Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολυμπιάδα όλων των Ελλήνων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως η ταλαιπωρία και τα αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης δεν είναι «προνόμιο» μόνο των κατοίκων των λεγόμενων Ολυμπιακών πόλεων, αλλά όλων των Ελλήνων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παίρνουν αυτές τις μέρες μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους. Οι κάτοικοι της Καβάλας έτριβαν προχτές τα μάτια τους από τα δρακόντεια μέτρα που πήραν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να αφιχθεί με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης ο πρεσβύτερος Τζορτζ Μπους και η κουστωδία του, μέλη της οποίας ήταν και οι δύο εγγονές του, κόρες του Αμερικανού Προέδρου. Πάνοπλοι στρατιώτες ακροβολισμένοι στην ταράτσα και ελικόπτερα σε διαρκή εναέρια περιπολία συνέθεταν το σκηνικό στο αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος» της Καβάλας, ενώ περιμετρικά του λιμανιού της Ν. Περάμου, όπου η θαλαμηγός του Λάτση περίμενε το ελικόπτερο με τους «υψηλούς» προσκεκλημένους, είχαν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι από ξηρά και θάλασσα και η αστυνόμευση ήταν ασφυκτική. Οι ελληνικές αρχές είχαν μάλιστα «σηκώσει» με γερανό από ένα χωματόδρομο που οδηγεί στο λιμάνι όλα τα αυτοκίνητα των ψαράδων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη θάλασσα, χωρίς να τους ειδοποιήσουν, με αποτέλεσμα, μετά την ψαριά και την αποχώρηση της θαλαμηγού, οι άτυχοι μεροκαματιάρηδες να ψάχνουν τα οχήματά τους. Τελικά, είχε δίκιο ο κ. Ζακ Ρογκ που έλεγε πως η Ολυμπιάδα ανήκει σε όλους τους Ελληνες. Μόνο όμως για το χρέος και τα όσα αντιδραστικά μέτρα φέρνει μαζί της και θα αφήσει πίσω της, γιατί για τα υπόλοιπα, έχουν ήδη φροντίσει οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους...

Μετάλλιο αυταρχισμού

Τους σεκιουριτάδες αναγορεύει σε ολυμπιακούς θεματοφύλακες της ευρυθμίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ο υποδιοικητής του, Γ. Καναβάκης. Ετσι διέταξε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Θ. Φραγκιαδάκη.

Το «αμάρτημα» του Θ. Φραγκιαδάκη ήταν ότι υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του που αντέδρασαν στην απαράδεκτη συμπεριφορά του ιδιωτικού συνεργείου φύλαξης που έχει αναλάβει την τήρηση των μέτρων εισόδου και εξόδου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων - καθώς το ΠΑΓΝΗ ανήκει στα Ολυμπιακά νοσοκομεία.

Τέτοιες αποφάσεις διεκδικούν μετάλλιο αυταρχισμού, που δεν μπορούν όμως να περάσουν αδιαμαρτύρητα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και ζητά να σταματήσει αμέσως η δίωξη του συνδικαλιστή.

«Εξευτελίζει την Κρήτη»

Υπάρχουν όμως και άλλες ενέργειες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) που ο τοπικός Τύπος θεωρεί ότι εξευτελίζουν την Κρήτη.

Αντιγράφουμε λοιπόν απ' τη στήλη «Σχολιαστής» της εφημερίδα «Νέα Κρήτη» της 10.8.2004: «Ξεφτίλα. Μου το είπαν, αλλά αρνούμαι να πιστέψω, πως αυτές τις μέρες κάποιοι έδωσαν "υποχρεωτική άδεια" σε κάποιο μεταπτυχιακό γιατρό που υπηρετεί (και μάλιστα πολύ συνειδητά) στο Μικροβιολογικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για ένα και μοναδικό λόγο: επειδή ο άνθρωπος κατάγεται από τη Συρία! Εύχομαι να μην είναι ακριβής η πληροφορία μου. Αν είναι όμως, θα πρέπει να ντρέπονται αυτοί που πήραν την επαίσχυντη αυτή απόφαση, που πραγματικά εξευτελίζει την Κρήτη».

Αληθεύει λοιπόν και ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτή την απόφαση; Πρόκειται για υπερβάλλοντα ζήλο ή για εκτέλεση (ολυμπιακής) εντολής; Ποιος αρμόδιος θα απαντήσει;

Τα μέτρα ασφαλείας και η... ελευθερία

Προκλητικότατη ήταν προχτές το απόγευμα η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, κατά την ομιλία της, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, και τα υπόλοιπα μέλη της, εκθειάζοντας τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που έχουν επιβάλλει οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες στη χώρα μας.

«Οπως ακριβώς οι αρχαίοι Ελληνες - είπε η δήμαρχος - απέδειξαν ότι είναι δυνατόν να συνυπάρξει η ελευθερία με την τάξη, εμείς βοηθάμε στο να αποδειχθεί ότι η ελευθερία και η ασφάλεια δεν είναι απαραίτητα αντικρουόμενες έννοιες»!

Δηλαδή, να λέμε «πάλι καλά» που σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε διασταύρωση, υπάρχει και ένας ασφαλίτης. Που οι κάμερες έχουν φτάσει τις 551, παρακολουθώντας κάθε μας κίνηση. Που παραβιάζεται ακόμη και αυτό το αστικό δίκαιο και πλέον ο καθένας είναι ύποπτος μέχρι αποδείξεως του εναντίου! Που το «μάτι του Ζέπελιν», έχει γίνει αντίστοιχο με το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού». Γιατί τώρα πλέον είμαστε... «ελεύθεροι»!

Σε όλα αυτά φυσικά, οι αρχαίοι Ελληνες, δεν είχαν κάποια συμμετοχή. Ωστόσο, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η δήμαρχος δε δίστασε να κάνει ένα σόφισμα - βγαλμένο από τα αρχαιοελληνικά πρότυπα! Τόσο μάλιστα έχει αφομοιώσει αυτό το αρχαίο πνεύμα αθάνατο, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό και να μη δώσει θερμό φιλί στον Γλύξμπουργκ...

Τα πραγματικά πρόσωπα...

«

Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι», αποφαίνεται η λαϊκή σοφία. Το ποιόν, βέβαια, της Ολυμπιάδας είναι γνωστό σε πολλούς και αποκρουστικό για όσους δεν παραιτήθηκαν, δεν απεμπόλησαν ιδανικά και αξίες. Οποιος διατηρεί αμφιβολίες δεν έχει παρά να κοιτάξει τους «φίλους» και εκπροσώπους της, εκείνους που τιμούνται κάθε φορά στα πλαίσια της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης. Μπορεί να αρχίσει από τη ΔΟΕ και να διαπιστώσει το ποιόν όσων την απαρτίζουν. Κόμηδες και βαρόνοι, πρίγκιπες και έκπτωτοι βασιλιάδες, συνεργάτες δικτατόρων, αντιδραστικοί μέχρι μυελού των οστών, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα, που προκαλούν με τη χλιδή μέσα στην οποία ζουν και κινούνται. Αυτοί είναι οι «αθάνατοι», που έχουν τόση σχέση με το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Ας συνεχίσει με τους «εκλεκτούς» προσκεκλημένους των Αγώνων. Τον Μπους, τον Μπλερ κι ένα σωρό άλλους που κάθονται στο σβέρκο των λαών, τσακίζοντάς τους είτε με την πολιτική που εφαρμόζουν στις χώρες τους είτε με τις επιδρομές σε τρίτες χώρες. Ας τους «απολαύσει» όλους μαζί να χειροκροτούν από την εξέδρα των επισήμων και πλάι τους τα σιαμαία αδερφάκια τους, βιομηχάνους και εφοπλιστές, κηφήνες που καρπώνονται τον πλούτο που με άλλων τον ιδρώτα παράγεται. Τα χέρια τους στάζουν αίμα. Αίμα εργατών, αίμα Γιουγκοσλάβων, Ιρακινών, Παλαιστινίων, Αφγανών, Αφρικανών. Λεπτομέρειες...

Ας σταθεί, τέλος, στους πολυδιαφημισθέντες χορηγούς των Αγώνων, που, όπως μας πληροφορεί η σχετική διαφήμιση, χαρακτηρίζονται από ήθος, σεβασμό και γενναιοδωρία. Θα είχε ενδιαφέρον να μας μιλήσουν για το «ήθος» τους όσοι δουλεύουν στα κάτεργά τους. Τα ανήλικα στις Ινδίες και στη Λατινική Αμερική, που αν δεν εργαστούν κατά το Ολυμπιακό «ταχύτερα και δυνατότερα» θα πάψουν να τρώνε, κι αν το κάνουν θα λιώσουν πάνω στις ραπτομηχανές. Μικρό το κακό, αναλώσιμα υπάρχουν σε αφθονία για τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλωστε, οι χορηγίες τους έχουν την ιδιότητα της κολυμβήθρας του Σιλωάμ...

Αυτοί είναι το «πρόσωπο» της Ολυμπιάδας, που την ίδια στιγμή απαγορεύει στην Σακοράφα να αγωνιστεί με τα χρώματα της Παλαιστίνης, που δεν προσκαλεί τον Φ. Κάστρο, ίσως γιατί η χώρα του και τα επιτεύγματά της υπογραμμίζουν όλα εκείνα τα μεγάλα με τα οποία οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση, που απαγορεύει την έλευση στον Λευκορώσο υπουργό και επικεφαλής της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας του επειδή - λένε - έχουν διατυπωθεί σε βάρος του κατηγορίες... Να τη χαίρονται αυτή την Ολυμπιάδα. Είναι ολοδική τους, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση.

Ολοι οι υπόλοιποι, όλοι εμείς, ας μην έχουμε αυταπάτες πως αυτή η Ολυμπιάδα είναι δική μας γιορτή. Είναι δική τους γιορτή, γιορτή του κέρδους, της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της μαύρης προπαγάνδας και τα προεόρτια όσων εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε. Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, για την επόμενη μέρα. Το ωραίο και εντυπωσιακό θέαμα, οι αγωνίες, οι προσπάθειες και το αγωνιστικό πνεύμα των αθλητών μας, όπως και των αθλητών όλων των χωρών του κόσμου που συμμετέχουν, δεν μπορούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε όλα τα προηγούμενα, όλα αυτά που έγιναν, που γίνονται και που θα γίνουν σε βάρος των λαών, σε βάρος του λαού και της νεολαίας μας!


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Μαύρη σελίδα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΝΤΩΣ θα «γράψει ιστορία» η Ολυμπιακή Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων όπως είπε χτες η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι θα καταγραφεί στις «μαύρες» σελίδες της ιστορίας ως μια τερατώδης αντιδημοκρατική μεθόδευση. Σίγουρα δε θα είμαστε περήφανοι γι' αυτή την... ιστορία μας.

Αραγε στα «ιστορικά επιτεύγματα» που υπονόησε η πρόεδρος του 2004 θα συμπεριλαμβάνονται και οι πάνω από 1.000 συλληφθέντες και ταλαιπωρούμενοι επί ώρες στην ασφάλεια αλλοδαποί, για λόγους «ασφάλειας» και «αισθητικής της πόλης» ή μήπως δε θα βρεθεί χώρος γι' αυτούς;

ΠΑΝΤΩΣ Ο Μπους ο πρεσβύτερος δήλωσε:ι «αισθάνομαι πολύ ασφαλής στην Ελλάδα». Εμάς μας ρώτησε αν διατηρούμε τα ίδια αισθήματα με την παρουσία του; Γιατί βέβαια οι ΗΠΑ είναι ο Νο 1 λόγος στον πλανήτη για να νιώθει κανείς ανασφαλής.

ΑΦΑΝΤΟΙ οι μπασκετμπολίστες της αμερικανικής «Ντριμ Τιμ» αφού έφθασαν στη χώρα με άκρα μυστικότητα. Πολλοί πάντως φοβούνται ότι θα αποδειχτούν «άφαντοι» και στους αγωνιστικούς χώρους μια και αντιμετωπίζουν μάλλον υπεροπτικά τους αντιπάλους τους όπως λέγεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ούτε καν μεταξύ των αθλητών στους Ολυμπιακούς - όπως θα έχετε διαπιστώσει - υπάρχει κάποια μορφής ισότητα. Αλλο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, άλλο οι υπόλοιποι. Αλλο οι πολυδιαφημισμένοι «εκπρόσωποι» αθλητικών εταιριών, άλλο οι «πτωχοί» των χωρών του λεγόμενου «3ου Κόσμου».

ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ βεβαίως ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Κλωστήρια Νάουσας που απειλούνται με απόλυση δεν ταιριάζουν στο «πνεύμα» των ημερών και του γενικότερου «Ολυμπιακού Ενθουσιασμού»...

Είναι όμως δύσκολο - πώς να το κάνουμε - να αισθάνεσαι «εθνικά υπερήφανος» όταν η δουλιά σου χάνεται, το μέλλον σου είναι αβέβαιο και η περιοχή σου δέχεται ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αθάνατα» συμφέροντα και... κωλύματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το πρόβλημά μου δεν ήταν να πατήσω εγώ στο ταρτάν του Ολυμπιακού σταδίου. Αυτό που ήθελα, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στη χώρα μου, να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη μου στον παλαιστινιακό λαό, σε ένα λαό που βρίσκεται υπό κατοχή, που τα παιδιά του σκοτώνονται, που οι γονείς εκτελούνται ενώ προσπαθούν να τα προστατεύσουν...».

Οργισμένη, και δικαίως, η Σοφία Σακοράφα με την αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΟΕ, λίγα μόλις 24ωρα, πριν από την έναρξη των Αγώνων. Μια απόφαση που ανατρέπει προηγούμενη θετική γνωμοδότηση των «αθανάτων», και της απαγορεύει, «λόγω τεχνικού κωλύματος», να αγωνιστεί με τα παλαιστινιακά χρώματα.

Η ίδια έδειξε με περηφάνια το παλαιστινιακό της διαβατήριο, και περιέγραψε τις ώρες εξευτελιστικού ελέγχου που υπέστη για να εισέλθει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Και όπως είπε δεν πρόκειται να πτοηθεί, αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται, εκτός ή εντός σταδίων, για τους λαούς του κόσμου που υποφέρουν.

Το σκεπτικό με το οποίο η Σοφία Σακοράφα ζήτησε να πάρει την παλαιστινιακή υπηκοότητα για να αγωνιστεί με την παλαιστινιακή ομάδα είναι ξεκάθαρο και γνωστό σε όλους. Φαίνεται, όμως, ότι το «Ολυμπιακό πνεύμα» των «αθανάτων», δηλαδή το «Ολυμπιακό πνεύμα» του «Ζέπελιν», των καμερών παρακολούθησης, της αστυνομοκρατίας, των πολυεθνικών και των υπέρογκων κερδών, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Και επειδή οι «αθάνατοι» δε φαίνεται να έχουν ούτε τα κότσια να υπερασπίσουν ξεκάθαρα αυτά τα συμφέροντα, αποφάσισαν με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής να αποκλείσουν από τις οθόνες του κόσμου μια χειρονομία υψίστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Αχ, Ολυμπιακό πνεύμα... τι σου 'μελλε να πάθεις...

Προς κ. Σιδέρη - «Σκάι» (1)

Μάθημα πρώτοn: Στη δημοσιογραφία απαγορεύεται η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μάθημα δεύτεροn: Στη δημοσιογραφία απαγορεύεται η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ακόμα και όταν το πνευματικό προϊόν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση και παραποίηση της αλήθειας.

Συστήνουμε στον κ. Γ. Σιδέρη, δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού «Σκάι», να αρχίσει να μαθαίνει, έστω κι αν στην περίπτωσή του είναι αργά. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να γελοιοποιείται. Οπως συνέβη χτες, όταν βγήκε στο «Σκάι», για να πει ότι το ΚΚΕ «απαγόρευσε στα μέλη του» (!) να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να διανθίσει τις παραπάνω «πληροφορίες» του με κάποιες «εξυπνάδες» περί «μποϋκοτάζ» των Αγώνων, περί Σοβιετικής Ενωσης, περί Ολυμπιάδας της Μόσχας και περί «σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν» (τα οποία δεν του ανήκουν καν, καθώς όλα αυτά τα διάβασε σε ένα χτεσινό κείμενο του Γ. Τριάντη στην «Ελευθεροτυπία» ή πιθανότατα το προχτεσινό κείμενο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Απογευματινή» που επίσης πρώτος εξ όλων τα είχε γράψει... Φαίνεται ότι τόσο πολύ του άρεσαν που κατόπιν τα... υπέκλεψε)!

Προς κ. Σιδέρη και λοιπούς (2)

Ποια είναι η αλήθεια την οποία οφείλει να υπηρετεί ο δημοσιογράφος; Εν συντομία:

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν απαγόρεψε στα μέλη του να πάνε στους Αγώνες, αλλά τόσο πολύ σέβεται το Ολυμπιακό ιδεώδες που τα χιλιάδες μέλη του που θα παρακολουθήσουν τους Aγώνες, θα είναι από εκείνες τις χιλιάδες που δεν πρόκειται να μετατραπούν ούτε για μια στιγμή σε διαφημιστές των χορηγών κουνώντας στις κερκίδες τα σημαιάκια της «Κόκα Kόλα» ή της «Σάμσουνγκ», όπως πιθανώς θα κάνει ο κ. Σιδέρης...

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δε θα παρευρεθούν τα στελέχη του, οι βουλευτές του, στην τελετή έναρξης, αφού δεν εννοεί με μια τέτοια συμμετοχή να νομιμοποιήσει πολιτικά την παρουσία στις κερκίδες των «επισήμων» («επίσημες» κερκίδες που θα ξεχειλίζουν από φασίστες, δολοφόνους, μαφιόζους, εκπροσώπους πολυεθνικών κλπ.) όλων αυτών που καπηλεύονται την ουσία και το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή τη μέγιστη υπηρεσία στο νόημα των Αγώνων, με τη συμβολική κίνηση της μη νομιμοποίησης των καπήλων, προσφέρει το ΚΚΕ. Το τι καταλαβαίνουν τώρα ο κ. Σιδέρης (ή ο κ. Τριάντης) είναι δικό τους πρόβλημα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ... μάρμαρο

Τα ποσά που αναφέρονται στο κόστος των Αγώνων και τα οποία με το πέρασμα των ημερών συνεχώς διογκώνονται, είναι σε κάθε περίπτωση τεράστια. Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες σχετικές εκθέσεις θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανεβάζουν το σχετικό ποσό ακόμα και στα 7 δισ. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το ποσό είναι κυριολεκτικά αστρονομικό σε σχέση με τις προβλέψεις που γίνονταν πριν μερικά χρόνια, ενώ είναι διπλάσιο από αυτό που προβλεπόταν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο και απλά ποσοτικό. Κανείς δε θα μπορούσε να πει κουβέντα, αν όλα αυτά ήταν κονδύλια που με τη σύμφωνη γνώμη του λαού αξιοποιούνταν για την ανάπτυξη του πραγματικά υγιούς αθλητισμού, συνδυάζονταν με έργα που θα προσέφεραν στα αλήθεια πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους σημερινούς και αυριανούς νέους, απέβλεπαν στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών που σε κάθε περίπτωση θα είχαν προορισμό την άνευ όρων παράδοσή τους στο λαό. Ομως, τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι. Το κόστος, το υπέρογκο αυτό κόστος, το οποίο το μεν ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να υποβαθμίσει, η δε ΝΔ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, για να «περάσουν» πιο εύκολα οι αντιλαϊκές της επιλογές, αφορά αποκλειστικά στο ροκάνισμα του δημόσιου χρήματος από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Οταν όλος ο κόσμος, σ' ολόκληρο τον κόσμο, μιλάει για Ολυμπιακούς της «Κόκα - Κόλα», ξέρει. Ξέρει ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει εξασφαλιστεί ένα απίθανο καθεστώς - σύστημα, βάσει του οποίου, για τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων καταβάλλονται όλο και μεγαλύτερα δημόσια κεφάλαια, τα οποία μαζί με όλα τα ποσά που θα ξοδευτούν από τους ιδιώτες πρέπει να εναποτεθούν στα θησαυροφυλάκια της οικονομικής ολιγαρχίας. Αυτοί είναι και οι κερδισμένοι της υπόθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες». Ξένοι και ντόπιοι μεγαλοεργολάβοι, οίκοι προώθησης κατασκοπευτικού και στρατιωτικού υλικού, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, επιχειρηματικοί όμιλοι σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, τα μεταφορικά μέσα κ.ο.κ. Ολοι αυτοί είναι που θα τσεπώσουν το χρήμα για το οποίο γίνεται τόσος λόγος. Ολοι αυτοί είναι που προβάλλουν τώρα επιπλέον την αξίωση να συνεχίσουν και στο μέλλον να ρουφάνε τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός, όπως με τον πλέον προκλητικό τρόπο απαίτησε, απευθυνόμενος από τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου προς τους ξετσίπωτους «συνομιλητές» του, ο Γάλλος επικεφαλής της εταιρίας που κατασκεύασε το έργο.

Οι Καλατράβες, βέβαια, δε θα πληρωθούν από το πουγκί αυτών που φιγουράρουν ως πρωταγωνιστές της διοργάνωσης. Το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Κατά κύριο λόγο, δηλαδή, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου. Αυτό ήταν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ όταν υπέγραφε τις συμφωνίες, αυτό σκοπεύει να επιβάλει και η ΝΔ, μετά τους Αγώνες. Το θέμα είναι κατά πόσον ο ελληνικός λαός, που τον θέλουν μόνιμο θύμα και υποζύγιο των αξιώσεων της πλουτοκρατίας, είναι διατεθειμένος να πληρώσει τη νύφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ