Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο το ΚΚΕ

Ο καθένας είχε και μια διαφορετική «εξήγηση» χτες βράδυ για το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, με τους «Σπαρτιάτες» μάλιστα να ευχαριστούν δημόσια τον ναζιστή Κασιδιάρη ως «καύσιμο» που τους έδωσε «ώθηση». Η ΝΔ ισχυριζόταν ότι απέκλεισε νομικά τους χρυσαυγίτες από τη Βουλή, ξελασπώνοντας τα φωτοαντίγραφά τους, αφού, όπως είπε στέλεχός της στην τηλεόραση, «οι "Σπαρτιάτες" δεν έχουν υποψήφιους καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση», την ώρα που τους στηρίζει ο επικεφαλής τους! Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την αιτία στο ότι οι «προοδευτικές δυνάμεις» δεν στήριξαν την πρότασή του για μια «εναλλακτική» διακυβέρνηση απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ, έχοντας ο ίδιος κυβερνήσει με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ κι ενώ πριν από λίγες βδομάδες καλούσε τους ...«παραστρατημένους» χρυσαυγίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το δε ΠΑΣΟΚ πετούσε την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας γενικά περί «ενίσχυσης των θεσμών» και της «δημοκρατίας». Το αποτέλεσμα όμως επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ έλεγε και λέει. Οτι η ακροδεξιά και ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα και «χρυσή εφεδρεία» του συστήματος, που την αξιοποιεί κατά περίπτωση ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και άλλοτε την μαζεύει, άλλοτε την αμολάει, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Και ότι οι φασίστες δεν αντιμετωπίζονται με δικαστικές αποφάσεις, που πάντα αφήνουν παραθυράκια για να επιβιώνουν και να ανακυκλώνονται (ακόμα και κοινοβουλευτικά), αλλά μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να τους στείλει στις τρύπες τους, παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα και ενάντια στο ίδιο το σύστημα που τους γεννάει και τους θρέφει. Σε αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσει να πρωτοστατεί το ΚΚΕ, ο πραγματικός εχθρός της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Μεγάλη αξία

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με θύμα αυτήν τη φορά έναν εργαζόμενο που του κόπηκε το δάχτυλο, δουλεύοντας την Κυριακή των εκλογών. Η κατάσταση σημαίνει κυριολεκτικά συναγερμό, καθώς μετά το θανατηφόρο, ακολούθησαν πολλοί ακόμα τραυματισμοί εργαζομένων, που θα μπορούσαν να αποδειχτούν μοιραίοι, προειδοποιώντας για το επόμενο μεγάλο κακό, που, όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς δεν θα αργήσει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς, σε συνδυασμό με τα ελλιπέστατα μέτρα ασφάλειας και τους ελέγχους «στη χάση και στη φέξη», πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, ειδικά τώρα που τα σφυριά στη Ζώνη βαράνε ακατάπαυστα για τις ανάγκες των εφοπλιστών. Οι οργανωμένες αντιδράσεις των συνδικάτων και η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, για τη διεκδίκηση εδώ και τώρα καλύτερων συνθηκών δουλειάς, αύξηση των ελέγχων, είναι η μοναδική «ασπίδα προστασίας» και το μόνο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα τους. Την επόμενη μέρα θα έχουν απέναντί τους μια πιο επιθετική κυβέρνηση και εργοδοσία κι εκεί είναι που θα επιβεβαιωθεί η μεγάλη αξία της ενίσχυσης του ΚΚΕ, που βρίσκεται σταθερά κι αταλάντευτα στο πλευρό τους.

«Ματωμένες» πρωτιές

Την πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει 11,1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο, απ' όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το σχέδιό της στην Κομισιόν. Ομως, ο ενάμισης χρόνος που έφερε την «πρωτιά», ήταν χρόνος άγριας επίθεσης στον λαό και στα δικαιώματά του, με εκατοντάδες προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, πολλά απ' αυτά με τις ψήφους και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η πρωτιά για την οποία πανηγυρίζουν τα επιτελεία, δεν είναι καθόλου για τον λαό, αλλά μόνο για το κεφάλαιο, στο οποίο καταλήγουν τα δισ. ευρώ των επιδοτήσεων και των φτηνών δανείων, όταν, για παράδειγμα, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν δύο και τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο για τα δάνεια, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Μιλάμε δηλαδή για μια «ματωμένη» πρωτιά, για την οποία πανηγυρίζουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών. Αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει και θα επιταχύνει η ΝΔ, ως κυβέρνηση. Πάνω από 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μπροστά, για να συνεχίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να απολαμβάνουν την πρωτιά σε φτηνό χρήμα για τις κερδοφόρες επενδύσεις τους. Γι' αυτό, καμιά αναμονή στην οργάνωση του αγώνα. Με το ΚΚΕ πιο ισχυρό, από σήμερα κιόλας, η νέα κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν την πολιτική της, θα βρίσκουν μπροστά σε κάθε βήμα τους τους μαχητικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού.

Φάντασμα

Στο διάγγελμά του για την «ανταρσία» Πριγκόζιν το περασμένο Σάββατο, ο Πούτιν δεν έχασε την ευκαιρία να χύσει αντικομμουνιστικό δηλητήριο, παραλληλίζοντας τη στάση του ιδιωτικού στρατού «Wagner» και της ηγεσίας του με τη μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση, τον Οκτώβρη του 1917. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας για «προδοσία» και «προδότες», παρουσίασε τους μπολσεβίκους επαναστάτες να ρίχνουν «πισώπλατη μαχαιριά» στην τσαρική Ρωσία, ενώ αυτή συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Κανέναν δεν εκπλήσσουν οι ανιστόρητοι και χυδαίοι παραλληλισμοί. Αντίθετα, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο αντικομμουνισμός είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στην πολιτική της σύγχρονης καπιταλιστικής Ρωσίας και ότι όποια επίκληση στο ηρωικό παρελθόν της ΕΣΣΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά καμουφλάζ για τη στράτευση του λαού στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς της ρωσικής αστικής τάξης. Αυτής δηλαδή που επεδίωξε την ανατροπή του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ, σε συνεργασία με τη Δύση, της οποίας θυμίζουμε ότι ο Πούτιν υπήρξε το αγαπημένο παιδί για πολλά χρόνια μετά την αντεπανάσταση. Ο αντικομμουνισμός που κλιμακώνεται και στα δύο στρατόπεδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου φανερώνει όμως και κάτι άλλο. Οτι «το φάντασμα του κομμουνισμού πλανάται», παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό, ως μόνη διέξοδος από το σύστημα του πολέμου και της φτώχειας!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει τον νόμο για την οργάνωση της λαϊκής Παιδείας στην επαναστατημένη Ρωσία.

1924 Γεννιέται ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός.

1930 Συνέρχεται στη Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), οι εργασίες του οποίου διαρκούν έως τις 13/7. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε πρόγραμμα ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού εναντίον των κεφαλαιοκρατικών στοιχείων στην πόλη και το χωριό. Στον πολιτικό απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής εκτέθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πραγματοποίηση του 1ου Πεντάχρονου Πλάνου, θέτοντας ως στόχο την εκπλήρωση του Πεντάχρονου σε 4 χρόνια. Στο Συνέδριο επισημάνθηκαν οι αδυναμίες, οι προκλήσεις και τα προβλήματα στην κολεκτιβοποίηση.

1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης «Εθνική Ενωση Ελλάς» (ΕΕΕ), που στις 24/6 μετέβη στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.

1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Συνολικά δολοφόνησαν 202 πολίτες (ανάμεσά τους και πολλούς ΕΑΜίτες), πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Αγιος Πέτρος και Κοσμάς, ενώ συνέλαβαν και πάνω από 500 ως ομήρους.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα: 4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.

1953 Συλλαμβάνεται ο Λαβρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.

1957 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής και λογοτέχνης Μάλκολμ Λόουρι.

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Μότορ Οϊλ», που επιδιώκει να πάρει το μισό απ' το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη, μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ