Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλειστό

Για έναν μήνα θα παραμείνει κλειστό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (!), αφού δεν υπογράφηκαν έγκαιρα οι συμβάσεις των έκτακτων καθηγητών για το εαρινό εξάμηνο, λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το ίδρυμα να ανοίξει ...τα φτερά του στον κόσμο της πολεμικής βιομηχανίας, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος του «DefenceEduNet». Αλλο ένα δείγμα της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους: Αργοκίνητο στις προσλήψεις καθηγητών, ευέλικτο και αποτελεσματικό στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των πανεπιστημίων, ειδικά όταν πρόκειται για την πολεμική προετοιμασία των ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το επιβεβαιώνει και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό για να διαφημίσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως όχημα για τη «διεθνοποίηση» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ανέφερε μάλιστα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν κοινά (πανάκριβα) αγγλόφωνα μεταπτυχιακά των δημόσιων πανεπιστημίων με κορυφαία του εξωτερικού, σημειώνοντας ότι «η ιδέα είναι να μπορείς να "ανοίξεις" το σύστημά σου (...) η ιδέα του "ανοιχτού", το να μην υψώνεις περιττά τείχη, μας έχει λείψει ειδικά στον χώρο της Παιδείας». Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Ειδικά στους φοιτητές που ζουν την ...«ιδέα του κλειστού» στις σχολές τους, ενώ απέναντί τους υψώνονται διαρκώς νέα «τείχη» στη μόρφωση, από την πολιτική των «ανοιχτών» στα επιχειρηματικά κέρδη πανεπιστημίων.

Βάλτος

Στη Βρετανία αποκαλύφθηκε ότι στοιχηματικές εταιρείες παρακολουθούσαν κρυφά τη δραστηριότητα των επισκεπτών τους και μοιράζονταν τα δεδομένα τους με τη «Meta», μητρική εταιρεία του Facebook. Στη συνέχεια, οι παίχτες βομβαρδίζονταν από εξατομικευμένες διαφημίσεις, πολλές από τις οποίες ανατροφοδοτούσαν την εξάρτησή τους από τον τζόγο. «Τίποτα καινούργιο», θα σκεφτεί κανείς, αφού όπου υπάρχει κέρδος, δεν υπάρχει πάτος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Ο τζόγος είναι μια τεράστια μπίζνα, με δισεκατομμύρια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που διασυνδέεται κυρίως με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Το 2022, ο παγκόσμιος τζίρος από αθλητικά στοιχήματα υπολογιζόταν σε περισσότερα από 1,45 τρισεκατομμύρια ευρώ, χώρια τα καζίνο και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Και όπως συμβαίνει στον καπιταλισμό, μαζί με τα «νόμιμα» κέρδη αβγαταίνουν και τα «παράνομα», ενώ βρίσκουν εύφορο έδαφος η διαπλοκή και η διαφθορά. Στην υπόθεση της Βρετανίας, το τρίγωνο της ...αμαρτίας τα έχει όλα: Επιχειρηματικούς ομίλους, μπίζνες με τον τζόγο, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως «δόλωμα» για την απόσπαση και τη χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων. Ολα στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, που δεν διστάζει να σπρώξει ακόμα και νέους ανθρώπους στον βάλτο των κάθε είδους εθισμών.

Συμπράξεις

Τη διαγραφή συνδικαλιστή που «βοήθησε» την παράταξη της ΝΔ στην ΟΤΟΕ να πάρει το προεδρείο από την ΠΑΣΚΕ προβάλλει το ΠΑΣΟΚ, ως «προειδοποίηση» ότι «δεν θα ανεχτεί συμπράξεις με τη ΝΔ», ούτε «θολά μηνύματα για την πολιτική του». Γελάνε και οι πέτρες! Πρώτα απ' όλα, στην ίδια την ΟΤΟΕ δύσκολα ξεχωρίζεις τους συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε πλειοψηφούν στο προεδρείο οι μεν είτε οι δε. Η ομοφωνία τους (μαζί και του ΣΥΡΙΖΑ) ...τοκίζει διαχρονικά τα συμφέροντα των τραπεζικών - και όχι μόνο - ομίλων. Αλλά και στη ΓΣΕΕ, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ απέρριψαν την κήρυξη απεργίας για τις 28/2, όπως είχαν κάνει και πέρυσι. Οπότε, ποιες «συμπράξεις» ξορκίζει το ΠΑΣΟΚ με τη διαγραφή του συνδικαλιστή του; Κολοκύθια τούμπανα! Οσο για τη μηδενική ανοχή στα «θολά μηνύματα», το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι πεντακάθαρο και είναι μήνυμα ουσιαστικής συναίνεσης με την πολιτική της ΝΔ. Και αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο σε όσα ψηφίζουν μαζί στη Βουλή (από πολεμικές δαπάνες μέχρι αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης), αλλά και σε ζητήματα όπου κάνουν πως διαφωνούν. Οπως για παράδειγμα στα Τέμπη, όπου στην πραγματικότητα πασχίζουν μαζί να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος, δηλαδή η πολιτική «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου την οποία προώθησαν από κοινού.

Σακατεμένοι

Τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το περιβάλλον εργασίας. Σε αυτή, πέραν των εργοδοτικών εγκλημάτων με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες, καταγράφονται τα εξής: Το 47% (ένας στους δύο) δήλωσε ότι η εργασία του απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ορθοστασία, άρση βαριών αντικειμένων και παραμονή αρκετής ώρας σε πολύ ζεστό ή κρύο περιβάλλον. Το 74% (τρεις στους τέσσερις) δήλωσε ότι πάντα ή συχνά επιστρέφει από την εργασία νιώθοντας σωματική εξάντληση και το 61% θεωρεί πως η εργασία του έχει επηρεάσει τη σωματική του υγεία. Στη χώρα μας βέβαια δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται εμπειρικά και να συσκοτίζεται το βάθος του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν τάση επιδείνωσης και χτυπούν καμπανάκι για τις συνέπειες των αντεργατικών νόμων κράτους και εργοδοσίας, που εντατικοποιούν την εργασία και αυξάνουν την παραγωγικότητα, σακατεύοντας τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμιση μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

1945 Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία, ο οποίος άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό, που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμία στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Με συνδυασμένο χτύπημα το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές Σπάρτης.Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και στη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν κατά της Φλώρινας.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην Αφροδίτη τον Μάη ανακοινώνει ότι εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

1963 Διαδήλωση φοιτητών που κράτησε 7 ώρες, με σύνθημα «Παιδεία - Δημοκρατία». Κινητοποιήθηκαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί. Στις συγκρούσεις που έγιναν τραυματίστηκαν 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φριχτό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ