Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατήφεια

Κατήφεια έπεσε στις «προοδευτικές» δυνάμεις της χώρας μας, για το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Πορτογαλία, όπου μετά από δύο χρόνια αυτοδύναμης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, πρώτη δύναμη αναδείχτηκε ένας κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων, ενώ το ακροδεξιό Chenga εκτοξεύτηκε στο 18%. Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θυμίζουμε ότι προ διετίας, ο σοσιαλδημοκράτης Κόστα, που τα προηγούμενα χρόνια συγκρότησε κυβέρνηση με τη στήριξη του ΚΚ Πορτογαλίας και του Μπλόκου της Αριστεράς, κέρδισε με αυτοδυναμία τις εκλογές. Στις φετινές εκλογές τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν από τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας τους. Τότε όλοι μιλούσαν για την «αριστερή ατζέντα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που σε συνδυασμό με την κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία, διαμόρφωνε έναν «άλλο συσχετισμό» στην Ευρώπη. Οπως αποδείχτηκε όμως, η πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, αλλά αντίθετα μεγάλωσε τα αδιέξοδα, στηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σπέρνοντας απογοήτευση και διαψεύδοντας προσδοκίες, έστρωσε τελικά τον δρόμο στη «δεξιά» και την ακροδεξιά. Το αποτέλεσμα των πορτογαλικών εκλογών είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη «Νέα Αριστερά» και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που στη χώρα μας καλούν σε αντιδεξιά - «προοδευτικά» μέτωπα, για «φιλολαϊκή» τάχα διακυβέρνηση και για να κλείσει ο δρόμος στην ακροδεξιά. Αποδεικνύεται όμως ότι η πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας είναι παντού ο καλύτερος «χορηγός» τους. Το ...«κάντο όπως η Πορτογαλία», που σέρβιραν στον λαό ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι, αποδείχτηκε μια ακόμα ξοφλημένη «μούφα» που προσφέρεται για συμπεράσματα, ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές. Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, να δώσει απάντηση και στην ακροδεξιά, που είναι συστημική μέχρι το μεδούλι, γι' αυτό την «αβαντάρουν» με κάθε τρόπο.

Στήριξη

Οι συνταξιούχοι ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που τους πετσοκόβει ακόμα και τις όποιες πενιχρές αυξήσεις παραχωρεί η κυβέρνηση, επαναφορά των κλεμμένων Δώρων (13η και 14η σύνταξη). Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία μετέφεραν και στην υπουργό Εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Και τι απάντησε η Δόμνα Μιχαηλίδου; Υπερασπιζόμενη το κυβερνητικό έργο, μίλησε για την «έμπρακτη στήριξη» που παρέχει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ξεχωρίζοντας τα ...κίνητρα για να συνεχίσουν να εργάζονται! Πήγαν, δηλαδή, οι συνταξιούχοι να ζητήσουν αυξήσεις και η υπουργός τούς ενημέρωσε ότι πλέον μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότηση, χωρίς να γίνεται παρακράτηση μέρους της σύνταξης. «Δουλειά μέχρι τον τάφο», λοιπόν, η απάντηση της κυβέρνησης, που παρουσιάζει αυτό το αίσχος ως ...«δικαίωση» για τους συνταξιούχους. Βέβαια, δεν μιλάμε για κάποια ελληνική πατέντα, αφού σε όλη την ΕΕ στη λεγόμενη «ασημένια οικονομία», δηλαδή στην επένδυση στην «ενεργό γήρανση» κ.ά., στηρίζεται η βαρβαρότητα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Κατήφορος στον κατήφορο, δηλαδή, κι ο πάτος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Χουνέρια

Ρεκόρ νέων ναυπηγήσεων από τους Ελληνες εφοπλιστές καταγράφει για μία ακόμα χρονιά η ετήσια έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου. Μιλάμε για αύξηση κατά 50% στις παραγγελίες και μάλιστα για πλοία σύγχρονης τεχνολογίας, «πράσινα» κ.λπ. Η έκθεση δείχνει ότι στις αρχές Μάρτη, τα ελληνικών συμφερόντων πλοία διαφόρων κατηγοριών έφταναν τον αριθμό ρεκόρ των 4.212, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 102 πλοία! Μάλιστα, υπό παραγγελία είναι άλλα 373 βαπόρια, που προσθέτουν εκατομμύρια τόνους επιπλέον χωρητικότητας στο ήδη ελληνικό «εφοπλιστικό θαύμα». Με τόσα εκατομμύρια που πέφτουν στη θάλασσα από τους πλοιοκτήτες, μάλλον η φρεγάτα που έστειλε η κυβέρνηση στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται ...παρωνυχίδα των σχεδιασμών που υπάρχουν για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, με τους οποίους ο λαός «βουτάει στα βαθιά» της πολεμικής εμπλοκής. Στο μεταξύ, από όλα αυτά τα χιλιάδες καράβια, η ...ελληνική σημαία ανεμίζει μόνο στη φρεγάτα εν μέσω πυρών και σε μερικές δεκάδες ακόμα πλοίων (περίπου 600!)! Χώρια που κι αυτά φορολογούνται «εθελοντικά»... Τέτοιο «θαύμα», τέτοια ...χουνέρια φέρνει για τον λαό η κυβέρνηση για μια χούφτα εφοπλιστικούς ομίλους.

Αβάντα

Το ότι τα συμπεράσματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική θα ήταν σε κοινή «γραμμή» συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, ήταν εκ των προτέρων γνωστό. Και είχε φανεί από τις αντιδράσεις τους μετά το δυστύχημα, αλλά και μετά την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική. Ετσι, η ΝΔ τα 'ριξε σε σταθμάρχη και μηχανοδηγούς και ο ΣΥΡΙΖΑ στον Καραμανλή. Ο,τι έλεγαν δηλαδή και πριν την Εξεταστική. Για γέλια και για κλάματα είναι όμως η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ. Μετά από τόσες συνεδριάσεις της Εξεταστικής, μετά από τόσες ομολογίες που έκαναν ακόμα και δικοί τους πρώην υπουργοί, όπως ο Χρυσοχοΐδης και ο Ρέππας, τι βρήκε να πει; Οτι ...«θεωρούμε αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για Προανακριτική. Με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε τι έγινε στα Τέμπη και θέλει να το σκεφτεί λίγο ακόμα. Τέτοια αβάντα στη συγκάλυψη ούτε παραγγελιά να την είχε η ΝΔ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Ξεσπά η Φεβρουριανή αστικοδημοκρατική Επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο).

1938 Γεννιέται ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.

1947 Εξαγγέλλεται το «Δόγμα Τρούμαν» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Κογκρέσο.

2005 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής. Εργα του, «Να' τανε το 21», «Ηλιοσκόπιο», «Λαϊκές Κυριακές» και εκατοντάδες άλλα.

...και σαν χτες

1923 Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στον Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.

1935 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».

1938 Το Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1944 Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με την σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας), η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στροφή που στηρίχθηκε και υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι ευθύνες για αυτές τις επιλογές προσωποποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία» κ.λπ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η Εγκύκλιος είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος.

1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι (σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 20 μέτρων) καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα τον θάνατο 15.365 ανθρώπων. Πλήττεται το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ