Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λάδι στη φωτιά

«Το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί 35 έως 50 νέες ταξιαρχίες ώστε να υλοποιήσει πλήρως τα νέα σχέδιά του για άμυνα έναντι ενδεχόμενης επίθεσης από τη Ρωσία», δήλωσε στο «Ρόιτερς» στρατιωτική πηγή. Τέτοιες και άλλες δηλώσεις είναι μόνο μία πρόγευση από το τι θα περιλαμβάνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα. Εκτός δηλαδή από τα ακόμα περισσότερα δισ. (40 δισ. τον χρόνο) και την περαιτέρω παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς Ζελένσκι, στο τραπέζι προς άμεση υλοποίηση είναι η μαζική ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, μαζί με την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας. Φυσικά, σ' αυτήν την ενίσχυση όλες οι χώρες - μέλη θα καλεστούν να βάλουν τον «οβολό» τους σε κεφάλαια, υλικό αλλά και έμψυχο δυναμικό, δηλαδή νέα βάσανα για τους λαούς. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της Συνόδου θα ρίξουν νέο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, θα σπρώξουν ακόμα βαθύτερα τους λαούς στον κυκεώνα κινδύνων, και γι' αυτό χρειάζεται να συναντήσουν ευρεία καταδίκη και λαϊκή κινητοποίηση.

Κάτασπρη

«Μα προτιμάτε τη "μαύρη εργασία";»: Αυτή είναι η μόνιμη απάντηση της κυβέρνησης για να δικαιολογεί τα πιο βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος των εργαζομένων. Για παράδειγμα, όταν έφερνε τον νόμο για την απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, επικαλούνταν ότι αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς και χιλιάδες δουλεύουν «μαύρα» σε δεύτερο εργοδότη, οπότε ...«ας γίνεται νόμιμα». Οταν έφερνε τη διάταξη για να βγαίνουν στο μεροκάματο συνταξιούχοι, αφού δεν τους φτάνει η πενιχρή σύνταξη, έλεγε: «Μα αυτό συμβαίνει ήδη αλλά δεν καταγράφεται, προτιμάτε να γίνεται παράνομα και να χάνονται εισφορές;». Τώρα που έφερε προς εφαρμογή την 6ήμερη εργασία για μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, λέει ξανά το ίδιο: «Την 6η μέρα δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι "στη ζούλα", οπότε δεν είναι καλύτερα να δηλώνονται από τον εργοδότη τους;». Αλήθεια, όλα τα παραπάνω δεν είναι μια κυνική παραδοχή της ζούγκλας που επικρατεί στην «αγορά εργασίας»; Αποτελεί ή όχι ομολογία ότι κράτος και κυβέρνηση κάνουν πλάτες στην εργοδοσία για να ξεσαλώνει και μετά έρχονται και μετατρέπουν σε «νόμο» το ξεσάλωμά της; Με άλλα λόγια η «μαύρη εργασία» γίνεται «κάτασπρη», νομιμοποιώντας τις πιο αρρωστημένες εργοδοτικές επιδιώξεις, και αυτό πλασάρεται ως «φιλεργατική πολιτική»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Ο Καπίτσα διετέλεσε επίσης μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1931 Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μην μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1947 Το ΕΑΜ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες οι συλληφθέντες και εξόριστοι σε Αθήνα και Πειραιά ξεπέρασαν τις 7.000, ενώ στην επαρχία τις 8.000.

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Υπό το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τον χαρακτήρα της ΕΟΚ, για τις συνέπειες που είχε στα φτωχά αγροτικά και βιοτεχνικά στρώματα, καθώς και για τη γενικότερη αντεργατική επιθετική πολιτική που συνεπαγόταν η ένταξη σε αυτή. Η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ισχυροποίησε τη θέση της αστικής τάξης της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

...και σαν χτες

1815 Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1921 Ο ελληνικός στρατός νικά στο Εσκί Σεχίρ και προελαύνει κατά της Αγκυρας (Μικρασιατική Εκστρατεία). Σε έναν όμως χρόνο από τότε, οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης θα συναντήσουν άδοξο τέλος, με τραγικές συνέπειες για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας.

1994 Πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σουγκ, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (1949-1994), πρωθυπουργός (1948-1972) και κατόπιν Πρόεδρος της χώρας του (1972-1994).

1997 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξι σημείων, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Καινοτομία

Με το κόστος μεταπτυχιακών σπουδών ή και προπτυχιακών εκτός τόπου κατοικίας της οικογένειας να έχει εκτοξευτεί, και εν αναμονή της εφαρμογής των αντιδραστικών νομοθετημάτων για περαιτέρω εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων και των πολυδιαφημιζόμενων ιδιωτικών, άρχισαν και οι διαφημίσεις για τα φοιτητικά δάνεια. Οπότε ετοιμάζονται οι τράπεζες και για τη νέα αγορά των πελατών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των πλήρως εμπορευματοποιημένων δημόσιων... Στο πλαίσιο αυτό, νέα δάνεια με χαμηλότερα συνολικά επιτόκια, μεταξύ άλλων, για κάλυψη κόστους σπουδαστικών αναγκών, για εργαζόμενους φοιτητές άνω των 21 ετών, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» θα μπορούσε να πει κανείς... Να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ το σωρευτικό χρέος από φοιτητικά δάνεια ξεπερνά πλέον τα 1,7 τρισ. δολάρια, ενώ οι 35άρηδες έχουν το μεγαλύτερο χρέος, με 42.600 δολάρια κατά μέσο όρο και δάνεια που ξεπερνούν 3 φορές το αρχικό ποσό. Στην Αγγλία φέτος, για πρώτη φορά, τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια ξεπέρασαν τις 200 δισ. λίρες. Στη δε Σκοτία, λόγω του υψηλού επιτοκίου των φοιτητικών δανείων, κάποιοι φοβούνται ότι θα συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν αποπληρώσει εντελώς τα φοιτητοδάνεια! Τέτοια ...καινοτομία καταφθάνει λοιπόν κι εδώ, και μάλιστα με τη χορηγία της ΕΕ, προσθέτοντας άλλον έναν βραχνά στις λαϊκές οικογένειες: Σπουδές με δανεικά - χρυσές δουλειές για τις τράπεζες και τα κοράκια της ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Συγκρίσεις

«Τετραπλάσιες θέσεις στην Ειδική Αγωγή, πενταπλάσιες θέσεις στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε χιλιάδες προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια»: Σε αυτά τα στοιχεία, κατά τη γνώριμη και βολική «σύγκριση» με το χάλι των προηγούμενων χρόνων, συνοψίζει η κυβέρνηση την «αναβάθμιση» και τη «συνολική αντιμετώπιση των αναγκών στην Εκπαίδευση». Το σύνολο δηλαδή 10.000 μόνιμοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν, που εξακολουθούν να αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές βέβαια θυμούνται τους ...ετήσιους κυβερνητικούς ισχυρισμούς των προηγούμενων χρόνων ότι «τα κενά καλύπτονται», οπότε μάλλον ακόμα κι αυτή η σύγκριση αποκαλύπτει τη γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής. Ομως να θυμίσουμε ότι την περασμένη σχολική χρονιά πάνω από 52.500 κενά καλύφθηκαν με αναπληρωτές! Αρα και φέτος, ακόμα κι αν γίνουν οι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν, δεκάδες χιλιάδες κενά θα καλυφθούν με την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών, ενώ η πείρα των προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι κενά μπορεί να παραμένουν μέχρι και τα Χριστούγεννα! Οπότε, ούτε «αναβάθμιση» ούτε «συνολική αντιμετώπιση» υπάρχει, αφού η κυβέρνηση αρνείται τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που η ομηρία τους συνεχίζεται, ενώ τα κενά ανακυκλώνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ