Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αναπάντητα» ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο περνάνε οι μέρες από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τους δράστες.

Οπως έγινε γνωστό, όλοι σχεδόν οι εμφανιζόμενοι ως αεροπειρατές ήταν σε λίστες υπόπτων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ή καταζητούμενοι ή υπό αυστηρή επιτήρηση και παρακολούθηση. Πώς έγινε ξαφνικά και έχασαν «επαφή» και μάλιστα με όλους; Ακόμα από παντού καταφθάνουν πλέον, εκ των υστέρων, πληροφορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες όλων σχεδόν των κρατών είχαν δώσει πληροφορίες στη CIA ότι ετοιμάζεται τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Πώς γίνεται λοιπόν και τα λαγωνικά της διαβόητης υπηρεσίας «αγνόησαν» τους πάντες και έκαναν «του κεφαλιού τους»; Το σίγουρο είναι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, ακριβώς γιατί η αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων και δολοφόνων δε βολεύει κάποιους, μάλλον εντός των ΗΠΑ.

Το χαρτζιλίκι... σε ευρώ

Πιο νωρίς μπαίνει στη ζωή των μαθητών των δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και ΤΕΕ το ευρώ, καθώς τα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας εκπόνησαν και υλοποιούν με ιδιαίτερη σπουδή πρόγραμμα γνωριμίας με τη νέα νομισματική πραγματικότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκδοση φυλλαδίων, διαγωνισμούς στα σχολεία με βραβεία κλπ. Η όλη φασαρία βέβαια γύρω από το ευρώ στα σχολεία δε σταματά στο πώς ο πιτσιρικάς του δημοτικού θα υπολογίζει πόσο κοστίζει ένα γλειφιτζούρι σε ευρώ. Φτάνει και στοχεύει στην πλήρη αποδοχή της ΟΝΕ από τους μαθητές και την παγίωσή της στις συνειδήσεις των μαθητών, ως μονόδρομο. Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, παρουσιάζοντας από κοινού με τον Γ. Παπαντωνίου τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι παρέχουν μια «δυνατότητα πλήρους εξοικείωσης με το νέο περιβάλλον, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η χώρα μας και όλοι εμείς ως πολίτες».

Τώρα και δάνεια...

Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα για τη δημόσια Παιδεία. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε περήφανος για την κοινωνική του «ευαισθησία». Ο υπουργός Παιδείας... κήρυξε τον πόλεμο στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Και οι δυο τους, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, επικαλέστηκαν πολλά και διάφορα ως αποδείξεις, ανάμεσά τους και τις... αυξήσεις των κρατικών δαπανών για την «αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας»!

Οσο, όμως, κι αν οι κυβερνώντες ισχυρίζονται πως στηρίζουν τη δημόσια Παιδεία, δεν πείθουν κανένα, καθώς τα εργαζόμενα νοικοκυριά αναγκάζονται χρόνο με το χρόνο να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Δε μιλάμε για όσους επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια κλπ.), αλλά για τις οικογένειες των εργαζομένων, που - για να καλύψουν την υποβαθμισμένη μόρφωση που παρέχουν τα δημόσια σχολεία - αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά φροντιστήρια, ξοδεύοντας - το λιγότερο - αρκετές δεκάδες χιλιάδες δραχμές κάθε μήνα.

... για... σπουδές!

Ποίαν ...χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων, όμως, για όλα τα προαναφερόμενα, όταν οι τραπεζίτες ομολογούν τα πάντα, με το δικό τους τρόπο; Οταν παραδέχονται, ουσιαστικά, ότι η λιτότητα έχει αδειάσει τα πορτοφόλια των εργαζομένων; Και ακόμη, ότι οι τελευταίοι αδυνατούν, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες των σπουδών των παιδιών τους; Πώς τα παραδέχονται όλ' αυτά; Μα, με την πρεμούρα τους να «βοηθήσουν» και να ... καλύψουν τα κενά και τα προβλήματα, που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελούν οι διάφορες διαφημίσεις των τραπεζών, που κατακλύζουν τις μέρες αυτές τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ και καλούν, όσους δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, για να αντιμετωπίσουν το κόστος της... δημόσιας και... δωρεάν Παιδείας, να πάρουν δάνεια και, μάλιστα, με επιτόκιο 9% και ακόμη περισσότερο.

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ...

Η επόμενη μέρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, γιατί η Ελλάδα «δε θα παραμείνει απλός θεατής και θα πάρει ενεργό μέρος» στις πολεμικές και όποιες άλλες αμερικανικές και ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται και μεθοδεύονται τον καιρό αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη;

Οπως είπε προχτές, επειδή πρέπει να συμβάλουμε ουσιαστικά ως χώρα στον περιορισμό της βίας, της εκμετάλλευσης και του δογματισμού. Γιατί πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όλους όσοι υπονομεύουν την ελευθερία.

Τόσο... καλά τα έλεγε, που για μια στιγμή, νομίσαμε ότι θα έκλεινε με το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»... Πού, τέτοια τύχη όμως. Αυτός θέλει να μας κάνει όλους φονιάδες, σαν τους Αμερικάνους...

ΟΤΑΝ ο «Ριζοσπάστης» έγραφε, ότι ο «UCK» είναι δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, ενισχύεται με τεράστια ποσά από Αραβες πετρελαιάδες εμίρηδες και σεΐχηδες και ο πυρήνας του αποτελείται από μισθοφόρους και φανατικούς μουσουλμάνους, κάποιοι άλλοι κατάγγελλαν τον «δικτάτορα Μιλόσεβιτς»...

Τώρα, όχι μόνο το παραδέχονται, αλλά σημειώνουν από πάνω, πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένα από τα βασικά στηρίγματα του «UCK». Ξεχνούν, όμως, να αναφέρουν, ότι η στήριξη αυτή παρεχόταν σε συνεννόηση με τη ΣΙΑ...

ΛΑΪΚΕΣ κινητοποιήσεις γίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, που καταδικάζουν την επιθετικότητα και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ και των άλλων εταίρων του στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία. Παίρνονται επίσης ανάλογες πρωτοβουλίες. Γίνονται σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις από μεγάλους διανοούμενους της εποχής μας, όπως ο πασίγνωστος θεατρικός συγγραφέας Χ. Πίντερ και άλλοι.

Ελάχιστα απ' όλ' αυτά, όμως, βλέπει το φως των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Να ρωτήσουμε γιατί; Μάλλον περιττό είναι, αφού είναι καθημερινά και περισσότερο εμφανής η προσπάθεια να προσαρμοστούν τα τελευταία στους υπερατλαντικούς προσανατολισμούς και «ορισμούς».


Θυμήσου το Μαγιακόφσκι

Το τοπίο αρχίζει να ξεδιαλύνει. Το αίμα των θυμάτων από το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ έχει διεγείρει όλες τις αισθήσεις των βαμπίρ του ιμπεριαλισμού. Ας παρακολουθήσουμε το παζλ των εξελίξεων:

***

1. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ευθύνη για το χτύπημα που δέχτηκε η χώρα του έχουν 50 με 60 χώρες (!), αφού, όπως ισχυρίστηκε «το δίκτυο των τρομοκρατών είναι ευρύ»... Δηλαδή, οι Αμερικάνοι, αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου στον «αόρατο» εχθρό, τώρα αρχίζουν να γίνονται πιο... συγκεκριμένοι: Κήρυξαν τον πόλεμο στον μισό περίπου κόσμο!

2. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ακόμα κι αν τους παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν, αυτό δε σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δε θα χτυπήσουν... Θα χτυπήσουν! Δηλαδή, οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν πόλεμο έτσι κι αλλιώς. Βλέπετε, σε καιρό ύφεσης της οικονομίας, ένας πόλεμος είναι ό,τι πρέπει για τις πολυεθνικές...

3. Ο Μπους δήλωσε ότι σε αυτόν τον «απεριόριστο» πόλεμο που κήρυξε, όποιος δεν είναι με τις ΗΠΑ είναι εναντίον τους! Δηλαδή, από τους διαδηλωτές του Σιάτλ μέχρι εκείνους της Γένοβας και από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία, που οι λαοί δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με τα τυφλά χτυπήματα των Αμερικανών, όλοι είμαστε υποψήφιοι να ενταχθούμε στα αμερικανικά «αντιτρομοκρατικά» κατάστιχα.

4. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα «είναι αυτονόητο» να συμμετάσχει «σε ό,τι αποφασιστεί στο ΝΑΤΟ»... Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι «ασφαλώς και αποτελεί νομιμοποιητική βάση η όποια απόφαση λάβει η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ»! Οσο για το ΚΥΣΕΑ επικήρυσσε την απόφαση για την πάταξη του «εχθρού λαού»... Δηλαδή, ο πρώτος «μουτζαχεντίν - οπαδός» του δόγματος «είμαστε όλοι Αμερικανοί» (!) που διατύπωσε πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης, είναι η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός...

5. Μετά τον πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ, τον Ουέσλεϊ Κλαρκ, ήρθε και ο πρώην διευθυντής της CIA, ο κ. Γουέσλεϊ, για να δηλώσει ότι η Κύπρος είναι «άντρο» τρομοκρατίας και ότι πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ! Προφανώς η «τιμωρία» της 30χρονης τουρκικής κατοχής με τις ευλογίες των ΗΠΑ δεν αρκεί... Αν περιμένετε κάποιο σχόλιο από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το παραπάνω, αδίκως περιμένετε. Αυτοί, βλέπετε, είναι μονίμως ρυθμισμένοι να θεωρούν «αυτονόητο» ό,τι πουν οι Αμερικανοί. Οι Κλαρκ - Γουέσλεϊ είναι Αμερικανοί...

Δίπλα στα παραπάνω, η ΕΕ «ενιαιοποιεί» τη δράση και την αντίληψη των κρατών - μελών της για την «τρομοκρατία». Η αφορμή λοιπόν δόθηκε για την καταστρατήγηση και όσων ακόμα από τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα δε δέθηκαν χειροπόδαρα, μέχρι βαθμού... DNA με τον «τρομονόμο».

Ο Μαγιακόφσκι το είχε προβλέψει: «Η Γη θα γίνει κόκκινη, ή από ζωή, ή από θάνατο», έλεγε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο ιμπεριαλισμός ξεκίνησε, ήδη, την «απεριόριστη» θανατηφόρα δράση του. Οι λαοί έχουν μόνο μια επιλογή. Να απειθαρχήσουν, να αντιδράσουν, να αντισταθούν. Για να γίνει η ζωή κόκκινη. Αλλά από ζωή.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ανάγκη επαγρύπνησης και ετοιμότητας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα, συσπείρωση, ώστε να αντιμετωπίσει εσωτερικές συνέπειες που θα προκύψουν ύστερα από την ενεργοποίηση του άρθρου πέντε. Να αντιμετωπίσει με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα την προσχεδιασμένη επίθεση ακόμα μεγαλύτερης περιστολής και κατάργησης δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, κάτω από το σύνθημα υπεράσπισης της «διεθνούς έννομης τάξης», δηλαδή των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών». Αυτά τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, η πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε τις προάλλες στο «Ριζοσπάστη». Και μπορεί, να ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια ολόκληρη και πολύμορφη εκστρατεία προπαγάνδας, που επιχειρεί να συγκαλύψει και να καμουφλάρει, με το μανδύα των δήθεν αναγκαίων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων, τη νέα κλιμάκωση των αντιδημοκρατικών πολιτικών και των αντίστοιχων ρυθμίσεων και μέτρων, αλλά η πραγματικότητα βοά και κανένας καλόπιστος άνθρωπος δεν μπορεί να μη βλέπει τον ολοφάνερο αντιδραστικό κατήφορο, που τραβούν οι κυρίαρχες δυνάμεις στις καπιταλιστικές χώρες. Χαρακτηριστικές αποδείξεις των παραπάνω είναι όσα τις τελευταίες μέρες απασχολούν και αποφασίζουν οι κρατούντες.

Ευρω-τρομοκρατική επιχείρηση...

Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ αποφασίζουν την επεξεργασία κοινής πολιτικής ενάντια στην τρομοκρατία και για το σκοπό αυτό προχωρούν στη διαμόρφωση ενός κοινού ορισμού της και προσανατολίζονται και σε μια σειρά άλλα μέτρα, ακόμη και ενιαίου ποινολογίου. Αποκαλυπτικό, πάντως, των γενικότερων προθέσεων και των πραγματικών τους στόχων είναι το περιεχόμενο του κοινού ορισμού της τρομοκρατίας. Διαβάστε λοιπόν: Οποιες πράξεις ή ενέργειες διαπράττονται εκ προθέσεως από άτομα ή ομάδες ατόμων, στρέφονται κατά ενός ή περισσότερων κρατών, των θεσμών ή του πληθυσμού τους, με στόχο να τα απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές και θα έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση.

Και μπαίνουν εύλογα τα ερωτήματα: Μια λαϊκή διαδήλωση, της οποίας τα συνθήματα στρέφονται ευθέως κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της ΕΕ, κλπ., κλπ., δεν αποτελεί μια απειλή κατά «των πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών»; `Η, τουλάχιστον, δεν μπορεί να συμπεριλάβει η όποια πολιτική ή δικαστική εξουσία μια τέτοια διαδήλωση ή το κλείσιμο των δρόμων από τους διαδηλωτές, στα περί τρομοκρατίας αδικήματα;

... κατά των λαών

Φαίνεται, όμως, πως τα προηγούμενα δεν ήταν αρκετά για την κυβέρνηση Σημίτη. Και γι' αυτό προχώρησε -πρώτη απ' όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης- στην αλλαγή του «αμυντικού δόγματος» των Ενόπλων Δυνάμεων, ονομάζοντας την τρομοκρατία «εθνική απειλή» και αναγορεύοντας τον Στρατό σε εγγυητή της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας.

Να θυμίσουμε, μήπως, ότι το γεγονός αυτό φέρνει αντικειμενικά στη μνήμη μαύρες εποχές και μέρες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας; `Η, μήπως, χρειάζεται να θυμίσουμε, ότι, μέχρι πρόσφατα, ακόμη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καυτηρίαζε το ρόλο, που παίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και, ιδιαίτερα, η ηγεσία τους, στις εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της γειτονικής μας χώρας;

Κι όλ' αυτά με πρόσχημα την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν, άραγε, πολλοί ακόμη, που δεν καταλαβαίνουν, ότι η τρομοκρατία είναι το φύλλο συκής και ο πραγματικός στόχος είναι οι λαοί, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι σήμερα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Τελευταία μέρα του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» σήμερα, με τα χιλιάδες μέλη και φίλους της Οργάνωσης, τους απλούς ανθρώπους του μόχθου που με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του, δείχνουν πως το κίνημα της αντίστασης και της αντεπίθεσης δυναμώνει. Κατά γενική ομολογία το φεστιβάλ γίνεται ακόμα πιο μαζικό, η νεολαία το αγκαλιάζει και το πλημμυρίζει με τη ζωντάνια της, φυσική συνέπεια της ανόδου της απήχησης των θέσεων του ΚΚΕ σε ακόμα ευρύτερα τμήματα της νεολαίας.

Οι τακτικοί επισκέπτες του Φεστιβάλ το γνωρίζουν ήδη, όμως οι σοβαρές διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν αφορμή για να αναδειχτεί για μια ακόμα φορά ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού του φεστιβάλ. Οτι, δηλαδή, δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε γιορτή που κινδυνεύει να την «επισκιάσουν» τέτοια γεγονότα, μια εκδήλωση εκτόνωσης από την καθημερινότητα. Αντίθετα, πρόκειται πρώτα από όλα για μια γιορτή για τη ζωή, γι' αυτό και το μήνυμα της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αμέσως μπόλιασε το Φεστιβάλ και το μετέτρεψε ακριβώς σε μία τετραήμερη γιορτή των νέων που δε φοβούνται να κατονομάσουν τον υπεύθυνο, που κοιτούν την πραγματικότητα κατάματα, που αρνούνται να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Σήμερα το βράδυ, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώνονται με τη μεγάλη συγκέντρωση και ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κεντρική εξέδρα. Στις σημερινές συνθήκες η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση γίνεται ένα προσκλητήριο συστράτευσης με την πολιτική του ΚΚΕ. Για να πάρει η νεολαία τη θέση της αξιοπρέπειας, που δεν είναι άλλη από αυτή δίπλα στο λαϊκό, εργατικό κίνημα, που αντιπαλεύει την πρωτοφανή πολύμορφη επίθεση η οποία εξαπολύεται από το μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα, που από στιγμή σε στιγμή οι ιμπεριαλιστές απειλούν με νέο μακελειό, που η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην άμεση εμπλοκή της στα σχέδιά τους, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η συσπείρωση και η ενωμένη πάλη. Γιατί η ίδια η καθημερινή πραγματικότητα φέρνει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους, μπροστά στην αναγκαιότητα να αντιπαλέψουν τις επιλογές που υπονομεύουν τα δικαιώματά τους, στη μόρφωση, τη δουλιά με δικαιώματα, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, την ίδια τη ζωή τελικά.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αυτή η πολύμορφη πολιτική και πολιτιστική διοργάνωση δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα σταθμό στη συνεχιζόμενη ελπιδοφόρα πορεία του κινήματος της νεολαίας που δε βολεύεται στη θέση που της υποδεικνύουν, τη θέση της απάθειας, της ναρκω-υποταγής, της υποταγής κάθε είδους, που δε δέχεται η αμφισβήτησή της να μπαίνει σε καλούπια και να περικλείεται σε όρια. Μια πορεία, ο προορισμός της οποίας συμπυκνώνεται στο σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ: «Να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο!», μια προτροπή που πρέπει και μπορεί να γίνει απαίτηση αδιαπραγμάτευτη για κάθε νέο άνθρωπο.

«Γιες μεν» πάλι

Πόλεμο θέλει

ο πιστολάς

και συμφωνεί

και η Ελλάς,

«οκέι», Μπους,

λέει και «γιες»

στο αίμα αθώων,

στις σφαγές.

*

Πόλεμο θέλει

η Αμερική

και συμφωνούν

οι μπιστικοί,

άλλωστε πότε

είπαν «νο»

στης οικουμένης

το «νονό»;

*

Πόλεμο θέλ'

ο Μπους σκληρό

και οι δικοί μας

στο πλευρό,

μα ο λαός

δεν ευλογεί

την εμπλοκή μας

στη σφαγή

κι «ΟΧΙ» φωνάζει

με οργή!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ