Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαπάτηση

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι σημαίνουν οι περιβόητες «παροχές» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ, είναι τα λεγόμενα «κίνητρα» στους νοσοκομειακούς γιατρούς για να στελεχωθούν δομές στις «άγονες» περιοχές. Η κυβέρνηση θεσπίζει ένα μισθολογικό επίδομα 200 έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την ειδικότητα και ανεξάρτητα από τα χρόνια που μένει ο γιατρός σε «άγονη» περιοχή. Παρακάμπτει, δηλαδή, τον νόμο που προβλέπει ότι για τέτοιες περιοχές πρέπει να δίνεται προσαύξηση στον βασικό μισθό του γιατρού που ξεκινάει από 15% τον πρώτο χρόνο και αυξάνεται κάθε έτος, φτάνοντας στο 50% με τη συμπλήρωση τριών ετών. Βέβαια, καμιά κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει μέχρι σήμερα τα παραπάνω, αφού η προσαύξηση δινόταν όχι επί του πραγματικού μισθού, αλλά με βάση έναν θεωρητικό μισθό του 1983 (!) όταν δηλαδή θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο... Ετσι, αντί να αποκατασταθεί αυτή η γελοιότητα, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» και ανανεώνει τις αυθαίρετες περικοπές. Για παράδειγμα, ένας γιατρός με τρία χρόνια υπηρεσίας σε «άγονη» περιοχή, θα έπρεπε να παίρνει περίπου 800 ευρώ παραπάνω, αλλά η κυβέρνηση τον προ-καλεί να λέει και «ευχαριστώ» για τα 200 ευρώ που του υπόσχεται! Αυτό λέγεται κλοπή και εξαπάτηση ...στο τετράγωνο». Οχι «κίνητρο».

Αντιγραφές

Στα κάγκελα ανέβηκε το ΜέΡΑ25 και ζητάει τα «πνευματικά δικαιώματα» για το σχέδιο Ντράγκι, με το επιχείρημα ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει «μια πολύ πιο ακριβή και λιγότερο καλά μελετημένη εκδοχή του σχεδίου του DiEM25 του 2019». Μετά τον Μπάιντεν, που, σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, εφάρμοσε «εν μέρει» κάτι από το παραπάνω σχέδιο, «σκάει» τώρα κι άλλος «πονηρός» αντιγραφέας. Πρόκειται βέβαια για σχέδιο που προβλέπει πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια, με νέα χρηματοδοτικά πακέτα που θα πληρώσουν οι λαοί, ύψους 800 δισ. ευρώ. Προβλέπει επίσης ακόμα μεγαλύτερο τάισμα της πολεμικής βιομηχανίας με 500 δισ. ευρώ, προδίδοντας την πολεμική προπαρασκευή στην οποία βρίσκεται η ΕΕ και συνολικά το ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Μαζί πάνε και μια σειρά από μέτρα για την ένταση της εκμετάλλευσης και το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Είναι κρίμα λοιπόν να μην αποδίδονται στο ΜέΡΑ25 τα δέοντα για ένα τόσο εμβληματικό σχέδιο ανάκαμψης του κεφαλαίου, με επενδύσεις μάλιστα στην πολεμική οικονομία (ποιος να το έλεγε για τους ...φιλειρηνιστές του ΜέΡΑ25!). Ως συνεπές υποστύλωμα της ευρωπαϊκής αστικής πολιτικής, που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, το ΜέΡΑ25 δικαιούνταν την «τιμή» να μνημονευτεί από τον Ντράγκι αν όχι ως ο φυσικός «πατέρας» του σχεδίου, τουλάχιστον ως ένας από τους εξ αγχιστείας εμπνευστές του.

Υπολογισμένα

Μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ήρθαν τα ραβασάκια του υπουργείου Οικονομικών με τις ερωταπαντήσεις για να πείσουν ότι η κυβέρνηση παίρνει τάχα μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος. Επιμένουν, για παράδειγμα, να λένε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% θα οδηγήσει σε αύξηση του μισθού των εργαζομένων. Ομως, αυτό το μέτρο εξασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις κατά 440 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και προστίθεται σε προηγούμενες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 επιπλέον μονάδες την προηγούμενη πενταετία. Το «όφελος» για τους εργαζόμενους είναι 5 ευρώ τον μήνα για έναν μισθό των 1.000 ευρώ, που εξαφανίζονται βέβαια με το «καλημέρα» λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στερεί πόρους από τα Ταμεία και, αργά ή γρήγορα, η «μαύρη τρύπα» που μεγαλώνει, θα φορτωθεί ξανά στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους. Και μια τελευταία παράμετρος: Ακόμα κι εκείνοι που θα δουν μερικά ευρώ αύξηση στις πενιχρές αποδοχές τους, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν πολύ περισσότερα από την άλλη τσέπη. Για παράδειγμα, αλλάζοντας οριακά μισθολογική κλίμακα, αυτομάτως μειώνεται το επίδομα παιδιού από τα 42 ευρώ στα 28 ευρώ. Η μείωση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από την αύξηση που είδε κάποιος στον μισθό του, με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας ο λογαριασμός στο εισόδημα να είναι «μείον». Ολα υπολογισμένα για να κερδίζει το κεφάλαιο και να χάνει ο λαός.

Μαστούρα

Με αφορμή το δημοψήφισμα που θα γίνει στη Φλόριντα για το αν θα επιτραπεί η χρήση κάνναβης για «ψυχαγωγική χρήση», ο υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, δήλωσε πως θα ψηφίσει υπέρ. Στην ανάρτησή του μάλιστα κάλεσε τις τράπεζες να «διευκολύνουν» τις επιχειρήσεις πώλησης κάνναβης. Η ταύτιση αυτή του Τραμπ με διαχρονικές θέσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ...συντηρητικός «προοδευτισμός» των μεν είναι η άλλη όψη του προοδευτικού συντηρητισμού των δε! Δηλαδή, «γύρευε ψύλλους στα άχυρα» οι «διαχωριστικές» γραμμές τους όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι άλλωστε το «ιερό δισκοπότηρο» για «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς». Ετσι και με την κάνναβη: Η πολιτική νομιμοποίησής της έχει ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, είτε μιλάμε για την «ιατρική», είτε για τη λεγόμενη «ψυχαγωγική» χρήση της, δηλαδή τη μαστούρα, που δεν έπαψε βέβαια ποτέ να αποτελεί κι ένα ισχυρό όπλο χειραγώγησης των συνειδήσεων, κυρίως της νέας γενιάς. Εκεί συναντιούνται λοιπόν «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», όπως γίνεται και στη χώρα μας: Ποιος δεν έχει ακούσει τον Γεωργιάδη της ΝΔ να δίνει τα εύσημα στον παρεξηγημένο «φίλο του» Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ για τον «πρωτοπόρο» ρόλο του στη νομιμοποίηση της κάνναβης;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

1922 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και στη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι κινηματίες συγκρότησαν «Επαναστατική Επιτροπή» και πραγματοποιώντας απόβαση στο Λαύριο μπήκαν στην Αθήνα και ανέλαβαν ουσιαστικά την εξουσία (τυπικά σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά). Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α' διέφυγε στην Ιταλία.

1938 Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων. Στον ΕΛΑΣ προσχωρούν και πολλοί Ιταλοί από τις φρουρές των Καλαβρύτων, της Τρίπολης, του Αιγίου και της Πάτρας.

1947 Συνέρχεται στις 11 - 12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»). Προτάσσοντας το σύνθημα «Ολοι στ' άρματα! Ολα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα.

1964 Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

1973 Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι «το πραξικόπημα υπήρξε έργο του σκληρού, φιλοαμερικανικού πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων». Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας.

1986 Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2001 Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: Δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στον στόχο του. Από τις επιθέσεις αυτές, που αποδόθηκαν στην οργάνωση «Αλ Κάιντα», έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ενώ αποτέλεσαν την αφορμή για την κατοπινή εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ