Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τεφαρίκι

Το νέο πουλέν των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Τιμ Γουόλς, τον οποίο παρουσιάζουν ως τον «άσο στο μανίκι» των Δημοκρατικών απέναντι στον «τραμπισμό». Κι ενώ ο ίδιος ανταλλάσσει χαρακτηρισμούς και κατηγορίες με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, αποδεικνύεται ότι ως κυβερνήτης της Μινεσότα είχε άριστη συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Κι όχι όπου κι όπου, αλλά σε ζητήματα που αφορούν την καταστολή του λαού! Οπως προκύπτει από ηχητικό ντοκουμέντο, ο Τραμπ εκθειάζει σε τηλεφωνική επικοινωνία τον Γουόλς επειδή το 2020 ενεργοποίησε την Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ, χωρίς να χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή βοήθεια που είχε προσφέρει ο Τραμπ. Ο τότε Πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Γουόλς «εξαιρετικό τύπο» και εκφράζει τον θαυμασμό του για την άγρια καταστολή: «Αυτό που συνέβη στη Μινεσότα ήταν φανταστικό. Μπήκαν μέσα και κυριάρχησαν. Και δεν δίστασαν. Συμφωνώ απόλυτα με το πώς χειρίστηκε την κατάσταση». Μάλλον η Χάρις πρόλαβε τον Τραμπ και του πήρε το κελεπούρι μέσα από τα χέρια...

Πιλότος...

«Στην καλυτέρευση της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών αποσκοπεί ο ριζικός μετασχηματισμός του τρόπου λειτουργίας 8 δημόσιων επιχειρήσεων που επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη ζωή μας και οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών (...) Η περίπτωση της ΔΕΗ που από το χείλος της καταστροφής το 2019 κατάφερε να πρωταγωνιστεί σήμερα στον ενεργειακό τομέα έχοντας πάνω από το 50% του μεριδίου αγοράς, αποτελεί "πιλότο" για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν». Αυτά έλεγε την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός για το πώς οι 8 ΔΕΚΟ που είναι ενταγμένες στο Υπερταμείο, ανάμεσά τους ο ΟΑΣΑ και τα ΕΛΤΑ, «θα μετεξελιχθούν σε "μικρές ΔΕΗ"». Βέβαια, η «μεταρρύθμιση» της ΔΕΗ ΑΕ απ' όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, δεν έγινε επειδή η εταιρεία «δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών», αλλά για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επενδυτών και μετόχων της. Ο,τι ακριβώς θα γίνει και με τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ που αναφέρει ο πρωθυπουργός.

... ανατροπών

Για του λόγου το αληθές, η ΔΕΗ ΑΕ κατέγραψε αύξηση κερδών... 271% σε έναν χρόνο και οι ενεργειακοί όμιλοι στο σύνολό τους 770 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τρίμηνο. Την ίδια ώρα, πάνω από το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο άφησαν 1 - 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους και το 25% ότι δεν μπορούν να ζεστάνουν ή να δροσίσουν επαρκώς το σπίτι τους, ενώ βαρύς είναι ο πέλεκυς για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, όπου χιλιάδες απολύσεις έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ανατράπηκαν εργασιακές σχέσεις, κυριάρχησαν η εργολαβοποίηση και η δουλειά με το «μπλοκάκι». Αυτό είναι το «μοντέλο» που ζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα παντού και θα ζήσουν ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα αν περάσουν οι σχεδιασμοί ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου για την παραπέρα «απελευθέρωση» - εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, των μεταφορών, του νερού. Εκεί θα πρέπει να στοχεύει και ο καθημερινός αγώνας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες τους για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Κάηκαν

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, που δεν πέρασε ούτε «στα ψιλά» του Τύπου, αποκαλύφθηκε με αφορμή τη «μαύρη Δευτέρα» στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ποιο είναι αυτό; Οτι στις ΗΠΑ, το 57% του πληθυσμού διαθέτει κάποιου είδους μετοχές. Ολοι αυτοί βέβαια οι μικρομέτοχοι δεν έχουν τις φιλοδοξίες ενός νέου ...Γουόρεν Μπάφετ. Απλά, κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν ένα μέρος του μισθού σε μετοχές, κάποιοι άλλοι ως υποχρεωτική «αποταμίευση», ενώ εκατομμύρια συνταξιούχοι διαθέτουν μετοχές από το τζογάρισμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους εισφορών. Κι αν κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά, είναι όσα λένε και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αμερικανόθρεφτο πρόεδρό του, για «εργαζόμενους που θα πληρώνονται με μετοχές» και για «κεφάλαιο ως εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων». Οπως και για το παραπέρα τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών με το υποτιθέμενο «τυράκι» των «σίγουρων αποδόσεων» και των «μεγαλύτερων» (από τις ελάχιστες) συντάξεων. Ολες αυτές δηλαδή οι «θεωρίες για αγρίους» περί καπιταλισμού που θα υπηρετεί ταυτόχρονα τα κέρδη και τις λαϊκές ανάγκες. Θεωρίες που καίγονται πιο γρήγορα και από τις δεκάδες εκατομμύρια μετοχές στα χρηματιστήρια την περασμένη Δευτέρα, συμπαρασύροντας στον γκρεμό και τους κόπους μιας ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Πεθαίνει μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο ο οπλαρχηγός και στρατηγός της Επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης.

1919 Υπογράφεται στην Τεχεράνη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Περσίας (Ιράν) για την παροχή «βοήθειας» που δήθεν θα συνέβαλλε στην «πρόοδο και την ευημερία της Περσίας». Η συμφωνία ουσιαστικά μετέτρεπε την Περσία σε προτεκτοράτο.

1938 Στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, Γραμματέας της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας.

1944 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άγρια τρομοκρατία των δυνάμεων κατοχής ξεσπούν, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, απεργίες σε Περιστέρι, Γκύζη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Βύρωνα, Πετράλωνα, Λαχαναγορά, κ.α. Ο ΕΛΑΣ συγκρούεται με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες σε Κουκάκι και Νέα Σμύρνη.

1945 Τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι.

1949 Ο κυβερνητικός στρατός επιτίθεται με μεγάλο όγκο δυνάμεων ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ περνούν στον Γράμμο.

1954 Υπογράφεται 20χρονη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.

1955 Πάνω από 20.000 μαύρες γυναίκες ζώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, διεκδικώντας καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

1965 Η Σιγκαπούρη γίνεται ανεξάρτητη Δημοκρατία, αφού αποσύρθηκε από τη Μαλαισία, μέσα στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1965 Διαδηλωτές καίνε στο κέντρο της Αθήνας σωρούς των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» του συγκροτήματος Λαμπράκη.

1975 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε - μεταξύ άλλων - με τον τίτλο του καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ