Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναπάντημα

Τα μεγάλα πνεύματα συναντήθηκαν για άλλη μια φορά μπροστά στις ευρωκάλπες της Κυριακής. Από τη μία ήρθαν ο ΣΕΒ και μια σειρά μεγαλοεργοδότες, που μοίραζαν τα δικά τους «ψηφοδέλτια υπέρ της ΕΕ», καλώντας τους εργαζόμενους να στηρίξουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να διευκολύνονται οι μπίζνες τους. Και όπως ανέβαιναν οι εργοδότες προς τις ευρωεκλογές, συνάντησαν τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που ...κατηφόριζαν με το δικό τους προεκλογικό «μανιφέστο». Ενα κείμενο - «ξέπλυμα» της ΕΕ και ταυτόχρονα πιστή αντιγραφή των εργοδοτικών αξιώσεων: Από τις «πράσινες μπίζνες» μέχρι τις χρηματοδοτήσεις της «καινοτομίας» και άλλα παρόμοια, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ατζέντα των λόμπι των Βρυξελλών. Ούτε κουβέντα βέβαια από τη ΓΣΕΕ για τα 13ωρα και τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την «ευελιξία» και τους μισθούς πείνας, τους «κόφτες» σε κοινωνικές δαπάνες και την απογείωση των πολεμικών προϋπολογισμών, που προωθούνται με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Οπότε, λογικό και αναμενόμενο το συναπάντημα της εργοδοσίας με τους συνδικαλιστές της, το κοινό τους κάλεσμα να ψηφιστούν τα κόμματα της ΕΕ. Ακόμα πιο λογικό όμως για κάθε εργαζόμενο να τους «μαυρίσει» στις κάλπες, όπως τους «μαύρισε» σε μικρούς και μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια. Το συναπάντημα δίνει νέες αφορμές: ΚΚΕ δαγκωτό!

Προσωποποίηση

Στη Ρόδο βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη η υπουργός Εργασίας και μίλησε σε εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες για την ανάπτυξη του νησιού. Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, «συνεργαζόμενοι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ζωντανή και ανθεκτική αγορά εργασίας στη Ρόδο και σε όλη την Ελλάδα. Ενα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό είναι το θεμέλιο μιας ισχυρής οικονομίας και ενός ευημερούντος μέλλοντος για όλους». Τη μέρα που τα έλεγε αυτά, είχε γίνει βούκινο η είδηση για τους εργαζόμενους που και φέτος σερβίρουν πελάτες κολυμπώντας στη θάλασσα, όπως γινόταν και πέρυσι, αποκαλύπτοντας το απαράδεκτο καθεστώς γαλέρας στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός δεν βρήκε λέξη να πει γι' αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση... Θα υπογραμμίσουμε μόνο ότι ο σερβιτόρος που δουλεύει μέσα στο νερό είναι η προσωποποίηση της «ανθεκτικής και ζωντανής αγοράς εργασίας» και κυρίως του «μέλλοντος της ευημερίας για όλους» που υπόσχονται η κυβέρνηση, η ΕΕ και όλα τα άλλα κόμματα.

Πιστοποιητικά

Σε ωμό αντικομμουνισμό κατέφυγε ο κύριος «συμφωνώ με το 70% του 2ου μνημονίου», όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι διαφορές του κόμματός του με το ΚΚΕ. Ο υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, που είχε βαφτίσει την τρόικα ...«θεσμούς», την ώρα που ο λαός παρακολουθεί εμβρόντητος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζονται για τις περιουσίες των αρχηγών τους, απάντησε: «Το ΚΚΕ είναι άλλο πράγμα (σ.σ. από το ΜέΡΑ25). Εγώ δεν θέλω να ζήσω σε ένα σοβιετικό γκούλαγκ, όπου η ΚΕ θα επιβάλλει τι θα λέω...». Δεν ξέρουμε αν ζήλεψε τη δόξα του Πορτοσάλτε ή κάποιων χρυσαυγιτών, που λένε ακριβώς τα ίδια, αλλά δεν μας κάνει εντύπωση. Ο αντισοβιετισμός είναι πιστοποιητικό χρησιμότητας στο σύστημα και ο Βαρουφάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να το καταθέτει ξανά και ξανά, όταν του το ζητάνε, αν και έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί «asset» του συστήματος. Γι' αυτό και η χολή στο ΚΚΕ, που του στραπατσάρει την αντισυστημική μόστρα. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε πως του πήρε μερικά χρόνια για να «διαψεύσει» την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι είχε ψηφίσει επιστολικά το 3ο μνημόνιο, λέγοντας μάλιστα ότι ...πλαστογραφήθηκε η επιστολή την οποία υπογράφει;

Ονειρο

Το δ' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών Αναλύσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τα κέρδη των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 3,4 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 7,2% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Το «φράγμα» των 3 τρισ. έσπασε στις αρχές του 2022, σηματοδοτώντας μια περίοδο φρενήρους αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν στα 2,5 τρισ. και το 2012 στα 2 τρισ.). Την ίδια ώρα, όμως, ακόμα και νοικοκυριά με σχετικά καλύτερα εισοδήματα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε δημοσκόπηση που έγινε φέτος στις ΗΠΑ, τα 2/3 των Αμερικανών που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Περίπου το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν ήταν σε θέση να κάνουν σχέδια για το μέλλον και το 46% ότι δεν είχαν αποταμιεύσει ούτε 500 δολάρια! Μόνο στον ύπνο τους βλέπουν το «αμερικάνικο όνειρο» ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ. Στον ξύπνιο τους, βλέπουν μόνο εφιάλτες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ.

1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («Κόκκινη Βδομάδα», 7-14/6/1914).

1917 Με την έγκριση του Ελ. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ιωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

1942 Λήγει η 4ήμερη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1950 Ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. Καθήκον του, σύμφωνα με τις Αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Εξίμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με βάση το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκεινται στο ελληνικό Δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπείας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός, «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' Ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ενωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και «ΚΚΕ Εσωτερικού» / ΕΔΑ) το καταψηφίζουν ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ