Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν ακούμπησαν

«Να πώς οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ανάπτυξης»... Κάπως έτσι συνοψίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα για τα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, παριστάνοντας τον «μάγο με τα δώρα» ενόψει Χριστουγέννων. Η οικονομία «πάει καλά», λοιπόν, επειδή προέκυψαν 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Εκατοντάδες εκατομμύρια που δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα, αλλά από το στράγγισμα του εισοδήματος των εργαζομένων, από τον εφιάλτη κάθε λαϊκής οικογένειας όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, από τη φορομπηξία για καύσιμα, για ηλεκτρικό ρεύμα κ.ο.κ. Απ' αυτά λοιπόν τα 2,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα μοιράσει 350 εκατομμύρια στους «πιο ευάλωτους». Δηλαδή, θα «επιστρέψει» ένα 14% από την «υπεραπόδοση» των φόρων στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα! Η σειρά έχει ως εξής: Τσάκισμα του λαού για να «πάει καλά η οικονομία», με αβέρτα στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Και μετά, «επειδή πήγε καλά η οικονομία», διαλύοντας κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, με τους εργαζόμενους να περικόπτουν ακόμα και από τη διατροφή τους, η κυβέρνηση ζητάει να της πουν κι «ευχαριστώ», δίνοντας ένα ξεροκόμματο στα θύματα της πολιτικής της, ενώ το κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει το «καρβέλι». Μάταια ψάχνει για κορόιδα η κυβέρνηση, μετά από τόσα voucher και pass, που «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» το λαϊκό εισόδημα.

Πάντα επιτυχίες

Μεγάλος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ...γίγαντες της δημοσιογραφίας που παρακολούθησαν τα σεμινάρια της ισραηλινής πρεσβείας και τώρα σπρώχνονται για το ποιος θα κερδίσει τον τίτλο του πιο καλού μαθητή και θα αποφοιτήσει με άριστα. Μέχρι στιγμής, το αριστείο πάει στην εφημερίδα «Απογευματινή», η οποία στο χτεσινό ρεπορτάζ της για την εγκληματική επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας, παραδίδει μαθήματα πιστής αντιγραφής των δελτίων Τύπου που κατασκευάζει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ισραήλ. Διαβάζουμε λοιπόν σε τίτλο της εφημερίδας «Επιχείρηση "ακριβείας" στο νοσοκομείο» και διαπιστώνουμε ότι έτσι ακριβώς τιτλοφορεί την εισβολή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος περιγράφει μια «προσεκτική» επιχείρηση για να αποκαλυφθούν οι «τρομοκράτες» και τα κρησφύγετά τους, χωρίς να πάθουν κακό οι άμαχοι και οι ασθενείς! Τα λένε αυτοί που έχουν αφήσει το νοσοκομείο με δεκάδες νεογνά και χιλιάδες αρρώστους χωρίς ρεύμα και αναλώσιμα! Διαβάζουμε επίσης σε τίτλο της εφημερίδας για «Κρυψώνες τρομοκρατών σε δωμάτια», χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απόδειξη μέσα στο ρεπορτάζ, πέρα από την αναφορά ότι οι Ισραηλινοί πηγαίνουν πυροβολώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, αναζητώντας «τρομοκράτες». Για κερασάκι στην τούρτα, πληροφορούμαστε ότι «βίαζαν και σκότωναν επιτόπου τα τέρατα της Χαμάς» στο μουσικό φεστιβάλ, με την εφημερίδα να επικαλείται «μαρτυρίες επιζώντων». Οπως αναφέρει όμως στο «ρεπορτάζ» Ισραηλινός αξιωματούχος, «δεν έχουμε ζωντανά θύματα για να ομολογήσουν τον βιασμό τους, έχουμε όμως αυτόπτες μάρτυρες για αρκετές τέτοιες περιπτώσεις». Πληρωμένη καταχώρηση να έκανε η πρεσβεία στην εφημερίδα, τέτοια ...επιτυχία δεν θα είχε!

Χίλια ψέματα...

Ο υπουργός «Εθνικής» Οικονομίας και Οικονομικών διεκδικεί επάξια το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό των fake news! Μας ενημέρωσε, λοιπόν, ότι όλα τα δεινά που υπάρχουν στη δημόσια Υγεία, από τα επικίνδυνα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ μέχρι τις τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και τις πολύχρονες λίστες αναμονής για μια εξέταση, θεραπεία ή χειρουργείο, οφείλονται στη φοροδιαφυγή των μικρών επαγγελματιών! Γι' αυτό εισάγει το νομοσχέδιο νέας φορολεηλασίας στους μικροεπαγγελματίες, για να συμπληρωθούν από το κράτος τα λεφτά που λείπουν από τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Η συγκεκριμένη προπαγάνδα του υπουργού είναι ο ορισμός του «κοινωνικού αυτοματισμού». Για την κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας δεν φταίνε οι τεράστιας έκτασης φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των παντός είδους ενισχύσεων από το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά η «μαρίδα» των μικροεπαγγελματιών, που είναι στα όρια της επιβίωσης. Τα ίδια έλεγαν ο υπουργός, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, ότι η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας, θα ωφελούσαν και τις παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Οχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά αντίθετα τα πράγματα για τον λαό επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.

... και μια αλήθεια

Ο υπουργός λέει και μια αλήθεια: Λεφτά υπάρχουν για τις επιδοτήσεις του κεφαλαίου και γι' αυτό δεν υπάρχουν για τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες. Ετσι, ενώ η νέα φορολεηλασία των μικροεπαγγελματιών θα προστεθεί στις προηγούμενες που επιβλήθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους, τίποτα δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά θα μοιραστούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα έξοδα για τις ΝΑΤΟικές δολοφονικές επιχειρήσεις κ.λπ. Τα ψέματα του υπουργού και η προσπάθεια να διασπάσει την κοινή πάλη μικροεπαγγελματιών, εργαζομένων, συνταξιούχων πρέπει να φάνε (και θα φάνε) «πόρτα». Αυτό προμηνύουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που απορρίπτουν ασυζητητί το νομοσχέδιο - φορομπήχτη και διεκδικούν στήριξη του εισοδήματός τους, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, των τραπεζικών χαρατσιών κ.λπ. προετοιμάζοντας δυναμικά τη μεγάλη κινητοποίηση στις 22 Νοέμβρη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1852 Διαλύεται η Ενωση των Κομμουνιστών, που αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικά Κομμουνιστικό Κόμμα και την πρώτη οργανωμένη μορφή διεθνούς προλεταριακής ενότητας. Ιδρύθηκε το 1847 στο Λονδίνο, ενώ το πρόγραμμά της, το γνωστό Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (που συνέταξαν οι Μαρξ και Ενγκελς το 1848), υπήρξε το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του επιστημονικού κομμουνισμού.

1869 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα του Σουέζ, η κατασκευή της οποίας διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες εργάτες.

1895 Ο Β. Ι. Λένιν ιδρύει στην Πετρούπολη την «Ενωση του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης», που παρότι στην παρανομία, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια από τις πιο σημαντικές μαρξιστικές - επαναστατικές οργανώσεις στη Ρωσία.

1917 Πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1918 Ξεκινάει το Α' Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ (βλέπε και σελίδα 7).

1934 Φασίστες της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης «Τρίαινα», εκδικούμενοι τη ματαίωση του φασιστικού συνεδρίου τους, επιτίθενται ενάντια στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», μα αποκρούονται ηρωικά από την εργατική φρουρά των γραφείων. Τελικά σπεύδει η αστυνομία σε ενίσχυση των φασιστών, σπάζει τις πόρτες και τραυματίζει με σφαίρες τριάντα υπερασπιστές του «Ριζοσπάστη». Σε απάντηση, στις 23 Νοεμβρίου η εργατιά της Αθήνας πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

1949 Ολοκληρώνεται η μεταφορά με σοβιετικά πλοία όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού από τη ΛΔ της Αλβανίας στη Σοβιετική Ενωση.

1962 Πεθαίνει η κομμουνίστρια συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη.

1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

1973 Κατά τη 1 τα ξημερώματα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου. Πριν εκπνεύσει η διορία, ένα τανκ σπάει την κεντρική πύλη και μαζί του εισβάλλουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Η μετάδοση του σταθμού θα συνεχίσει για λίγη ώρα ακόμη, ωσότου τελικά σιγήσει και αυτός... Οι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα όργανα της χούντας συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Απέναντι στον άοπλο λαό τα όργανα του καθεστώτος δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ομως, ο λαός δεν γονατίζει. Νέο κύμα διαδηλώσεων θα ξεχυθεί στους δρόμους της στρατοκρατούμενης πρωτεύουσας έως αργά το βράδυ.

1974 Πραγματοποιούνται οι πρώτες μετά τη χούντα βουλευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτο κόμμα με 54,37% και 220 έδρες. Δεύτερο κόμμα η Ενωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις (20,42%) και τρίτο το ΠΑΣΟΚ (13,58%). Η Ενωμένη Αριστερά (ΚΚΕ, «ΚΚΕ εσ.» και ΕΔΑ) πήρε το 9,47% των ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ