Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σανίδα που χρειάζεται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεδομένο πρώτο: Στις 31 Δεκέμβρη του 2001 το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη θα βρίσκεται καθηλωμένο στις 7.221 δρχ. και ο κατώτερος μισθός στις 161.131 μεικτά. Αυτό προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μ' αυτά τα εξευτελιστικά ποσά είναι υποχρεωμένοι να επιβιώνουν χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Δεδομένο δεύτερο: Επισήμως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας και ήδη οι μισοί από αυτούς οδηγούνται σε μόνιμο κοινωνικό περιθώριο.

Δεδομένο τρίτο: Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Αυτό βεβαιώνει ο ίδιος ο ΟΟΣΑ.

Δεδομένο τέταρτο: Οι επίσημοι άνεργοι, οι λίγοι δηλαδή, παίρνουν επίδομα μόνο το 51% του κατώτερου μεροκάματου. Οι ανεπίσημοι δεν παίρνουν ούτε δραχμή. Οι δε συνταξιούχοι καλούνται να ζήσουν μόνο με 15 κατώτερα μεροκάματα. Οι παραδοχές ανήκουν στην ίδια τη ΓΣΕΕ.

Ερώτημα: Με αυτά τα δεδομένα τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ;

Απάντηση Χρ. Πολυζωγόπουλου: «Ανάπτυξη με διεύρυνση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Ερώτηση: Τι λιγότερο απ' αυτό που ζητά ο Πολυζωγόπουλος θα διακηρύξει ο Σημίτης στη ΔΕΘ;

Ας βγάλουν συμπεράσματα

Ακρως δικαιολογημένες ήταν, στη διάρκεια της προχτεσινής περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, οι έντονα κριτικές παρατηρήσεις αρκετών εργαζομένων για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων τους. Αλλωστε, έχουν... πλούσια σχετική εμπειρία, αφού είδαν και ξέρουν πολύ καλά την τακτική και πολιτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Διακλαδική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) τόσο στα πρωτοβάθμια όσο και στα δευτεροβάθμια όργανα. Το μόνο που έκαναν ήταν να συναινούν στην πορεία διάλυσης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Να υπονομεύουν και να ξεπουλούν κάθε προσπάθεια αγωνιστικής συσπείρωσης, συνεπικουρώντας έτσι την κυβέρνηση στην εφαρμογή της πολιτικής της. Ας απαντήσουν λοιπόν στους ίδιους τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων αυτών, τι θα κάνουν τώρα που η κυβέρνηση ξεπουλά τον εθνικό αερομεταφορέα, αντί πινακίου φακής. Ας βγάλουν όμως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όπως, επισήμανε και η Αλ. Παπαρήγα, τα αναγκαία, συνδικαλιστικά και πολιτικά συμπεράσματά τους.

Πληρώνουν το... μεροκάματο

Δε φτάνει που οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι όπως και όλων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Δε φτάνει που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω την απαξίωση της επιχείρησής τους, τώρα αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν και το μεροκάματό τους. Αναφερόμαστε στους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια εργαζόμενου, κατοίκου των Δυτικών Προαστίων, προς την Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προχτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο Σπάτων, για το πόσο του κοστίζει σε χρήμα - εκτός από ελεύθερο χρόνο - το πήγαιν' έλα από το σπίτι στη δουλιά. Σημειώστε: 22.000 δραχμές το μήνα για τα διόδια και άλλες 8.000 δρχ. το μήνα (από μεθαύριο Σάββατο) για τη στάθμευση του αυτοκινήτου του στους χώρους του αεροδρομίου. Συν το καθημερινό κόστος βενζίνης για περίπου 70 χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα, μ' έναν πρόχειρο υπολογισμό, περίπου 70.000 δραχμές μηνιαίως!

Τα... σκόρδα του «Ποντικιού»

Με μπόλικες αναφορές στη διαμάχη για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες κυκλοφόρησε χτες το «3.008.900 και 1 νύχτες...» ΠΟΝΤΙΚΙ, στο οποίο, εκτός των άλλων, υπάρχει και «μια προσφορά - έκπληξη» στην τελευταία σελίδα του, την οποία συμβουλεύει τους αναγνώστες του, να την κόψουν και να την κρατήσουν, προκειμένου να την κρεμάσουν στο σπίτι, στη δουλιά τους, κλπ...

Τι περιέχει η τελευταία σελίδα; Είναι η διπλανή φωτογραφία. Και στο κάτω μέρος της υπογραμμίζεται: «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε ως χώρα και ως άνθρωποι, μόνο με κάτι τέτοιο μπορούμε να σωθούμε!

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΜΟΥΔΡΟΣ!»

Πίσω από τις... ταυτότητες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ μεταξύ δηλώσεων Χριστόδουλου, ανταπαντήσεων Ρέππα και σεναρίων περί της ΔΕΘ, η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα το νομοσχέδιο για την «ενοικίαση» εργαζομένων! Σιγά μην άφηνε τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Και ψήνει και το Ασφαλιστικό!

Και μάλιστα, όλ' αυτά, καθώς ο Σημίτης ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη... νέα κοινωνική πολιτική από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, όπως και μέτρα για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Ο πολίτης στο επίκεντρο, όπως λένε. Μόνο που πρέπει να φοράει και μια επιγραφή «ενοικιάζεται»!

ΚΑΛΑ, κ. Τσοχατζόπουλε, η Ελλάδα δε θα μείνει αμέτοχη σε περίπτωση αλλαγής συνόρων στα Σκόπια. Μήπως, όμως, τώρα είναι και ολίγον συμμέτοχη προκειμένου να επαληθευτεί αυτή η «περίπτωση»;

`Η μήπως πιστεύει στα σοβαρά το υπουργείο Αμυνας ότι πραγματοποιείται ο αφοπλισμός των αλβανόφωνων ομάδων στη γειτονική χώρα; Τι να γίνει, σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ πάντα η ελληνική κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο εκδοχές: Αφελείς ή ψεύτες και υποκριτές!

Η υποτέλεια, βέβαια, τους οδηγεί συνήθως στο να παριστάνουν τους αφελείς γιατί δεν μπορούν να κάνουν και τίποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ψεύτες. Οπως - αν θυμάστε - συνέβαινε και με την υπόθεση του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΔΕΗ τώρα θέλει να προσφέρει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Και δε σκέφτονται, ότι θα έρχονται οι λογαριασμοί και θα μπερδευόμαστε! Θα μπορούσαμε, βέβαια, να δούμε το θέμα κι έτσι, παίρνοντας την αστεία του πλευρά, αν δεν κερδοσκοπούσε (ως συνήθως) σε βάρος του δημοσίου η ιταλική εταιρία με την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να συνεργαστεί η ΔΕΗ.

Γενικώς, βέβαια, οι ιδιωτικοποιήσεις καλά κρατούν. Βλέπετε τι γίνεται κι εκεί στην «Ολυμπιακή». Το παιγνίδι χοντραίνει και η κυβέρνηση έχει αναλάβει απευθείας τις διαπραγματεύσεις με τους «μνηστήρες». Φαίνεται πως θέλει και πολιτικές εγγυήσεις αυτό το ξεπούλημα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τύμπανα... τυχοδιωκτισμού

Συνηθίζεται, ό,τι δεν μπορούν να πουν οι αστοί πολιτικοί απευθείας, να το λένε γι' αυτούς και πριν από αυτούς μερικά «φωτισμένα» μυαλά της τάξης τους. Στη γνωστή ταξικής τοποθέτησης εφημερίδα «Το Βήμα», φιλοξενήθηκε στις 28/6/2001 άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Πρόσκληση σε... γεύμα με μενού το μέλλον των Βαλκανίων». Ο αρθρογράφος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνιζε χωρίς περιττές περιστροφές: «Η Αθήνα μπορεί να φωνάζει όσο θέλει για την αναγκαιότητα διατήρησης των σημερινών συνόρων (στα Βαλκάνια), αλλά κάποια στιγμή η πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί θα ξεπεράσει όλους τους "παίκτες" της περιοχής». Συνεπώς, κατέληγε, η Ελλάδα «καλά θα κάνει να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, διότι αν βρεθεί σε ένα τραπέζι όπου θα αποφασιστεί το μέλλον των Βαλκανίων, θα είναι καλό να έχει απόψεις, θέσεις, ακόμη και αιτήματα»!

***

Δυο μήνες αργότερα, φαίνεται ότι λύθηκε και η γλώσσα των κυβερνώντων μας. Συγκεκριμένα, προχτές, ο μεν κ.Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δε θα παραμείνει απαθής(!) σε περίπτωση αλλαγής των συνόρων στην περιοχή, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι διαβλέπει στο άμεσο μέλλον διεθνή διάσκεψη με θέμα την αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική... Ο δε κύριος Πάγκαλος, μίλησε ακόμα πιο... ελεύθερα: Ζήτησε να φτιάξουμε μια «υγειονομική ζώνη» πέραν των βορείων συνόρων της Ελλάδας και εντός του εδάφους της ΠΓΔ της Μακεδονίας, η οποία φυσικά θα ελέγχεται από Ελληνες στρατιώτες! Ας σημειωθεί κάτι ακόμα. Και οι δυο, όπως γράφτηκε στα ρεπορτάζ των εφημερίδων αναφέρθηκαν σε πληθυσμιακές ομάδες στη γειτονική χώρα με «ελληνική εθνική συνείδηση» που καταπιέζονται...

***

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν και μερικά ακόμα δεδομένα. Για παράδειγμα:

α) Το ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστής φορέων της κυρίαρχης αστικής τάξης φροντίζει όλο και συχνότερα να θυμίζει ότι η αρχή της χώρας «δε διεκδικούμε τίποτα - δεν παραχωρούμε τίποτα» έχει πεπαλαιωθεί και αντικατασταθεί από το «δεν παραχωρούμε τίποτα - διεκδικούμε όλα τα δικαιώματα του ελληνισμού»...

β) Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε ανύποπτη στιγμή μίλησε για «βελούδινη αλλαγή συνόρων»(!) στα Βαλκάνια και αφού προηγουμένως οι ευρω-ΝΑΤΟικοί ζητούσαν μέσω του λόρδου Οουεν «να ξανασχεδιαστεί ο χάρτης των Βαλκανίων»...

γ) Η άρχουσα τάξη της χώρας πορεύεται με βάση το «όραμα» να κατακτήσει «πρωτεύοντα» ρόλο στη Βαλκανική.

δ) Ο πρωθυπουργός, ήδη στις 16/4/99, με αφορμή την αποστολή του «Θεμιστοκλής» υπό ΝΑΤΟική σημαία κατά της Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε ότι θα στέλνει Ελληνες φαντάρους «όπου νομίζει ότι είναι σωστό, χωρίς κανένα περιορισμό»!

***

Τα στοιχεία βοούν. Η Ελλάδα, μπλεγμένη στα δόκανα του ιμπεριαλισμού, αποτελεί έτσι κι αλλιώς θύμα, αλλά ταυτόχρονα και θύτη στην περιοχή. Την ώρα που αφήνει το έδαφός της να μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα ονειρεύεται να ηγηθεί «υγειονομικών ζωνών» στα βόρεια σύνορα. Μόνο που όταν δηλώνεις συμμετοχή σε ένα τέτοιο παιχνίδι, που εν προκειμένω αφορά το διαμοίρασμα των ιματίων της ΠΓΔΜ, απευθύνεις ανοιχτή «πρόσκληση» για διεκδικήσεις άλλων εναντίον σου... Η τακτική της «Κόκκινης Μηλιάς» έχει πληρωθεί πανάκριβα. Σήμερα η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό, θέλει να επαναφέρει τη χώρα στον ίδιο ολέθριο δρόμο, υποκρινόμενη το «αναπόφευκτον» του πράγματος.

Το να υπηρετείς, όμως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να προσκαλείς τον πόλεμο στη γειτονιά σου συνυπογράφοντάς τον, να μετατρέπεις τη χώρα σε προγεφύρωμα μισθοφόρων, να συμμετέχεις σε επεκτατικά σχέδια και να «φαντάζεσαι» ότι τα σύνορά σου δεν είναι στην Κακκαβιά, αλλά στο... Μοναστήρι της ΠΓΔΜ, αφήνοντας (εξ αντικειμένου) το περιθώριο σε άλλους να υποστηρίζουν ότι τα εξ Ανατολών σύνορά σου είναι δώθε των Ιμίων, όλα αυτά δεν είναι «αναπόφευκτα». Είναι πολιτικές επιλογές. Επικίνδυνες, τυχοδιωκτικές επιλογές, τις οποίες πρέπει να ανατρέψει ο ελληνικός λαός.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εδώ παπάς, εκεί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη ότι στον «τομέα της ενέργειας ολοκληρώνονται αυτή τη στιγμή (ορισμένα, μάλιστα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί) μια σειρά από μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως είναι το εργοστάσιο φυσικού αερίου στους δήμους Θεσσαλονίκης και στη Θεσσαλία», πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Σύντροφε διευθυντή,

Οι συνάδελφοι από το Οικονομικό Τμήμα της εφημερίδας, μας ζήτησαν χτες το απόγευμα, να τους δώσουμε στοιχεία για το εργοστάσιο φυσικού αερίου, που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη. Στους αρχικούς μας δισταγμούς να συμφωνήσουμε, που όπως φαίνεται έγιναν κατανοητοί και από τηλεφώνου, μας είπαν ότι πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε χρόνο να κάνουμε το ρεπορτάζ, επειδή το θέμα ήταν σοβαρό, μια και ο υπουργός Ανάπτυξης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, προέβαλε την ύπαρξη του, ως απόδειξη του αναπτυξιακού οργασμού, που γνωρίζει η Βόρεια Ελλάδα, χάρη στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρόνου κι ότι αφού η εφημερίδα χρειάζεται ένα τέτοιο ρεπορτάζ, είμαστε, όπως πάντα, πρόθυμοι να το ετοιμάσουμε.

Επειδή όμως οι συνάδελφοι του Οικονομικού, έκλεισαν αμέσως το τηλέφωνο και τώρα δεν απαντούν στις κλήσεις μας, λέμε σε σένα συμπληρωματικά, ότι η προθυμία μας, βεβαίως, είναι δεδομένη, αλλά το ρεπορτάζ θα το ετοιμάσουμε, μόλις εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εργοστάσιο φυσικού αερίου. Μέχρι τότε θα "χτενίζουμε" όλοι μας την πόλη για να μη μας ξεφύγει η είδηση...

Συντροφικά

Το Γραφείο Θεσσαλονίκης του "Ρ"».

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης...

Φουντώνει μέρα με τη μέρα η προπαγάνδα του υπουργείου Παιδείας, καθώς πλησιάζει η μέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σωρός οι όρκοι πίστης στην προτεραιότητα της Παιδείας, πάμπολλες οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις για διορισμούς εκπαιδευτικών, για την... αναβάθμιση των ΤΕΕ, αλλά κι αυτή των ΤΕΙ, για τη δήθεν αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, όπως βαφτίζεται η παραπέρα χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, κλπ., κλπ. Μια ολόκληρη επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων στην κοινή γνώμη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε οργασμό εργασίας, μοχθεί και παλεύει για την ουσιαστική βελτίωση της Παιδείας...

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική και εκθέτει την κυβέρνηση και την πολιτική της, από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνα τα γνωστά και αδιάψευστα στοιχεία ότι στα χρόνια εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, 30.523 μαθητές εκδιώχθηκαν από κάθε μορφή εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή το 1/4 των παιδιών που βγήκαν από το Γυμνάσιο τη χρονιά '96-'97. Δεν είναι μόνον η ταξική γεωγραφία της αποτυχίας κατά τις περσινές εξετάσεις, που και φέτος αναμένεται παρόμοια. Κάποια νέα στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η ταξική σφραγίδα στην Παιδεία γίνεται όλο και περισσότερο έντονη, κάνοντας την τελευταία όλο και λιγότερο προσιτή στα παιδιά της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών.

... και η πραγματικότητα της Παιδείας

Ενα τέτοιο στοιχείο συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό τον καθηγητή Γ. Παπακωνσταντίνου και αναφέρει, ότι οι υποψήφιοι φοιτητές του 1999 δαπάνησαν για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα 230 δισ. δρχ. το χρόνο προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο. Ποσό, το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από προηγούμενα χρόνια και ισούται με το 1/6 περίπου της φετινής συνολικής κρατικής δαπάνης για την Παιδεία.

Αλλωστε, ποιος δε γνωρίζει, πως η μηνιαία δαπάνη σ' ένα σχετικά καλό φροντιστήριο, για έναν μαθητή της Γ' Λυκείου, έχει ξεπεράσει τις 150.000 δραχμές; Ποιος δε γνωρίζει, επίσης, πως το μηνιαίο κόστος διαμονής ενός φοιτητή ή σπουδαστή, σε σχολή που βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας του, φτάνει και ξεπερνά ένα μέσο μηνιαίο εργατικό μισθό; Ποιος δε γνωρίζει, ακόμη, τη συνεχή και πολύμορφη υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης από τη... δημόσια και... δωρεάν Παιδεία, ως αποτέλεσμα - πρώτα και κύρια - των κυβερνητικών πολιτικών;

Αλλα περίμεναν ν' ακούσουν

Μπόλικα τα είχε τα συγχαρητήρια και τα καλά λόγια για τους πυροσβέστες ο Κ. Σημίτης, στη διάρκεια της προχτεσινής επίσκεψής του στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Και δε λέμε, πως δεν αξίζουν τα λόγια αυτά οι πυροσβέστες, που δίνουν πραγματικές μάχες, τις περισσότερες φορές μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και μην έχοντας τα απαραίτητα και σύγχρονα μέσα και εφόδια.

Φανταζόμαστε, όμως, πως άλλα πράγματα κυρίως θα περίμεναν να ακούσουν οι πυροσβέστες από τον πρωθυπουργό. Και πρώτα και κύρια, την απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα, που πρόβαλλαν με σειρά πανελλαδικών κινητοποιήσεων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οπως, για παράδειγμα, η αναγνώριση της δουλιάς τους, ως ανθυγιεινής και επικίνδυνης. Γι' αυτά, όμως, ο Κ. Σημίτης δεν είπε απολύτως τίποτε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά, για τον κόσμο της νιότης

Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι θα εξορμήσουν την Κυριακή τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς δημοσιεύονται σ' αυτόν σε ειδικό ένθετο οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριό της. Πόρτα την πόρτα κι άνθρωπο τον άνθρωπο, στόχος του Κόμματος και ιδιαίτερα της ΚΝΕ είναι να φτάσουν οι Θέσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες, πλατιά στο λαό μας. Νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι κομμουνιστές είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις δυνάμεις τους σ' αυτή τη μάχη και να μη μείνουν εκεί. Στόχος είναι οι Θέσεις να διαβαστούν και να προβληματίσουν. Να συζητηθούν πλατιά με τους νέους κι αυτή η συζήτηση να φέρει αποτελέσματα, να ανοίξει δρόμους μεγαλύτερης συσπείρωσης της νεολαίας στη λογική του αγώνα με προοπτική έναν άλλο κόσμο.

Το κείμενο των Θέσεων μπορεί να απευθύνεται πρώτα και κύρια στη νεολαία, αλλά αφορά τον καθένα. Απευθύνεται στο νέο εργαζόμενο που βιώνει πολύ πιο έντονα την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την άγρια εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν τους νέους πλάι τους όχι μόνο στο μόχθο, αλλά και στον αγώνα. Απευθύνεται στον νέο άνεργο που πρέπει όμως να παλέψει από κοινού με τον απολυμένο εργάτη, που δεν μπορεί να ξαναβρεί δουλιά. Απευθύνεται στο μαθητή, το σπουδαστή, το φοιτητή, που βλέπουν τη γνώση που τους παρέχεται συνεχώς να υποβαθμίζεται, αλλά και στους γονείς που καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά την εκπαίδευση που διαλύεται. Ταυτόχρονα απευθύνεται σ' όλους αυτούς που έχουν ανάγκη να ζουν σ' ένα ανθρώπινο περιβάλλον, με δικαίωμα στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο.

Οι Θέσεις του ΚΣ προτάσσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς, καταδεικνύουν τους υπεύθυνους και τους ενόχους για τα προβλήματα και τα αδιέξοδά της, προβάλλουν την ανάγκη να δυναμώσουν οι αγώνες κι η αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος. Ομως οι αγώνες από μόνοι τους δε φτάνουν. Είναι ανάγκη και το κίνημα της νεολαίας να οργανώσει την αντεπίθεσή του, με προοπτική την πολιτική διέξοδο, τη λαϊκή εξουσία. Γιατί μόνο έτσι μπορούν πραγματικά να δικαιωθούν οι αγώνες του, μόνο εκεί μπορούν να χωρέσουν τα όνειρα και τα οράματα των νέων ανθρώπων. Κι αυτός είναι ο βασικότερος προβληματισμός των Θέσεων: να γίνει η ΚΝΕ ακόμα πιο ικανή ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος μ' αυτή την προοπτική.

Με τη δημοσίευση των Θέσεων, παράλληλα με το άνοιγμα αυτής της συζήτησης με τη νέα γενιά, θα προχωρήσει και η συζήτησή τους στα όργανα της ΚΝΕ. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στα καθοδηγητικά όργανα και μετά στις Οργανώσεις Βάσης, θα πραγματοποιηθούν οι Τομεακές, οι Νομαρχιακές και οι Συνδιασκέψεις Περιοχών της ΚΝΕ, απ' όπου θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 21, 22 και 23 Δεκέμβρη. Από την προσυνεδριακή διαδικασία και πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις αποφάσεις και τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, η ΚΝΕ φιλοδοξεί να βγει πραγματικά πιο ώριμη και δυνατή, πιο ικανή να δώσει στο πλάι του ΚΚΕ τη μάχη για το σοσιαλισμό. Ολοι, λοιπόν, την Κυριακή σε αυτήν την πρώτη μετά το καλοκαίρι επαφή με τη νεολαία και το λαό, με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, για να φτάσουν οι Θέσεις της ΚΝΕ σε χιλιάδες νέους σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ