Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τελεία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» («δεξαμενή σκέψης» που χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις της ΕΕ), η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει πως «αν ήταν στο χέρι μου θα πίεζα την Ουκρανία να διαπραγματευτεί για μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία». Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα ξεπερνάει το 61%. Αν και η απάντηση έχει πολλές διαφορετικές αφετηρίες, φανερώνει έως έναν βαθμό την ψαλίδα που μεγαλώνει ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών και στην ευρωατλαντική πολιτική, που ρίχνει λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και σπρώχνει σε γενικευμένη ανάφλεξη. Εξ ου και η περιβόητη έκθεση Ντράγκι, που διέρρευσε χτες, θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «όλα τα λεφτά για την πολεμική προπαρασκευή», καθώς ζητάει να ανοίξει η κάνουλα των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στην πολεμική βιομηχανία. «Τελεία» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεν μπορεί να βάλει αυτός που τους προκαλεί, δηλαδή η αστική τάξη, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί της. Ούτε βέβαια οι διάφορες δήθεν «φιλειρηνικές» αστικές πολιτικές δυνάμεις, που καλούν σε ελιγμούς και προσωρινούς συμβιβασμούς, για «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. «Τελεία» μπορούν να βάλουν μόνο οι λαοί, με τον αγώνα και την πάλη τους για να καταργηθούν οι πραγματικές αιτίες: Το κέρδος, η εκμετάλλευση και οι ανταγωνισμοί «για τ' αφέντη το φαΐ».

Δεν ήξερε;

Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος έναν χρόνο μετά τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία. Είναι και τα στελέχη των άλλων κομμάτων, που έχουν κυβερνήσει και μοιράζονται τις ευθύνες για το γεγονός ότι η περιοχή βρέθηκε απροστάτευτη απέναντι στην πλημμύρα. Ενας από αυτούς είναι ο Χ. Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από τα Τρίκαλα, όπου βρέθηκε, κατήγγειλε για τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης ότι «μόλις το 1% έχει πάει για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση, που 40 χρόνια λένε ότι είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα, και το 99% πάει για mall, καζίνο και πράσινους ουρανοξύστες. Ο,τι ακριβώς δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη». Καλά, τώρα ανακάλυψε ο Δούκας τι είναι και τι κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης; Οταν το κόμμα του το ψήφιζε στη Βουλή μαζί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το νέο υπερμνημόνιο ως «μάννα εξ ουρανού» για τον λαό, εκείνος πού βρισκόταν; Τώρα έμαθε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ και τα ταμεία της, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο; Τα ήξερε και τα ξέρει αυτά ο Δούκας. Αλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής του και ως δημοτική αρχή στην Αθήνα, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των μεγάλων ομίλων και τις γενικευμένες «αναπλάσεις», με στόχο τη ...«βιώσιμη ανάπτυξη» των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου. Καλύτερα λοιπόν να μασάνε παρά να μιλάνε, όταν επισκέπτονται την πολύπαθη Θεσσαλία.

Εργαλειοθήκη

Μετά από μια σειρά από χώρες της ΕΕ, όπου η εργοδοσία αξιοποιεί όλα τα αντεργατικά εργαλεία για την εντατικοποίηση της δουλειάς, ήρθε η σειρά του Ηνωμένου Βασιλείου να καθιερώσει ως ...«επιλογή» την 4ήμερη εργασία. Το μέτρο - όπως γράφεται - αποτελεί μέρος της «εργασιακής μεταρρύθμισης» που προωθεί το Εργατικό Κόμμα και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ...«απαιτούν» (!) από τους εργοδότες να δουλεύουν τον ίδιο αριθμό ωρών εβδομαδιαίως, αλλά σε λιγότερες μέρες. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα παραδείγματα «πρεσαρίσματος» των εργαζομένων, μέσω της γνωστής «διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου», είναι «ψωμοτύρι» για την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και για τους ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που της καταλόγιζαν ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, νομοθετεί την 6ήμερη εργασία. Ο «μπαξές» της εντατικοποίησης όμως έχει «απ' όλα», μέσα κι έξω από την ΕΕ, με την εργαλειοθήκη για την ένταση της εκμετάλλευσης να αναβαθμίζεται διαρκώς με νέα «αποκτήματα».

Ονειρο

Οι αυτοκτονίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους έφηβους στην Ιαπωνία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και μέλος του G7. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες νέων ανθρώπων που περιγράφουν πόσο γερασμένοι νιώθουν από τις εξαντλητικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους που μπορεί να εξελιχθούν σε μοιραίες. Ο ανταγωνισμός που διαπερνά κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής εκφράζεται ιδιαίτερα στα σχολεία, με συνέπεια την κατάρρευση χιλιάδων μαθητών κάθε χρόνο. Ολο και περισσότερες αυτοκτονίες εφήβων καταγράφονται κοντά στην ημερομηνία έναρξης των σχολικών μαθημάτων, ενώ υπάρχει πλέον και ο όρος «φουτόκο», για να περιγράψει τον «άνθρωπο που δεν (θέλει να) πηγαίνει στο σχολείο» επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα σε αυτό. Μόνο το 2023 αυτοκτόνησαν 513 παιδιά σε όλη τη χώρα, με βασικότερη αιτία τα «προβλήματα στο σχολείο». Το κυνήγι του ...ιαπωνικού (καπιταλιστικού) ονείρου γίνεται όλο και πιο ακριβό, με το κόστος να μετριέται στις μέρες μας ακόμα και με ζωές νέων ανθρώπων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Συνθήκη του Παρισιού).

1843 Ξεσπά στην Αθήνα το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, που εξαναγκάζει τον βασιλιά Οθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1929 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει δύο συντάκτες, δύο τυπογράφους και έναν διορθωτή του «Ριζοσπάστη» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1939 Δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, η Βρετανία και η Γαλλία τής κηρύσσουν τον πόλεμο, χωρίς ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς Ανατολάς (δηλαδή τη Σοβιετική Ενωση).

1943 Γενική απεργία κηρύσσεται στη Βέροια κατά της ομηρίας, της τρομοκρατίας και της υποχρεωτικής εργασίας. Ολοι οι χώροι δουλειάς νεκρώνουν, ενώ οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν από διαδηλωτές.

1943 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σικελίας αρχίζει η απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά) στην κυρίως Ιταλία. Την ίδια μέρα η Ιταλία συνθηκολογεί και ο πόλεμος συνεχίζεται με τις γερμανικές δυνάμεις που παραμένουν στην ιταλική χερσόνησο.

1954 Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη άνω των 60 στελεχών του ΚΚΕ (στους οποίους περιλαμβάνονταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης κ.ά.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.

1954 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1974 Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

1984 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Μάνος Κατράκης.

...και σαν χτες

1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α' Διεθνούς (2-7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή. Ως συνέπεια, οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν στη σύγκληση χωριστού συνεδρίου λίγες μέρες αργότερα, στο Σεν Ιμιέρ.

1877 Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944). Σε αυτήν το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς.

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μιζούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

1969 Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν).

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ