Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Βασικοί μέτοχοι» στην κοροϊδία

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκ του ασφαλούς, αφού γνώριζε βέβαια την κυβερνητική θέση για καθορισμό του 5% ως ποσοστού για να ονομαστεί κάποιος «βασικός μέτοχος» σε ΜΜΕ, το «Βήμα» πρότεινε χτες να προσδιοριστεί ως ποσοστό για την ιδιότητα του βασικού μετόχου το 0,01% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπερακοντίζει λοιπόν σε «διαφάνεια» την κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τα διαπλεκόμενα. Οπως γράφει στο χτεσινό άρθρο, «είναι αστείον να γίνεται λόγος περί βασικών και άλλων μετόχων όταν είναι γνωστό ότι οποιοσδήποτε μπορεί να μετέχει σε όποια εταιρεία θέλει χωρίς να φαίνεται. Μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά του μια ξένη Τράπεζα ή μια ξένη εταιρεία». Συμφωνούμε επίσης με τη διαπίστωση ότι «το ποσοστών που θα ορίζει κάποιον ως βασικό μέτοχο δεν έχει σημασία». Αλλά αν θέλουν διαφάνεια, έστω και όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, γιατί δεν αποδέχονται την ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών μέχρι φυσικού μετόχου στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ; Προφανώς για τους ίδιους λόγους που η κυβέρνηση Σημίτη δεν τόλμησε να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη του «νόμου Βενιζέλου»...

Ο... μεγάλος τιμονιέρης

«Η χώρα κυβερνάται καλά»! Η δήλωση επαναλήφθηκε χτες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Μάλιστα, ο κ. Σημίτης έφερε και παραδείγματα που «πιστοποιούν» ότι ηγείται μιας «καλής κυβερνήσεως». Το ένα παράδειγμα ήταν η είσοδος του ευρώ, το δεύτερο παράδειγμα ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός! Μόνο που ακόμα κι αυτά τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο κ. Σημίτης το λιγότερο είναι ατυχή. Δεν πάνε δα και πολλές μέρες από τότε ο υπουργός του, ο Ν. Χριστοδουλάκης, παραδέχτηκε ότι η είσοδος του ευρώ έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό! Εντούτοις, ο κ. Σημίτης επιμένει... Πάλι καλά - θα πείτε - που δεν έφερε ως παράδειγμα «χρηστής διακυβέρνησης» τις ουρές στο ΙΚΑ, τη διαλυτική εκπαιδευτική πολιτική της «ανωτατοποίησης» και τα ράντζα στα νοσοκομεία (που κατά τα λοιπά εξοπλίστηκαν με... σουίτες). Πάλι καλά!

Πόλεμος διαρκείας κατά των λαών

Μπορεί η «πρώτη φάση» του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Αφγανιστάν να βρίσκεται στο τέλος της, αλλά η δεύτερη φάση που ξεκινά με διακηρυγμένο ανοιχτά στόχο από την Ουάσιγκτον την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν δεν είναι βέβαια η τελευταία. Ακολουθεί και τρίτη φάση με στόχο τα κράτη - ταραξίες μεταξύ των οποίων Ιράν, Β. Κορέα, αλλά και Συρία, Λιβύη, Σουδάν κ.α. Το αναφέρει με σαφήνεια η Μ. Θάτσερ σε άρθρο της στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», η οποία, αν μη τι άλλο, γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις των ΗΠΑ: «Η δεύτερη φάση του πολέμου πρέπει να επικεντρωθεί σε επιθέσεις κατά των λοιπών κέντρων της τρομοκρατίας στην Αφρική, την Ασία και αλλού. Για την επιτυχία απαιτούνται τόσο στρατιωτική επιμονή όσο και επιθετική διπλωματία. Η τρίτη φάση του πολέμου, όμως, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τα γνωστά ως "κράτη - παρίες" που υποθάλπουν την τρομοκρατία... Η Συρία και το Ιράν για παράδειγμα συγκαταλέγονται στα κράτη αυτά. Αποτελούν εχθρούς των δυτικών αξιών και συμφερόντων. Μπορεί να καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει τους τρομοκράτες και επιπλέον προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογία που μπορεί να απειλήσει τη Δύση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Β. Κορέα». Με άλλα λόγια, ο πόλεμος του ιμπεριαλισμού κατά των λαών θα είναι διαρκείας. Μέχρι που να ηττηθεί από την πάλη των λαών.

Το διευθυντήριο είναι εδώ

Ούτε που θα διανοούνταν οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες να «ξεφύγουν» στο ελάχιστο από τους τρομερούς νόμους του Συμφώνου Σταθερότητας (ΣΣ) που ισχύει στην ΕΕ, τους οποίους τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια. Οταν όμως το Σύμφωνο Σταθερότητας παραβιάζεται και μάλιστα προκλητικά από τη Γερμανία, τότε τα πράγματα είναι αλλιώς. Τότε οι υπουργοί Οικονομίας ψηφίζουν όλοι μαζί στο ΕΚΟΦΙΝ υπέρ του δικαιώματος της Γερμανίας να αγνοεί επιδεικτικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και κατά της πρότασης της Κομισιόν που ήταν υποχρεωμένη από το ΣΣ να προβεί σε προειδοποιητική σύσταση γιατί η Γερμανία άφησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της να ξεφύγει. Κατά τ' άλλα, «όλοι είμαστε ισότιμοι» στην ΕΕ και κανένα διευθυντήριο δεν υπάρχει. Οπως συμβαίνει και αλλού, έτσι και στην ΕΕ υπάρχει μια τάξη και δεν μπορεί να ανατραπεί εξαιτίας κάποιων νόμων. Οι νόμοι θα ανατραπούν...

«Ηθική» και «παγκοσμιοποίηση»

Μετά την πρόταση του ψηφίσματος στο Πόρτο Αλέγκρε για ένα «διεθνή οργανισμό, που θα διαθέτει τη δύναμη και τη νομιμότητα να επιλύει κάθε σύγκρουση», προβάλλεται και η ηθική διάσταση του παραπάνω προτεινόμενου θεσμού από το «φόρουμ» της αντι-παγκοσμιοποίησης» που έλαβε χώρα στη βραζιλιάνικη πόλη.

Συγκεκριμένα, τριάντα διανοητές και πολιτικοί από όλον τον κόσμο, σε κοινή τους δήλωση, ζητούν (από τις κυβερνήσεις του κόσμου;) τη δημιουργία ενός «Διεθνούς Συμβουλίου Ηθικής», επειδή εκτιμούν ότι οι σημερινές «αρρυθμίες» (εννοείται του καπιταλισμού) απαιτούν να υπάρξει «μια παγκοσμιοποιημένη υπευθυνότητα». Η δήλωση - έκκληση δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (5/2) και σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τους Προέδρους της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν, της Βραζιλίας, Ενρίκε Καρντόζο και του Μαλί Αλφα Ουμάρ Κοναρέ, τους Γάλλους φιλόσοφους, Εντγκάρ Μορέν και Πολ Βιριλιό, τον πρώην Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα και Νομπελίστα της Ειρήνης, Οσκαρ Αρίας Σάντσες και τον Αμερικανό πολιτειολόγο, Μπέντζαμιν Μπάρμπερ.

Αν και διατυπωμένες με περισσότερη «διακριτικότητα», οι διαπιστώσεις των «τριάντα» για την παγκόσμια κατάσταση, μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, δεν απέχουν πολύ από τα συμπεράσματα του ψηφίσματος του Πόρτο Αλέγκρε. Ωστόσο, η επιμονή τους στο να εκλαμβάνουν τα αποτελέσματα ως αιτίες και η τελική τους πρόταση για «αντικατάσταση» της «άγριας παγκοσμιοποίησης» (προφανώς για τους υπογράφοντες υπάρχει και «ήμερος» ιμπεριαλισμός) και της «κρίσης της λογικής και της σκέψης», από «μια παγκόσμια ζωντανή δημοκρατία, φορέα δικαιοσύνης, λογικής και ευθύνης», καθιστά το κείμενο αναχρονιστικό και αντιδραστικό ακόμη και για την εποχή του Μαρξ.

Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αναγνωρίσει στο κείμενο έστω τις αγνές προθέσεις κάποιων ιδεαλιστών σκεπτικιστών (διότι περί ιδεαλισμού πρόκειται, όταν η «δημοκρατία» και η «δικαιοσύνη» εκλαμβάνονται, εμμέσως πλην σαφώς, ως «αυθύπαρκτες» έννοιες), αφού, οι ίδιοι «αναθέτουν» στο «Διεθνές Συμβούλιο Ηθικής» «να επαγρυπνεί και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κύριους κινδύνους που διατρέχει η ανθρωπότητα, να διαβλέπει τη φύση των κινδύνων αυτών και να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς».

Οσο αστεία κι αν ακούγεται η περιγραφή των τραγικών προβλημάτων της ανθρωπότητας ως αποτέλεσμα μερικών «παρεκκλίσεων» των, κατά τ' άλλα «καλών» κυβερνήσεων, από το «δρόμο της ηθικής», αποτελεί ωστόσο ένα από τα κύρια προπαγανδιστικά όπλα του συστήματος στη χειραγώγηση της εργατικής τάξης, το οποίο εμφανίζεται με πολλές εκδοχές: μερικές «υπερβολές» των, πάντως, «καλών» κατασταλτικών μηχανισμών, «συνήγοροι» του πολίτη, προγράμματα «ανασυγκρότησης» στις χώρες που πρώτα καταστράφηκαν (πάντα στο όνομα των «ανθρωπιστικών» αξιών κλπ.).

Από αυτήν τη σκοπιά, η «έκκληση» των «τριάντα» δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα ακόμη άλλοθι της αστικής τάξης στη νέα ιμπεριαλιστική της επίθεση.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Τα βαρετά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΤΟ πάλι δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει! Κάθε μέρα Παπουτσή θα βλέπουμε τώρα, μέχρι να γίνουν οι δημοτικές εκλογές. Κι έχουμε, μάλιστα, αρκετό καιρό μέχρι τότε...

Ομολογουμένως, ο άνθρωπος είναι πιο μειλίχιος από ποτέ, φίλος με όλους και συμπαθεί οποιονδήποτε βρίσκει μπροστά του -προφανώς, λόγω προεκλογικής περιόδου - αλλά και πάλι φοβούμαστε ότι θα καταντήσει βαρετό πολύ γρήγορα.

Δεν μπαίνει, βλέπετε, δυναμικά και η Μπακογιάννη στα πράγματα, που διαθέτει κάτι από «σύγχρονο» εκσυγχρονιστικό προφίλ πολιτικού, με μια γερή δόση Μητσοτάκη, να αποκτήσει μια άλλη διάσταση η ιστορία, π.χ. δικομματικό σασπένς.

Αλήθεια, γιατί δεν την ανακοινώνει την υποψηφιότητα, αφού όλοι, τέλος πάντων, λένε πως το αποφάσισε; Μήπως είναι ντροπαλή; `Η, μήπως, συμβαίνει κάτι άλλο, π.χ., ένα μαγειρεματάκι στα παρασκήνια;

ΜΑ, ΚΑΛΑ, τόσους σκηνοθέτες, επικοινωνιολόγους και γενικώς ανθρώπους του θεάματος διαθέτουν αυτοί οι Αμερικανοί. Τόσο δύσκολο ήταν να στείλουν έναν σύμβουλο εκεί στο «ειδικό δικαστήριο», όπου είναι κρατούμενος ο Μιλόσεβιτς;

Δεν είναι μόνον οι δηλώσεις που κάνουν αυτοί οι περίεργοι με τα μαυρο-κόκκινα που διόρισαν για δικαστές, είναι και το στιλ που έχουν και το οποίο προδίδει τι ακριβώς συμβαίνει και το στημένο της υπόθεσης. Να μη φαίνεται τόσο, βρε παιδί μου. Να υπάρχει μια επίφαση...

Οσο για τις συγκρίσεις που γίνονται με την περίφημη δίκη της Νυρεμβέργης, θα μπορούσαν να έχουν μια βάση, δε λέμε, αρκεί να αλλάζαμε τον κατηγορούμενο και να βάζαμε στο εδώλιο το ΝΑΤΟ.

ΚΑΛΗ Η θεωρία ότι οι απελευθερωμένες αγορές σημαίνουν φθηνότερα προϊόντα για τον καταναλωτή, αλλά, δυστυχώς για τους υπεύθυνους του υπουργείου Ανάπτυξης, η πραγματικότητα μονίμως τους διαψεύδει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα με την απελευθέρωση της αγοράς του αυτοκινήτου, οι έμποροι και οι εισαγωγείς λένε ότι θα ανεβούν οι τιμές 10 με 15%. Και για να το λένε αυτοί κάτι ξέρουν, να είστε βέβαιοι.

Μετανάστες για το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το να δουλεύεις για πολύ καιρό στον ίδιο εργοδότη είναι «δυσκαμψία». Παρομοίως το να μένεις συνέχεια στη χώρα σου δεν είναι «παραγωγικό». Επειδή λοιπόν τα παραπάνω είναι «αρνητικά» φαινόμενα, κατά την αρμόδια επίτροπο Α. Διαμαντοπούλου, και επειδή η ΕΕ πρέπει να φτάσει τις ΗΠΑ στην «ανταγωνιστικότητα», η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση για τη «βελτίωση της κινητικότητας των εργαζομένων». Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες; Η καλύτερη συσχέτιση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας (πλήρης υποταγή δηλαδή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου), η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και απλοποίηση μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από χώρα σε χώρα. Ποιος είναι ο στόχος; Το περιέγραψε εύστοχα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Α. Φίλντιγκ: «Αν οι εταιρίες δεν μπορούν να βρουν τις δεξιότητες που θέλουν, εκεί που θέλουν, όταν θέλουν, χάνουν χρήματα. Είναι τόσο απλό». Και προκειμένου να βρίσκει το κεφάλαιο την εργατική δύναμη όταν και όπως θέλει και κυρίως φτηνά, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς μετανάστευσης...

ΥΓ: Με φρίκη η Α. Διαμαντοπούλου διαπίστωσε ότι «το 2000 μόλις το 16,4% των εργαζομένων στην ΕΕ εργαζόταν στον ίδιο εργοδότη για διάστημα λιγότερο από έτος σε σύγκριση με 30% στις ΗΠΑ». Αν το 50% των εργαζομένων στην ΕΕ αλλάζει συνεχώς εργοδότη μέσα σε ένα χρόνο θα είναι ικανοποιημένη;

Λεονταρισμοί Βενιζέλου

Λίγες μέρες πριν δημοσιεύτηκε και δε διαψεύστηκε, ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να ακυρώσει τη σύμβαση για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς το Αιγάλεω, ώστε οι πόροι να διοχετευτούν στην επέκταση προς το αεροδρόμιο. Οπως, δηλαδή, έχει ζητήσει η ΔΟΕ...! Εκτός από αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε -αν και δεν ήταν στις συμβατικές υποχρεώσεις της Αθήνας- την κατασκευή 4 ή 5 ή 6 ή...7 Χωριών για τους δημοσιογράφους, επειδή αυτό ζήτησε η ΔΟΕ. Και δεν είναι μόνον αυτά. Αρκετά είναι τα ανάλογα παραδείγματα. Αλλωστε, όπως λέει και κάποιος, που γνωρίζει από τα μέσα όσα γίνονται: «Τώρα που μπήκαμε στο χορό, θα χορέψουμε και, μάλιστα, στους ρυθμούς που παίζουν άλλοι.» Και ο λαός πληρώνει το μάρμαρο, θα συμπληρώναμε εμείς...

Τις προάλλες, βέβαια, ο υπουργός Πολιτισμού, επιστρέφοντας από το Σολτ Λέικ Σίτι και τις εκεί επαφές του με κορυφαία στελέχη της ΔΟΕ, δήλωσε, ότι τους έκανε απολύτως σαφές, πως «δεν έχουμε καμία υποχρέωση απέναντί σας να κατασκευάσουμε οτιδήποτε».

Ε, κάτι πρέπει να πει κι αυτός. Ετσι, για λαϊκή κατανάλωση...

Υπάρχει «ψητό»

Γράφαμε χτες από αυτή εδώ τη στήλη, πως το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο «Φλας» για το ΙΚΑ μάλλον υποδήλωνε το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη του για «ψητό» στο Ιδρυμα. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η μελάνη και στη χτεσινή «Καθημερινή» - η οποία βρίσκεται σε ανηλεή πόλεμο για πολλούς λόγους με τον ιδιοκτήτη της «Ιντρακόμ» - διαβάσαμε το εξής: «Πιέσεις προκειμένου να υπογραφεί η ύψους 4 δισ. δραχμών περίπου σύμβαση μεταξύ του ΙΚΑ και της εταιρίας "Ιντρασόφτ", ιδιοκτησίας του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη, που αφορά στην περαιτέρω μηχανοργάνωση συγκεκριμένων υπηρεσιών του, ασκεί η διοίκηση του Ιδρύματος». Μεταξύ μας, 4 δισ. για αρχή δεν είναι και λίγα, για να δείξει «ενδιαφέρον» ο ραδιοσταθμός για την... ανοργανωσιά του ΙΚΑ.

Το... καθήκον

Είπαμε και μεις, δε θα ασχοληθεί η «Ελευθεροτυπία» με την προετοιμαζόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, σχετικά με τη δουλιά του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα. Είναι δυνατό, να μη δώσει τη δική της συμβολή στην παραπληροφόρηση των εργαζομένων; Οχι, βέβαια. Χτες, λοιπόν, η «Ελευθεροτυπία» έκανε το καθήκον της, αναμασώντας όσα έγραψαν το «Βήμα», η «Ημερησία» και άλλες συναδέλφισσές της, τις προηγούμενες μέρες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Πριν από λίγους μήνες η «New York Times» έγραψε πως πλέον η κυβέρνηση Μπους ερευνά σοβαρά το γεγονός ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα φαινόμενα καρκίνου που εμφανίζονται στους χιλιάδες στρατιώτες, που υπηρέτησαν στον πόλεμο του Κόλπου και τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν χρησιμοποιηθεί. Πρόκειται για την πασίγνωστη υπόθεση του «Συνδρόμου του Κόλπου», όπου ενώ ο κόσμος το 'χει «τούμπανο» και τα περιστατικά είναι αμέτρητα μέχρι και σήμερα, οι πραγματικοί ένοχοι παριστάνουν πως «δεν καταλαβαίνουν...».

Προχτές για άλλη μια φορά η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» φέρνει στην επιφάνεια το άλλο έγκλημα, του «Συνδρόμου των Βαλκανίων» αυτή τη φορά. Η ιταλική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι επιτροπή στρατιωτικών γιατρών αναγνώρισε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας του απεμπλουτισμένου ουρανίου και της ασθένειας από την οποία έπασχε στρατιωτικός που υπηρετούσε στα Βαλκάνια. Οι παραπάνω δημοσιεύσεις είναι τα ελάχιστα δείγματα μιας αλήθειας, που όλο και πολεμάει να βγει και την «καπακώνουν» με όλα τα μέσα οι ένοχοι και οι συνένοχοί τους. Σαν τον ατμό βρίσκει πού και πού κάποιες χαραμάδες μέσα από τις ποικίλες αντιθέσεις και διαφορετικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και ξεπετάγεται το έγκλημα. Φυσικά, επειδή όλοι έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους», τρέχουν να ξανασφραγίσουν το καπάκι... Πάντα βρίσκουν πρόθυμες «επιστημονικές» επιτροπές που θα κάνουν διαγνώσεις - «βουλοκέρι»...

Η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν είναι το μοναδικό έγκλημα του ιμπεριαλισμού. Για παράδειγμα, ο «ήλιος ήταν εκεί πάνω» όταν χτύπησαν με βόμβες διασποράς αγορές πόλεων, ή με πυραύλους αμαξοστοιχίες με αθώους πολίτες, ή νοσοκομεία με μωρά παιδιά. Και θέλουν να μας βάλουν «τα μυαλά στο πλυντήριο» να ξεχάσουμε αυτά που συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας και να καταδικαστεί ο Σλ. Μιλόσεβιτς ή όποιος άλλος μπει στο στόχαστρο στο μέλλον, επειδή τους αντιστάθηκε.

Ομως, ούτε η πραγματικότητα είναι κινηματογραφική ταινία να τη μοντάρεις κόβοντας και προσθέτοντας σκηνές, ούτε τα μυαλά των ανθρώπων είναι «τσιπάκια μνήμης» υπολογιστή να τα αντικαταστήσεις. Ζήσαμε όλοι τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή και ξέρουμε καλά ποιοι έπρεπε να βρίσκονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου. Μαζί φυσικά με τις ΗΠΑ δεν εξαιρούνται και οι υπόλοιποι συνένοχοι ιμπεριαλιστές, ακόμα κι αυτοί που τις κρίσιμες ώρες τούς κρατούσαν «τσίλιες», ή τώρα δηλώνουν πρόθυμοι να «ξανακρατήσουν»...

Ας μην κάνει, για παράδειγμα, πως δεν καταλαβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί και σε όλα τα εγκλήματα συμφώνησε, αλλά στη συνέχεια έσπευσε να «σπείρει» στρατό ελληνικό, για να φρουρούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τόσο στα Βαλκάνια όσο και στο Αφγανιστάν. Γι' αυτό και αυτοί είναι απ' αυτούς που τρέχουν με τα «βουλοκέρια» να σκεπάσουν την αλήθεια. Ομως, ήδη 143 θύματα στρατιώτες έχει η γειτονική Ιταλία από το «Σύνδρομο των Βαλκανίων» με διάφορες μορφές καρκίνου. Πρέπει, δηλαδή, να έρθει και η σειρά Ελλήνων, για να αναγκαστούν κάποιοι να παραδεχτούν ότι η συμμετοχή σε άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους προκαλεί πάντα, έτσι ή αλλιώς, ...«θεία τιμωρία»;

Πριν μας φάνε...

Η αγορά αφήνιασε

και άντε να φρενάρει,

τα μπρόκολα,

τα λάχανα πουλιούνται

για χαβιάρι

και τρεις χιλιάδες

έφτασε

το κάθε γατοψάρι!

* * *

Η αγορά αφήνιασε,

τα είδη όλα

στα ύψη,

βλέπει ο κοσμάκης

τις τιμές και πάει

να του στρίψει

και ρίχνει

δέκα φάσκελα

σ' όσους

τον έχουν στύψει!

* * *

Η αγορά αφήνιασε

σαν όνος, σαν μουλάρι

και θα τινάξει

ο λαός

σε λίγο το ποδάρι,

αν δεν αρχίσει

πόλεμο στον κάθε

κατεργάρη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ