Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι βίδες

Φετινοί νικητές του Νόμπελ Οικονομίας είναι μερικοί από τους διαχρονικούς κήρυκες της απάτης ότι «η αστική δημοκρατία γεννάει ανάπτυξη για όλους» ή, με πιο «ακαδημαϊκά» λόγια, της θεωρίας που «συνδέει την οικονομική ανάπτυξη με τη θεσμική επάρκεια ενός κράτους». Ενας από αυτούς έλεγε πρόσφατα ότι «η δημοκρατία είναι σε κρίση και η στήριξη σε αυτή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον βιομηχανικό κόσμο, όπου κανένας δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσει». Την ίδια ώρα, τα κύρια άρθρα μιας σειράς εφημερίδων ασχολούνται με το πώς στην ΕΕ «οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους τις ανισότητες οι οποίες ήταν κανονικότητα σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά όχι εδώ» και ζητάνε «η ΕΕ να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αξίες της». Να κάνουμε δηλαδή λίγα βήματα πίσω στον ίδιο δρόμο που μας έφερε ως εδώ, με αφετηρία τις «θεμελιώδεις αξίες» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, που δεν είναι τίποτα άλλο από την άγρια εκμετάλλευση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τι μένει στο διά ταύτα; Η αγωνία του συστήματος και των επιτελείων του για τις «βίδες» που ρετάρουν, για τη λαϊκή δυσαρέσκεια που δυναμώνει μαζί με τα αδιέξοδα του σάπιου συστήματός τους. Και η επιβεβαίωση ότι η ελπίδα δεν βρίσκεται στο μερεμέτισμα του σάπιου συστήματος, αλλά σε εκείνο που όλοι αυτοί ξορκίζουν: Την ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ίδιου του στόχου της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή.

Ασφυξία

Συνεχίζουν την ανιούσα τα ενοίκια σε όλη τη χώρα, διογκώνοντας την οικονομική ασφυξία των λαϊκών οικογενειών, αφού το λεηλατημένο εισόδημα δεν φτάνει ούτε για τα πάγια έξοδα. Η αύξηση φέτος φτάνει στο 5,6% σε σχέση με το 2023. Ειδικότερα στην Αττική, η μέση αύξηση των ενοικίων είναι 7,6% και στη Θεσσαλονίκη 4,3%. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 75% των ακινήτων που νοικιάστηκαν στην Αττική και το 90% στη Θεσσαλονίκη ήταν 20 ετών και πάνω, ενώ ελάχιστοι ενοικιαστές επέλεξαν νεόδμητα ακίνητα κάτω των 5 ετών, που οι τιμές τους είναι απλησίαστες. Αυτά, όταν 3 στους 4 ενοικιαστές ξοδεύουν σχεδόν το μισό εισόδημα για στέγη και 3 στους 4 νέους έως 35 ετών μένουν ακόμη στο παιδικό δωμάτιο, μην μπορώντας να αποκτήσουν σπίτι, ενώ η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές εξελίσσεται κάθε φθινόπωρο σε «Οδύσσεια». Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως «παίρνει μέτρα» για τη στέγη, παραπέμποντας στα πολυδιαφημισμένα προγράμματα «Σπίτι μου», «Εξοικονομώ» κ.ά. Σπρώχνει δηλαδή τον λαό να δανείζεται, για να εξασφαλίσει πελατεία στους τραπεζικούς και κατασκευαστικούς ομίλους, ή δίνει στα πιο φτωχά νοικοκυριά ένα ...φιλοδώρημα για το νοίκι, αφού πρώτα περάσει από κόσκινο το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, βάζοντας «κόφτες» ακόμα και στα ψίχουλα.

Καίγονται

«Το έχω ξαναπεί: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, η ΕΕ μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο. Εάν τα κράτη - μέλη προτιμούν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, ή εάν επιθυμούν να υπογράψουν νέες συμφωνίες για νέες χωρητικότητες, θέλω να είμαι σαφής: Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Είναι μια πολιτική επιλογή, και μάλιστα επικίνδυνη». Ετσι επέλεξε να «προειδοποιήσει» η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ τα κράτη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που συνεχίζουν να προμηθεύονται μέσω Ουκρανίας 14 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Μετά τη μείωση των ροών από τη Ρωσία κατά 50% και πλέον, οι εισαγωγές ξαναπαίρνουν την ανηφόρα, με βασικούς καταναλωτές τους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και τις βιομηχανίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ως «στρατηγικό μειονέκτημα» στον διεθνή ανταγωνισμό το ακριβότερο αέριο που αναγκάζονται να πληρώνουν, κόβοντας τις προμήθειες από τη Ρωσία. Ο αυστηρός τόνος που χρησιμοποιεί η Ευρωπαία Επίτροπος για να «συνετίσει» όσους παρεκτρέπονται, δείχνει τους μεγάλους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με τους «συμμάχους» να προσπαθούν ο καθένας για λογαριασμό του να αυξήσουν τα κέρδη, ή να περιορίσουν τις ζημιές από τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξηγούν παράλληλα και το γιατί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ «καίγονται» τόσο να αξιοποιήσουν τη γραμμή τροφοδοσίας από τους αγωγούς και τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, επιταχύνοντας τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις στην περιοχή, που περιλαμβάνουν και επώδυνους συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά.

Πιστώσεις

Τη μεταφορά πιστώσεων, ύψους 193.010 ευρώ, από την επιχορήγηση στα ΑΕΙ για λειτουργικές δαπάνες, προς την επιχορήγηση για έξοδα λειτουργίας ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να προσλάβει ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα Ελληνικά Γυμνάσια - Λύκεια της Κολωνίας, του Βούπερταλ, του Ντόρτμουντ και στο Δημοτικό Σχολείο Βούπερταλ. Τι σημαίνει αυτό; Διαχείριση της μιζέριας! Αντί για αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη κάθε ανάγκης της Εκπαίδευσης, η «λογική» είναι «κόβω» από έναν κωδικό για να βάλω ψίχουλα στον άλλον. Για να έχουν δασκάλους τα Ελληνόπουλα στη Γερμανία πρέπει π.χ. να λείψει το φωτοτυπικό χαρτί από τα πανεπιστήμια! Την ίδια ώρα, το ημερήσιο κόστος της φρεγάτας στην Ερυθρά για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, που πληρώνει ο λαός, φτάνει τις 500.000 ευρώ! Το «δεν πάει άλλο», που ακούγεται όλο και πιο συχνά, ήρθε η ώρα να μεταφραστεί σε δράση και αγώνα «εφ' όλης της ύλης» από ακόμα περισσότερους. Μπροστά στη γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη, να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα οργάνωσης, διεκδίκησης, αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1777 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και δραματουργός Χάινριχ φον Κλάιστ.

1842 Τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος τηλέγραφος, από τον ίδιο τον δημιουργό του, τον Αμερικανό εφευρέτη Σάμιουελ Μορς.

1871 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1889 Πεθαίνει ο Ιταλός εφευρέτης Αντόνιο Μέουτσι, θεωρούμενος από πολλούς ο «πατέρας» του τηλεφώνου.

1922 Δημιουργείται το Βρετανικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας, το γνωστό BBC.

1931 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Αλβα Εντισον, δημιουργός άνω των χιλίων επαναστατικών εφευρέσεων, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρική λάμπα, ο φωνογράφος και η μηχανή προβολής.

1944 Εξι μέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ, καταφτάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι.

1947 Η κυβέρνηση Σοφούλη απαγορεύει την έκδοση του «Ριζοσπάστη». Ο «Ρίζος» θα κυκλοφορήσει ξανά νόμιμα έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια.

1948 Ξεκινά η δίκη της ΟΕΝΟ, η οποία καταλήγει με την καταδίκη σε θάνατο δέκα στελεχών του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.

1958 Ο Στέφανος Παπαγιάννης, στέλεχος του ΚΚΕ, καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1973 Οι φοιτητές της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες θα επεκταθούν και θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, οδεύοντας προς το Πολυτεχνείο.

1979 Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

1981 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο με 48,06% και ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός. Η ΝΔ λαμβάνει το 35,88% και το ΚΚΕ το 10,93%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ