Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λάθος

Το «ανθρώπινο λάθος» επικαλούνται ξανά κυβέρνηση και αστικά επιτελεία για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στήνουν και δυο «ανεξάρτητες» επιτροπές, θα τα φορτώσουν όλα σ' έναν σταθμάρχη και «καθάρισαν». Αλήθεια, όμως, τι είδους σύστημα είναι αυτό, που όλα, ακόμα και η ζωή 350 επιβατών, επαφίενται σε ένα «ανθρώπινο λάθος»; Πόσο μάλλον όταν οι πιθανότητες για το «ανθρώπινο λάθος» εκτοξεύονται από την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, τις ατελείωτες υπερωρίες και την 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό, όπως καθιερώθηκε με την περιβόητη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα για «ανθρώπινο λάθος» γίνεται περίπου βεβαιότητα με εργαζόμενους που εκπαιδεύονται για ένα 6μηνο και δουλεύουν σε βάρδιες μόνοι τους, λόγω «περικοπών». Οι παράγοντες για «ανθρώπινο λάθος» πολλαπλασιάζονται από την πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν έως τα βαθιά γεράματα, για να μη βαραίνουν το κράτος οι συντάξεις τους και να τους ξεζουμίζουν οι εργοδότες μέχρι τον τάφο. Για να μην αναφέρουμε «πολυτέλειες» που λοιδορούν οι «συνδικαλιστοφάγοι», όπως οι γιατροί εργασίας, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς και άλλα τέτοια. Αλήθεια, αν ένας σταθμάρχης είχε ένα καρδιακό επεισόδιο ή ήταν διαβητικός και του έπεφτε το ζάχαρο, μια γραμμή του τρένου θα ήταν στο έλεος; Ρητορικά τα ερωτήματα που σκέφτονται όλοι τις μέρες αυτές και δείχνουν τον πραγματικό ένοχο: Δεν είναι λάθος, αλλά συνειδητό έγκλημα στον βωμό του κέρδους.

Ποτέ ξανά

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δυστύχημα στα Τέμπη και τα ευχολόγια που συμπυκνώνονται στο «ποτέ ξανά», τα έχουμε ξανακούσει από όλες τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς μετά από μεγάλες καταστροφές. Το «ποτέ ξανά» στην Ηλεία «κάηκε» μερικά χρόνια αργότερα στο Μάτι. Το «ποτέ ξανά» στην πλημμύρα, με τους δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα, «πνίγηκε» γρήγορα στην πλημμυρισμένη Εύβοια, στην Καρδίτσα, στην Κρήτη. Τα εγκλήματα επαναλαμβάνονται με ηθικό αυτουργό την πολιτική των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει τα μονοπώλια και αφήνει απροστάτευτο τον λαό. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται καμιά αυταπάτη ότι τώρα θα είναι «αλλιώς». Μόνη ελπίδα για τον λαό είναι να γίνει το «ποτέ ξανά» σύνθημα της οργανωμένης πάλης του για ασφαλείς και φθηνές μεταφορές, για μέτρα πρόληψης και προστασίας. Για να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του στις φωτιές, στις βροχές, στα χιόνια, στους σεισμούς. Για να μην θρηνεί νεκρούς και τραυματίες στον «απελευθερωμένο» και ιδιωτικοποιημένο σιδηρόδρομο, εγκλωβισμένους στον ακριβότερο και πιο σύγχρονο ιδιωτικό δρόμο της χώρας, τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με την πρόοδο της επιστήμης να προλαμβάνονται μεγάλες καταστροφές ή να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες. Το «ποτέ ξανά» θα πιάσει πραγματικά τόπο μόνο αν ο λαός το απευθύνει στους πραγματικούς υπεύθυνους των τραγωδιών που επαναλαμβάνονται και γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής, «καίγοντας» το σενάριο που γράφουν όλοι μαζί σε βάρος του.

Κατεπείγον

Το 2012, όταν το «αντιμνημονιακό» ήταν «στο φόρτε του», ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε μύδρους στην Ευρωβουλή ενάντια σε Οδηγία της ΕΕ που προωθούσε τον κατακερματισμό των μεταφορών και των σιδηροδρόμων. Οπως έλεγε τότε, «η συγκεκριμένη Οδηγία έχει βαρύτατες συνέπειες για (...) την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και τα δικαιώματα των επιβατών (...) Προωθείται η περαιτέρω, σχεδόν υποχρεωτική πλέον για όλα τα κράτη - μέλη, απελευθέρωση του τομέα των σιδηροδρόμων και ο επιπλέον διαχωρισμός των υπηρεσιών της λειτουργίας και της συντήρησης. Κατακερματίζεται, έτσι, η έννοια ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς συστήματος μεταφορών και ενισχύονται η λογική και οι πρακτικές της υπεργολαβίας, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των επιβατών, αλλά και τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά μέτρα ασφάλειας». Τέσσερα χρόνια μετά, όντας πλέον στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή τη συγκεκριμένη Οδηγία ως νομοσχέδιο και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! Εκανε δηλαδή νόμο την «υπονόμευση της ασφάλειας των επιβατών», προσθέτοντας τη δική του «συμβολή» στην «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων... Τότε, μάλιστα, υπουργοί όπως ο Σπίρτζης αγόρευαν υπέρ της Οδηγίας με τα καλύτερα λόγια! Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών για το ατύχημα και να κρύψει την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία τους με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγκλημα όμως έχει την υπογραφή της πολιτικής που όλοι μαζί υπερασπίζονται και υπηρετούν. Κι αυτή η ευθύνη τους ούτε θα ξεχαστεί, ούτε θα συγκαλυφθεί!

Επένδυση

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής 46,6 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι, περισσότερα απ' όσα ξόδεψαν για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τη δεκαετία 2001-2010! Επιπλέον, σχεδιάζεται η παροχή 5 δισ. σε όπλα και άλλες προμήθειες, ενώ κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει η στρατιωτική βοήθεια, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Το στοιχείο αυτό μας θύμισε τη δήλωση Μπάιντεν πριν από δυο χρόνια, όταν ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρούσε από το Αφγανιστάν. Η Κίνα και η Ρωσία «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, είχε πει τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση εξυπηρετούσε την αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών δαπανών, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρωτίστως με την Κίνα και τη Ρωσία, όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία. Κατά τα άλλα, ούτε η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έγινε για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ούτε η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται για να «νικήσει η δημοκρατία τον ολοκληρωτισμό». Οπως είχε πει και ο Ζελένσκι μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, τα λεφτά που δίνουν οι ΗΠΑ αποτελούν «επένδυση και όχι φιλανθρωπία», προσδοκώντας προφανώς πολλαπλάσια γεωπολιτικά οφέλη απέναντι στους ανταγωνιστές τους, με δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Γεννιέται ο Τζορτζ Πούλμαν, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός - μεταξύ άλλων - και του πρώτου επιβατηγού βαγονιού τρένου.

1847 Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.

1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δεν στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

1924 Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το χαλιφάτο και διώχνει τον χαλίφη και την οικογένειά του από τη χώρα.

1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν. Η σύλληψή του και πολύ περισσότερο οι ειδήσεις για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ναζί, διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες ξεσηκώθηκαν για να υπερασπιστούν τον ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών. Κινητοποιήθηκαν επίσης οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της διανόησης σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1946 Σε κοινή τους διακήρυξη τα κόμματα Ενωση Δημοκρατικών Αριστερών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση».

1957 Πεθαίνει ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής, έπειτα από πολύωρη μάχη. Προς τιμήν του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ