Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρητορικά

Αν επικροτούσαν τη «νόμιμη αυτοάμυνα» του Ισραήλ; Αν έπαιρναν το μικρόφωνο και διαπίστωναν ότι «δικαίως η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία» με το κράτος - δολοφόνο; Αν έλεγαν «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση που στέλνει τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στο θέατρο του πολέμου, στην Ερυθρά Θάλασσα; Αν έλεγαν «μπράβο» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων και την παράδοση νέων σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ; Αν καταδίκαζαν ως ...«έγκλημα» τον αγώνα των Παλαιστινίων να έχουν τη δική τους πατρίδα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή; Και αν αράδιαζαν από μικροφώνου τα γνωστά πια τερατώδη ψέματα, όπως για τα «αποκεφαλισμένα μωρά Ισραηλινών» από τους Παλαιστίνιους στις 7/10/23; Ρητορικά βεβαίως τα παραπάνω ερωτήματα, αλλά «αν» οι στρατευμένοι που συμμετείχαν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου έλεγαν κάτι τέτοια, προφανώς κανένας Πλεύρης της ΝΔ και κανένας Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας Πορτοσάλτε ή άλλος τηλεκήρυκας δεν θα έμπαινε στον κόπο να ασχοληθεί. Ισως τότε να έντυναν και με τίποτα ...φωτοστέφανα τέτοιους φαντάρους, να τους πρόβαλλαν σαν σύγχρονα πρότυπα νέων στρατευμένων. Κακά τα ψέματα λοιπόν: Αν σηκώνεται η τρίχα των απολογητών της βαθιάς εμπλοκής, είναι γιατί (και) οι στρατευμένοι λένε αυτό που «τσούζει» την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Γιατί καταγγέλλουν τη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο και εκφράζουν το κοινό λαϊκό αίσθημα της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και τη μεγάλη ανησυχία του για τις συνέπειες από την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο.

Το αμερικάνικο 112

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στη Φλόριντα ζούσαν τον Γενάρη του 2023 χωρίς μόνιμη ή και καθόλου στέγη, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό αστέγων στη χώρα. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη ο κυβερνήτης της υπέγραψε νέο νόμο που απαγορεύει την κατασκήνωση αστέγων σε δρόμους, πεζοδρόμια και πάρκα. Μόνο τα παραπάνω αρκούν για να καταλάβει κανείς πόσο τραγελαφικές είναι οι προειδοποιήσεις του τύπου «φύγετε ή θα πεθάνετε» των κρατικών αρχών ενόψει του τυφώνα «Milton» που χτυπάει την περιοχή. Το πώς θα φύγουν οργανωμένα εκατομμύρια άνθρωποι από την περιοχή, με τι μέσο, προς ποια κατεύθυνση και πού θα μείνουν, ουδόλως απασχολεί το αμερικανικό κράτος, που εφαρμόζει τη δική του, «εξελιγμένη» εκδοχή του 112, μεταφέροντας την ευθύνη της επιβίωσης από τον τυφώνα στις πλάτες του λαού. Αυτά συμβαίνουν στη μητρόπολη του καπιταλισμού και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει εκατομμύρια δολάρια στην πολεμική μηχανή και στα αμερικανικά μονοπώλια. Το έργο άλλωστε παίζεται σε επανάληψη, για όσους θυμούνται ότι το 2005 ο τυφώνας «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη άφησε πίσω του 1.800 θύματα και πολλούς αγνοούμενους. Και όπως κάθε καταστροφή, έτσι και ο «Κατρίνα» έγινε ευκαιρία για το κεφάλαιο και το κράτος του: Οι κατασκευαστικές έκαναν πάρτι με την ανοικοδόμηση - χρυσωρυχείο, ενώ η απελπισία των πληγέντων δημιούργησε μια νέα πηγή στρατολόγησης μισθοφόρων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Φύλλα συκής

«"Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του" ήταν η γραμμή της σύνταξης που είχε εντρυφήσει σε όλα τα ρεπορτάζ μας. Ηταν πραγματικά αναπόσπαστο μέρος της συντακτικής στάσης (...) Οι άνθρωποι φοβόντουσαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη γενοκτονία στην κάλυψη. Αν ένας συνεντευξιαζόμενος πει τη λέξη γενοκτονία (...) ο παρουσιαστής θα πανικοβληθεί σχεδόν πάντα». Τα παραπάνω είναι λόγια μιας πρώην δημοσιογράφου του BBC, που μίλησε ανώνυμα στο «Al Jazeera» για τον τρόπο με τον οποίο μεγάλα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από τις κατοχικές δυνάμεις του κράτους - δολοφόνου. Τα fake news και οι κατασκευασμένες ειδήσεις των Ισραηλινών κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Τώρα, έναν χρόνο μετά, πέφτουν και τα τελευταία «φύλλα συκής», με τα οποία ο αμερικανοΝΑΤΟικός προπαγανδιστικός μηχανισμός επιχειρεί να συγκαλύψει τα στυγερά τους εγκλήματα...

Γελασμένοι

Στη Δράμα, πριν από λίγες μέρες παραιτήθηκε και η τελευταία παθολόγος του Γενικού Νοσοκομείου. Πιο πριν είχαν καταθέσει ομαδικά την παραίτησή τους 11 ειδικοί ιατροί του Παθολογικού τομέα, που δεν άντεξαν τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, την έλλειψη ρεπό και άδειας, την αποψίλωση του τμήματος από προσωπικό και πόρους, τα «εντέλλεσθε» με τα οποία «μπαλώνονται» τα κενά, ακόμα και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Οπως και με τους γιατρούς των υπόλοιπων δημόσιων δομών Υγείας, η αντίδραση της κυβέρνησης είναι «πατενταρισμένη»: Οταν δεν σφυρίζει αδιάφορα και δεν προσπαθεί να εξωραΐσει την άθλια πραγματικότητα, προσπαθεί να συκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, όπως κάνει τώρα, παραμονές της απεργίας των υγειονομικών. Να αλλάξουν πλευρό αν νομίζουν ότι με απειλές και τρομοκρατία θα κάμψουν τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων στην Υγεία και όλου του λαού. Στις 17 Οκτώβρη, μέρα απεργίας, η καλύτερη απάντηση είναι η καθολική συμμετοχή όλων όσοι ζουν από πρώτο χέρι τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και της ζωής τους, από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1916 Η Αντάντ επιδίδει διακοίνωση προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου απαιτώντας τον έλεγχο των σιδηροδρομικών γραμμών, την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά. Λίγες βδομάδες αργότερα, γαλλικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν και θα καταλάβουν τον Πειραιά.

1923 Στη Σαξονία και στη Θουριγγία της Γερμανίας συγκροτούνται εργατικές κυβερνήσεις από τους κομμουνιστές και τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας (10 - 16/10/1923). Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρ. Εμπερτ, διατάσσει την κινητοποίηση του στρατού εναντίον τους και έπειτα από σκληρές μάχες οι εργατικές κυβερνήσεις καταλύονται. Το ΚΚ Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1930 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης Χάρολντ Πίντερ.

1941 Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή ιδρύεται η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ).

1950 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (10 - 14/10/1950), που αποτελεί το σημαντικότερο Σώμα του Κόμματος μετά το 7ο Συνέδριό του (1945). Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι είναι το Σώμα που επιχειρεί την πολιτική προσαρμογή του Κόμματος στη νέα φάση του συσχετισμού δυνάμεων, μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ (τέλος Αυγούστου 1949) και την έξοδο των δυνάμεών του από την Ελλάδα.

1951 Συνέρχεται η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων αποφάσισε τη μετάφραση και έκδοση στα Ελληνικά του «Κεφαλαίου» του Μαρξ και των Απάντων των Λένιν και Στάλιν. Επίσης η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μ. Παρτσαλίδη από μέλος της ΚΕ.

1981 Πάνω από 300.000 άτομα συγκεντρώνονται στη Βόννη, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Δυτική Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ