασικλήδων στα μπαλκόνια") προκειμένου να κατασυκοφαντήσει την πρωτοβουλία των βουλευτών».

Δε χρειάζεται καμιά συκοφαντία αυτή η πρόταση νόμου. Αυτοσυκοφαντείται από μόνη της, όταν στην εισηγητική της έκθεση γράφει ότι δεν «ευαγγελίζεται λύσεις» ή όταν μια απ' τους βασικούς της συντάκτες, η Μ. Δαμανάκη, δηλώνει: «Η πρόταση δεν έχει λύση για το πρόβλημα».

Τέτοιες λοιπόν αδιέξοδες προτάσεις οδηγούν και σε πολιτικές παραισθήσεις, με αποτέλεσμα να μπερδεύει κανείς τις θέσεις και την πάλη μιας πολιτικής οργάνωσης - όπως η ΚΝΕ - ενάντια στα ναρκωτικά με τους τίτλους μιας φασιστοφυλλάδας.

Προτάσεις ελεύθερες από εξαρτήσεις

Η συνειδητή και ωμή διαστρέβλωση, βέβαια, των θέσεων του ΚΚΕ δε σταματά στα παραπάνω. «Το ΚΚΕ ζητεί τη φυλάκιση των χρηστών», επιγράφεται το σχόλιο του Β. Β. και στο κείμενο σημειώνεται: «Ζητεί τον άγριο διωγμό των χρηστών ακόμη και τη φυλάκισή τους και προτείνει την κατάργηση των νόμων που καθιερώνουν μια κάποια ανθρωπιστική αντιμετώπιση για τους χρήστες».

Οι θέσεις του ΚΚΕ, όμως, επικεντρώνονται στην πρόληψη, όπως γίνεται φανερό και με την τελευταία ανακοίνωσή του (24.5.2001). Στα πλαίσια αυτά προτείνει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και «να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών». Προτείνει βαριές ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών και να καταργηθούν οι νόμοι 2721/99 και 2161/93 που δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

Και δεν έμεινε μόνο στην κατάργηση των νόμων το ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα τονίζει ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες, να μην κλείνονται οι υπόδικοι για ναρκωτικά χρήστες στις κοινές φυλακές μαζί με ποινικούς κρατούμενους ή σε ψυχιατρεία» και περιγράφει λεπτομερώς τις κατευθύνσεις αυτής της ειδικής μεταχείρισης με «κατάλληλες ποινές που θα έχουν στόχο να διευκολύνουν την απεξάρτηση των τοξικομανών». Προτάσεις, που κινούνται - εκτός των άλλων - στα πλαίσια των κατευθύνσεων των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω».

Μήπως ο Β. Β. και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΝ και της «Αυγής» απλά δε θέλουν την απεξάρτηση και δεν το ομολογούν, προβάλλοντας την ψευδεπίγραφη σωτηρία των νόμιμων δόσεων;

Παράδειγμα προς αποφυγή

Associated Press

«Είναι Ασιάτες και λευκοί που εμπλέκονται γενικώς στα επεισόδια και ρίχνουν τούβλα σε αυτοκίνητα». Η δήλωση ανήκει στον εκπρόσωπο της βρετανικής αστυνομίας και αναφέρεται στα σοβαρότατα επεισόδια, που γίνονται μέρες τώρα, στο Ολντχαμ του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Κι όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί μια κακότεχνη απόπειρα απόκρυψης της βαθύτερης ουσίας και των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος.

Η πόλη Ολντχαμ αποτελεί ουσιαστικά ένα γκέτο για Ασιάτες μετανάστες, που εργάζονται στη γύρω περιοχή, αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς και μεροκάματα και ζουν συνήθως σε άθλιες συνθήκες. Πεντακόσιες εβδομήντα δύο (572) επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα είχαν καταγραφεί πέρυσι στην περιοχή αυτή. Πολλά περισσότερα ήταν τα ανάλογα επεισόδια, που ποτέ δεν καταγράφηκαν και ποτέ δεν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Η περιοχή αποτελούσε και αποτελεί ένα «πεδίο άσκησης» των νεοφασιστικών ομάδων του «Εθνικού Μετώπου», οι οποίες είναι συνήθως και οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Και όμως, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ - όπως και οι προηγούμενες - δεν έκαναν απολύτως τίποτε, χρόνια τώρα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρειάζεται, μήπως, να σημειώσουμε, ότι όλ' αυτά αποτελούν ένα προς αποφυγή, χαρακτηριστικότατο παράδειγμα;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικός μας αγώνας...

Τους χρωστάμε πολλά. Τους χρωστάμε, γιατί μας θυμίζουν τον άνθρωπο. Μας θυμίζουν πως όταν οι καταπιεστικοί μηχανισμοί σού τα παίρνουν όλα και δεν έχεις τίποτα άλλο να δώσεις δίνεις τον εαυτό σου. Αν υποκύψεις ίσως επιβιώσεις, αλλά πλέον δε θα ζήσεις ποτέ ξανά. Γι' αυτό, όταν πραγματικά αγαπάς τη ζωή, πολλές φορές για να την προστατεύσεις μπορεί να χρειαστεί και να τη δώσεις. Δεν είναι θυσία, είναι ίσως το τελευταίο μέσο προστασίας των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, που ακριβώς αρνούνται να τα θυσιάσουν για τα κέφια της άρχουσας τάξης.

Πάνω από διακόσιες μέρες τώρα δεκάδες Τούρκοι απεργοί πείνας, πολιτικοί κρατούμενοι, συγγενείς και φίλοι τους στέλνουν αυτό το μήνυμα. Μπορείτε να μας πάρετε τη ζωή, δε θα μπορέσετε όμως ποτέ να μας τη χαλάσετε... Δε θα τη στριμώξετε συνένοχη στον κόσμο της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Δεν είμαστε απ' αυτούς που κάνουν πως δε βλέπουν τα εγκλήματά σας για να επιβιώσουν. Είμαστε από τη ράτσα του ανθρώπου. Εκείνου που άνοιξε μια μια τις βαριές πόρτες του αληθινού πολιτισμού πάντα αγωνιζόμενος και αβόλευτος...

«

Εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος...», ονόμασαν τα λευκά κελιά όπου η κυρίαρχη τάξη της Τουρκίας θέλει να θάψει -νομίζει οριστικά- κάθε φωνή που καταγγέλλει τα εγκλήματά της. Λες και γίνεται να σταματήσει αυτή ποτέ να κάνει εγκλήματα και να μην υπάρχουν πάντα αυτοί που θα τα καταγγέλλουν. Λες και είναι ποτέ δυνατόν να πάψουν οι άνθρωποι με κάθε τρόπο να αγωνίζονται για τον καλύτερο κόσμο. «Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει..,» και όπως ήταν φυσικό οι κυρίαρχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έσπευσαν όχι μόνο να καλύψουν τους κυβερνώντες στην Τουρκία, αλλά και να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά το στήσιμο της κατασταλτικής μηχανής τους. Από κοντά και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ο τόσο «δημοκρατικά ευαίσθητος» όχι μόνο δεν ακούει τα βουβά ουρλιαχτά των απεργών πείνας, αλλά υψώνει μαζί με τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη δική του φωνή, ώστε να μην ακούγονται οι διαμαρτυρίες...

Εχουν οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, «το δικό τους πόνο». Πρέπει με «νύχια και με δόντια», με λευκά κελιά και «τρομονόμους» να κρατήσουν τους δικούς τους λαούς στο άδικο. Πώς να μη στηρίξουν την τάξη τους στην Τουρκία, όταν και αυτοί, όπου δεν έχουν προλάβει να πάρουν άγρια κατασταλτικά μέτρα, τα παίρνουν τώρα κατά περίπτωση; Αλλού λείπουν τα λευκά κελιά, αλλού οι ανώνυμοι μάρτυρες, αλλού οι τράπεζες DNA, αλλού οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων... Ανάλογα τις ανάγκες είναι και τα μέτρα και όσο «εκσυγχρονίζεται» ο κόσμος τους γίνονται και σκληρότερα.

Αρα ο αγώνας των απεργών πείνας στην Τουρκία δεν είναι μονάχα δικός τους. Δεν είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Είναι ο αγώνας των καταπιεσμένων όλου του κόσμου. Είναι ο δικός μας αγώνας των λαών ενάντια σε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν...

Απάτες

Συνήλθε

η κυβέρνηση,

οι μπαγαπόντες

όλοι

και να εφαρμόσουν

σκέφθηκαν

το κόλπο

του Μανόλη,

πιάσαν το «νόμο»,

δηλαδή

και του άλλαξαν

τα ρούχα,

μα κι έτσι

που τον έντυσαν

είναι πάλι

για «γιούχα»!

* * *

Συνήλθε

η κυβέρνηση

και «άλλαξε»

το «νόμο»

από «θηλιά»

τον έκανε

- κοιτάξτε -

λαιμητόμο,

μα η απάτη

δεν περνά

και ο λαός,

η βάση,

αντί να πάει

να κρεμαστεί

το «νόμο»

θα «κρεμάσει»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ