Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αξούριστοι

Με την έξαρση των πυρκαγιών «φουντώνει» και η γνωστή προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης» και «κλιματικής κρίσης»: Για όλα φταίνε οι «ασυνείδητοι πολίτες», «δεν κάνουμε μπάρμπεκιου στη φύση μέρες υψηλού κινδύνου», «κάποιοι δεν μάζεψαν τα ξερά χόρτα στις αυλές, όπως προβλέπει ο νόμος», «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά, είχαμε άνυδρο χειμώνα» κ.ά. Βέβαια οι αλλαγές στο κλίμα, που κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ ποτέ δεν έλειψαν οι εμπρησμοί ή οι φωτιές από αμέλεια, με τη δασοκτόνα πολιτική του κράτους να οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Τι κάνουν όμως η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός; Στο κομμάτι της πρόληψης, απολύτως τίποτα! Και δεν θα μπορούσαν, αφού η πραγματική προστασία των δασών προϋποθέτει άλλο σχέδιο και οργάνωση, που το αστικό κράτος δεν μπορεί να έχει, επειδή αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πηγή κέρδους και την προστασία των δασών ως κόστος. Χωρίς ουσιαστική πρόληψη, όμως, τα δάση είναι απροστάτευτα και οι πυρκαγιές πιο καταστροφικές. Ειδικά αν στην εξίσωση μπουν και οι τεράστιες ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό, τα οποία επίσης αντιμετωπίζονται από το κράτος με όρους κόστους - οφέλους. Η πολιτική τους είναι λοιπόν ο πραγματικός εμπρηστής των δασών και της περιουσίας του λαού. Οσο κι αν ψάχνουν άλλοθι στο ...κλίμα, όσο κι αν κυκλοφορούν αξούριστοι για να δείχνουν «μάχιμοι» στις κάμερες, οι ευθύνες τους ούτε κρύβονται, ούτε παραγράφονται.

Το ένα χέρι...

«Η Ανοδος της ακροδεξιάς απειλεί τη δημοκρατία και τα κεκτημένα της ΕΕ», παπαγαλίζουν τα αστικά επιτελεία μετά τις ευρωεκλογές, φουσκώνοντας το «αντισυστημικό» τάχα προφίλ τέτοιων δυνάμεων. Βέβαια, τη «δημοκρατία» των τρομονόμων, της καταστολής και των απαγορεύσεων σε ό,τι μπορεί να απειλήσει το σύστημα την γνωρίζουν οι λαοί, απ' την καλή κι απ' την ανάποδη. Οπως και τα «κεκτημένα» της φτώχειας, των λόμπι και των πολέμων... Πόσο «αντισυστημικές» είναι όμως οι δυνάμεις της ακροδεξιάς που ενισχύθηκαν στις ευρωεκλογές; Η Μελόνι, πρωθυπουργός και επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», όχι μόνο ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πολιτική της ΕΕ για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και τη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε «πολεμική». Αλλά και στην οικονομική - δημοσιονομική της πολιτική τίποτα διαφορετικό δεν κάνει σε σχέση με τους προκατόχους της, ή με τους άλλους «φιλελεύθερους» και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της ΕΕ. Γι' αυτό άλλωστε στην ποδιά της ...σφάζονται παλικάρια, ειδικά τώρα που φουντώνουν τα παζάρια για τα νέα όργανα της ΕΕ.

... νίβει το άλλο

Αλλά και η Λεπέν, επίδοξη εταίρος της Μελόνι στο Ευρωκοινοβούλιο, μοιράζει διαπιστευτήρια στη στήριξη της ίδιας πολιτικής, «στρογγυλεύοντας» παλιότερες θέσεις της που «δεν εκφράζουν την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή», σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ο οποίος σημειώνει ότι το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα διέγραψε από την ιστοσελίδα του ορισμένες «φιλορωσικές θέσεις», για τις οποίες είχε δεχτεί κριτική. Την ίδια ώρα, η σοσιαλδημοκρατία και δυνάμεις του οπορτουνισμού προσπαθούν να βάλουν ξανά τρικλοποδιά στον λαό με τα «αντιακροδεξιά» τους μέτωπα. Είναι οι ίδιοι που στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές με τον μπαμπούλα της Λεπέν «έβγαλαν» τον Μακρόν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς τη βαθύτερη πολεμική εμπλοκή, στέλνοντας ακόμα και γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ ισχυρίζεται ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος». Τόσος «προοδευτισμός» από τη μία και τόσο «αντισυστημική» ακροδεξιά από την άλλη. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και το δυο το σύστημα...

Βάση

Μια ανάσα από την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ μετατρέπει ένα ολόκληρο χωριό της Ρουμανίας σε αεροπορική βάση, μεγαλύτερη κι απ' αυτή του Ράμσταϊν στη Γερμανία! Η ΝΑΤΟική βάση Κογκαλνιτσεάνου θα αποτελέσει έδρα μιας μοίρας ρουμανικών F-16 και των drones MQ-9 Reaper. Δίπλα ακριβώς θα αναπτυχθεί μια πόλη - στρατώνας, όπου θα εναλλάσσονται δυνάμεις από τις 32 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Η νέα βάση απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, 300 χιλιόμετρα από την Οδησσό και 400 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Ηδη βρίσκονται εκεί Βρετανοί και Αμερικανοί, που παρέχουν «υπηρεσίες» στον ουκρανικό στρατό, ενώ τελευταία έφτασαν και Φινλανδοί στρατιωτικοί. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματικούς, «παλιότερα ήμασταν εδώ ως αποτρεπτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα. Τώρα είμαστε για να παρέχουμε διαβεβαιώσεις σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία, ότι είμαστε πρόθυμοι να τις υπερασπιστούμε». Καθώς εντείνεται η πολεμική προπαρασκευή, η ΝΑΤΟική μηχανή πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στα μέτωπα της Ουκρανίας, κάνοντας πιο άμεση την εμπλοκή και φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1908 Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε.

1918 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εγκρίνει τον νόμο για την οργάνωση της λαϊκής Παιδείας στην επαναστατημένη Ρωσία.

1933 Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωση Ελλάς (ΕΕΕ), που στις 24/6 μετέβη στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, είχε πέσει νεκρός ο εργάτης Π. Θωμόπουλος. Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.

1945 Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1973 Χίλιοι περίπου κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων κατεβαίνουν σε διαδήλωση κατά της «Motor Oil», που επιδιώκει να πάρει το μισό από το νερό που προοριζόταν για την ύδρευση του χωριού.

1994 Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

2008 Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).

...σαν χτες...

1795 Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα από τον στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Νάουσα, απομονώνουν τη γερμανική φρουρά και παίρνουν από το εργοστάσιο Λαναρά 220 φορτία ύφασμα, ρουχισμό και κουβέρτες.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης, ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και στη Νότια Κορέα. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε μετείχαν συνολικά 23 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.

...και σαν προχτές

1901 Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 20χρονου Ισπανού κομμουνιστή καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο.

1919 Ξεσπά αντεπαναστατικό κίνημα στη Βουδαπέστη.

1962 Πραγματοποιείται στο Θέατρο «Πορεία» της Αθήνας το Α' Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

1975 Ενα Μπόινγκ 727 των Ανατολικών Αερογραμμών των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο «Κένεντι». Σκοτώνονται οι 113 από τους 124 επιβαίνοντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ