Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ελευθερίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η δημοκρατία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: ο καθένας ψωνίζει ελευθέρως αυτό που θέλει. Αλλά κι ένα συνακόλουθο μειονέκτημα: κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Ο,τι ψωνίζεις, αυτό έχεις». Αυτά γράφει στο χτεσινό «Βήμα» ο Γ. Κ. Πρετεντέρης. Κι όπως κάνει, συνήθως, χρησιμοποιεί απλουστευτικά και επιδερμικά την πραγματικότητα, για να στηρίξει τις απόψεις του. Ισως, γιατί ο ίδιος έχει την οικονομική, πολιτική, ηθική και κάθε άλλη άνεση, να ψωνίζει ό,τι θέλει κι όπου θέλει.

Οι πολλοί αυτού του τόπου, όμως, παρότι ζουν στα πλαίσια της ίδιας μ' αυτόν δημοκρατίας και δουλεύουν καθημερινά -ίσως περισσότερο κι απ' αυτόν- δεν έχουν, το λιγότερο, τις δικές του ανέσεις. Κι ακόμη χειρότερα, τα όποια περιθώριά τους, πολλές φορές εξαντλούνται -όχι τυχαίως κι ούτε κατόπιν ελεύθερης βούλησης- στα πλαίσια των πολύμορφων μηνυμάτων και πρακτικών χειραγώγησης, που τους περικυκλώνουν και τους βομβαρδίζουν 24 ώρες το 24ωρο. Παρ' όλ' αυτά, βέβαια, είναι υπαρκτές οι ευθύνες τους, αλλά είναι άλλης ποιότητας, απ' αυτές των βομβαρδιστών τους.

Ας μη μιλάει, επομένως, για ελευθερία και δημοκρατία.

«Χαράτσι» και στους επισκέπτες...

Πραγματικά πολύ αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παρόν» της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με αυτό, σαν να μην έφταναν τα υπέρογκα τέλη που έχουν επιβάλει προς τους χρήστες οι Γερμανοί της «Χόχτιφ» - τα ουσιαστικά αφεντικά, δηλαδή του νέου αεροδρομίου Σπάτων - τώρα πήραν απόφαση να επιβάλουν και εισιτήριο προς τους απλούς... επισκέπτες του! Κάτι που βέβαια δε συμβαίνει σε κανένα άλλο διεθνές αεροδρόμιο του κόσμου.

Το εισιτήριο μάλιστα αυτό θα ανέρχεται στις 1.000 δρχ. για τους μαθητές και 1.500 για τους σπουδαστές που προσέρχονται να δουν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για εκπαιδευτικούς λόγους!

Είπαμε, ιδιωτικό το αεροδρόμιο, αλλά όχι κι έτσι, κύριε Λαλιώτη...

Υ.Γ.: Τι θα γίνει άραγε, κύριε υπουργέ, αν - ακόμη και με τέτοια τερτίπια - οι εισπράξεις, όπως κυκλοφορεί έντονα, δεν καλύψουν ούτε τα δάνεια, επειδή ακριβώς τα τέλη αεροδρομίου είναι πανάκριβα και δεν το προτιμούν οι αεροπορικές εταιρίες; Θα τα καλύψει και αυτά το ελληνικό δημόσιο - δηλαδή όλοι μας - όπως εγγυηθήκατε στην αποικιοκρατική σύμβαση;

Τα πουλιά, ο Σχοινιάς και το... κλοφέν

Ακόμη και τα αποδημητικά πουλιά επιστρατεύει τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ για να πείσει ότι η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά Μαραθώνα κάνει... καλό στον υγροβιότοπο! Ο υφυπουργός Η. Ευθυμιόπουλος, εξέφρασε και δημόσια - με Δελτίο Τύπου - την... έκπληξή του γιατί σε πρόσφατη επίσκεψή του στα έργα είδε Ασημόγλαρους, Αγριόπαπιες και Καλαμοκανάδες, τονίζοντας μάλιστα ότι η ορνιθοπανίδα θα επανέλθει στο Σχοινιά με την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου...

Αλήθεια, δεν ξέρει ο - πάλαι ποτέ οικολόγος - υφυπουργός, ότι τα πουλιά ποτέ δεν έπαψαν να έρχονται στον υγροβιότοπο του Σχοινιά κι ότι ακριβώς αυτό - εκτός άλλων - φοβούνται οι οικολόγοι και αντιστέκονται στην κατασκευή του κωπηλατοδρομίου; Και εν πάση περιπτώσει, η ύπαρξη των πουλιών δεν οφείλεται προφανώς στα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εκεί, καθώς, όπως θα ξέρει, τα μόνα έργα που γίνονται τώρα είναι η καταστροφή και απομάκρυνση όλων των αρχαιολογικών μνημείων που βρέθηκαν στον ιστορικό αυτό τόπο...

Δεν αφήνει, λοιπόν, τις κουτοπονηριές με τα πουλιά και να ασχοληθεί με την απορρύπανση του παρακείμενου στρατοπέδου από τις τεράστιες ποσότητες κλοφέν που εγκατέλειψαν οι Αμερικανοί γιατί, όπως μαθαίνουμε, ο εργολάβος που είχε αναλάβει, εγκατέλειψε την προσπάθεια; Οι λίμνες από τις τοξικές ουσίες που είχαν σχηματιστεί, μας πληροφορούν, έχουν πλέον στεγνώσει, πράγμα που σημαίνει ότι το κλοφέν πότισε για τα καλά τον υδροφόρο ορίζοντα. Και όπως είναι γνωστό, από το νερό αυτό δεν πίνουν μόνο τα πουλιά, αλλά και άνθρωποι...

Ο «Πάπας του Χίτλερ»...

Είχε δεσμευτεί ότι θα παράσχει όποιες διευκολύνσεις ήταν απαραίτητες για τη διερεύνηση των γεγονότων της περιόδου 1940-45. Ο λόγος γίνεται για την ηγεσία της καθολικής εκκλησίας και την υπόσχεση που είχε δώσει στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο ότι θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Αγίας Εδρας, ώστε να διερευνηθεί ο ρόλος της στην προαναφερόμενη κρίσιμη περίοδο, ιδιαίτερα σχετικά με την τότε συστηματική εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου. Τελικά, η επιτροπή Εβραίων και καθολικών ιστορικών πήγε να μελετήσει τα αρχεία, αλλά τζίφος, αφού δεν τους επετράπη η πρόσβαση στα επίμαχα αρχεία.

Φαίνεται πως έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι οι δώδεκα τόμοι αδημοσίευτων εγγράφων της περιόδου του Β` Παγκοσμίου Πολέμου περιέχουν στοιχεία - φωτιά και ονομάζουν τον τότε Ποντίφικα, Πάπα Πίο 12ο, «Πάπα του Χίτλερ»...

Τα παράδοξα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΟΥΝ ΛΙΩΣΕΙ τα ...σκαλιά του Μαξίμου από το πέρα - δώθε και τις επισκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν και συζητούν με τον Κώστα Σημίτη. Τους τρατάρει το γλυκό του πρωθυπουργικού μαγείρου αυτός κι εκείνοι του λένε για την ανάγκη αλλαγών σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Μετά, οι δεύτεροι βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις για το... κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, τα μηνύματα της Γένοβας κλπ., κλπ. στους δημοσιογράφους, για να διατηρείται το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην επικαιρότητα και, μαζί του, οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις.

Με δεδομένο, πάντως, ότι από εκεί πέρασε ή θα περάσει ολόκληρη σχεδόν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μπορείτε να μας εξηγήσετε το εξής παράδοξο: Πώς έγινε και προκύψανε ξαφνικά όλοι τους οπαδοί των αλλαγών; Μέχρι σήμερα, άλλοι κυβερνούσαν αυτή τη χώρα;

Προφανώς, όλοι θέλουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους και να δηλώνουν στο συνέδριο του Οκτώβρη ότι ...δεν είχαν ιδέα για το φόνο, δηλαδή, για την πολιτική που εφαρμόζεται.

Και πέρα απ' αυτό, αν τους ρωτήσει τι συγκεκριμένα αλλαγές θέλουν, θα φρίξει... Χειρότερα κι απ' τον Μάνο...

EXOYN περάσει τόσες μέρες και οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να επιμένουν στους ισχυρισμούς τους σχετικά με την περίφημη λίστα που παρέδωσαν στις Ιταλικές Αρχές.

Δε φτάνει δηλαδή που εκτέθηκαν όσο δεν παίρνει άλλο, θέλουν να μας βγάλουν όλους τρελούς τώρα. Δε γίνεται, όμως, πώς να το κάνουμε. Και καλά να τα 'χουν με την κοινή γνώμη και πειθήνιοι στη Γιουροπόλ και στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφάλειας είναι αδύνατον, ας το καταλάβουν.

Μάλλον τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου πρέπει να μάθουν να σιωπούν, γιατί όσο περισσότερο μιλάνε τόσο περισσότερο εκτίθενται. Σε λίγο θα μας πουν ότι η λίστα έπεσε από την τσέπη κάποιου της Ασφάλειας και όλως τυχαίως τη βρήκε κάποιος υπάλληλος της ιταλικής πρεσβείας...


Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΟΙΤΑ ΝΑ δεις που δεν πιάνουν με τίποτε, βρε παιδί μου, οι παραινέσεις του ΝΑΤΟ προς τις αλβανόφωνες ομάδες των μισθοφόρων που δρουν στο Τέτοβο. Γιατί άραγε δεν έχουν αρκετή πειθώ, λέτε, οι Αμερικανοί;

Το παιγνίδι παίζεται μεθοδικά είναι φανερό. Το διαίρει και βασίλευε λειτουργεί σε όλο του το μεγαλείο και οι ΗΠΑ σταθεροποιούν την κυριαρχία τους με τίμημα την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ. Κι όσο περνά ο καιρός, το κάνουν όλο και πιο εξόφθαλμα.

Νομίζουν ότι «μας δουλεύουν»;

Στην αρχή ήταν οι ιταλικές διπλωματικές και άλλες υπηρεσίες που συνέλεξαν πληροφορίες για τους Ελληνες διαδηλωτές της Γένοβας. Μετά προστέθηκε η άποψη για αξιοποίηση των ελληνικών ΜΜΕ και του Διαδικτύου από τις ιταλικές αρχές. Αυτά ισχυρίστηκαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και ΕΥΠ για να καλύψουν ότι παρέδωσαν στις ιταλικές αρχές ασφαλείας «ραπόρτο» με τους Ελληνες που θα πήγαιναν στη διαδήλωση της Γένοβας.

Ομως η αλήθεια βρίσκεται σε αυτό που προχτές ανέφερε ο Δ. Ρέππας. Οτι «εμείς, ως χώρα της ΕΕ, συμμετέχουμε στις διαδικασίες της». Κι αυτές είναι η Συνθήκη Σένγκεν, η συμφωνία κοινής δράσης, ο μηχανισμός ασφαλείας που αποφάσισαν οι 15 υπουργοί της ΕΕ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε κάθε Σύνοδο Κορυφής ή σπουδαία συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών της ΕΕ, η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής και αστυνόμευσης όλων όσοι αντιστέκονται και αγωνίζονται κατά της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», από τον περασμένο Φλεβάρη στελέχη της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας UCIGOF και της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας SISDE είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας και είχαν συναντήσεις με Ελληνες ομολόγους τους. Στις αρχές του Ιούλη ήρθε στην Ελλάδα ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας στην Αθήνα και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα μέτρα ασφαλείας στη σύνοδο του G8. Φέρεται, δε, να δήλωσε ότι «στη Γένοβα θα πέσει πολύ ξύλο!».

Αποκορύφωμα της συνεργασίας αποτέλεσε η αποστολή στην Ιταλία κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ που ήταν κλεισμένοι στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας και ο καθένας είχε στη διάθεσή του από έναν υπολογιστή που ήταν συνδεμένος με τους κεντρικούς υπολογιστές στη χώρα μας. Αυτό συνέβη με αστυνομικούς και πράκτορες και των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ. Στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας υπήρχε αίθουσα όπου κατέληγαν τα σήματα από εκατοντάδες κάμερες, ασυρμάτους, ραντάρ και κάθε φύσης μέσα παρακολούθησης και επικοινωνίας. Υπήρχε και αίθουσα για τους αστυνομικούς των χωρών - μελών της ΕΕ, που από οθόνες παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στους δρόμους της πόλης και φρόντιζαν για την αναγνώριση των «άτακτων» ομοεθνών τους.

Αλλωστε βασικός κρίκος των μέτρων που είχαν αποφασίσει οι υπουργοί Εσωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ ήταν η κυκλοφορία των φακέλων όσων Ευρωπαίων πολιτών είναι χαρακτηρισμένοι ως «ταραχοποιά» στοιχεία. Η απόφαση αναφέρει τη χρησιμοποίηση όλων των νόμιμων τεχνικών μέσων για μια περισσότερο δομική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους «ταραχοποιούς» με βάση τους φακέλους που υπάρχουν στα διάφορα κράτη - μέλη. Επίσης τη χρησιμοποίηση αστυνομικών ή αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άτομα ή ομάδες ατόμων που ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Οπως και τη διαρκή παρακολούθηση των επιχειρήσεων αυτών από την ομάδα εργασίας ανώτερων αξιωματικών.

Αυτά τα μέτρα πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την προπαγάνδα με την οποία προσπαθεί, με τη σκόνη του ψεύδους που σηκώνει, να κρύψει ότι η λίστα - κάρφωμα δόθηκε στις ιταλικές αρχές ασφαλείας επίσημα και θα γίνουν ανάλογες ενέργειες στο μέλλον, γιατί η ίδια όπως και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ έχουν κτίσει, αλλά και επεκτείνουν, το οικοδόμημα της πανευρωπαϊκής καταστολής.

Για μια ακόμα φορά καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και δράση, ώστε οι μέθοδοι αυτές να οδηγηθούν από το λαϊκό κίνημα της χώρας μας, όπως και από τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ, στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Μαρτυρία εξ Ιταλίας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεκαπέντε αστυνομικοί από όλες τις χώρες προέλευσης των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, βρίσκονταν τις μέρες της διάσκεψης της G8 στη Γένοβα και συγκεκριμένα στο μέγαρο της Αστυνομίας της ιταλικής αυτής πόλης» γράφουν τα χτεσινά «Νέα». Παραθέτουν, μάλιστα, τη μαρτυρία της κ. Κλαούντια Φουζάνι, δημοσιογράφου της «La Repubblica», η οποία, αφού σημειώνει ότι η σχετική συνεργασία των δυνάμεων καταστολής είχε ξεκινήσει από το Φλεβάρη, περιγράφει τη «δουλιά» των δεκαπέντε: «Δεκαπέντε αστυνομικοί από τις χώρες προέλευσης των διαδηλωτών - ανάμεσά τους και Ελληνας - ήταν κλεισμένοι στο αστυνομικό μέγαρο της Γένοβας και ο καθένας είχε στη διάθεσή του έναν υπολογιστή, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με τα κεντρικά της χώρας του. Από εκεί έπαιρναν πληροφορίες για τον καθένα διαδηλωτή που έφτανε στην Ιταλία και στη συνέχεια ενημέρωναν τις ιταλικές αρχές αν ήταν επικίνδυνος ή αν θα μπορούσε να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα».

«Στα πλαίσια αυτής της βοήθειας, σημειώνει η Φουζάνι, όλα τα κράτη, των οποίων υπήκοοι θα έπαιρναν μέρος στις διαδηλώσεις, έστειλαν λίστες στις ιταλικές αρχές με αυτούς που θεωρούσαν επικίνδυνους. Και οι ελληνικές υπηρεσίες Ασφαλείας έστειλαν τέτοια λίστα, η οποία περιλάμβανε 1.500 άτομα».

Η Βουλγαρία στο δρόμο της ... εξυγίανσης

Υποσχέθηκε, μέσα σε 800 μέρες, να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, κλπ., κλπ. Ποιος είναι αυτός; Ο Συμεών Ζάξε Κουμπουργκότσκι ή κατ' άλλους ο Συμεών ο Β', πρώην βασιλιάς και νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Ε, λοιπόν, έχει ...πέσει με τα μούτρα στη δουλιά ο άνθρωπος, προκειμένου να... εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Και το πρώτο που έκανε ήταν η συγκρότηση της αναγκαίας κυβέρνησης. Ε, λοιπόν, το τι έχει πραγματικά στο μυαλό του ο Συμεών και τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση αυτή, μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε από τα πρόσωπα, τα οποία επέλεξε για τρία κρίσιμα υπουργεία. Εχουμε και λέμε: Το υπουργείο Εξωτερικών το ανέθεσε στον Σολομόν Πάσι, πρόεδρο μέχρι τώρα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που προωθεί την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το ανέθεσε στον ηλικίας 31 χρονών Νικολάι Βασίλιεφ, ειδήμονα στα τραπεζικά και με τετραετή θητεία στην Lazard Capital Markets του Λονδίνου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μίλεν Βλέτσεφ, 35 χρονών, στέλεχος μέχρι σήμερα της γνωστής και στη χώρα μας Merril Lynch, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Επιβεβαιώνεται η ουσία

Επιστολή από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευρά έλαβε η στήλη, σχετικά με προχτεσινό της σχόλιο. Στην επιστολή του, λοιπόν, ο κ. Αλευράς επιβεβαιώνει την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους διευθυντές των πολιτικών γραφείων του υπουργού και του υφυπουργού να εγκρίνουν, όχι δημόσια έργα που γράφαμε, αλλά μισθώσεις έργου, δηλαδή παροχής έργου από ιδιώτες. Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η τροπολογία αφορούσε το παρελθόν και συγκεκριμένα συμβάσεις μίσθωσης έργου εργαζομένων, που, ήδη, είχαν συναφθεί στη διάρκεια του 1993 και έχουν, ήδη, εκτελεστεί και όχι σε μελλοντικές συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Παραμένει, δηλαδή, η ουσία του σχολίου μας, πως η τροπολογία ήταν «φωτογραφική», αφού αφορούσε μια συγκεκριμένη περίπτωση και, μάλιστα, παρελθόντων ετών, ενώ εμμένουμε στην άποψή μας, ότι είναι ανεπίτρεπτο τέτοιο δικαίωμα σε διευθυντές πολιτικών γραφείων.

Δύο δηλώσεις

«Χάρη σε σας, τα Βαλκάνια έρχονται ολοένα και πιο κοντά στην Ευρώπη...» είπε προχτές ο Τζορτζ Μπους στους στρατιώτες της αμερικανικής δύναμης κατοχής του Κοσσυφοπεδίου.

Την ίδια ώρα περίπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, δήλωνε: «Ο σκοπός του πολέμου στη χώρα είναι να καταστρέψει την εδαφική της ακεραιότητα και να τη μετατρέψει σε διεθνές προτεκτοράτο που θα ελέγχεται από το ΝΑΤΟ». Και αυτό το λέει ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που μόνο κομμουνιστές και αριστεροί δεν είναι, ενώ στη χώρα τους βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ. Μια κυβέρνηση που θέλει να εντάξει τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κλπ., κλπ..

Τα σχόλια περιττεύουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη... της φτώχειας

Τα στοιχεία της ετήσιας πανελλαδικής δειγματοληπτικής έρευνας της ICAP, που φιλοξενήθηκαν χτες στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων - σε ορισμένες μάλιστα έγιναν πρώτο θέμα- είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά, για την ουσία και το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλυπτικά, γιατί τεκμηριώνουν, με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Προκλητικά, γιατί μας πληροφορούν ότι όσο αυξάνεται η πίτα του ΑΕΠ (δηλαδή του εθνικού πλούτου) τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των λαϊκών νοικοκυριών που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να χειροτερεύει. Αδιάψευστος μάρτυρας τα εξής δύο στοιχεία της πολυσέλιδης έρευνας της ICAP, σύμφωνα με τα οποία: Πρώτον, για το έτος 2000 (δηλαδή ένα χρόνο πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ) «το 42,3% των νοικοκυριών θεώρησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε», ενώ για το 1999 το ποσοστό αυτό ήταν 31%. Δεύτερον, για το έτος 2001 (πρώτος χρόνος πλήρους ένταξης στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ, που υποτίθεται ότι οι εργαζόμενοι θα απολάμβαναν τους καρπούς των μακροχρόνιων θυσιών της μονόπλευρης λιτότητας), «το 35% των νοικοκυριών αναμένει οικονομική επιδείνωση», αντί 20% πέρσι και μόνο το 14,7% αισιοδοξούν ότι το εισόδημά τους θα βελτιωθεί (αντί 27% πέρσι).

Το μήνυμα, που εκπέμπουν τα συγκεκριμένα στοιχεία της ICAP, είναι σαφές. Για τα πλατιά λαϊκά στρώματα ισχύει η λαϊκή παροιμία «κάθε πέρσι και καλύτερα» ή «κάθε φέτος και χειρότερα», αφού χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που διαπιστώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο χειροτερεύει και ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός εκείνων που αισιοδοξούσαν πως θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση. Αντίθετα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, η εφαρμοζόμενη πολιτική αποδείχνεται χρυσοφόρα, καθώς χρόνο με το χρόνο γίνονται πλουσιότεροι. Σ' αυτό συνηγορούν και άλλα επίσημα στοιχεία (ισολογισμοί επιχειρήσεων, στοιχεία υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Τράπεζας Ελλάδας, Eurostat κλπ.), που καταγράφουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των λαϊκών εισοδημάτων και της κερδοφορίας των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων.

Αποτελεί στην ουσία κοινό μυστικό -που μόνο οι κυβερνώντες αρνούνται να παραδεχτούν- ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την οικονομική πολιτική, είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Αντίθετα, για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που είναι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβερνητική πολιτική και η καπιταλιστική ανάπτυξη, παράγουν και αναπαράγουν τη φτώχεια, είτε με την αύξηση της ανεργίας, είτε με την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και της ακρίβειας στην αγορά, είτε με την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα είτε ακόμη και με την κατρακύλα των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, για όσους εργαζόμενους εγκλωβίστηκαν, προσδοκώντας πρόσθετο εισόδημα απ' αυτό.

Ετσι, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ότι «η οικονομία πάει καλά», έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Απευθύνονται στην ολιγαρχία του πλούτου και όχι στους εργαζόμενους. Ομως, οι εργαζόμενοι, μπορούν -κάτω από προϋποθέσεις- να βάλουν φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που παράγει «ανάπτυξη» της φτώχειας. Οπως, επίσης, μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, στην πορεία ανάπτυξης ενός μετώπου πάλης -με τους αγρότες, τους βιοτέχνες και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα- με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξαρτήτως αν εφαρμόζονται από «σοσιαλιστικά» κόμματα (όπως το ΠΑΣΟΚ) ή δεξιά και νεοφιλελεύθερα (όπως η ΝΔ) που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Το απέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, καθώς και η ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων, που απέσπασαν με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους και τομείς της οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ