Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προαπαιτούμενα

Η ελληνική στρατιωτική δύναμη με τους Patriot, κατά την αναχώρησή της για τη Σαουδική Αραβία

Eurokinissi

Η ελληνική στρατιωτική δύναμη με τους Patriot, κατά την αναχώρησή της για τη Σαουδική Αραβία
Πέρασε στα ψιλά, αλλά έχει σημασία να καταγραφεί: Παράγοντες της κυβέρνησης και της «αγοράς» εκτιμούν ότι η «επιτυχία» της επίσκεψης του Σαουδάραβα διαδόχου στην Ελλάδα και οι μπίζνες των 3,7 δισ. που κλείστηκαν μεταξύ μεγάλων πολυεθνικών ομίλων της μιας και της άλλης χώρας οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έστειλε μια συστοιχία πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, η οποία θυμίζουμε ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει τον πόλεμο στην Υεμένη. Με άλλα λόγια, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα ευρωατλαντικά σχέδια (στην προκειμένη περίπτωση η αποστολή των «Patriot» έγινε με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) αποτελούν «διαβατήριο» για την αστική τάξη να επεκτείνει το «πεδίο δράσης», άρα και την κερδοφορία της, με νέες οικονομικές συμφωνίες, όπως έγινε τώρα με τη Σαουδική Αραβία, με αιχμή τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αντίστοιχα, η βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου συγκρούονται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, είναι «προαπαιτούμενο» ώστε τμήματα της αστικής τάξης να διεκδικήσουν με αξιώσεις την αναβάθμισή τους στη διανομή της λείας, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με τους εφοπλιστές, που διεκδικούν τον πρώτο ρόλο στη μεταφορά του LNG. Στρατιωτική εμπλοκή και οικονομικές συμφωνίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, με συνέπεια ο λογαριασμός να «φορτώνει» ολοένα και περισσότερο στις πλάτες του λαού, που χώνεται στη δίνη επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Κοσμογονία...

Μια «κοσμογονία» επενδύσεων και «παραγωγής νέου πλούτου» περιγράφουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία με δημοσιεύματα στον Τύπο. Κεντρικό ρόλο στην προπαγάνδα τους έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρηματοδοτεί ή σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το επόμενο διάστημα επενδύσεις ύψους 22 δισ. ευρώ. Η «κοσμογονία» αυτή, βέβαια, δεν ακουμπάει ούτε στο ελάχιστο τους εργαζόμενους και τον λαό. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τους μισθούς που δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ για τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με αυτά, ένας στους τρεις εργαζόμενους (28,55%) στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθό 329 ευρώ καθαρά, ενώ μόλις 820 ευρώ καθαρά είναι ο μέσος μισθός σε όλο τον ιδιωτικό τομέα! Οι μισθοί αυτοί «κουμπώνουν» απόλυτα με τα μεγέθη των επενδύσεων, αφού «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια σειρά από αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που συντείνουν στη φτηνότερη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Γι' αυτό άλλωστε το Ταμείο Ανάκαμψης δικαιολογεί τον τίτλο του «νέου υπερμνημονίου», όπως το έχουν ονοματίσει οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους.

... χωρίς εκπλήξεις

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η «κριτική» που ασκεί στην κυβέρνηση μέσω της «Αυγής» είναι ότι ...φουσκώνει τα νούμερα, ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν «άθικτα» 6,3 δισ. «ζεστό» χρήμα για το κεφάλαιο και ότι η απορροφητικότητά τους περιορίζεται μόλις στο 1%. Κλείνει δηλαδή το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι ο ίδιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί για λογαριασμό τους τα κονδύλια του Ταμείου, εξασφαλίζοντας βέβαια και τα ανάλογα «προαπαιτούμενα» σε βάρος των εργαζομένων. Η αντιπαράθεσή τους επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα της σημερινής και της όποιας επόμενης κυβέρνησης. Καμιά «έκπληξη» δεν έχει επομένως να περιμένει ο λαός. Ακόμα και η μικρότερη ανάσα εξαρτάται από τη δική του οργάνωση και τον αγώνα, το δυνάμωμα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Ληγμένα

Κανείς δεν περιμένει βέβαια από τα μονοπώλια των τροφίμων να εξασφαλίσουν ποιοτική και φτηνή διατροφή για τον λαό, αφού το κριτήριο του κέρδους στην παραγωγή στέκεται ακλόνητο εμπόδιο. Οπως φαίνεται, όμως, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους σε βάρος της υγείας του λαού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία και αλλού θα πωλούν στο εξής φαγώσιμα στα οποία δεν θα αναγράφεται η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης («ανάλωση κατά προτίμηση πριν...»). Ο πελάτης θα αγοράζει στα τυφλά το προϊόν και θα είναι πλέον στη δική του ευχέρεια αν θα το καταναλώσει, κρίνοντας από την οσμή, τη γεύση ή και την όψη του! Το πρόσχημα για όλα αυτά είναι η «σπατάλη» τροφίμων που παρατηρείται στις δυτικές χώρες, στην οποία διαπιστώνεται ότι επιδρά και η συνιστώμενη ημερομηνία κατανάλωσης, αφού πολλά προϊόντα μένουν απούλητα στο ράφι αν δεν καταναλωθούν έγκαιρα, ενώ και τα νοικοκυριά ξεφορτώνονται από το ψυγείο φαγώσιμα που η ημερομηνία κατανάλωσης έχει ξεπεραστεί. Θυμίζουμε ότι το πρώτο βήμα είχε γίνει με τη διάθεση σε χαμηλότερες τιμές ληγμένων προϊόντων, τα οποία οι πολυεθνικές των τροφίμων και του λιανεμπορίου δεν δίστασαν να πασάρουν στις λαϊκές οικογένειες ως «ευκαιρία», προκειμένου να μην μείνουν απούλητα και χάσουν κανένα ευρώ. Τον ίδιο ακριβώς στόχο υπηρετεί και η νέα ...πατέντα με την κατάργηση της συνιστώμενης ημερομηνίας κατανάλωσης, που μεταθέτει στον λαό την ευθύνη για την ποιότητα της τροφής του, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για την υγεία του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ποιητής και πολιτικός, από τους μεγαλύτερους της Επτανησιακής Σχολής, με βαθιά επίδραση του ποιητικού του έργου στη νεοελληνική λογοτεχνία.

1922 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης του τηλεφώνου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

1934 Μετά τον θάνατο του Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσεται φίρερ (πρόεδρος και πρωθυπουργός ταυτοχρόνως).

1935 Ενοπλοι σταφιδοπαραγωγοί συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής και γίνονται προσωρινά κύριοι της Πύλου. Ενας αγρότης και ένας μαθητής σκοτώνονται.

1945 Λήγει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η πρώτη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ (Χ. Τρούμαν), της Σοβιετικής Ενωσης (Ι. Στάλιν) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).

1945 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Πιέτρο Μασκάνι.

1980 Βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 85 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 200. Την επίθεση έκανε η φασιστική οργάνωση «Nuclei Armati Rivoluzionari».

1990 Το Ιράκ εισβάλλει και προσαρτά το Κουβέιτ.

...και σαν χτες

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1914 Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία και σε πολύ λίγο χρόνο οι εμπόλεμοι αυξάνονται και οι συγκρούσεις γενικεύονται. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την Απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ τον Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο, όπως και το ΚΚΕ.

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης (βλέπε και μέσα σελίδες).

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ