Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετοιμότητα

«Υλοποιήσαμε το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Το είπαμε και το κάναμε (...) Η συνέχεια έχει επιτάχυνση ρυθμών ώστε να φτάσουμε στο 100% της υλοποίησης, αλλά και εμπλουτισμό του σχεδιασμού μας με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις». Εναν χρόνο μετά τις εκλογές και δύο μόλις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα το αντιλαϊκό της έργο. Καθένα από τα νομοσχέδια που ψήφισε ή τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί, αλλά και όσα σχεδιάζει για το μέλλον, είναι μια ακόμα μαχαιριά στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, ένα ακόμα δώρο στα μονοπώλια για τα κέρδη τους. Για να γίνει κατανοητό το «από δω και πέρα», αρκεί να σημειωθεί ότι το 42% των δεσμεύσεων που υλοποίησε η κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα όπως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, το Ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που τους εξοντώνει, το νομοσχέδιο που καθιερώνει 13 ώρες δουλειάς και δίνει νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις κ.ά. Είναι φανερό ότι ο Σεπτέμβρης πρέπει να βρει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε θέσεις μάχης, για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί, αλλά και στο «υπόλοιπο» 58% του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με πρώτο μεγάλο σταθμό το εργατικό - λαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Ψάχνουν...

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν για φέτος οριακή ανάπτυξη 0,2%. Πέρυσι η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα του G7 που το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε. Νέα στοιχεία δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τράπεζα ΙΝG εκτιμάει ότι «η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να αιωρείται μεταξύ ελπίδας και απελπισίας». Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι για να προχωρήσουν η «πράσινη μετάβαση» στην ΕΕ, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η ενίσχυση της άμυνας, θα χρειαστούν επενδύσεις 5,4 τρισ. ευρώ μέχρι το 2031. «Τόσο ιδιωτικά κεφάλαια, όσο και κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό. Η μερίδα του λέοντος πρέπει να βαρύνει ιδιωτικές εταιρείες, επενδυτές και νοικοκυριά», σημειώνουν και προσθέτουν ότι «το χάσμα μεταξύ της διαθέσιμης και της αναγκαίας δημόσιας χρηματοδότησης» ξεπερνάει σήμερα τα 900 δισ. ευρώ.

... διέξοδο

Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν για τη γερμανική και γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, που έρχεται όλο και πιο κοντά σε μια νέα κρίση. Κι επειδή το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της «πράσινης» ανάπτυξης δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, για να στηρίξει έναν νέο κύκλο καπιταλιστικής ανάπτυξης, η μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, με κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας, έρχεται να δώσει διέξοδο στην επένδυση, αλλά και στην καταστροφή κεφαλαίου. Γιατί, όπως και να το κάνεις, τα όπλα δεν φτιάχνονται για να φυλαχτούν στο ψυγείο, αλλά για να χρησιμοποιηθούν στα πεδία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που είναι η συνέχεια της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Τσιμουδιά

«Στο σημείο αυτό να σας ευχαριστήσω που διαβάσατε και αυτή την ανασκόπηση. Καλή Κυριακή, καλές διακοπές και ραντεβού μετά τη σύντομη αλλά τόσο αναγκαία ανάπαυλα των ημερών». Με τον τρόπο αυτό τελειώνει το κυριακάτικο κήρυγμα του πρωθυπουργού πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Διαβάσατε κάτι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή; Για τον κίνδυνο της γενικευμένης ανάφλεξης, που έρχεται ακόμα πιο κοντά μετά τις δολοφονικές επιθέσεις των Ισραηλινών και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων τους σε Βηρυτό και Τεχεράνη; Για την άμεση ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο που βαθαίνει; Για τον ρόλο της Κύπρου που είναι κομβικός στην κλιμάκωση του πολέμου και έχει γίνει ήδη δέκτης προειδοποιήσεων για αντίποινα; Τίποτα απ' αυτά δεν περιείχε το πρωθυπουργικό διάγγελμα. Σαν να συμβαίνουν στην άλλη άκρη της Γης ή σε έναν άλλον πλανήτη! Την ώρα που η πολεμική μηχανή ανεβάζει στροφές και τα τύμπανα ακούγονται όλο και πιο δυνατά, η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό για τις εξελίξεις, σαν να είναι απλά ...Κυριακή! Και το κάνει πρωτίστως επειδή έχει εγκληματικές ευθύνες στην πολεμική εμπλοκή και κλιμάκωση που απειλεί τον λαό, με σύμμαχο και τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και σκιαμαχούν μαζί της μια για τους κοριούς και τα τσιμπούρια και μια για τα πηγάδια και τις πισίνες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1765 Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζάμπασης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823 - 1824.

1865 Πεθαίνει ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 - 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με την γυναίκα του, Αμαλία, ανακάλυψαν την πενικιλίνη (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1945).

1944 Τμήματα του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμ Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

1945 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι - άμαχος πληθυσμός - που πέθαναν είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φριχτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια, κ.λπ. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

1949 Δολοφονείται στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

1976 Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.

..και σαν χτες

1895 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

1935 Εξι ακόμη απεργοί εργάτες του Ηρακλείου έρχονται να προστεθούν στους 23 συνολικά δολοφονημένους εργάτες της δίχρονης διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος.

1944 Οι Γερμανοί αρχίζουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των τμημάτων του ΕΛΑΣ, που δρούσαν στη Στερεά Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν τέλος με αποτυχία στις 24 Αυγούστου.

1949 Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στον Γράμμο (Τσάρνο) αποκρούεται με επιτυχία από τον Δημοκρατικό Στρατό.

1953 Αρχίζει στο Βερολίνο το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

1958 Συνέρχεται η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 8/8/1958), με απόφαση της οποίας αποκαταστάθηκαν στο ΚΚΕ οι Γιώργης Σιάντος, Κώστας Καραγιώργης και Νίκος Πλουμπίδης. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1963 Υπογράφεται στη Μόσχα Συνθήκη ανάμεσα στις ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα, στο κοσμικό Διάστημα και κάτω από το νερό.

1965 Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρώτη «κυβέρνηση των αποστατών» υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα. Η πολιτική κρίση συνεχίζεται («Ιουλιανά»).

1968 Πεθαίνει η ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου («Μυρτιώτισσα»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ