Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολεμική οικονομία

Σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός δύο ετών της ΕΕ έχει δοθεί μέχρι τώρα για τη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία. Στοιχείο που αποτελεί πρόκληση για τους λαούς όλης της Ευρώπης, που «σφίγγουν» διαρκώς το ζωνάρι για να τα βγάλουν πέρα. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι έχουν δαπανηθεί πάνω από 143 δισ. ευρώ από τα περίπου 350 δισ. αυτά τα χρόνια, τόσο για εξοπλισμούς όσο και για άλλες δράσεις υποστήριξης της Ουκρανίας, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο την ιμπεριαλιστική κλιμάκωση. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το ξεζούμισμα των λαών για τους πολεμικούς εξοπλισμούς στην κατεύθυνση γενικευμένης προετοιμασίας του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός λαός έδωσε πάνω από 6 δισ. το 2023, ενώ το 2024 θα κληθεί να ματώσει για να καταβάλει πάνω από 7 δισ.! Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσό πριν από δέκα χρόνια ήταν «μόλις» 3,9 δισ... Η στροφή λοιπόν στην «πολεμική οικονομία» καλά κρατεί, με τους εργαζόμενους να είναι τα μεγάλα θύματα: Από τη μία κυβερνήσεις, κράτη και ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες τους βουτάνε ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο της πολεμικής εμπλοκής και από την άλλη τους στραγγίζουν για τους εξοπλισμούς που φέρνουν τον όλεθρο.

Διαστρεβλώσεις

Πήγαν να κάνουν ειρωνεία για το ΚΚΕ, αλλά αποδείχθηκαν τουλάχιστον αδιάβαστοι εκεί στα «Νέα». Κι αυτό γιατί άλλα διάβασαν και άλλα έγραψαν (;) από τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Γράφουν λοιπόν ότι η δήλωση του ΓΓ χαρακτήριζε το εκλογικό αποτέλεσμα ως γενικότερη «ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής»! Και, με βάση αυτήν τη διαστρέβλωση, η εφημερίδα επιχειρεί να τσουβαλιάσει το Κόμμα με άλλες δυνάμεις που βγάζουν ό,τι συμπεράσματα τους βολεύουν, «βαρύγδουπα και επαναστατικά». Τι κι αν η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα ξεκαθαρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «μια επανάληψη του ίδιου έργου»; Οτι «στο όνομα της "δημοκρατίας" και του "μικρότερου κακού" θα τροφοδοτήσει έναν νέο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης»; Η εμπάθεια όμως δύσκολα κρύβεται, αφού το σχόλιο των «Νέων» εστιάζει ακριβώς στην ανάδειξη της πραγματικής διεξόδου για τους λαούς, στην ανάγκη ανασύνταξης και ενίσχυσης του ρεύματος αμφισβήτησης, ώστε πραγματικά «να φράξει ο δρόμος στις αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις». Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ, που δεν ...βολεύει κάθε λογής απολογητές, οπότε επιστρατεύονται ειρωνείες και διαστρεβλώσεις.

Κόψε - κόψε

Απραγματοποίητες είναι οι φετινές διακοπές για τον μισό πληθυσμό της χώρας λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής, ενώ και για τους υπόλοιπους τα παραπάνω αποτελούν κόφτες της διάρκειάς τους. Σε σχετική έρευνα 1 στους 2 ερωτηθέντες δηλώνει πως δεν θα κάνει διακοπές, ενώ 1 στους 3 δηλώνει πως θα κάνει αλλά πιο περιορισμένα. Ευρύτερα η έρευνα αποτυπώνει το «κόψε - κόψε» των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις και την τεράστια ακρίβεια. Ετσι, σε συνέχεια των παραπάνω, το 71% δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά., ενώ το 55% ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου κ.ά. Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκει τις τιμές στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων «λογικές», προβάλλει ξανά το τουριστικό «θαύμα» και έχει στρέψει το «ενδιαφέρον» της στην καθημερινότητα και τη «μάχη» κατά της ακρίβειας. Τέτοιο θαύμα για τα κέρδη - τέτοια μιζέρια για τη λαϊκή πλειοψηφία.

Εφεδρείες

«Απλοϊκή» χαρακτήρισε η Τζόρτζια Μελόνι την ανάγνωση περί «ήττας» της Λεπέν στη Γαλλία. Ενώ, αναγνωρίζοντας κι αυτή πως οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «δεν θα είναι εύκολες», έσπευσε να θυμίσει την πείρα από τη δική της χώρα, όταν ακόμα η ίδια χαρακτηριζόταν ως «απειλή» για τις ...αξίες της ΕΕ. «Σε ό,τι αφορά εμάς, είχαμε συνηθίσει, κάποτε, σε μια ασταθή Ιταλία, σε μια Ευρώπη που διέθετε (...) ιδιαίτερα ισχυρές κυβερνήσεις. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η Ιταλία διαθέτει πολύ σταθερή κυβέρνηση, σε μια Ευρώπη στην οποία υπάρχουν λιγότερο σταθερές κυβερνήσεις από τη δική μας». Με τον δικό της τρόπο έσπευσε να δείξει ότι το βασικό είναι να ...βγαίνει η δουλειά, αλλά και να καθησυχάσει τα αστικά επιτελεία, ότι δεν έχουν να ανησυχούν, αφού το «έργο» θα συνεχίζεται: Με κλιμάκωση της στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Ρωσία, επιταχύνοντας όλες τις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, εντείνοντας τις προσπάθειες συνολικά της ΕΕ για να ανακτήσει προβάδισμα σε πολλά υποσχόμενες αγορές (π.χ. Αφρική) κ.τ.λ.. «Μην ανησυχείτε», συστήνει λοιπόν η Μελόνι, με την αστική τάξη να διαμορφώνει εφεδρείες «σταθερότητας», είτε στα «αριστερά» είτε στα «δεξιά» του πολιτικού της φάσματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1509 Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.

1774 Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης.

1856 Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

1860 Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε τον ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας έως τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.

1908 Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη.

1929 Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

1932 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων. Την υπέγραφαν οι Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ι. Κορδάτος, Μαρίκα Κοτοπούλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ι. Σοφιανόπουλος, Β. Πάνου, Ι. Αντωνιάδης, Μ. Αυγέρης, Ν. Καρβούνης, Β. Μαρσέλος, Μ. Σπιέρος, Αντ. Ιζιτζής, Δ. Βουτυράς, Απ. Μελαχροινός, Μ. Ματσάκης, Α. Αγγελόπουλος, Α. Γιομπρές, Μαρία Ιορδανίδου, Γ. Μπαντούνας, Μορ. Κλεάνθους Παπαδημητρίου, Θ. Παπαδημητρίου, Π. Ν. Τζελέπης, Σωτηρία Ιατρίδου, Α. Πανσέληνος, Ν. Κατηφόρης, Κωστής Μπαστιάς, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νάζος, Γ. Μαρουδής, Αντρέας Ζεβγάς, Τάκης Κοντός, Ι. Ιορδανίδης, η «Φοιτητική Συντροφιά», Λ. Καστανάκης, Δ. Αποστολόπουλος, Αρ. Γεωργίου, Τάκης Καλαντζόπουλος, Βάσσος Γεωργίου, Κώστας Φώσκολος, Φούλα Χατζηδάκη, Σ. Σφακιανάκη, Μ. Πορφυρογένης, Μ. Κανελλής και Γ. Σιδερίδης.

1943 Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.

1944 Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες της Βαλτικής.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.

1956 Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι' απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.

1960 Η Σοβιετική Ενωση κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro).

1966 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Συλλαμβάνονται 140 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 96 παραπέμπονται στον Εισαγγελέα.

1972 Το Συνέδριο της ρεφορμιστικής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων καταδικάζει με ψήφισμά του το καθεστώς της χούντας. Ωστόσο, πολλά στελέχη της διατηρούν σχέσεις και επαφές με τους καθεστωτικούς συνδικαλιστές στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ