Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χορηγοί πολέμου

Η πολεμική προετοιμασία στην Ευρώπη έχει περάσει σε άλλη πίστα... Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα τελεσίγραφα, τα πολεμικά συμβούλια της ΕΕ και τους εξοπλισμούς των κρατών - μελών: Στη Γερμανία ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής όπλων, η «Rheinmetall», ανέλαβε χορηγός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία έπαιξε στον τελικό του Champions League. Η «Rheinmetall» θα γίνει φέτος ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού στον κόσμο και θα εισπράξει τη μερίδα του λέοντος (40 δισ.) από τα 100 δισ. ευρώ που προβλέπει ο γερμανικός προϋπολογισμός για εξοπλιστικά προγράμματα. Θα πάρει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι από τα 140 δισ. που δαπανά άμεσα η ΕΕ για εξοπλισμούς. Ποτέ πριν στη μεταπολεμική Γερμανία δεν υπήρξε χορηγία από την πολεμική βιομηχανία σε ποδοσφαιρική ομάδα. Οι υπεύθυνοι όμως δεν κρύβουν τα λόγια τους. Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας (Πράσινοι), η συμφωνία αντανακλά την πραγματικότητα ενός «διαφορετικού, πιο απειλητικού κόσμου», όπου εταιρείες όπως η «Rheinmetall» «έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση ως προμηθευτές όπλων στην Ουκρανία». Για τη «Rheinmetall» η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα για την άρση του «ταμπού» στην πώληση όπλων, ενώ η χορηγία θα την καταστήσει «πιο γνωστή διεθνώς, ως κινητήριο μοχλό βιομηχανικών καινοτομιών στις αγορές», σύμφωνα με στελέχη της. Το αισιόδοξο είναι ότι πληθαίνουν οι φωνές από φιλάθλους που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χορηγία. Ούτε βέβαια τον πολεμικό πυρετό που ανεβαίνει διαρκώς στην ΕΕ, φτάνοντας να διαφημίζεται ακόμα και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Φιγούρα

Τι κάνει η φρεγάτα «Υδρα» 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας, στο πολεμικό μέτωπο της Ερυθράς, με τους πυραύλους των Χούθι να σκάνε δίπλα της; Κάνει ...φιγούρα! Αυτό μας είπε ο υπουργός Αμυνας τις προάλλες, επιχειρηματολογώντας υπέρ τού να βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπου επιτάσσει το ευρωατλαντικό «καθήκον», ειδικά τώρα που συζητιέται η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. «Θα υπάρξουν βήματα προς τον ευρωπαϊκό στρατό, τον ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα. Το επιβάλλει η ανάγκη και θα γίνει», είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «όπως έγινε η κοινή αγορά και η νομισματική ένωση, θα υπάρξει κάποια στιγμή ενιαίος αμυντικός βραχίονας». Γι' αυτόν τον λόγο, είπε, η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό είναι «η βιτρίνα της χώρας» και «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στελέχη που να μετέχουν σε αυτή την πορεία ευρωπαϊκής άμυνας και επίσης οι αντιλήψεις του Ελληνικού Στρατού να δημιουργήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό και το πλαίσιο». Δηλαδή, με τη συμμετοχή στα πολεμικά μέτωπα ΝΑΤΟ - ΕΕ, η χώρα μας επιδεικνύει τη διαθεσιμότητά της για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στις επικίνδυνες εξελίξεις και τα ευρωατλαντικά σχέδια, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρώπη του πολέμου. Κι επειδή αυτά που λέει ο Δένδιας είναι «εθνική στρατηγική» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου είναι φανατικά υπέρ της αποστολής φρεγάτας στην Ερυθρά, αλλά και της συγκρότησης ευρωστρατού.

Διάτρητη

Τεράστια ερωτήματα για την επιστολική ψήφο προκαλεί η απάντηση των ΕΛΤΑ σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, που αποκάλυψε ότι 31.000 επιστολικές ψήφοι βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, ενώ λήγει σήμερα η προθεσμία για να ψηφίσουν οι εκλογείς του εσωτερικού. Τα ΕΛΤΑ δεν διαψεύδουν το δημοσίευμα («ieidiseis»), αλλά προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, απαντώντας ότι είναι περίπου 15.000 αυτοί που είτε δεν παρέλαβαν ποτέ τον φάκελο της επιστολικής είτε δεν τον είχαν επιστρέψει μέχρι και χτες. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν βέβαια και για άλλες ταχυδρομικές εταιρείες, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων ζήτησαν να ψηφίσουν με επιστολική και δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, με ευθύνη και των ιδιωτικών ταχυδρομικών εταιρειών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. Οπως και να 'χει, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το διάτρητο της επιστολικής ψήφου, όπως από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ και θέτουν σοβαρά ζητήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας. Κι αν τέτοια παρατράγουδα προκύπτουν με τόσους εκλογείς στις ευρωεκλογές, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν καθιερωθεί η επιστολική ψήφος και για τις εθνικές εκλογές, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και άλλων κομμάτων...

Φτηνοί ... θάνατοι

Το 2023 καταγράφηκαν στη Γερμανία οι περισσότεροι θάνατοι στα χρονικά από χρήση ναρκωτικών, και συγκεκριμένα 2.227, 237 περισσότεροι από το 2022. Στις 712 περιπτώσεις αιτία θανάτου ήταν η χρήση ηρωίνης, σε ανοδική τάση είναι οι θάνατοι από κοκαΐνη και κρακ, ενώ αυξάνεται η «μεικτή» χρήση, με περισσότερα του ενός ναρκωτικά. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Να υποστηρίξουμε από νωρίς και με συνέπεια τους ιδιαίτερα ευάλωτους νέους και όχι απλώς να διαγράφουμε τα άτομα που πάσχουν από εθισμό», είπε ο Γερμανός επίτροπος για τα Ναρκωτικά, κάνοντας λόγο για επέκταση των μέτρων πρόληψης. Τι ανέφερε στα μέτρα πρόληψης; Την πιο φτηνή για το καπιταλιστικό κράτος και έσχατη διαχείριση του κινδύνου, τις «αίθουσες ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών», καλώντας «να αυξηθούν σε όλη τη χώρα». Αυτή είναι η τάση σε όλη την Ευρώπη, επειδή η πραγματική πρόληψη κοστίζει και απαιτεί ριζικές αλλαγές και γενναία μέτρα από τη σχολική ακόμη ζωή, στήριξη των οικογενειών, δομές, επιστημονικές υπηρεσίες κ.λπ. Οι χώροι «ελεγχόμενης χρήσης» όχι μόνο δεν είναι πρόληψη, αλλά αφορούν «περιστατικά έκτακτης ανάγκης», χρήστες που μπορούν «να λάβουν άμεσα ιατρική βοήθεια» και «να αποφευχθεί σημαντικός αριθμός θανάτων», όπως ο ίδιος είπε. Αλλωστε στη Γερμανία νομιμοποιήθηκε πρόσφατα η χρήση της κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς», πάλι στο όνομα της ...πρόληψης! Αλλά και των εσόδων για επιχειρηματικούς ομίλους και κράτος... Κι ας υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις, επιστήμονες, φορείς, που επί χρόνια προειδοποιούσαν ότι θα αυξηθεί η χρήση και εξάρτηση τόσο από την κάνναβη όσο και από άλλες ναρκωτικές ουσίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1697 Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών και θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.

1783 Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και στην άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

...και σαν χτες

1833 Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».

1899 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόχαν Στράους (ο 2ος).

1924 Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1941 Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, γίνεται ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης (Μάχη της Κρήτης).

1959 Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απορρίπτει την πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης για μια Βαλκανική χωρίς πυραύλους.

1963 Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.

1979 Στον Κόλπο του Μεξικού, και ύστερα από έκρηξη σε γεωτρύπανο, δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών (2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ