Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοντέινερς θανάτου

Γρηγοριάδης Κώστας

Χίλιοι Ταλιμπάν και μέλη της αλ Κάιντα, αιχμάλωτοι της «συμμαχίας», πέθαναν το Νοέμβρη του 2001 στοιβαγμένοι στα κοντέινερς με τα οποία τούς μετέφεραν οι λακέδες των Αμερικανών για να τους φυλακίσουν ή να τους παραδώσουν για μεταφορά στα... ξενοδοχεία πολυτελείας (κελιά 3x3) του Γκουαντανάμο. Δεν το καταγγέλλει κανένας μυστήριος δημοσιογράφος που ξέφυγε από τη μισθοδοσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε κανένας μαρξιστής... Το γράφει, σε έκθεσή του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσίευσε το Νιούζγουικ, και, κατά το περιοδικό, επαρκούν ακόμη και για ν' ανοίξει έρευνα σε βάρος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης αλλά και στελεχών της ίδιας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η απάντηση του Λευκού Οίκου: «πρώτη έννοια του Προέδρου Μπους στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Μα φυσικά! Χωριό που φαίνεται...

Τα βάρη στους εργαζόμενους

Ψευδεπίγραφες είναι οι λεγόμενες φορο-ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Ετσι, η υποτιθέμενη αύξηση των αφορολόγητων ορίων θα συνοδευτεί από την κατάργηση στις εκπτώσεις δαπανών που ισχύουν σήμερα, ενώ νέα φορο-χαράτσια πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία ετοιμάζονται για μετά τις δημοτικές εκλογές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δρομολογεί νέες, σκανδαλώδεις διευκολύνσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μετακυλίοντας νέα φορολογικά βάρη στα «μόνιμα υποζύγια» των προϋπολογισμών, στα εργαζόμενα νοικοκυριά και στους συνταξιούχους. Και βέβαια, είναι ολοφάνερο από πού θα προέλθει η αύξηση των κρατικών εσόδων που προγραμματίζουν για το 2003.

Ωμότητα...

Παρά τις οξύτατες αντιθέσεις, εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων, το «βρέφος» Μπους θέλει να υποκλέψει λίγη από την πολεμική αίγλη που χαίρει ο πατέρας και ετοιμάζεται πυρετωδώς να κλείσει(;) το κεφάλαιο που άνοιξε ο Μπους ο πρεσβύτερος.

Και γιατί όχι, αφού, παρά τις αντιρρήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι τελικά οι Ευρωπαίοι θα συναινέσουν για ιδίους λόγους, καθώς όπως μας βεβαιώνει και ο πολύς πρώην ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ, στην Ουάσινγκτον Ποστ, «ο πόλεμος αυτός θα αποτελέσει μεγάλη συνεισφορά σε μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων».

Ο Κίσινγκερ, αναδιατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του, εκτοξεύει τα βέλη του... «Ακριβώς επειδή αυτός ο πόλεμος δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, η έκβασή του θα επηρεάσει πολύ περισσότερο την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο και τη νομιμότητα των πράξεών της παρά οι λόγοι, για τους οποίους θα γίνει ο πόλεμος». Ρίχνει το ...μπαλάκι στους Ευρωπαίους, αλλά και στην έκρυθμη περιοχή... «οι σύμμαχοι της Αμερικής θα πρέπει να πάρουν την απόφαση, την οποία μέχρι τώρα αποφεύγουν: να δράσουν σε αντίθεση με τον ισχυρό εσωτερικό πολιτικό σκεπτικισμό στις χώρες τους, αλλιώς θα αποξενωθούν από τις ΗΠΑ» και προειδοποιεί «μια απομάκρυνση όμως, από τις ΗΠΑ δε θα σώσει τους συμμάχους από τις συνέπειες»... «είναι εξαιρετικά πιθανό, ότι ουσιωδώς περισσότερες χώρες θα είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ από όσες είναι έτοιμες να πάρουν μέρος στον πόλεμο, ακόμη και μόνο για να μην αφήσουν στις ΗΠΑ την επικυριαρχία σε αυτή την τόσο σημαντική περιοχή για την προμήθεια ενέργειας και τη διεθνή σταθερότητα».

Ναρκέμποροι απελευθερωτές

Το μεγάλο παραμύθι της «απελευθέρωσης» του Αφγανιστάν φέτος συνοδεύτηκε από άλλο ένα: αυτό της «καταπολέμησης της καλλιέργειας οπίου και της παραγωγής ναρκωτικών» στη χώρα, που μόλις μια τριετία πριν είχε το 75% και θεωρούνταν η μεγαλύτερη παραγωγός πρώτης ύλης για την ηρωίνη που διακινείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αμερικανική μηχανή προπαγάνδας τέθηκε σε λειτουργία και προσπάθησε να... τρελάνει τον κόσμο ισχυριζόμενη ότι οι πολέμαρχοι της Βόρειας Συμμαχίας - που χρηματοδότησαν, στην πλειοψηφία τους, τους πολέμους τους από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών - έγιναν πλέον «καλά παιδιά» και δεν πασάρουν ναρκωτικά μέσω του πάλαι ποτέ δρόμου του μεταξιού στις «αναπτυγμένες» πρωτεύουσες και μητροπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αλλά χθες τα ψέματα έλαβαν τέλος. Το Πρόγραμμα για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος και των Ναρκωτικών του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή του οπίου αυξήθηκε και αγγίζει σε αξία το 1 δισ. δολάρια...

Επεμβάσεις...

Δεν ανήκουμε σ' αυτούς, που κάθε φορά ανακαλύπτουν, «πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή...» και πάλι διερωτώνται με αέναες σχετικότητες μην τυχόν και κάνουν λάθος... Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ιμπεριαλισμός και πώς λειτουργεί μια ιμπεριαλιστική δύναμη.

Αρα, δεν περιμέναμε μετά από τόσα χρόνια τα απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να μας διαφωτίσουν, για το αν έγιναν επεμβάσεις που καθόρισαν τις εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία για την περίοδο 1964-68. Αλλωστε, η διετής καθυστέρηση για τη δημοσίευσή τους, λόγω των σοβαρών αντιρρήσεων που είχε η CIA, μαρτυρά από μόνη της, πως στο μεταξύ έγιναν οι κατάλληλες προσθαφαιρέσεις και τα απαραίτητα «στρογγυλέματα», ώστε και η αληθοφάνεια να διατηρηθεί, αλλά και πολλά σημαντικά στοιχεία να πάνε υπέρ ...πατρίδος.

Πάντως, και έτσι όπως δημοσιεύτηκαν είναι χρήσιμο υλικό τόσο για τον ιστορικό όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ο,τι και να έκαναν στο υλικό και όσο και να μην είναι η αποκλειστική πηγή πληροφόρησης, για το τι έγινε εκείνη την περίοδο, το γεγονός που δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα, είναι η διαρκής κυνική ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας. Από την παραδοχή «μυστικής χρηματοδότησης μετριοπαθών πολιτικών» από τα μέσα του 1966, από τη γνώση για την προετοιμασία του πραξικοπήματος το 1967, έως τη συνεργασία με τη χούντα και την προετοιμασία την κυπριακής τραγωδίας...

Οπωσδήποτε ο συγκεκριμένος δέκατος έκτος τόμος των εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί καταπιάνεται με μια από τις πιο επίμαχες περιόδους για τη χώρα μας, αλλά και την περιοχή ολόκληρη. Ομως «δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι...» και αλίμονο σ' αυτόν, που θα βυθιστεί στις αυταπάτες «πως άλλαξαν οι καιροί και τώρα έχουμε, να κάνουμε με αγγελούδια». Οι επεμβάσεις και η ανάμειξη στα εσωτερικά των άλλων χωρών είναι βασικό χαρακτηριστικό της ιμπεριαλιστικής δύναμης και, μόνο αν αρνιόταν τον ίδιο τον εαυτό της, υπήρχε περίπτωση για το αντίθετο, αλλά αυτό δε θα γίνει ποτέ από μόνο του. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι τι επιδιώκουν πάντα οι ιμπεριαλιστές να κάνουν, που είναι και απαραίτητο χαρακτηριστικό τους, αλλά το πως βρίσκουν και τα κάνουν.

Πως βρίσκουν πρόθυμα αυτιά, να τους ακούσουν και πρόθυμη διάθεση για να τους κάνουν τα χατίρια. Για παράδειγμα, τι δουλιά έχει ο ελληνικός στρατός στα Βαλκάνια, ή στο Αφγανιστάν; Αυτό, με όλα ό,τι σημαίνει, χρειαζόμαστε απόρρητα έγγραφα για να το διασταυρώσουμε; Το ρόλο που θα παίξει η βάση στη Σούδα, σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ χρειαζόμαστε να μας το δείξουν τίποτα φάκελοι;

Φυσικά, στον ιμπεριαλισμό ξέρουμε πως «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το ...σύστημα», άρα δεν έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους του, είτε μεγάλης είτε μικρότερης δύναμης. Χωρίς αυταπάτες παλεύουμε ενάντια στις επεμβάσεις όλων των ειδών (και εποχών), μέχρι να ξενοιάσουμε οριστικά από το αντιδραστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Φάρμες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ δεκαήμερο του Αυγούστου πια, κι αυτός ο μήνας συνεχίζει να έχει ...κρίση προσωπικότητας! Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι σιγά σιγά θα σοβαρευτεί και θα συνειδητοποιήσει ότι είναι ο κατ' εξοχήν καλοκαιρινός μήνας και όχι μήνας βροχοπτώσεων. Μέχρι τότε όμως θα έχει καταστρέψει τις διακοπές πολύ κόσμου.

Πάλι καλά, πάντως, που τα νησιά του Αιγαίου δε βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» - κι ευελπιστούμε η έκφραση να παραμείνει μεταφορική. Αλλιώς η ...παράταση του Αυγούστου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ήταν λαϊκή απαίτηση.

Οπως και να 'χει, πάντως, οι επόμενες δυο Κυριακές θα είναι μέρες επιστροφής των Αθηναίων και μάλλον με καλύτερες συνθήκες απ' ό,τι ήταν προχτές. Οπότε απολαύστε τις μέρες σας και σκεφθείτε μόνο θετικά.

ΠΑΝΤΩΣ, ΟΣΟ εσείς ξεκουραζόσασταν οι παραγωγές των τηλεοπτικών καναλιών για τη νέα σεζόν ήταν στο φουλ της προετοιμασίας τους και μας υπόσχονται μια σεζόν που θα μας κάνει να ξεχάσουμε την περσινή από την άποψη της ...ξεφτίλας. Πάντα μπορούν και χειρότερα!

Τα «ριάλιτι σόου» και φέτος αναμένονται, όπως πιθανόν γνωρίζετε, στην «πρώτη γραμμή» και κάθε τηλεοπτικός οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί για να πρωτοπορήσει σε φθήνια και παράνοια. Ο ανταγωνισμός, βλέπετε, ...ωθεί τα πράγματα.

«Μπιγκ Μπράδερ», μουσικά ριάλιτι, ρωσικές ρουλέτες, πλήθος κουτσομπολίστικων εκπομπών, όλα στη διάθεσή σας. Να μην ξεχάσουμε και την περίφημη «Φάρμα», μια και μας ταλαιπωρούν με τα διαφημιστικά τους, τα ριάλιτι στην εξοχή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι σίγουρα ο πλέον συμβολικός τίτλος για το πώς αντιλαμβάνονται τους τηλεθεατές. Διότι - αν και «φάρμες» ουδέποτε είχαμε στην Ελλάδα - το όνομα αυτό σε παραπέμπει σε ...κοπάδι.

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ εισαγγελικές έρευνες για τις διαρροές σχετικά με την τρομοκρατία! Δε θα ήταν καλύτερα να το αφήσουν; Οι λόγοι και τα συμφέροντα είναι γνωστά και δεν ανιχνεύονται με εισαγγελέα. Αλλωστε, ακόμα και το πόρισμα αυτής της έρευνας ...θα διαρρεύσει. Πάμε στοίχημα;

Περί «πολυτέλειας»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φυσικά δεν έχουμε την πολυτέλεια του να μην κάνουμε τίποτα...», προειδοποίησε προχτές η σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, αναφερόμενη στην ανάγκη ανάληψης δράσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Φυσικά και τέτοια «πολυτέλεια» δεν έχουν, αφού την πόρτα τους χτυπάει η ύφεση, αφού οι πετρελαϊκές εταιρίες πιέζουν για καινούριες πηγές, αφού δεν μπορούν παρά μόνο ιμπεριαλιστικά να σκέπτονται και να δρουν. Χωρίς τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά των λαών πάνε φούντο και αυτοί και το σύστημά τους...

Ανώμαλοι

«Η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση με τις παραφυάδες της είναι παράγων ανωμαλίας. Δεν το λέω εγώ ο καχύποπτος και αμετανόητος αριστερός, αλλά οι ίδιοι οι... ανώμαλοι. Οποιος διαβάσει τις δημοσιογραφικές περιλήψεις από τα απόρρητα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορούν την Ελλάδα του 1964-'68 θα καταληφθεί από το σύνδρομο του διαρκούς τρόμου. Φιλαράκια του Παπαδόπουλου, τσατσάδες των αποστατών και μυστικοσύμβουλοι του ανεγκέφαλου Γλύξμπουργκ. Κατόπιν αυτού, όποιος πιστεύει ότι η 17 Νοέμβρη είναι οι σαγιονάρες του Σάββα, ο μπαγλαμάς του Χριστόδουλου και το ψαροντούφεκο του Ψαραδέλλη, είναι βλαξ με περικεφαλαία ή αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος. Και δεν έχω την απειροελάχιστη αμφιβολία πως ύστερα από 40 χρόνια, όταν κυκλοφορήσουν τα απόρρητα αρχεία για την περίοδο που διανύουμε, οι επίγονοί μας θα διαβάζουν το σίκουελ του ίδιου έργου με τον τίτλο "Η αλήθεια για τη 17 Νοέμβρη" και θα τους σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής τους. Διότι οι κυβερνήσεις πέφτουν, τα ονόματα αλλάζουν αλλά η ανωμαλία μένει». Από τη χτεσινή «ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ» του Δημήτρη ΔΑΝΙΚΑ στα «ΝΕΑ».

Τα παλιά κόλπα των «θα»...

Εκλεγμένος το 1998, ο Σρέντερ δήλωνε πως δε θα άξιζε να ξαναψηφιστεί εάν δεν επιτύγχανε μια σημαντική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Εντούτοις το φετινό Ιούλη, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το φάσμα της ανεργίας καλούνται να αντιμετωπίσουν 4.047 εκατ. Γερμανοί, ελαφρώς λιγότεροι από τα 4.095 εκατ. ανέργους που μετρούσε η χώρα το 1998. Ομως, ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ δεν έχει σκοπό να «κολλήσει» με τέτοιες λεπτομέρειες. Με το θράσος που διακρίνει όλους αυτούς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου είναι έτοιμος τώρα προεκλογικά να προτείνει μέτρα που... θα μειώσουν στο ήμισυ την ανεργία. Ανέθεσε, μάλιστα, σε «ανεξάρτητη» επιτροπή να κωδικοποιήσει τις προτάσεις του υπό την προεδρία του στενού του φίλου Π. Χαρτζ, διευθυντή προσωπικού της Φολκσβάγκεν. Τα ίδια παλιά κόλπα των «θα» για το λαό, για να του κλέβουν την ψήφο και να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τα χατίρια στο μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι λειτουργεί το σύστημά τους.

«Το τέλειο έγκλημα»

Το «Παρίσι» της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή η πρωτεύουσα της Αργεντινής δεν υπάρχει πια. Για μία δεκαετία, όσο συντελούνταν η αρπαγή του πλούτου της χώρας και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των επιταγών του ΔΝΤ, άρχισε να φθίνει. Τώρα στους δρόμους υπάρχουν αφρόντιστα και εξαθλιωμένα κτίρια και γύρω τους άνθρωποι που αναζητούν βατράχια και ποντίκια για να ικανοποιήσουν, όσο το δυνατόν, την πείνα τους, λίγο πριν συναντηθούν σε κάποια πλατεία ή σταυροδρόμι για να εκδηλώσουν δυναμικά την οργή τους και την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική που τους οδηγεί στο θάνατο.

Η «Ελβετία» της Λατινικής Αμερικής, η Ουρουγουάη, δεν υφίσταται πια. Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδρομή με την ισχυρή γειτόνισσά της, βλέπει τώρα τα παιδιά της να τρώνε σκουπίδια και χορτάρι για να επιβιώσουν.

Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ με τη χορήγηση μαμούθ δανείων προσπαθούν να γλιτώσουν το γίγαντα της περιοχής να μην περιέλθει και αυτός στη δίνη της κρίσης και ξεσηκωθούν οι Βραζιλιάνοι με τη σειρά τους, όπερ και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την καθεστηκυία τάξη, εγχωρίως και παγκοσμίως. Τα δάνεια αποτελούν το τελευταίο σκέλος του «τέλειου εγκλήματος» που συντελείται εδώ και δεκαετίες στη Λατινική Αμερική. Μέχρι τη στιγμή που οι λαοί θα σταματήσουν το χέρι του δολοφόνου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απαιτείται πολιτική σύγκρουσης

Εικόνες καταστροφής έχουν ...πλημμυρίσει τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πόλεις και χωριά κατακλύστηκαν από υδάτινους όγκους. Υλικές ζημιές και απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών είναι το τίμημα που πληρώνουν οι λαοί της Γερμανίας, της Τσεχίας και αλλού. Χιλιάδες οι άστεγοι, αλλά και μεγάλος κίνδυνος ρύπανσης από χημικά εργοστάσια. Ο βιασμός του φυσικού περιβάλλοντος, στον οποίο επιδίδεται με κακουργηματικό τρόπο ο καπιταλιστικός τρόπος «ανάπτυξης» που υποδουλώνει τα πάντα -και βέβαια και την ίδια τη φύση- στα κέρδη των διεθνικών μονοπωλίων, δημιουργεί φαινόμενα όπως αυτό του θερμοκηπίου και του «Ελ Νίνιο», που προκαλούν παρόμοιες καταστροφές. Και βέβαια, όταν πρωτεύει το κέρδος των καπιταλιστών, ο άνθρωπος και οι πραγματικές του ανάγκες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οπότε και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία του, ακόμη και από τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Μπορεί στην Κεντρική Ευρώπη και αλλού οι πλημμύρες να οφείλονται πράγματι σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, (τα οποία και αυτά με τη σειρά τους είναι φυσικά αποτελέσματα του βιασμού που υφίσταται η φύση). Αλλά στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα στην Αττική- αρκεί ακόμη και μια έντονη βροχόπτωση, όπως η προχτεσινή. Η συχνότητα των πλημμυρών έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Οσο και να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό, ότι φταίει ο έρμος ο Κηφισός, άντε και τα έργα που δε γίνονται με σωστό τρόπο στην περιοχή του Μοσχάτου (αλήθεια, για τις πλημμύρες στο μετρό, το «κόσμημα» της κυβέρνησης, ο Κηφισός ευθύνεται;) δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: Οτι για τα καταστροφικά αποτελέσματα των φυσικών φαινομένων και την αδυναμία της κρατικής μηχανής να τα αντιμετωπίσει ευθύνονται κατά εγκληματικό τρόπο όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και η πολιτική τους. Μια πολιτική, που θρέφοντας την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, κερδοσκοπεί στυγνά σε βάρος και της τελευταίας σπιθαμής γης, επιβάλλει την άναρχη δόμηση, μπαζώνει ρέματα, καίει τα δάση, παραδίδει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, «ανασκολοπίζει» την Αττική στο όνομα του ...ολυμπιακού ιδεώδους. Ενώ θεωρεί περίπου ως πολυτέλεια τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας από τα αποτελέσματα των φυσικών φαινομένων.

Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον μπορεί να τα λύσει ουσιαστικά το καπιταλιστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του. Αυτά είναι προβλήματα που προστίθενται στα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, του περιορισμού των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Γι' αυτό απαιτείται και πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, σύγκρουσης με τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς, συνεχής αγώνας και αποκάλυψη, δράση για αλλαγή των συσχετισμών. Η επερχόμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μπορεί να αποτελέσει και ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, στην προοπτική φυσικά της συγκρότησης του μετώπου του λαού σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ