Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζωτική εκδοχή

Σχεδόν οι μισές δαπάνες (4 στα 10 ευρώ) για την Υγεία στη χώρα μας προέρχονται άμεσα από τα ίδια τα λαϊκά νοικοκυριά. Δηλαδή, δεν φτάνει που ο λαός πληρώνει από τις εισφορές και τη φορολογία για τη δημόσια Υγεία, βάζει και το χέρι στην τσέπη χρηματοδοτώντας κατά 40% τα κάθε λογής ιδιωτικά θεραπευτήρια που αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τα τραγικά αδιέξοδα για ασθενείς κάθε ηλικίας, τα οποία γιγαντώνονται ειδικά από το 2011 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λαός το 2022 έβαλε από την τσέπη του 6,7 δισ. ευρώ, ενώ τα δημόσια ταμεία, δηλαδή πάλι κυρίως οι εργαζόμενοι, άλλα 11 δισ. ευρώ. Ενα ακόμα τραγικό στοιχείο είναι ότι 1 στους 10 αντιμετώπιζε το 2023 «καταστροφικές δαπάνες Υγείας», δηλαδή θυσίαζε «ζωτικές δαπάνες διαβίωσης» (τροφή, στέγαση κ.λπ.) προκειμένου να έχει πρόσβαση στο πανάκριβο εμπόρευμα που λέγεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Πρόκειται για πολιτική επιλογή, η οποία υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις: Μέσα από τη διαρκή υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, όλο και περισσότερο πριμοδοτείται ο ιδιωτικός τομέας, ενώ το κράτος όλο και περισσότερο γίνεται «τροχονόμος» των επιχειρηματικών συμφερόντων που αλωνίζουν μέσα στο δημόσιο σύστημα. Αυτά λοιπόν είναι όσα ...καλύτερα έχει να προσφέρει ο καπιταλισμός και μάλιστα στην «ψηφιακή εποχή» του. Με άλλα λόγια, το δίλημμα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» στην πιο ζωτική του εκδοχή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβάσιας.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής - μεταξύ άλλων - των αεροσκαφών τύπου MIG.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων και άλλου πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

...και σαν χτες

1887 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ, που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόι.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

1943 Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί τον λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

1958 Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ, Νίκος Σολωμός, εξορίζεται στον Αη Στράτη.

1974 Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Σαμψών, που εγκατέστησε η χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

«Ωφέλιμες λύσεις»...

Και την Υεμένη βομβάρδισε το Ισραήλ, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου
Και την Υεμένη βομβάρδισε το Ισραήλ, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου
«Παραμένει το γεγονός ότι χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει (...) στο τέλος της ημέρας θα πρέπει τα μέρη να καθίσουν, να συζητήσουν και από αυτό να υπάρξει μια βιώσιμη, αποδεκτή και αμοιβαία ωφέλιμη λύση»: Τα παραπάνω έλεγε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στο Κυπριακό, με φόντο τις αναφορές Ερντογάν στη «λύση δύο κρατών». Ο υπουργός μάλιστα, στο όνομα της απόρριψης της «ακινησίας» και της «αδράνειας», σημείωνε ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη «συνθετότητα», ενώ παρέπεμπε σε όσα είχαν «πέσει στο τραπέζι» στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που, μεταξύ άλλων, η Αθήνα εστίαζε στην ανάγκη σύναψης και «τριμερούς συμφώνου φιλίας» Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, συνδέοντάς το μάλιστα και με την αντιμετώπιση των «ανησυχιών Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων» για ζητήματα ασφάλειας...

... ΝΑΤΟικής σταθερότητας

Βέβαια, όχι τυχαία, στην ίδια συνέντευξη ο Ελληνας ΥΠΕΞ έσπευδε να επιβεβαιώσει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι «βαθιά εδραιωμένες» και ότι είναι «στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ». Η «εδραίωση» τέτοιων «σχέσεων» και τέτοιας «ισχύος» είναι που διαμορφώνει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο Αθήνα και Λευκωσία είναι έτοιμες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και συνέχιση του διαλόγου για το Αιγαίο και τη συνδιαχείριση, τη διαμόρφωση δηλαδή ενός ακόμα πιο επικίνδυνου τοπίου με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που έχει ως αρχή του τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής σταθερότητας στην περιοχή, εκτός από τις διάφορες βάσεις που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «αραδιάζουν» στη χώρα μας, «φουντώνει» και η συζήτηση για την «ανακαίνιση» και «αναβάθμιση» της ναυτικής βάσης στο Μαρί (νοτιοανατολική Κύπρος), ενώ ήδη κυπριακό έδαφος αξιοποιείται για βομβαρδισμούς (βλ. από βρετανικές βάσεις) κατά στόχων στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της σύμπραξης με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ. Φουντώνει και η συζήτηση για στενότερη σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, αν όχι ακόμα πλήρη ένταξη, δεδομένων των «ενστάσεων» που θα φέρει η Αγκυρα. Η Κύπρος άλλωστε έγινε από τις πρώτες χώρες που συγκρότησε «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, χωρίς να ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ολα αυτά γεννούν φυσικά «αμοιβαίο όφελος» αλλά όχι για τους λαούς, που βλέπουν τους ανταγωνισμούς να φουντώνουν, και γι' αυτό έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Μαύρη μαγεία...

Περίπου σαν μαγικές δυνάμεις να καταράστηκαν τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους παρουσιάζουν κυβέρνηση και μια σειρά Μέσα την πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία. Κι όμως, το νέο αυτό χτύπημα στους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ουσιαστικά ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έρχεται να δείξει σε όλο της το «μεγαλείο» την εγκληματική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων σε βάρος των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Είναι αυτή η πολιτική που έχει κάνει τους υγειονομικούς και άλλους ελέγχους στην «ενιαία αγορά» το πιο σύντομο ανέκδοτο, ενώ την ίδια στιγμή απογυμνώνει πλήρως τις σχετικές υπηρεσίες που θεωρούνται «βαρίδι και κόστος»: Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγχωνεύσεων υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, για να «πιαστούν» οι μνημονιακές δεσμεύσεις, προήλθαν από τα κτηνιατρικά εργαστήρια, που «λειτουργούν» με εργολαβίες και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ φυσικά ούτε λόγος για ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων. Από την άλλη μεριά οι αγροτοκτηνοτρόφοι για άλλη μια φορά βλέπουν μερικές αποζημιώσεις - ψίχουλα, της τάξης των 100 ευρώ για κάθε ζώο που κοστίζει 400... κι από δω παν κι οι άλλοι, ολοταχώς για την καταστροφή και το ξερίζωμα από τον τόπο τους, ενώ μ' αυτά και μ' αυτά εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα τρώνε αρνί και κατσίκι με τιμή ...χαβιαριού, με τους μεγαλεμπόρους και σουπερμαρκετάδες να κάνουν πάρτι κερδών. Η μόνη «κατάρα» λοιπόν είναι το καπιταλιστικό κέρδος και η πολιτική που το υπηρετεί, κι αυτή μπορεί να τη σπάσει ο λαός μόνο με την πάλη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ