Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δυναμώνουν οι ταλαντεύσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενισχύονται οι τριγμοί και οι εντάσεις στο ΝΑΤΟ, ακόμη και ανάμεσα σε όσους θεωρεί υπέρμαχους της πολεμικής επέμβασης ο Τζ. Μπους. Μετά τις αλλεπάλληλες τελευταία συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ και την αποτυχία του λόρδου Ρόμπερτσον να γεφυρώσει τις διαφορές των ΗΠΑ με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, εμφανίζει τώρα ταλαντεύσεις και η Αγκυρα. Οπως ανακοίνωσε χτες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ προτού ζητήσει από το Κοινοβούλιό της να δώσει άδεια για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της και Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. «Η απόφαση αποστολής στρατευμάτων είναι ένα βήμα που η κυβέρνηση θα κάνει έπειτα από συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη σχετικά με την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις συνέπειές της», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Και να 'στε σίγουροι, ότι όσο περισσότερο δυναμώνει το αντιπολεμικό κίνημα στην Τουρκία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τόσο περισσότερο θα δυναμώνουν οι ταλαντεύσεις των κάθε λογής Ερντογάν.

«Υψηλές» επαφές στο Μαξίμου

«Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την αποπομπή του Γ. Πανταγιά από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινής" κι ενώ η "υπόθεση Κρόκους" προκαλεί παρενέργειες στο σύστημα της πολιτικοοικονομικής εξουσίας, ο επιχειρηματίας Αρ. Αλαφούζος πέρασε χτες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου». Η είδηση από το χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο», συνοδεύεται με την επισήμανση «ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εκδότη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ερμηνεύεται από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ως "άδειασμα" Κόκκαλη». Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντα σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, απέδιδαν τη συνάντηση σε νέο κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, σημειώνοντας ότι προ ημερών ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΟΛ Χρ. Λαμπράκη. Το καταγράφουμε γιατί κάτι τέτοιες «υψηλές» συναντήσεις του πρωθυπουργού, βοηθάνε στην ερμηνεία γενικότερων εξελίξεων...

Καθυστέρησε η παράδοση...

Προφανώς, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προβλήματα συντονισμού. Γιατί το λέμε αυτό; Διαβάστε τα παρακάτω και θα καταλάβετε:

Προχτές, λοιπόν, σε δημόσια ακρόαση της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ο Κόλιν Πάουελ παρουσίασε το κείμενο ενός νέου μηνύματος του Οσάμα μπιν Λάντεν, που βρισκόταν ήδη -σύμφωνα με τον ίδιο- στην κατοχή του αραβικού δορυφορικού καναλιού «Αλ Τζαζίρα» και το οποίο αποκάλυπτε τις σχέσεις του αρχηγού της Αλ Κάιντα με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Αμέσως μετά, όμως, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ, διευθυντής του «Αλ Τζαζίρα», διέψευσε ότι το κανάλι έχει στην κατοχή του παρόμοιο μήνυμα, ενώ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε: «Αγνοώ το ακριβές περιεχόμενο και τη μορφή του μηνύματος, αλλά ο Κ. Πάουελ δε θα έκανε τις δηλώσεις αυτές αν δεν είχε σθεναρή βάση επιχειρημάτων». Λίγο μετά, βέβαια, έγινε γνωστό, ότι έφτασε στο «Αλ Τζαζίρα» μια κασέτα, για τη δημοσιοποίηση της οποίας θα αποφάσιζε η διεύθυνση του σταθμού, ενώ, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, το κανάλι ενημέρωνε με υπότιτλους τους τηλεθεατές του, ότι «με νέα κασέτα του ο μπιν Λάντεν καλεί τους Αραβες να ενωθούν για να υπερασπίσουν τον ιρακινό λαό».

Ισως, το «κούριερ», που είχε αναλάβει την παράδοση της κασέτας να καθυστέρησε κάποιες ώρες...

Το «καπάσιτι»...

Πριν λίγες μέρες, ο διοικητής του ΙΚΑ έδειξε την ...κοινωνική ευαισθησία του, λέγοντας ότι για τις «ουρές» φταίνε οι γέροντες, γιατί κάνουν βόλτες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν! Χτες, στα εγκαίνια του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», μίλησε για διπλασιασμό του «καπάσιτι του νοσοκομείου» με τις αναδιαρθρώσεις που δρομολογούνται. Τουτέστιν, θα διπλασιαστεί η ικανότητα του νοσοκομείου κι έτσι δε θα ταλαιπωρούνται ή δε θ' αναζητούν θεραπεία αλλού οι ασφαλισμένοι, ενώ θα εξοικονομηθούν πόροι!

Τελικά, δεν καταλάβαμε τι φταίει για τις ουρές, η «καπάσιτι» των νοσοκομείων ή η ...αγάπη για βόλτες των γερόντων. Ας μας εξηγήσει κάποιος, γιατί θα μας φύγει το... καφάσι στο τέλος.

Τα ανεξήγητα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, πώς γίνεται η χώρα μας, ως «Ελληνική Προεδρία», να εξαντλεί τα περιθώρια για «ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ» και, από την άλλη, να έχει στείλει πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα να περνάνε και να ελλιμενίζονται φρεγάτες και αεροπλανοφόρα κάθε εθνικότητας, προετοιμαζόμενα για τον πόλεμο, μόνον ένας υπουργός Εξωτερικών της κλάσης του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να μας το εξηγήσει...

Συνήθως, αυτού του είδους τα «πλεούμενα» δεν πηγαίνουν κάπου για κρουαζιέρα ή για ψάρεμα. Πυραυλικά συστήματα, αεροπλάνα, ραντάρ και πυροβόλα έχουν πάνω τους, τα οποία μόνο μια δουλιά μπορούν να κάνουν.

Τελικά, το μόνο χαρακτηριστικό που έχει η Ελληνική Προεδρία συμπυκνώνεται στη φράση «έτοιμη για όλα». Ετοιμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ΗΠΑ, έτοιμη και για να τα 'χει καλά με τους Γαλλογερμανούς. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν έχουν μοιράσει και τους αντίστοιχους ρόλους στα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ισως και να το έχουν κάνει...

Εξ ου και τα άγχη για «κοινή στάση» σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ. Οπως και να το κάνεις, είναι δύσκολη δουλιά το να πράττεις ως ...«υπηρέτης δυο αφεντάδων». Ισως να τα σκεφθούν λίγο καλύτερα αυτά εκεί στο ΣΥΝ, που προτείνουν κινήσεις τακτικής με προσέγγιση του γαλλογερμανικού άξονα...

ΠΑΛΙ ΕΤΟΙΜΟΣ να ...πατάξει άνομα συμφέροντα στο ΙΚΑ και κυκλώματα που λυμαίνονται τα δικαιώματα των συνταξιούχων εμφανίστηκε χτες ο Δημήτρης Ρέππας. Τελικά, ακόμα και ότι το ΙΚΑ είναι η έδρα της ...Σικελικής Μαφίας θα ισχυριστούν, προκειμένου να ξεμπερδεύουν με τις ευθύνες τους.

Κάτι άλλα συμφέροντα, που χρωστάνε δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ και για τα οποία θεσμοθετείται η μια χαριστική ρύθμιση μετά την άλλη, τα ξεχάσανε ή κάνουν ότι δεν τα βλέπουν; Για τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιριών, ούτε συζήτηση. Αυτά τα βλέπουν και, μάλιστα, τα καλοβλέπουν...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κράτος του... αστυνόμου!

Τελικά ποιος θα μας φυλάξει από τους... φύλακες; Το ερώτημα αυτό έρχεται εντελώς αυθόρμητα στο νου κάθε κατοίκου αυτής της χώρας μετά από το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο σταθμό Σεπολίων του μετρό της Αθήνας. Συγκεκριμένα, νεαρός φίλαθλος δέχτηκε βάναυση επίθεση με γροθιές και κλοτσιές από αστυνομικούς της «Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων» - αλήθεια για τέτοιες «επιχειρήσεις» τους εκπαίδευσαν και τους διαπαιδαγώγησαν κάποιοι; - οι οποίοι μάλιστα εξακολουθούσαν να τον χτυπούν ακόμη και όταν έμεινε μισολιπόθυμος στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο!

Το περιστατικό αυτό αστυνομικής «παλικαριάς», που καταγράφηκε από τηλεοπτική κάμερα και μεταδόθηκε αργότερα, προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση του κοινού, δεν είναι βέβαια το μοναδικό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Κατά σύμπτωση, μόλις προχτές άρχισε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη ενός άλλου «νταή» αστυνομικού, ο οποίος πριν δύο χρόνια, ευρισκόμενος μάλιστα εκτός υπηρεσίας, έβαλε στο σημάδι ένα αυτοκίνητο τραυματίζοντας σοβαρά έναν άτυχο νεαρό, που από τότε βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι!

Ασφαλώς και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα. Αποκαλύπτουν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί μέσα στο προσωπικό των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, το οποίο όχι μόνο ανέχεται, αλλά προωθεί, η κυβέρνηση. Πρόκειται για φαινόμενα που επωάζει η ίδια η κυβέρνηση, είτε με την ψήφιση νέων αντιδημοκρατικών «αντιτρομοκρατικών» νόμων, είτε εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία αστυνομικών οργάνων που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, είτε δίνοντας ευθείες εντολές ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας, με πρόσχημα πότε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πότε την αντιμετώπιση των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, (αυτός είναι ο εχθρός - στόχος που απαιτεί ένταση της καταστολής), και πότε την ασφάλεια ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κυβέρνηση, όπως ορθά επισήμανε σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την επικίνδυνη επέκταση τέτοιων περιστατικών, τα οποία τείνουν να γίνουν πάγια αστυνομική συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά που - ηθελημένα ή αθέλητα - έχει ως στόχο την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοκρατικών τους ελευθεριών. Μια συμπεριφορά που ενισχύει το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος του ελληνικού λαού.

Μπορεί για το πρόσφατο περιστατικό του νεαρού φιλάθλου να υποχρεώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πάρει θέση και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να διατάξει τη διενέργεια έρευνας. Το βασικό, ωστόσο, ερώτημα παραμένει: Ποιος θα τιμωρήσει τους πραγματικούς ενόχους, που είναι η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, η οποία έχει ανάγκη και αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της βίας και της τρομοκρατίας για να εφαρμοστεί; Η απάντηση είναι απλή: Μόνο ο ελληνικός λαός, με το μαζικό κοινωνικοπολιτικό αγώνα του για τη διεύρυνση των δημοκρατικών του ελευθεριών και δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την πάλη του για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του, που απαιτεί ανατροπή αυτής της πολιτικής, αφού κανένας δεν μπορεί, κάτω από τέτοιες συνθήκες, να αισθάνεται πλέον τη στοιχειώδη ασφάλεια.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μερικοί συνηθίζουν να ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ορισμένοι, μάλιστα, το κάνουν με ιδιαίτερη μανία. Ενας από τους τελευταίους είναι και ο Κ. Που. της «Αυγής». Σε χτεσινό σχόλιό του, που φέρει τον τίτλο «Μια πορεία, μια συγκέντρωση», επαναφέρει για πολλοστή φορά τις γνωστές θέσεις του ΣΥΝ ενάντια στο ΚΚΕ, για τη διοργάνωση χωριστής συγκέντρωσης, κλπ., κλπ.

Προφανώς, το σχόλιο αυτό αποτελεί την - εμμέσως πλην σαφώς - αρνητική θέση του ΣΥΝ στην πρόταση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια για κοινή πορεία στη Βουλή και στην αμερικανική πρεσβεία. Πρόταση, που έχει γίνει εδώ και δέκα μέρες, επαναλήφθηκε πολλές φορές από τότε, αλλά δε συνάντησε ακόμη θετική ανταπόκριση. Προφανώς, επίσης, το σχόλιο αυτό επιχειρεί να αποκρύψει την αλήθεια σχετικά με τη διοργάνωση των δυο αντιπολεμικών συγκεντρώσεων. Για παράδειγμα, αποκρύπτει το γεγονός, πως οι δυνάμεις του ΣΥΝ (στο Φόρουμ και αλλού) γύρισαν την πλάτη στη σχετική δημόσια πρωτοβουλία και πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ (από τις αρχές Γενάρη ακόμη), όπως και στην πλατύτατη αντιπολεμική συσπείρωση που δημιουργήθηκε τότε και, τελικά, ανακοίνωσαν λίγες μέρες μετά - μαζί με τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις - τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με διοργανωτές τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ.

Φωνάζει ο κλέφτης...

Κατανοητοί είναι, βέβαια, στον καθένα οι λόγοι, που οδήγησαν στις κινήσεις αυτές την ηγεσία του ΣΥΝ. Ενας απ' αυτούς είναι το γεγονός, πως δε συμφωνεί με βασικές πλευρές του περιεχομένου, που έχει το συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Δε θέλει, για παράδειγμα, την αποκάλυψη και καταγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία λέει «όχι στον πόλεμο» στα λόγια και στην πράξη παρέχει όλες τις «διευκολύνσεις», που ζητά ο Λευκός Οίκος. Επιδιώκει, επίσης, την καλλιέργεια αυταπατών, σχετικά με τις δήθεν αντιπολεμικές προθέσεις και πολιτικές ορισμένων δυνάμεων της ΕΕ, όπως και το γενικότερο ρόλο της τελευταίας, ως αντίπαλου δήθεν δέους απέναντι στις ΗΠΑ (λες και δε βομβάρδισαν όλοι μαζί τη Γιουγκοσλαβία - ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία - και χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...).

Ολ' αυτά, όπως και όποιοι άλλοι λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΝ στην τακτική αυτή είναι κατανοητοί και, σε τελευταία ανάλυση, θεμιτοί. Πορεύεται στα πλαίσια της πολιτικής της και ο καθένας έχει δικαίωμα να την κρίνει, όπως μπορεί να κρίνει και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις και κινήσεις. Το παντελώς αβάσιμο και αθέμιτο βρίσκεται στην αλαζονική απαίτησή της, να ακολουθούν οι πάντες την πολιτική αυτή. `Η, πολύ περισσότερο, να καταγγέλλει ως διασπαστές όλους όσοι δεν ευθυγραμμίζονται μαζί της. Και γιατί, τέλος πάντων, είναι διασπαστική η συγκέντρωση στα Προπύλαια και όχι του Συντάγματος, που ανακοινώθηκε και δεύτερη..;

Βέβαια, και το τελευταίο κατανοητό είναι. Αλλωστε, για κάτι τέτοιες περιπτώσεις ο λαός μας λέει: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης...

Με τον Μπους ο ΟΣΕ;

Στην απαγόρευση μιας εκδήλωσης κατά του επερχόμενου νέου πολέμου στο Ιράκ, που ήταν να γίνει σήμερα στο εργοστάσιό του στο Βόλο, προχώρησε χτες ΟΣΕ! Σε χτεσινή επιστολή του προς την Επιτροπή Ειρήνης Βόλου - την υπογράφει η κυρία Αικατερίνη Βήτου, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνών Υποθέσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού - ο ΟΣΕ αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε συνέχεια της επιστολής σας για την πραγματοποίηση αντιπολεμικής εκδήλωσης στο Εργοστάσιο Βόλου, την Πέμπτη 13. 02. 2003, σας γνωρίζουμε ότι, με λύπη μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αρνηθούμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης, επειδή υφίστανται ουσιαστικοί λόγοι ασφάλειας για το κοινό που θα συμμετάσχει σε αυτή»!!

Επειδή δεν πιστεύουμε ότι όσοι Βολιώτες θα συμμετείχαν στη φιλειρηνική εκδήλωση θα ήταν τόσο απρόσεκτοι, ώστε να τους πατήσει το τρένο κι επειδή ουδεμία πληροφορία έχουμε ότι ο Μπιν Λάντεν είχε ναυλώσει ταχεία που θα έπεφτε πάνω στους συγκεντρωμένους φιλειρηνιστές, υποπτευόμαστε ότι ο ΟΣΕ προχώρησε στην απαγόρευση για να μη δυσαρεστηθεί ο Τόμας Μίλερ και το πει στον Μπους!!!

Α, και για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΟΣΕ ανήκει ακόμα στο δημόσιο τομέα κι επομένως οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι διοικούντες του, έχουν την έγκριση της κυβέρνησης...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ας μην προκαλούν οι «φονιάδες»

Ενοχλήθηκε, χτες, ο αρμόδιος υπουργός γιατί - όπως είπε - τα μέσα ενημέρωσης «φούσκωσαν» το χαμό των τεσσάρων του ΕΚΑΒ. Η ενόχληση του υπουργού είναι αποκαλυπτική του πραγματικά τρομακτικού προβλήματος με το οποίο είναι αντιμέτωποι όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Αυτοί που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, όπως ακριβώς και οι ομογάλακτοί τους της ΝΔ, είναι τόσο απόλυτα δεσμευμένοι να στηρίξουν με νύχια και με δόντια την απάνθρωπη πολιτική που ασκούν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι ικανοί να στείλουν σε δίκη ακόμα και τους σκοτωμένους, γιατί όντας νεκροί δυσφημούν την πολιτική που εφαρμόζεται!

Οταν κι ένα μικρό παιδί γνωρίζει πως αν η άρρωστη της Ικαρίας είχε το επώνυμο π.χ. του Λάτση θα είχε σηκωθεί ιπτάμενο χειρουργείο από τον 6ο στόλο για να τη μεταφέρει. Οταν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δηλώνουν με άφατο πόνο ότι κλονίστηκαν ως κι αυτά τα αποθέματα ψυχικής αντοχής τους και καταλογίζουν ευθέως ευθύνες στην ιδιωτική εταιρία των ελικοπτέρων. Οταν ακόμα και λογιστικά είναι γνωστό πως με 800 εκατομμύρια δρχ. το χρόνο για αεροδιακομιδές, το ελλιπέστατο δημόσιο σύστημα υγείας δεν είχε νεκρούς στον απολογισμό του, ενώ με 5 δισ. το χρόνο για την ίδια δουλιά η ιδιωτική εταιρία σκοτώνει, ε, παρά είναι πρόκληση η διαμαρτυρία του υπουργού για τη δήθεν υπερβολική προβολή του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης.

Ας το δούμε κι αλλιώς: Κάθε ένας από τους τέσσερις που σκοτώθηκαν προχτές δεν είναι κάποιος άλλος, κάπου αλλού. Δεν είναι καν ο αδερφός, ο γιος που δουλεύει σε μια επικίνδυνη δουλιά. Αυτοί που σκοτώθηκαν είναι ένας προς ένας οι ασθενείς, κάθε ένας που χρειάζεται βοήθεια σ' αυτή την πολυνησία της χώρας μας. Κάθε ένας ξεχασμένος ακρίτας της ελληνικής επαρχίας. Αυτοί που σκοτώθηκαν είναι - ένας προς ένας - εμείς! Δεν είναι θέμα εισαγγελέα. Είναι θέμα που αφορά στον πυρήνα του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος και την πολιτική του διακυβέρνηση. Οταν και η υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, οι νεκροί είναι λίπασμα για την αύξηση των κερδών. Ηδη πάνω στη νέα τραγωδία στήνουν χορό διάφορες ιδιωτικές εταιρίες που υπόσχονται πως με τα δικά τους ελικόπτερα θα σκοτώνονται λιγότεροι!

Τέτοιες ώρες τα πολλά λόγια πράγματι είναι φτώχεια. Τρεις λέξεις αρκούν: Δημόσια. Δωρεάν. Καθολική. Είναι αυτές που πρέπει να συνοδεύουν κάθε αναφορά στην υγεία, την πρόνοια, την ασφάλιση, την παιδεία. Ολα αυτά που δεν είναι παροχές. Ούτε μόνο κατακτήσεις. Αυτά που είναι στοιχειώδη δικαιώματα και έχουν να κάνουν με τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Αυτού του εμπορεύματος η αγορά του οποίου αποφέρει στον αγοραστή τρελά λεφτά. Και στον πωλητή του μια μίζερη ζωή για την οποία τον καλούν να πληρώσει και για τη συντήρηση και για την αναπαραγωγή της.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι απλή: «Χρηματοδότηση και λειτουργία ενός ανεπτυγμένου σε όλη τη χώρα συστήματος αεροδιακομιδών και επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ) που να καλύπτει με ασφάλεια, δωρεάν πλήρως, χωρίς περιορισμούς τις λαϊκές ανάγκες για επείγουσα ιατρική».

Θυσία στο κέρδος

Τάφος τους έγινε υγρός

της θάλασσας το κύμα,

όχι δεν ήταν τυχερό,

φονιάς κι εδώ το χρήμα,

φονιάς το κέρδος το άνομο

που δάκρυ κι αίμα στάζει,

που την ανθρώπινη ζωή

ποτέ δε λογαριάζει.

*

Θα ερευνήσουν τώρα λέν'

τη νέα τραγωδία

χρόνια, τα ίδια ψέματα,

η ίδια κοροϊδία,

είναι γνωστό πώς γίνονται

πάντοτε αυτοί οι φόνοι,

το κέρδος το ασύδοτο

αυτό είναι που σκοτώνει!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ