Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευθύνη

Στην Καστοριά ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Αποστράτων, που διοργανώνει τις γιορτές του μίσους σε Γράμμο και Βίτσι. Στο Εργατικό Κέντρο Ηλείας οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν σε κοινό ψηφοδέλτιο με στελέχη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τυχαία; Καθόλου, είναι η απάντηση, αφού για «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε η ανακοίνωση ότι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη θα είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ο ίδιος που έκανε «φιλικές συνεντεύξεις» με τον - κατάδικο πλέον - Κασιδιάρη και ανακύκλωνε χρυσαυγίτικους ισχυρισμούς μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. «Τώρα που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη στενή, ο ελληνικός λαός θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας, θα έχει λύσει όλα τα προβλήματά του...», έγραφε τότε σε ανάρτησή του. Ο συγκεκριμένος μάλιστα «έπαιζε τον παπά» την περίοδο συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού αρχικά πρωταγωνίστησε σε εθνικιστικά συλλαλητήρια ενώ στη συνέχεια «έγλειφε» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε «σύνεση». Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσύρει άρον άρον την υποστήριξή του, μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλια και οι τοποθετήσεις του, ενώ τον υποστήριξε το 2019 ως υποψήφιο περιφερειάρχη. Τώρα τον χρίζει υποψήφιο βουλευτή, προφανώς επειδή θέλει να «χαϊδέψει» εκλογικά τα αυτιά του συγκεκριμένου ακροατηρίου, με τον Καρυπίδη να δηλώνει ότι «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (...) είναι απόφαση ευθύνης». «Απόφαση ευθύνης» είναι όμως και για όποιον αισθάνεται αριστερός να καταδικάσει και στην κάλπη τη στήριξη που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια «πλυντήρια» της ακροδεξιάς. Να ορθώσει τείχος στον φασισμό - ναζισμό, ενισχύοντας τη μόνη δύναμη που τον πολεμά με συνέπεια, το ΚΚΕ.

Κι άλλος

Μετά την Ντ. Μπακογιάννη της ΝΔ και τον Ευ. Αποστολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ ήρθε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ότι αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, η «συνεννόηση» θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και στη συγκυβέρνηση. Ο λόγος για τον Δ. Αβραμόπουλο, πρώην κοινοτικό επίτροπο και πρώην υπουργό της ΝΔ, που ακούγεται και για υποψήφιος βουλευτής. Σε συνέντευξή του μίλησε για «εθνική συνεννόηση» μπροστά στα μεγάλα θέματα, εσωτερικά και εξωτερικά, και επικαλέστηκε υποθετικά κάποιον θαμώνα σε ένα καφενείο που λέει «δεν μπορείτε να τα βρείτε; Σε τελευταία ανάλυση τα ίδια πράγματα θα κάνετε», για να καταδείξει ότι ο κόσμος γνωρίζει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι ιδεολογικές διαφορές έχουν αμβλυνθεί» και στο ερώτημα αν βλέπει κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές, απάντησε πως δεν το αποκλείει. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται το παζάρι «όλων με όλους» για την επόμενη μέρα, όσο κι αν δημόσια τσακώνονται για τη διαφθορά και τη δημοκρατία. Το έδαφος της όποιας «συνεννόησης» είναι το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, που είναι δεδομένο ότι θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση. Οι δηλώσεις τους, που στρώνουν τον δρόμο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, είναι ένας ακόμα λόγος για να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη. Να βγάλει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, ξέροντας ότι μόνο έτσι θα βρει και την επόμενη μέρα την ψήφο του εκεί ακριβώς που την έριξε!

Κανένα θέμα

«Η προτεραιότητα της αμερικανικής πλευράς είναι η σταθερότητα της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και να μείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Δεν έχουμε κανένα θέμα με τους στόχους αυτούς». Αυτά είπε στο ΑΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν, προσθέτοντας κατά τ' άλλα ότι το παζάρι με την Τουρκία σ' αυτό το ΝΑΤΟικό πλαίσιο δεν μπορεί «να βασίζεται αποκλειστικά σε τουρκικές προτάσεις»! Οσο για το τι υπάρχει στο τραπέζι, ο όρος «συνεκμετάλλευση» χρησιμοποιείται πλέον ολοένα και περισσότερο «χωρίς ταμπού», όπως έλεγε τις προάλλες και η Ντ. Μπακογιάννη, με τον Κατρούγκαλο να διαφωνεί στη ...σειρά, αφού «συνεκμετάλλευση χωρίς πρότερη οριοθέτηση είναι μια πρόταση που εγκυμονεί κινδύνους». Πραγματικούς κινδύνους όμως για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εγκυμονεί το ίδιο το πλαίσιο των ευρωατλαντικών ανταγωνισμών και συμβιβασμών για τη μοιρασιά της ενεργειακής λείας στην περιοχή, τα ΝΑΤΟικά σχέδια, με τα οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ - προφανώς - «δεν έχει κανένα θέμα». Ολοφάνερα αυτά, όπως και η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποτελούν τις «σταθερές» της όποιας επόμενης κυβέρνησης στο παζάρι που θα «τρέξει» με μεγαλύτερες ταχύτητες μετά τις εκλογές, κρίνοντας και από την επίσκεψη Μπλίνκεν. Αλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει ο λαός να δει πέρα από τον «αχό» των κάλπικων διλημμάτων και να δυναμώσει το ΚΚΕ.

Απολογισμός

Κάθε είδους απολογισμοί για τον έναν χρόνο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία έγιναν αυτές τις μέρες. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και ο απολογισμός της... σαχλαμάρας από τον γνωστό Ραν Ταν Πλαν των «Νέων», που αναπαράγει σε όλες τις εκδοχές το «όποιος δεν είναι με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι με τον Πούτιν». Η «καούρα» του βέβαια είναι για το ΚΚΕ, που καλεί σε αγώνα για «την τιμωρία του ιμπεριαλισμού» και - άκουσον άκουσον - «ζητά από την Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από το στρατόπεδο στο οποίο ενεργά ανήκει». Του αποδίδει μάλιστα την κατηγορία ότι την πρώτη στιγμή του πολέμου έκανε πορεία από τη ρωσική πρεσβεία στην αμερικάνικη. Τους έκατσε στον λαιμό εκείνη η πορεία, με την οποία το ΚΚΕ έριξε το σύνθημα «δεν διαλέγουμε ιμπερια-ληστές!». Αλήθεια, όμως, οι «ταχυδακτυλουργοί» που πέρυσι τέτοια εποχή παρουσίαζαν ως «κεραυνό εν αιθρία» τον πόλεμο και έλεγαν ότι το ΚΚΕ την «φαντάζεται» τη σύγκρουση των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, πώς εξηγούν τα δεκάδες δισ. που έχουν δώσει ΗΠΑ και ΕΕ στον πόλεμο, τη συνεχή κλιμάκωση, όπως και τις δηλώσεις των ΝΑΤΟικών ότι ο πόλεμος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2014; Και τελικά, πόσο κερδισμένος πρέπει να αισθάνεται ο λαός που πλήρωσε με παραπέρα ενεργειακή φτώχεια και εκτίναξη της ακρίβειας, στοχοποίηση από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και επικίνδυνες διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο; Ολο και κάτι θα σκεφτούν τα λαγωνικά, μέχρι του χρόνου, στον επόμενο απολογισμό τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου κηρύσσουν απεργία, με αίτημα αρχικά την αύξηση μισθών, που θα διαρκέσει 47 μέρες και θα αναδειχθεί σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες της περιόδου.

1936 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης.

1962 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ταχυδρομεί στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα επιστολή που απευθυνόταν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικείου Αθήνας και στην οποία έγραφε: «Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν εκκρεμούν ενάντιά μου κατηγορίες για την κομμουνιστική, επαναστατική μου δράση ενάντια στην αστοτσιφλικάδικη Αντίδραση και στην υποδούλωση της Ελλάδας στον ξένο, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πιστεύω ότι, στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο λαός και η Ελλάδα, και η παραμικρή συμβολή στον αγώνα του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό, για την υπεράσπιση της τύχης και των επαναστατικών παραδόσεων του λαού μας, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Εφ' όσον ενάντιά μου εκκρεμούν κατηγορίες και εφόσον θα μου επιτραπεί, είμαι έτοιμος να γυρίσω στην Ελλάδα για να τις αντιμετωπίσω και ανατρέψω ακόμα μια φορά και μπροστά στην καραμανλική (ελληνική) δικαιοσύνη, για να επιβεβαιώσω ακόμα μια φορά την απόλυτη προσήλωσή μου στην υπόθεση του λαού που με γέννησε, ανέδειξε και μου 'δωσε την τιμή να με συγκαταλέξει στις γραμμές του σαν αγωνιστή του». Η επιστολή δεν έφτασε στον Ελληνα πρέσβη. Ετσι, στις 10/3 ο Ν. Ζαχαριάδης την παρέδωσε προσωπικά στον ίδιο. Στις 8/4/1962 του δόθηκε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

1966 Μεγάλη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια με συνθήματα «1-1-4», «έξω οι χαφιέδες από τα πανεπιστήμια» κ.ά.

1971 Συνέρχεται η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-6/2/1971). Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το ζήτημα της συσπείρωσης των αντιδικτατορικών δυνάμεων για την αποτελεσματικότερη πάλη κατά της χούντας, ενώ αποφάσισε την αναβολή του 9ου Συνεδρίου, καθώς και τον συνυπολογισμό στην κομματική ηλικία των μελών του ΚΚΕ και του χρόνου που ήταν στην ΕΔΑ κ.ά.

1977 Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.

...και σαν χτες

380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον χριστιανισμό.

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»).

1921 Στον Βόλο με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και χτυπά τους εργαζόμενους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1945 Ο ΕΛΑΣ αποστρατεύεται κατά τους όρους της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφασίζει τη διάλυση της ΕΠΟΝ.

1953 Υπογράφεται στην Αγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας.

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ