Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παγωμάρα

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» την επομένη των εκλογών είναι η νέα, σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τους βαθιούς και σταθερούς δεσμούς που αναπτύσσει το ΚΚΕ με ευρύτερο λαϊκό κόσμο, όχι παραμονές των εκλογών, αλλά 365 μέρες τον χρόνο, εκεί που ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις - όπως έλεγε και το προεκλογικό σύνθημα - στους δρόμους του οργανωμένου αγώνα. Αυτό το ξέρουν καλά οι διάφοροι «αναλυτές», που ξεκίνησαν από το βράδυ των εκλογών να «πριονίζουν» τη σημασία της εκλογικής ανόδου του ΚΚΕ και συνέχισαν χτες στα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία των εφημερίδων. Δεν μπορούν βέβαια να αποκρύψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αστικό πολιτικό σύστημα έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Η αποδοκιμασία στην πολιτική της ΝΔ και οι χαμηλές πτήσεις της σοσιαλδημοκρατίας τους βάζουν σε δοκιμασία, ενώ η υπερπροβολή της ακροδεξιάς ψήφου αξιοποιείται περισσότερο ως σκιάχτρο για μελλοντικές διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, που δεν έχει τίποτα να φοβάται από συστημικά σκυλάκια του καναπέ, όπως η Ελληνική Λύση και οι άλλοι. Τι μένει λοιπόν την επόμενη μέρα; Η αντοχή, η σταθερότητα και η ενίσχυση του ΚΚΕ, για τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη μέσα σε έναν χρόνο, που δείχνει σταθεροποίηση και ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Εξ ου και η παγωμάρα τους από το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών.

Τίτλοι

Στα ευτράπελα της επόμενης μέρας ξεχωρίζει το ρεπορτάζ της «Αυγής» για το ποσοστό του ΚΚΕ: «Τους πέρασε ο Βελόπουλος, αλλά δηλώνουν ικανοποιημένοι», γράφει η εφημερίδα. Η αρχισυνταξία θα πρέπει να ίδρωσε για να βγάλει τίτλο και μάλλον στο τέλος εμπνεύστηκε από τον «Ελεύθερο Τύπο» («Κέρδισε αλλά ...έχασε το ΚΚΕ»). Η «Αυγή» θεωρεί ότι το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να ικανοποιεί το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι ανεβαίνει 1,5 μονάδα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και σχεδόν 4 από τις ευρωεκλογές του 2019, επειδή το κόμμα του Βελόπουλου βρέθηκε μπροστά για μερικές χιλιάδες ψήφους, σαφώς ενισχυμένο από τη μείωση της δύναμης της ΝΔ κατά 1 εκατ. ψήφους συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνη. Ο καημός της «Αυγής» δεν είναι βέβαια η σειρά κατάταξης, αλλά το γεγονός ότι το ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει ξανά τη δύναμή του, κερδίζοντας μάλιστα νέες ψήφους από απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, που του γύρισαν την πλάτη. Κάποιοι άλλοι πονηροί δεν απέφυγαν τον πειρασμό να αθροίσουν τις «αριστερές» δυνάμεις, μπερδεύοντας μήλα με πορτοκάλια, για να χώσουν με δόλο το ΚΚΕ στο κάδρο των μαγειρεμάτων στη σοσιαλδημοκρατία και να διασώσουν τα μειωμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και άλλων. Κατά τ' άλλα, κρατάμε τον τίτλο της ΕφΣυν για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Διέψευσε τις προβλέψεις για κατάρρευσή του». Πάντως, απ' όσα έλεγε προεκλογικά ο Κασσελάκης, δεν είχαμε αντιληφθεί ότι έδινε τέτοια μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ούτε και οι ψηφοφόροι του, που τον είδαν τελικά να κατρακυλάει από το 23,75% στις εκλογές του Μάη, στο 14,92% στις ευρωεκλογές.

Φιάσκο

Τα όσα έγιναν την Κυριακή με την επιστολική ψήφο, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τους κινδύνους αλλοίωσης και νοθείας, για τους οποίους προειδοποίησε το ΚΚΕ. Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν από την παράδοση - παραλαβή των φακέλων και συνεχίστηκαν στην καταμέτρηση. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 20.000 ψηφοδέλτια δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο για την κάλπη κι άλλα 20.000 βγήκαν άκυρα στην καταμέτρηση. Το όργιο συνεχίστηκε πάνω από την κάλπη, με τα άκυρα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, όταν για τους ίδιους λόγους έβγαιναν έγκυρα τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων. Αν ένα πράγμα επιβεβαιώνεται, είναι ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί πολυεργαλείο για το αστικό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι μόνο η παραπέρα απαξίωση της διά ζώσης συμμετοχής έστω και στην εκλογική διαδικασία - την ώρα που όλοι τάχα κόπτονται για τη μεγάλη αποχή - αλλά κυρίως ότι δημιουργείται μια εφεδρεία ψήφων, που μπορούν να αξιοποιούνται κατά το δοκούν για να επηρεάζεται έως έναν βαθμό το αποτέλεσμα, με «μαγειρέματα» της τελευταίας στιγμής. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για το φιάσκο της επιστολικής, όπως και τα άλλα κόμματα, που την παρουσιάζουν ως «προοδευτικό μέτρο» για την «ενίσχυση της συμμετοχής και της δημοκρατίας», ενώ στοχεύουν στο ακριβώς αντίθετο.

Αναλυτές

Πέρσι τέτοιον καιρό μάς έλεγαν στα «σοβαρά» ότι το ΚΚΕ ανέβηκε γιατί έκανε αστεία βίντεο στο «Luben». Το ΚΚΕ ξανανέβηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά τροπάρι δεν άλλαξαν... Πριν από λίγες μέρες η γνωστή υπόγα του ΣΥΡΙΖΑ μάς έλεγε για τα ακίνητα των βουλευτών του ΚΚΕ, που είναι τάχα αμύθητα. Προφανώς η υπόγα ζαλίστηκε από το «πόθεν έσχες» του προέδρου της... Στο μεσοδιάστημα, σε συγχορδία η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, η Νέα Αριστερά και το κόμμα της Κωνσταντοπούλου επιχειρούσαν να παρουσιάσουν το ΚΚΕ ως «ομοφοβικό» κόμμα. Η αυτογελοιοποίησή τους έφτασε στο απόγειο όταν εν χορώ καταλόγιζαν στο Κόμμα «σεξισμό» με αφορμή την καταγγελία για τους sugar daddies και τα κυκλώματα εκμετάλλευσης νέων ανθρώπων. Αν από τη μία μεριά ήταν ο αντικομμουνισμός της ΝΔ και της ακροδεξιάς, από την άλλη ήταν η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ ότι είναι «δεκανίκι της ΝΔ» και άλλα τέτοια, που όσο τα έλεγαν, τόσο ψήφιζαν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ταβάνια και «κάμψεις». Τελικά, όλους αυτούς τους διαψεύδει το εκλογικό αποτέλεσμα και η μεγάλη άνοδος του Κόμματος, ειδικά στην Αττική! Ο λαός και οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν τις καλύτερες εξηγήσεις για τη σημαντική άνοδο του ΚΚΕ, που γιορτάζει με πράξεις το αποτέλεσμά του. Ετσι το κατοχύρωσε άλλωστε: Μέσα στον λαό, στις αγωνίες του και στην πρώτη γραμμή των αγώνων του. Οι άλλοι πού να καταλάβουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1835 Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος).

1859 Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας».

1910 Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου κι εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης.

1922 Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

1933 Συνέρχεται στην Αθήνα η Γ' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής ΓΣΕΕ (11 - 13/6/1933).

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Αξονα.

1955 Ογδόντα τρία άτομα σκοτώνονται και πάνω από εκατό τραυματίζονται, όταν τρία αυτοκίνητα ανατρέπονται και πετάγονται στην εξέδρα των θεατών κατά τη διάρκεια του ράλι Λε Μαν στη Γαλλία.

1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1965 Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής. Η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί ότι ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ.

2001 Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.

2004 Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ