Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξωγήινοι

Αν κάποιος ...εξωγήινος έκανε μια στάση στη χώρα μας παραμονές των ευρωεκλογών και παρακολουθούσε για μια μέρα την προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι είναι ...από άλλο πλανήτη. Στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ο πόλεμος μαίνεται με ελληνική εμπλοκή και παραμονεύει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης. Η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και επιστρέφει δριμύτερη στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω «πράσινης μετάβασης», την οποία στηρίζουν με την πολιτική τους η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ προβλέπει δολοφονικά για τον λαό πρωτογενή πλεονάσματα και νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες, ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Ποιο είναι όμως το «νούμερο ένα» θέμα της αντιπαράθεσης, τέσσερις μέρες πριν τις ευρωεκλογές; Το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη και του Μητσοτάκη! Λες και έχουν καμιά σχέση και οι δυο τους με τις αγωνίες και τις λαχτάρες της φτωχολογιάς, που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα! Το θέμα δεν είναι ο προσωπικός τους πλούτος, αλλά ότι με την πολιτική τους κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους! Εκεί συναντιούνται ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης και οι άλλοι, ανεξάρτητα από την προσωπική τους περιουσία. Γι' αυτό πρέπει να τους τιμωρήσει ο λαός και με την ψήφο του. Για να μην τον θεωρούν ...εξωγήινο κάθε φορά που τον κοροϊδεύουν με τους ψευτοκαβγάδες τους, ενώ στον πυρήνα της η πολιτική τους μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερού.

Εξαιρετική στιγμή

Ως «εξαιρετική στιγμή» για να είναι κανείς ...εφοπλιστής από την Ελλάδα χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε το «Bloomberg». Η ευτυχής συγκυρία για το εφοπλιστικό κεφάλαιο συνδέεται με την «παγκόσμια αβεβαιότητα» και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, καθώς - όπως γράφεται - οι Ελληνες εφοπλιστές «βρίσκουν τον τρόπο να ευημερούν σε μια εποχή διεθνών εντάσεων». Κι αυτό γιατί τα ελληνόκτητα πλοία «μεταφέρουν τα πάντα» (αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, μεταλλεύματα κ.ά.) σε μια περίοδο που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω των δύο μεγάλων πολέμων, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι τα κέρδη των εφοπλιστών φούσκωσαν κι άλλο από τότε που τα πλοία τους σταμάτησαν να περνούν από το Σουέζ λόγω των Χούθι, προμηνύοντας την πιο κερδοφόρα χρονιά μετά το 2015! Ρεκόρ κερδοφορίας λοιπόν για τα πιο ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, που εκτοξεύει όμως ακόμα περισσότερο το τεράστιο κόστος ζωής για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Ενα ρεκόρ που χτίζεται και με την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάτι τέτοιες «εξαιρετικές στιγμές» είναι σίγουρο ότι ποντάρει το ...θαύμα της ναυτιλίας και την επομένη των ευρωεκλογών. Ξέρουν άλλωστε οι εφοπλιστές ότι έχουν «από χέρι» τη στήριξη τόσο της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που έχουν αποδείξει τις «ευαισθησίες» τους για τη διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας τους.

Καημός

Τι λένε η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) για την ηλεκτρονική συμμετοχή - ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων; Οτι οδηγεί στην αύξηση της συμμετοχής. Τι απαντούν τα συνδικάτα; Οτι επιτρέπει τη νοθεία και εμποδίζει την ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση, την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους. Ερχεται λοιπόν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, και λέει: «Επειδή κύριο μέλημα όλων μας είναι να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και ταυτόχρονα να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μας, επιλέχθηκε κατά την ανωτέρω συνεδρίαση του ΔΣ η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης με φυσική παρουσία». Διαβάζοντας ανάποδα τα λόγια του, συμπεραίνει κανείς ότι η ηλεκτρονική συμμετοχή - ψηφοφορία ευνοεί τη νοθεία και εμποδίζει την ουσιαστική συζήτηση. Βέβαια, κανέναν καημό δεν έχει ο ΣΕΒ για μαζικά, ζωντανά συνδικάτα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Η εργοδοσία θέλει τα σωματεία του χεριού της και τους εργαζόμενους «του καναπέ». Γι' αυτό χαιρέτισαν τον νόμο της κυβέρνησης που θεσπίζει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Στα του οίκου τους, όμως, το τροπάρι αλλάζει, επιβεβαιώνοντας ότι η εργοδοσία και τα κόμματά της ξέρουν καλά πού οδηγούν τέτοιοι διαλυτικοί νόμοι: Στην υπονόμευση της συλλογικής λειτουργίας των συνδικάτων, που τα κάνει πιο ευάλωτα στη χειραγώγηση. Γι' αυτό βρίσκουν τους εργαζόμενους απέναντι.

Ιδιο καπέλο

Ρεκόρ κοροϊδίας έσπασε πάλι η ΝΔ... Αυτήν τη φορά στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με «στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αττικής». Είναι απορίας άξιο ότι όλοι αυτοί οι «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» - όπως εμφανίζονται στις τοπικές εκλογές - παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της γαλάζιας παράταξης για να λάβουν οδηγίες και να βάλουν πλάτη για τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να βγάλουν το «αυτοδιοικητικό καπέλο», λέγοντας πως «είστε όλες και όλοι στελέχη που έχετε κομματική ταυτότητα». Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή καπέλου... Το ίδιο καπέλο της αντιλαϊκής πολιτικής φοράνε πάντα, υλοποιώντας την στους δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ παράλληλα σπέρνουν όλα τα κεντρικά ψευτοδιλήμματα σε τοπικό επίπεδο για να κρατούν εγκλωβισμένο τον λαό. Ολοι αυτοί οι «ανεξάρτητοι», μαζί με άλλους «ροζ» και «πράσινους», είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Γι' αυτό ακριβώς, όπως πήραν απάντηση από χιλιάδες λαού στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, με τα μεγάλα ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πανελλαδικά και ιδιαίτερα στην Αττική, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα, με το ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και παντού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1646 Γεννιέται η Ιταλίδα (Βενετή) φιλόσοφος Ελενα Κορνάρο Πισκόπια, η πρώτη γυναίκα διδάκτωρ της φιλοσοφίας.

1825 Δολοφονείται (από Ελληνες) στο κελί όπου κρατούνταν φυλακισμένος στην Αθήνα πριν δικαστεί ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1898 Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση κατά των πολωνικών στρατευμάτων που - με την ενεργό υποστήριξη των ιμπεριαλιστών - είχαν εισβάλει στην επαναστατημένη Ουκρανία και προελαύνει έως τα πρόθυρα της πρωτεύουσας Βαρσοβίας.

1933 Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο, το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.

1946 Αντάρτικες ομάδες στην Ποντοκερασιά Κιλκίς χτυπούν λόχο του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από τους φαντάρους ενώνονται με τους αντάρτες στη διάρκεια της μάχης, ενώ 80 από αυτούς προσχωρούν στη συνέχεια στις γραμμές τους.

1947 Εκφωνείται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ η κατευθυντήρια γραμμή του ομώνυμου Σχεδίου. Βασικός στόχος υπήρξε η καπιταλιστική ανασυγκρότηση και θωράκιση των χωρών της Ευρώπης απέναντι στα ντόπια εργατικά - κομμουνιστικά κινήματα και τη Σοβιετική Ενωση.

1953 Παύει το καθεστώς της αποικίας για τη Γροιλανδία, η οποία πια ενσωματώνεται συνταγματικά στη Δανία ως επαρχία της.

1954 Συνάπτεται Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία (Συμφωνία του Μπλεντ).

1967 Ξεσπά ο πόλεμος των Εξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία. Το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, τη Δυτική Οχθη από την Ιορδανία και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.

1968 Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι (αδελφός του δολοφονημένου το 1963 Προέδρου) πυροβολείται στο Λος Αντζελες από τον αραβικής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν.

1969 Πραγματοποιείται στη Μόσχα Σύσκεψη 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που μεταξύ άλλων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και διαμαρτυρία για την τρομοκρατία της χούντας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ