Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναπόφευκτες αντιφάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν μπορώ να κυβερνήσω με το μισό ΠΑΣΟΚ απέναντί μου», φέρεται να είπε προχτές ο Κ. Σημίτης, εκβιάζοντας την ομόφωνη τελικά απόφαση του ΕΓ του κυβερνώντος κόμματος, για την επίσπευση του συνεδρίου του. Στις δημόσιες δηλώσεις του, όμως, καταλόγισε στα ΜΜΕ τις ευθύνες για την εικόνα ακυβερνησίας και την υπερβολική δημοσιότητα στις προσωπικές αντιθέσεις και διαφωνίες. Λες και δεν είναι τα κυβερνητικά στελέχη που βγαίνουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, για να αποστασιοποιηθούν - με τον έναν ή άλλον τρόπο - από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αφού πρώτα τις ψηφίσουν όλοι μαζί...

Κραυγαλέες οι αντιφάσεις. Και αναπόφευκτες όμως, όταν εντείνονται τα αδιέξοδα των αντιλαϊκών πολιτικών και βγαίνει στο προσκήνιο - στον έναν ή άλλο βαθμό - το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Καραγκιοζιλίκια...

Βέβαια, δε φέρνει μόνον αναπόφευκτες αντιφάσεις η προαναφερόμενη κατάσταση, αλλά και σύγχυση, μέχρι και... καραγκιοζιλίκια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το τι δηλώνανε δημόσια τρεις «σημιτικοί με πατέντα», την ίδια ώρα, που ο Κ. Σημίτης πρότεινε την επίσπευση του συνεδρίου και εκβίαζε για την ομόφωνη τελικά απόφαση.

Ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωνε ότι δεν έχει νόημα ένα έκτακτο συνέδριο. Ο Στ. Μανίκας χαρακτήριζε ως «πολιτικό λάθος» μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση. Και ο Στ. Μπένος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίσπευσης του συνεδρίου, έκανε λόγο για... καραγκιοζιλίκια, τη στιγμή, που το πρόβλημα είναι η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία, όπως ισχυριζόταν.

Αραγε, τι λένε τώρα..;

Στηρίζει Σημίτη η «Αυριανή»...

Δύο μόνον εφημερίδες πρόβαλλαν χτες και υποστήριζαν, «άνευ όρων» και χωρίς τις όποιες επιφυλάξεις, την κίνηση του Κ. Σημίτη και την απόφασή του για επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η μία ήταν ο «Λόγος», που σημείωνε στον πρωτοσέλιδο τίτλο του «Ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου - ΣΥΝΕΔΡΙΟ συσπείρωσης» και η άλλη ήταν η «Αυριανή», που «απαιτούσε» «Αντεπίθεση τώρα σ' όλα τα μέτωπα - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ απαιτεί η βάση του ΠΑΣΟΚ».

Το αίμα νερό δε γίνεται, που λέει και ο λαός μας...

Υ.Γ. Πάντως, ακόμη και το «Καρφί» κρατά κάποιες αποστάσεις και προτίμησε για πρωτοσέλιδο τίτλο του το ...ουδέτερο «Μόνο το Καρφί ήξερε...», προβάλλοντας ότι είχε προβλέψει τη σύγκληση συνεδρίου. Βλέπετε, κανένας δεν είναι πλέον σίγουρος για την ...αξιοπλοΐα του καραβιού...

Ο όρκος

Ολες οι χτεσινές εφημερίδες είχαν ρεπορτάζ για το περιεχόμενο της περίπου εξάωρης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Αλλες, με περισσότερες και άλλες με λιγότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, αλλά όλες συμφωνούσαν ότι η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα έντονη και ανταλλάχτηκαν φράσεις και λέξεις, που ποτέ άλλοτε δεν έχουν ειπωθεί.

Στα «Νέα», πάντως, διαβάσαμε και το εξής: «Α, σημειώστε ακόμη, ότι τα στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου ορκίστηκαν ότι δε θα έλεγαν λέξη για τα όσα ειπώθηκαν σε αυτές τις πέντε ώρες».

Σκεφθείτε, δηλαδή, να μην είχαν πάρει όρκο, τι θα γίνονταν...

Ισχυρές κυβερνήσεις

«Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και καθαρές λύσεις», είπε προχτές ο Κ. Σημίτης, μετά την εξάωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. «Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, με όραμα και συγκροτημένη πολιτική» απάντησε ο Κ. Καραμανλής.

Η σύμπτωση - ακόμη και η φραστική - είναι περισσότερο και από αξιοσημείωτη. Ιδιαίτερα, όταν σκεφθεί κανείς, ότι και οι δυο θέλουν «ισχυρή κυβέρνηση», για να φέρουν βόλτα τις διογκούμενες συνεχώς λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Η... άλλη λύση

Τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Τη χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη και συντηρητική. Λέει κι άλλα πολλά ανάλογα και καταλήγει ότι δεν ξαναψηφίζει ΠΑΣΟΚ, αν το συνέδριο δεν αλλάξει πολιτική και τον Σημίτη. Πρόκειται για μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει και τόση σημασία να γράψουμε το όνομά του, αφού οι παρόμοιες περιπτώσεις δεν είναι λίγες.

Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Ξέρετε ποιον βλέπει για διάδοχο του Κ. Σημίτη; Τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ναι, τον σημερινό υπουργό Αμυνας, του οποίου η συμφωνία με τις βασικές - τουλάχιστον - κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής είναι περισσότερο και από σίγουρη και του οποίου η υπογραφή «κοσμεί» τις αποφάσεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας κλπ., κλπ.

Τα σχόλια περιττεύουν.

Δια-δηλωτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, διαψεύστηκε αρμοδίως ότι οι Ιταλοί ζητήσανε τα ονόματα όσων κατά καιρούς έχουν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις, καθώς και το ποιοι και γιατί θα πάνε από την Αθήνα στη Γένοβα. Αλλά θα μπορούσαν να το είχαν κάνει. `Η, μπορεί να το έκαναν, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο.

Στο κάτω κάτω της γραφής, ή συνεργαζόμαστε στην αντιμετώπιση των κάθε λογής ...ταραξιών και ...τρομοκρατών ή δε συνεργαζόμαστε.

Κατά τα άλλα, τόσο η ιταλική, όσο και η ελληνική κυβέρνηση σέβονται, όπως δηλώνουν, το δικαίωμα των πολιτών τους να διαδηλώνουν. (Αρκεί προφανώς να καθίσουν να τους καταγράψουν, για να τους ξέρουν την επόμενη φορά).

ΣΥΜΠΤΩΣΗ κι αυτή. Χτες δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των 538 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Η περιουσία όλων αυτών είναι 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερο δηλαδή από το ΑΕΠ μιας ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας.

Μόνο με την περιουσία που δηλώνει ο Μπιλ Γκέιτς, μπορεί να ζήσει για 5 χρόνια μια μικρή χώρα του Τρίτου Κόσμου. Αν, μάλιστα, κάνει και λίγη οικονομία, μπορεί να τα καταφέρει και για τα διπλάσια.

Ετσι για να καταλάβουμε δηλαδή, τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση και διανομή του παγκόσμιου πλούτου. Ε, λοιπόν, δικαίως φοβούνται τους λαούς οι ηγέτες του G8 και έχουν κάνει τη Γένοβα πολυφρούριο. Ο εγκληματίας πάντα φοβάται...


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ δε θα γράψουμε σήμερα. Οση κριτική και να τους κάνεις, αυτοί βρίσκονται στον κόσμο τους. Τα απλά πράγματα που ζητάει ο Ελληνας πολίτης, αυτά που του στερούν με την πολιτική τους και δεν το παραδέχονται, τους φαίνονται «κινέζικα» και ξέρουμε πόσο πληγώνει τον πρωθυπουργό το άκουσμα αυτής της λέξης. Πολύ περισσότερο, που ...έχασε και το ταξίδι.

Μην ανησυχείς, κ. Σημίτη. Η Κίνα δε φεύγει, εκεί θα παραμείνει. Για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή σας, είναι που αμφιβάλλουμε...

Η διχοτόμηση του Αιγαίου

Δεν είναι πλέον μια υπόθεση ενός πιθανού κινδύνου. Είναι ένα γεγονός σε διαρκή εξέλιξη. Ο αποχρωματισμός του Αιγαίου και η συνεχής έκπτωση, στο βωμό του ΝΑΤΟ, των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσο κι αν περνάνε στη σκιά της επικαιρότητας δεν παύουν να είναι μια πραγματικότητα. Η διαπίστωση ότι, μέσω της συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την όποια λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη χώρα μας, έχει δρομολογηθεί η διχοτόμηση του Αιγαίου και ο περιορισμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκφράζεται και από τα πλέον υπεύθυνα χείλη. Από τον πτέραρχο ε.α. Ν. Κουρή, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υφυπουργό Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1993-1996.

Η λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ αποτελεί την πύλη μέσα από την οποία περνάνε και γίνονται, ακόμα και από την Ελλάδα, αποδεκτές οι τουρκικές διεκδικήσεις. Πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είναι να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο με τελικό σκοπό τη διχοτόμησή του. Εγκαιρα από τις στήλες του «Ρ» είχε επισημανθεί ότι η όλη συζήτηση, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για τις «λεπτομέρειες» των ρυθμίσεων που αφορούν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή της στο Αιγαίο, αποτελεί έναν άτυπο ελληνοτουρκικό διάλογο, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επίσης, είχαμε επισημάνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές, που υποτίθεται ότι αφορούν μόνο την εσωτερική λειτουργία του ΝΑΤΟ, θα είναι ο πρόδρομος του νέου καθεστώτος στο Αιγαίο. Ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.

Ετσι και έγινε. Βρήκαν κανάλι εφαρμογής οι τουρκικές απαιτήσεις ενάντια στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από τα 6 που είναι σήμερα, για περιορισμό του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στα 6 από τα 10 μίλια που είναι σήμερα, η μη αναγνώριση από την Τουρκία της αρμοδιότητας ελέγχου των πτήσεων πάνω από το μισό Αιγαίο (FIR Αθηνών), εκ μέρους της Ελλάδας, η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Λήμνου. Ολα αυτά δρομολογήθηκαν με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Αρκεί να αναφέρουμε μόνο τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις που έγιναν από 1999 και μετά εκατέρωθεν του Αιγαίου και οι οποίες πήραν χαρακτήρα γενικής εφαρμογής του νέου καθεστώτος στο Αιγαίο. Στα πλαίσια της «Dynamic Mix», που διεξήχθη στην Ελλάδα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, εξαιρέθηκε το Αιγαίο, ενώ στη διάρκεια της άσκησης «Destined Glory», που έγινε στην Τουρκία υπό τη διοίκηση του στρατηγείου της Σμύρνης, οι Τούρκοι απαγόρευσαν στα ελληνικά μαχητικά, που κατευθύνταν στο χώρο της άσκησης επί τουρκικού εδάφους, να πετάξουν πάνω από τα ελληνικά νησιά, γιατί δήθεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να επιχειρήσουν την αναχαίτισή τους.

Το Αιγαίο, πλέον, βρίσκεται στα χέρια του ΝΑΤΟ, το στρατηγείο της Νάπολης και ο Αμερικανός διοικητής αυτού αποφασίζει κατά περίπτωση πού θα ανατεθεί η επιχειρησιακή ευθύνη, σε Ελληνα ή Τούρκο διοικητή. Πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και ο διεθνής εναέριος και θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου, περίπου το 50%, είναι περιοχές απ' όπου διέρχονται οι μοναδικοί δίαυλοι επικοινωνίας των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ομως, ο νεοταξικός μεγαλοϊδεατισμός της κυβέρνησης, δηλαδή η διεκδίκηση αυξημένου ρόλου στα πλαίσια της «νέας τάξης πραγμάτων» βάζει «ταφόπλακα» σε κάθε έννοια κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και εθνικής άμυνας και τη θέση της παίρνει το ιμπεριαλιστικό δόγμα περί ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ο καημός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει τη Δευτέρα ο Ν. Κωνσταντόπουλος -μετά από αίτημά του- και, όπως ήδη δήλωσε, θα ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Γιατί; Επειδή, σε μια περίοδο επικίνδυνων εξελίξεων στον περίγυρο και εντεινόμενης έντασης στο εσωτερικό της χώρας ο Κ. Σημίτης «παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας αξιόπιστης, αποτελεσματικής, φερέγγυας και δημιουργικής κυβέρνησης. Αυτό είναι μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εσωστρέφειες κομματικών εντάσεων και αναμετρήσεων...».

Μα τόσο πολύ, τέλος πάντων, θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο Ν. Κωνσταντόπουλος; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί δεν του κάνει το χατίρι ο Κ. Σημίτης. Στήριξη του προσφέρει ο άνθρωπος...

Σκόπιμα και υποβολιμαία δημοσιεύματα

Η εκπόνηση αλλεπάλληλων σχεδίων από τις ιταλικές κατασταλτικές δυνάμεις, μυστικές υπηρεσίες, κλπ., με στόχο την αντιμετώπιση των διαδηλωτών στη Γένοβα, δε μας ξενίζει καθόλου. Ούτε το γεγονός, πως χαρακτηρίζουν αυθαίρετα τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του Γκέτεμποργκ και γενικότερα, όποιους αντιστέκονται στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, είτε ως ταραξίες, είτε - το λιγότερο - ως αναρχικούς και περιθωριακούς.

Αυτό, που θέλουμε να σημειώσουμε είναι το γεγονός, πως διάφορες εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, δίνουν ευρύτατη δημοσιότητα στα όσα «πασάρουν» οι υπηρεσίες αυτές και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Γεγονός, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, επειδή γνωρίζουν την αλήθεια και, κατά καιρούς, την έχουν γράψει. Θεωρούν, άραγε, τους αναγνώστες τους τόσο αφελείς..;

Φωνή απόγνωσης απ' το «Λαϊκό»

Απ' το Λαϊκό Νοσοκομείο τηλεφώνησε χτες το απόγευμα συγγενής ασθενούς σε κατάσταση απόγνωσης.

«Οχι μόνο δεν υπάρχει νοσοκόμα για να περιποιηθεί τους αρρώστους, αλλά μία που υπάρχει για εξήντα κρεβάτια δεν προλαβαίνει να πει ούτε σε μας τους συγγενείς των ασθενών τι να κάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι, εμείς οι συγγενείς, να αναλαμβάνουμε καθήκοντα νοσηλευτή;». Και οι καταγγελίες συνεχίστηκαν για την έλλειψη καθαριότητας. «Κινδυνεύουν ασθενείς και συγγενείς», έλεγε.

Πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έκαναν κινητοποιήσεις για την πρόσληψη προσωπικού.

Βλέπετε, η καθημερινότητα στα νοσοκομεία δεν αλλάζει με επισκέψεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος επισκέφτηκε το «Λαϊκό» δυο φορές για να έχει ιδία άποψη για τις παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας! Η βελτίωση των νοσοκομείων χρειάζεται λεφτά αφενός και αφετέρου πολιτική απόφαση γι' αυτό το σκοπό. Η κυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και για τα δυο.

Η... ζούγκλα του «εκσυγχρονισμού»

«Ερώτηση. Είναι πολύ ή λίγο το 1 δισ. που θα στοιχίσει η συναυλία του Παπαθανασίου; Απάντηση. Είναι πολλά ή λίγα τα 6 δισ. που δαπανήθηκαν για τον ποδοσφαιριστή Κωνσταντίνου; Απάντηση στην απάντηση: Εξαρτάται από το όφελος! Ποιο όφελος; Εμπορικό, καλλιτεχνικό, ποδοσφαιρικό, διαφημιστικό, όπως το μετράει ο καθένας και κυρίως αυτός που δίνει τα λεφτά...».

Το προαναφερόμενο απόσπασμα ανήκει -όπως έχετε καταλάβει- σ' έναν ένθερμο οπαδό της «αγοράς». Ο συγκεκριμένος είναι ο αρθρογράφος του «Βήματος» και «επικοινωνιολόγος» του Μαξίμου, Γ. Πρετεντέρης. Και θα σταθούμε αποκλειστικά και μόνο στην προκλητικά αποπνεόμενη άκρατη θεοποίηση των «νόμων της αγοράς». Στην ανάδειξη των νόμων της ζούγκλας -π.χ. του άνευ ορίων ανταγωνισμού και της επικράτησης του ισχυροτέρου- σε πρώτιστες, αν όχι και μοναδικές, «αξίες» της ανθρώπινης κοινωνίας.

Προφανώς, αυτή είναι η ιδεολογία των «εκσυγχρονιστών» κυβερνώντων. Και, ίσως, το προαναφερόμενο απόσπασμα είναι από τα πλέον αποκαλυπτικά.

Σημειώνει ο «Νεόκοπος» στα χτεσινά «Νέα»: «Κύριε διευθυντά, τι το θέλει το συνέδριο; Γιατί δεν παραγγέλνει μία δημοσκόπηση, να του 'ρθει και φτηνότερα;».

Μα, αν δεν κάνουμε λάθος, έτσι ξεκίνησε το πράγμα, αλλά προέκυψε και το συνέδριο...

Σαπάκια...

Το σκάφος τους

μπατάρισε,

βυθίζεται

σαν πέτρα,

έτσι που εκουβάλαγε

σαράντα τόνους

«μέτρα»!

* * *

Το σκάφος τους

μπατάρισε

και πάει

να ναυαγήσει,

έτσι που τράβαγε

στραβά και Δεξιά

είχε κλίση!

* * *

Το σκάφος τους

μπατάρισε

οδεύει

προς τον πάτο

με όλη

τη βαβούρα του,

ΕΟΚ, ΟΝΕ και ΝΑΤΟ!

* * *

Το σκάφος τους

μπατάρισε,

μα προσοχή

κοσμάκη

μήπως ανοίξει

τα πανιά το «μπλε»

τώρα «σαπάκι»!


Ο οίστρος

Κοινός ο αντικαπιταλιστικός αγώνας

Η συνάντηση των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που πραγματοποιείται στην Αθήνα και φιλοξενεί το ΚΚΕ, με θέμα: «Κομμουνιστές και εργατικό κίνημα», έρχεται σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη χρονική στιγμή. Μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές δράσεις και επεμβάσεις σε βάρος των λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, και η βάρβαρη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, ήδη έχουν συσσωρεύσει μεγάλα δεινά στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα παγκόσμια, αυξάνοντας με ραγδαίους ρυθμούς την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι ελαστικές μορφές εργασίας, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας και της εκπαίδευσης, υποβαθμίζουν τη ζωή των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Την επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα συνοδεύουν οι πόλεμοι της ιμπεριαλιστικής τάξης, και η κρατική βία με τον περιορισμό της κοινωνικοπολιτικής δράσης και τους τρομονόμους, ως την ωμή καταστολή των λαϊκών κινημάτων. Ταυτόχρονα όμως έχουμε σημάδια αφύπνισης της συνείδησης των εργαζομένων όπως φανερώνουν οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες, ενώ συντονίζονται και διεθνώς, κατά της καταστροφικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής και των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Από τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ και στη Νίκαια, ως αυτές στη Γενεύη και το Γκέτεμποργκ, γίνεται ολοένα και πιο έντονη η λαϊκή αντίθεση στην πολιτική και στις αποφάσεις των διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οργανισμών και των κυβερνήσεων των καπιταλιστικών κρατών. Ηταν χαρακτηριστικό το σύνθημα στο Γκέτεμποργκ «Τσακίστε τον καπιταλισμό». Ηδη προετοιμάζεται, προς μεγάλη ανησυχία των ιμπεριαλιστών, η κινητοποίηση της Γένοβας. Αυτές οι κινητοποιήσεις, που αναπτύσσονται ολοένα και πιο μαζικά και μαχητικά ενάντια στη «διεθνή» της παγκόσμιας ολιγαρχίας του πλούτου και τους πολιτικούς της εκφραστές, αποκαλύπτουν από τη μια πλευρά τη λαϊκή αντίθεση με την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική, από την άλλη φανερώνουν τις δυνατότητες μιας δυναμικής ανάπτυξης της λαϊκής διεκδικητικής κοινωνικοπολιτικής πάλης ενάντια στην εκμεταλλευτική εξουσία.

Σ' αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, η διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων με το συγκεκριμένο θέμα είναι και επίκαιρη αλλά κυρίως και ελπιδοφόρα για την εργατική τάξη και τους λαούς. Γιατί, όχι μόνον συμβάλλει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υπόθεση του διεθνούς συντονισμού δράσης των κομμουνιστών, αλλά και στην αναγκαιότητα να βάλει τη σφραγίδα του το εργατικό κίνημα στην ολοένα και αυξανόμενη διεθνοποιημένη λαϊκή πάλη, σε συνδυασμό με την ενίσχυση και ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος κάθε χώρας, απέναντι στη δράση του διεθνούς κεφαλαίου, και στις κυβερνήσεις των μονοπωλίων, απέναντι στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης που φέρνει την αυξανόμενη φτώχεια και εξαθλίωση για τους λαούς.

Η προώθηση της ενότητας δράσης της εργατικής τάξης, σε κάθε χώρα και διεθνώς, η κοινή δράση της με τους συμμάχους της ενισχύει την ταξική πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου της εργατικής τάξης και των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για μεγάλους αποφασιστικούς αγώνες κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των διεθνών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Ταυτόχρονα, η διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναπτυχθεί η διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια, στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στο σχέδιο Κολομβία και στη σύνοδο των ιμπεριαλιστών στη Γένοβα. Αλλά και γενικότερα ενάντια στον εντεινόμενο αυταρχισμό και στα κατασταλτικά τρομοκρατικά μέτρα που στόχο έχουν τα λαϊκά κινήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ