Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιατί τέτοιο ζόρι;

«Η πρωτιά του ΚΚΕ στα ΛΑΡΚΟ-χώρια ταράζει τα νερά: "Με τέτοια προνόμια κι εγώ ΚΚΕ θα ψήφιζα..."». Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα ένα άρθρο πολεμικής στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, το οποίο κάνει ακόμα και την ντροπή να ντρέπεται. Πρόκειται μάλιστα για Μέσο φιλικό προς στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επικαλείται τάχα μια ανώνυμη «επιστολή κατοίκου» από τα χωριά της ΛΑΡΚΟ. Ενα κείμενο που σε κάθε του γραμμή αναπαράγει τα πιο χυδαία επιχειρήματα της κυβέρνησης, συκοφαντίες που ούτε οι Χατζηδάκης και Σταϊκούρας δεν έχουν ξεστομίσει δημόσια μέχρι σήμερα σε βάρος των εργαζομένων. Πέρα από κάτι αναφορές που θυμίζουν «Μακελειό», π.χ. σε «ρεμούλες» και «φαγοπότια», οι κραυγαλέες ανακρίβειες που εμπεριέχει η «επιστολή» απλά αποδεικνύουν ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν ξέρει καν πού πέφτει το εργοστάσιο. Γράφει για παράδειγμα ότι το Σωματείο είναι «φίλα προσκείμενο στο ΚΚΕ από το 2000» ή ότι οι «εργαζόμενοι απολύθηκαν στις 31 Ιούλη του 2023», πράγματα δηλαδή βγαλμένα ...από το στομάχι του. Τι πάθανε άραγε οι εμπνευστές της «επιστολής» και οι υπεύθυνοι της φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδας; Τι μύγα τους τσίμπησε με το ποσοστό που πήρε το Κόμμα και την πρωτιά που απέσπασε στα ΛΑΡΚΟχώρια; Γιατί τέτοιο ζόρι για έναν αγώνα που πάνω από 4 χρόνια τώρα στριμώχνει την κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας τον δρόμο της διεκδίκησης σε κάθε εργαζόμενο; Εκτός αν αυτοί ακριβώς είναι οι λόγοι της επίθεσης από την ιστοσελίδα και τους «ανώνυμους» επιστολογράφους.

Αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μήνυμα που έλαβε από την κάλπη ήταν η εντολή των ψηφοφόρων να γίνει πιο «αποτελεσματική» στο «μεταρρυθμιστικό» της έργο. Δηλαδή, να κλιμακώσει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς (αλλά «χωρίς αλαζονεία») την αντιλαϊκή επίθεση. Γιατί εκεί κρίνεται η «αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ίδια πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. «Αποτελεσματική» ήταν και μέχρι τώρα η κυβέρνηση, όταν ανακοίνωνε αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς, με βάση τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό. «Αποτελεσματική» ήταν και όταν νομοθετούσε τα απογευματινά χειρουργεία, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα προς την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αλλά και όταν έστελνε φρεγάτα στην Ερυθρά και όπλα στην Ουκρανία. «Αποτελεσματική» είναι και τώρα, που λόγω της υποχρηματοδότησης και των παλιών υποδομών αφήνει χιλιάδες μαθητές να τσουρουφλίζονται στον καύσωνα. Πώς αλλιώς θα πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα αποπληρωθούν νωρίτερα τα αιματοβαμμένα κρατικά δάνεια; Αυτήν την «αποτελεσματικότητα» θέλει να «ανεβάσει» τώρα η κυβέρνηση, παραποιώντας το μήνυμα που έστειλε με την ψήφο του ο λαός, μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που τον εξοντώνει. Γι' αυτό πρέπει και ο λαός να ανεβάσει τη δική του αποτελεσματικότητα στην αντιπαράθεση με αυτήν την άγρια πολιτική. Κάνοντας νέα, πιο θαρραλέα βήματα στη συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στη διεκδίκηση, ενισχύοντας κι άλλο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, των κομμάτων της και της ΕΕ, στον δρόμο της ανατροπής.

Ιδρύματα

«Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον» είναι ο τίτλος του Ινστιτούτου του Αλ. Τσίπρα, «Κέντρο για την προοδευτική Ευρώπη» ονομάζεται το Ιδρυμα που ετοιμάζει ο Στ. Κασσελάκης. Οσο κι αν οι κινήσεις αυτές παρουσιάζονται ως ανταγωνιστικές από τα ΜΜΕ, για λόγους πολιτικής ίντριγκας, στην πραγματικότητα μόνο τέτοιες δεν είναι. Μέσα από τέτοια «ιδρύματα» και δεξαμενές σκέψης, που στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γνωρίζουν μεγάλη διάδοση εδώ και δεκαετίες, προωθούνται σχεδιασμοί και πολιτικές ζυμώσεις - με απευθείας εμπλοκή και επιχειρηματικών κύκλων - αναγκαίες για την αναπαραγωγή και την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος, ειδικά όταν υπάρχουν σημάδια κόπωσης στην ικανότητά του να ενσωματώνει λαϊκές αντιδράσεις και να διασφαλίζει την κυβερνητική εναλλαγή. Το ίδρυμα του Τσίπρα δίνει έμφαση στην «ώσμωση» με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, επιδρώντας σε διεργασίες και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ αυτό του Κασσελάκη «αγκιστρώνεται» και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο όνομα μιας «προοδευτικής συμμαχίας» που θα βάλει τάχα ανάχωμα στην ακροδεξιά. Μιλάμε γα παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους υπηρέτησης δόλιων σχεδιασμών και εξαπάτησης του λαού, ο οποίος δεν έχει τίποτα να κερδίσει, ούτε από τα ιδρύματά τους, ούτε βέβαια από τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Μεγαλεία

Ο Κασσελάκης κάλεσε χτες σε συντονισμό την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίζουν τα ίδια στα νομοσχέδια στη Βουλή. Βέβαια, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%, τότε μπορούμε βάσιμα να συμπεράνουμε ότι θα ζήσουμε νέα ...αντιπολιτευτικά μεγαλεία το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1381 Οι εξεγερμένοι χωρικοί της Αγγλίας μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά, απαιτώντας την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις βδομάδες που ακολούθησαν.

1831 Γεννιέται ο Σκοτσέζος φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ο οποίος διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1863 Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Δανία υπογράφουν Συνθήκη με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Βίλχελμ ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α'). Στην εν λόγω Συνθήκη προβλέπεται και η ενσωμάτωση των Ιόνιων Νησιών στην Ελλάδα.

1917 Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Λονδίνο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 162 πολιτών. Πρόκειται για την αιματηρότερη αεροπορική επίθεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε βρετανικό έδαφος.

1938 Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική Ισπανία. Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση Νταλαντιέ, που μεταξύ άλλων επιθυμούσε την αποκατάσταση των σχέσεων της Γαλλίας με τη φασιστική Ιταλία, καθώς και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που παράγονταν στις περιοχές τις οποίες κατείχαν οι φρανκιστές, αποφάσισε να προβεί στο κλείσιμο των συνόρων, συνδράμοντας έτσι σημαντικά στην ήττα της Δημοκρατικής Ισπανίας.

1944 Πυροδοτούνται οι πρώτοι γερμανικοί πύραυλοι «V-1» εναντίον του Λονδίνου. Συνολικά στη διάρκεια της χρήσης τους (δυόμισι μήνες) κόστισαν τη ζωή σε 22.892 ανθρώπους.

1956 Η διώρυγα του Σουέζ περνά στην κυριαρχία της Αιγύπτου (μέχρι τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών, οι οποίοι, παρά την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην πρώην αποικία τους, είχαν κρατήσει την κυριότητα στη στρατηγικής σημασίας διώρυγα). Η απόφαση όμως της αιγυπτιακής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τη διώρυγα, λίγους μήνες αργότερα, προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ («Κρίση του Σουέζ»).

1957 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Αλήθειας». Αρχικά ο σταθμός εξέπεμπε από την περιοχή Χάλε της Λειψίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν εκπομπές και από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Η «Φωνή της Αλήθειας» σταμάτησε να εκπέμπει το 1974, με την πτώση της χούντας και τη νόμιμη πλέον δράση του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1983 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Pioneer 10» («Πρωτοπόρος 10») περνά τον πλανήτη Ποσειδώνα και γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι που φεύγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

1986 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Μπένι Γκούντμαν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του σουίνγκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ