Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρέξει - χιονίσει

Βρήκε τελικά τον ένοχο για την ακρίβεια η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο γγ Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, «ο υπερτουρισμός αυξάνει και τις τιμές»... Μόνο που τον περασμένο Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη κ.ο.κ. δεν υπήρχε υπερτουρισμός, αλλά οι τιμές παρέμεναν σε δυσθεώρητα επίπεδα! Σε ορισμένα προϊόντα μάλιστα ήταν και πιο υψηλές απ' ό,τι τώρα. Γιατί, πολύ απλά, πέρα από εποχιακές και συγκυριακές διακυμάνσεις, οι πραγματικές αιτίες της ακρίβειας βρίσκονται στη λειτουργία της ίδιας της καπιταλιστικής αγοράς, στην πολιτική συρρίκνωσης των μισθών και στην άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, για να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του κεφαλαίου και του κράτους του. Το μόνο που μειώνεται βρέξει - χιονίσει είναι το λαϊκό εισόδημα, που εξαϋλώνεται στις 15 κάθε μήνα. Είναι πάντως προκλητικό κάθε λίγο και λιγάκι να ακούγονται τέτοιες γελοιότητες από την κυβέρνηση για ζητήματα που «καίνε» τον λαό. Οπως αυτές που ξεστόμισε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, λέγοντας μέσες - άκρες ότι η φωτιά έκαιγε «αλά καρτ» τα οικόπεδα και τα σπίτια που δεν ήταν καθαρισμένα και επομένως οι ...καμένοι και γδαρμένοι έχουν την ευθύνη της μεγάλης καταστροφής!

Ηταν έτοιμοι

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο πυρηνικό σχέδιο, κλιμακώνοντας τις απειλές προς την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για πυρηνικές δυνάμεις που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή του Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν την αποστρατεία του, δεν έπεσε από τον ουρανό. Πέρα από τη συνολικότερη πολεμική προετοιμασία από όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, το αμερικανικό σχέδιο είναι εφαρμογή της στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030», που περιλαμβάνει και το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», το ποίο εξετάζεται ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016 και ενσωματώθηκε στη ΝΑΤΟική στρατηγική κατά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες το 2021. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο «προληπτικά», αν εκτιμήσουν ότι απειλούνται. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν περίμεναν τον πόλεμο στην Ουκρανία (Φλεβάρης 2022) για να αναβαθμίσουν την επιθετικότητα και την επικινδυνότητα του στρατηγικού τους σχεδιασμού, που βάζει μπουρλότο σε όλο τον πλανήτη. Αντίθετα, προετοιμάζονται εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου, με τη χρήση και πυρηνικών, στο έδαφος του ανταγωνισμού που οξύνεται για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Χορηγοί

Εντονη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες, ενόψει των παραστάσεων που έχουν προγραμματίσει για τον Οκτώβρη στη χώρα μας τα διάσημα ρωσικά μπαλέτα Μπολσόι. Οπως γράφτηκε, η κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά να ακυρώσει τις δύο παραστάσεις, επειδή τα φημισμένα μπαλέτα είναι ...όργανα της ρωσικής προπαγάνδας! Με τέτοιες γελοιότητες πάνε να αποκλείσουν την εμφάνιση ορισμένων από τους κορυφαίους χορευτές του κλασικού μπαλέτου παγκοσμίως, αναπαράγοντας τις αθλιότητες της ευρωατλαντικής προπαγάνδας. Η κυβέρνηση βέβαια δεν πρωτοτυπεί... Αντίστοιχες ακυρώσεις έγιναν στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί κόβουν κάθε σχέση με Ρώσους ανθρώπους της Τέχνης, χαρακτηρίζοντάς τους «ανθρώπους του Πούτιν». Ο στείρος αντιρωσισμός έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που προσπαθούν να σβήσουν από τον χάρτη την τεράστια προσφορά Ρώσων καλλιτεχνών στις Τέχνες και στα Γράμματα. Κατά τ' άλλα, η «μπάντα του αμερικανικού στρατού», ο διασκεδαστής δηλαδή των παγκόσμιων μακελάρηδων, περιόδευσε την περασμένη άνοιξη απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, με τη «χορηγία» της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, για να παρουσιάσει τη ...μουσική υπόκρουση με την οποία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί βάφουν τα χέρια τους με αίμα σε όλο τον κόσμο.

Καλάθι

Στο γνωστό, τρύπιο «καλάθι του μαθητή» παραπέμπει η κυβέρνηση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και ενημερώνει τους γονείς ότι ...ζήτησε (!) από τα εμπορικά καταστήματα να μην υπάρξουν φέτος ανατιμήσεις στα σχολικά είδη. Οπως και όλα τα προηγούμενα, το «καλάθι» αφορά περιορισμένα είδη σε σχέση με τις ανάγκες των μαθητών, ενώ οι έμποροι προεξοφλούν ότι «είναι δύσκολο» να συγκρατήσουν τις τιμές, επικαλούμενοι το μεγαλύτερο κόστος των πρώτων υλών, τις ακριβότερες εισαγωγές λόγω Ερυθράς κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα πολυκαταστήματα βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης για να αποσπάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των περίπου 150 εκατ. ευρώ που θα «πετάξουν» τις επόμενες μέρες από την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών και θα ...προσγειωθούν στα ταμεία τους για την αγορά σχολικών ειδών. Σ' αυτά δεν υπολογίζονται βέβαια και μια σειρά άλλα βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως οι εγγραφές σε φροντιστήρια, σε εξωσχολικές δραστηριότητες κ.ά. Η κυβέρνηση ξέρει ότι με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς οι γονείς θα πάρουν την πρώτη γερή «κρυάδα» από την ακρίβεια και γι' αυτό προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τα «καλάθια» της. Στο χέρι των γονιών και των συλλόγων τους είναι να κάνουν μια καλή αγωνιστική αρχή, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από τα δυσβάσταχτα έξοδα του «πρώτου κουδουνιού».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1921 Ξεκινά η Μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού.

1923 Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Τα πρώτα σωματεία που συμμετείχαν είναι οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτεργάτες, οι φορτοεκφορτωτές. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου 1923. Στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά πραγματοποιείται πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτήν την εποχή. Η κυβέρνηση δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες, περίπου 500 συλληφθέντες.

1939 Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ».

1942 Ξεκινά η εποποιία του Στάλινγκραντ, που καταλήγει στις 2 Φλεβάρη 1943 με νίκη του Κόκκινου Στρατού.

1944 Οι λαϊκές μάζες με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23η Αυγούστου ανακηρύχθηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

1945 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.

1978 Ενοπλοι αντάρτες Σαντινίστας καταλαμβάνουν δι' εφόδου το μέγαρο του Κοινοβουλίου της Νικαράγουας στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις ότι θα τους επιτραπεί να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.

1981 Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο ξεσπά στην Ολλανδία όταν αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία επεξεργασίας αποβλήτων «Γιούνισερ Χόλντιονγκ» μόλυνε με 72.000 τόνους τοξικά απόβλητα το περιβάλλον.

1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, που διήρκεσε 40 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ