Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ... νέες αντιλήψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαφείς ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, σχετικά με την επικείμενη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ευρωένωσης. «Δε θα αντεπεξέλθουμε, εάν οι άνθρωποι δεν αποκτήσουν μια νέα αντίληψη περί εργασίας και τα κοινωνικά μας συστήματα δεν αποκτήσουν μια νέα αντίληψη περί ανθρώπου», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Κι αν αναρωτιέστε, ποιοι και γιατί δε θα αντεπεξέλθουν και ποιες είναι οι νέες αντιλήψεις, η απάντηση βρίσκεται στη στρατηγική της Λισαβόνας και τα όσα αυτή συμπεριλαμβάνει. Με άλλα λόγια, για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της Λισαβόνας (να γίνουν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές ανταγωνιστικές των αμερικανικών μέχρι το 2010), πρέπει οι εργαζόμενοι της ευρωένωσης να «ξεχάσουν» και να διαγράψουν τις μέχρι σήμερα εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματά τους. Κι επειδή δεν έχουν την αυταπάτη ότι θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε οποιονδήποτε «αυτοχειριασμό», συνέρχονται τις επόμενες μέρες, για να συζητήσουν το περιεχόμενο και τις μορφές επιβολής της αντεργατικής αυτής πολιτικής.

Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν κεραυνόν εν αιθρία. Χρόνια τώρα φωνάζει και προειδοποιεί το ΚΚΕ, για το βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό προσανατολισμό του λεγομένου ευρωμονόδρομου, των νόμων της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο καθείς το... λαδάκι του

Κατά πώς φαίνεται, όλοι βολεύονται, στον έναν ή άλλο βαθμό, με την εντεινόμενη συνεχώς σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών. Κι έτσι ο καθένας σπεύδει να ρίξει το δικό του... λαδάκι στη φωτιά. Ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος φρόντισε να κάνει το... καθήκον του και στο προχτεσινό του κήρυγμα από τη μητρόπολη Αθηνών επιτέθηκε κατά των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντάς τους «εισαγγελείς των ΜΜΕ», και των «χαμηλής υποστάσεως τηλεοπτικών προγραμμάτων» γενικότερα. Δεν ξέχασε, βέβαια, και την πρωτοβουλία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τους νεοπροοδευτικούς να αλλάξουν τα φώτα στο λαό και τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος, εμμένοντας στον εναγκαλισμό Κράτους και Εκκλησίας και φανερώνοντας για μια ακόμη φορά πόσους αιώνες πίσω βρίσκεται η ηγεσία της τελευταίας.

Στάχτη στα μάτια

Την ίδια στιγμή, που, από το βήμα του «Εκόνομιστ», πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας έκαναν λόγο για μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2006, που «μεταφράζεται» σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, παραπέρα ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και νέα φορογιουρούσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το ΠΑΣΟΚ εξάντλησε την ...αντιπολίτευσή του στη διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Γ. Αλογοσκούφη για το ποσοστό μείωσης του ελλείμματος!

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, στο γραπτό μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», ανέφερε ότι το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2006, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης - μιλώντας στο ίδιο συνέδριο - έκανε πρόβλεψη για έλλειμμα 2,6%. Αφού, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη ...διάσταση απόψεων, στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν αυτό αποτελεί έλλειψη συνεννόησης ή «αν κοροϊδεύουν και ποιον». Ούτε κουβέντα, για το βαθιά ταξικό και εντεινόμενα αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Απλά και μόνο, δημαγωγικές κορόνες για να κρύβεται η σύμπλευσή τους και να ρίχνεται στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Αλλη μια απόδειξη

Το ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εμφανίστηκε τις προάλλες στο Διοικητικό Εφετείο χωρίς... δικηγόρο κι έτσι αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) εναντίον της απόφασης της πρώτης, με την οποία έχει επιβληθεί στο Σύνδεσμο πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ, όπως σημείωνε την περασμένη βδομάδα η στήλη, προσθέτει άλλη μια απόδειξη υπέρ της εκτίμησης, ότι οι λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές είναι στην πραγματικότητα το άλλοθι και το «φύλλο συκής» των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών. Στην ίδια εκτίμηση, όμως, οδηγεί άλλο ένα στοιχείο της ίδιας υπόθεσης. Στη δίκη αυτή, η οποία θα διεξαχθεί τελικά στα μέσα Νοέμβρη, δικηγόρος του ΣΕΣΜΕ και αντίδικος του Δημοσίου θα είναι ο επί τριετίας πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού - επί ημερών του ΠΑΣΟΚ - καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου, κ. Δ. Τζουγανάτος. Θυμίζουμε, ότι ο κ. Τζουγανάτος είχε οριστεί πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη και αρκετές φορές, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, είχε αφήσει αιχμές για άνωθεν παρεμβάσεις...

Η μοιρασιά των κλεμμένων

«

Ομηροι της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι εκείνοι οι οποίοι φτιάχνουν νόμους - φωτογραφίες, για να εξυπηρετήσουν τα διάφορα συμφέροντα». Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο, ο «ορισμός» της διαφθοράς και της διαπλοκής, «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ ως το κατ' εξοχήν κόμμα της διαπλοκής. Το κακό για τον εκπρόσωπο είναι πως η «εφαρμογή» του παραπάνω ορισμού στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του καταδείχνει ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στη διαφθορά και τη διαπλοκή...

Το σύνολο σχεδόν των νομοθετημάτων της εξυπηρετεί - μόνο - «διάφορα» συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τόσο ως σύνολο όσο και ως επιμέρους τμήματά της. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα νομοσχέδια για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων (ελαστικό 8ωρο, μερική απασχόληση, ασφαλιστικά δικαιώματα), μείωση φορολογικών βαρών, «αναπτυξιακά» κίνητρα κ.ά. Το «παζλ» συμπληρώνεται από τις άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια), τη «σύνδεση» της Παιδείας με τις πολυεθνικές, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ.

Η ανελέητη και διαρκής επίθεση κατά των εργαζομένων συσπειρώνει όλες τις «συνιστώσες» της πλουτοκρατίας - θυμηθείτε την ομοψυχία και τη «σιωπηλή» ή ενθουσιώδη στήριξη των ΜΜΕ στα κυβερνητικά νομοσχέδια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα, αυτή η μοιρασιά του ολοένα και μεγαλύτερου παραγόμενου πλούτου ανοίγει την όρεξη στα μονοπώλια για μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα ή για αναδιανομή της μοιρασιάς της. Πρόκειται για πόλεμο δίχως τέλος και δίχως φραγμούς και όρια μεταξύ των μονοπωλίων, που πλέον ανοιχτά διεξάγεται και χωρίς προσχήματα. «Διαθλάται» όμως μέσα από τις «αποκαλύψεις», τα τηλεπαράθυρα και τις τηλεδίκες των ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι φυσικά ενταγμένοι και έχουν πάρει θέση - που μεταβάλλεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους - στον ευρύτερο «πόλεμο συμφερόντων». Αυτό είναι το παιχνίδι που στην πραγματικότητα παίζεται όλα τα τελευταία χρόνια, με τους ίδιους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι ας σημειωθεί δεν αλλάζουν όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Αλλάζουν απλά τα πιόνια και τη θεματολογία χάριν ποικιλίας και τηλεθέασης.

Ποια αξία, λοιπόν, έχει για τους εργαζόμενους ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των μεγάλων έργων και των προμηθειών του δημοσίου ή από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Το μείζον είναι πως ξεπουλιέται ό,τι έπρεπε να είναι μόνο περιουσία του λαού και κατεδαφίζονται τα δικαιώματά του, ενώ ισχυροποιούνται διαρκώς τα μονοπώλια.

Ποια σημασία έχει ποιος μεγαλοκαναλάρχης είναι ευνοούμενος και ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και ποιος διεκδικεί ξαναμοίρασμα και μεγαλύτερο μερίδιο; Το σημαντικό είναι ότι όλοι τους είναι ενωμένοι και απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει και εδώ ο γνωστός νόμος της ζούγκλας: «Οταν τα βουβάλια τσακώνονται στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια»...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα ... σκανδαλισμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ σοβαρό το ερώτημα, που διατυπώθηκε στην αρθρογραφία μιας μερίδας εφημερίδων αυτές τις μέρες, περί του αν κυβερνάει ο Καραμανλής ή οι «τηλεοπτικοί εισαγγελείς», που λέει και ο κ. Χριστόδουλος;

Μπορεί να φαίνεται βάσιμο, αλλά μόνο σε μια πρώτη, επιδερμική εξέταση της όλης υπόθεσης. Οποιος εξετάσει περισσότερο ουσιαστικά την τελευταία, εύκολα μπορεί να δει ότι κυβερνούν αυτοί που κυβερνούσαν πάντα. Τα διαφορετικά πρόσωπα, με τα οποία κάθε φορά εκφράζονται, αποτελούν όλα όψεις της ίδιας εξουσίας, με το ίδιο κοινωνικό περιεχόμενο, τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις.

Οσο για τον ελληνικό λαό, είναι προφανές ότι τον προτιμούν να συζητάει για «σκάνδαλα» και «σκανδαλάκια», παρά για το μεγάλο σκάνδαλο, που είναι το εντεινόμενα αντιλαϊκό περιεχόμενο της υλοποιούμενης πολιτικής και το οποίο δεν αμφισβητεί καμία «εκπομπάρα» της ιδιωτικής τηλεόρασης.

ΠΑΝΤΩΣ, από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι μάλλον ...αναλώσιμο είδος.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι όσο ...αναλώσιμοι κι αν είναι οι προαναφερόμενοι, δεν πρόκειται να ...κακοπεράσουν. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, είναι μονίμως, καθημερινώς και πραγματικά αναλώσιμοι.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτοί δεν «παραιτούνται», ούτε «ανεξαρτητοποιούνται». Αυτοί απολύονται, υποφέρουν, διώκονται (όταν αντιστέκονται), ζουν σε καθεστώς πραγματικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας, πληρώνουν με τα λιγοστά τους χρήματα και ενίοτε με την αξιοπρέπειά τους.

ΕΙΠΑΜΕ, «βλέπει μακριά» το Κίνημα, αλλά το παράκανε αυτή τη φορά! Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, φυσικά, που κατέθεσε Επερώτηση - η οποία συζητήθηκε χτες - για την προετοιμασία της χώρας ενόψει ...της Ολυμπιάδας του Πεκίνου.

Προφανώς, δε βρήκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κάτι ...πιο επίκαιρο να ρωτήσει. Οπως, για παράδειγμα, τι γίνεται με τα εγχώρια Ολυμπιακά ακίνητα, που βαδίζουν ολοταχώς προς το ξεπούλημα. Τι να πει, όμως, γι' αυτά, αφού συμφωνεί με την πολιτική του ξεπουλήματος;

Δηλώνει έτοιμη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βεβαίως, είναι υπερβολικός και, εν πολλοίς, υποβολιμαίος ο «ντόρος» των ΜΜΕ για τη «γρίπη των πουλερικών» και περισσότερο στοχεύει στα «μηχανάκια» της τηλεμέτρησης και στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων - ιδιαίτερα των φαρμακοβιομηχάνων - παρά στη σωστή και ωφέλιμη ενημέρωση των πολιτών. Πλην όμως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι αποκλείεται να υπάρξει πραγματικό πρόβλημα στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον. Κι απ' αυτήν την άποψη, ενδιαφέρει αν και κατά πόσον η χώρα μας είναι έτοιμη και σε θέση να αντιμετωπίσει, επιτυχώς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει λάβει τα μέτρα της και συνιστά στο λαό να μην ανησυχεί. Ομως, η αλήθεια είναι ότι το κράτος δε φαίνεται ικανό να ανταποκριθεί στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του, μπροστά σε ενδεχόμενη εκδήλωση και όξυνση του προβλήματος. Και, φυσικά, την ευθύνη γι' αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις, που δε φρόντισαν και δε φροντίζουν, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες και, γενικότερα, ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί, γρήγορα και αποτελεσματικά, να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις.

... είναι αδιάφορη

Τα παραδείγματα, για του λόγου το ασφαλές, είναι πολλά. Ορισμένα αναφέρθηκαν σε ανάλογο σχόλιο της στήλης, την περασμένη βδομάδα. Σήμερα σημειώνουμε την αδυναμία που εντοπίζεται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες, αυτό το διάστημα και λόγω της «γρίπης των πουλερικών», θα πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους παντού. Κι αυτή η αδυναμία έχει να κάνει με τις μεγάλες ελλείψεις σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Π.χ., στην κτηνιατρική υπηρεσία της Λάρισας - όπως διαπίστωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης στη συνάντηση που είχε με τη διεύθυνσή της - από τους 50 κτηνιάτρους που υπήρχαν πριν από 15 - 20 χρόνια, έχουν μείνει 31 και νέες προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 1987. Επιπλέον, παρά το «ντόρο» των ημερών, δεν έχει ακόμα προμηθευτεί τις ειδικές στολές προσωπικού, που χρειάζονται για τέτοια περιστατικά.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι λόγω αυτών των ελλείψεων η κτηνιατρική υπηρεσία της Λάρισας - και το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες σ' όλη τη χώρα - αδυνατεί να κάνει όλους τους ελέγχους που απαιτούνται, εξασφαλίζοντας αίσθημα σιγουριάς κι ασφάλειας στον κόσμο. Κι είναι, επίσης, φανερό ότι η κυβέρνηση που δηλώνει έτοιμη, στην πραγματικότητα είναι ανέτοιμη, ως εγκληματικά αδιάφορη...

Ραδιομαραθώνιος συμφερόντων

Ενας ακόμα ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες γίνεται αυτές τις μέρες από τη Λαϊκή Τράπεζα και με τη συμμετοχή ραδιοσταθμών της Αθήνας. Και μπορεί να προβάλλεται ως «μαραθώνιος ευαισθησίας», αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια ακόμη επιχείρηση επένδυσης με κοινωνικό προφίλ της διαφήμισης των τραπεζικών προϊόντων, πέρα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Η Λαϊκή Τράπεζα, για παράδειγμα, έχει κάνει συμφωνία χορηγίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ), η οποία ουσιαστικά αφορά στην προώθηση ειδικών προϊόντων της (δάνεια κλπ.) για τα ΑμΕΑ. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, όχι μόνο διαφημίζει τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και ότι έχει παραχωρήσει στην τράπεζα και τα μητρώα των μελών της!

Ποια είναι, τελικά, η σχέση ενός συνδικαλιστικού οργάνου των γονιών παιδιών με ειδικές ανάγκες με τέτοιες εκδηλώσεις; Διότι ο ρόλος των γονιών και των οργανώσεών τους είναι να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των παιδιών τους, να συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική που υποστηρίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και βάζει στο περιθώριο τις ανθρώπινες ανάγκες. Και όχι να αποτελούν το συνοδοιπόρο των επιχειρήσεων σε εκδηλώσεις, που, πέραν των άλλων, δε λύνουν κανένα απ' τα προβλήματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.

Εντονη διαμαρτυρία

«Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση το πρόσφατο αφιέρωμα της ΝΕΤ στα 80χρονα του Μίκη Θεοδωράκη, σε δυο συνεχόμενες εκπομπές "Στην υγειά μας" του Σπύρου Παπαδόπουλου», σημειώνει το κείμενο διαμαρτυρίας, που λάβαμε, και συνεχίζει: «Ομως, με οδυνηρή έκπληξη, είδαμε στο τέλος και των δυο εκπομπών όταν "έπεφταν" οι τίτλοι, μαζί με φωτογραφίες από τη ζωή του μεγάλου συνθέτη, την εικόνα ενός τοίχου με γραμμένο το σύνθημα "Θάνατος στο Θεοδωράκη - ΚΚΕ Εξ."!

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για πρωτοφανές γεγονός που ακυρώνει το ίδιο το αφιέρωμα, υποτίμησε τον ίδιο τον Μ. Θεοδωράκη, προσέβαλε την αισθητική του τηλεοπτικού κοινού και τις δημοκρατικές ευαισθησίες του κόσμου της Αριστεράς και, το κυριότερο, κακοποίησε βάναυσα την ιστορική αλήθεια, χρησιμοποιώντας συνθήματα που γράφτηκαν -όπως είναι γνωστό κι όπως αποδεικνύεται από την προσθήκη του "Εξ." δίπλα από το ΚΚΕ - από σκοτεινούς μηχανισμούς με σκοπό να "βάλουν σφήνες" και να "σπεκουλάρουν" πάνω στις υπαρκτές, κατά καιρούς, πολιτικές διαφορές του Μ. Θεοδωράκη με το ΚΚΕ».

Και το κείμενο καταλήγει: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη διαπραχθείσα απρέπεια ως αριστεροί με μνήμη, γνώση και στοιχειώδη αισθητική συνείδηση. Ως φορολογούμενοι πολίτες έχουμε απαιτήσεις για την ποιότητα του πολιτιστικού προϊόντος».

Το υπογράφει «η παρέα της Παρασκευής» και συγκεκριμένα οι: Μιχαηλίδης Πρόδρομος, δικηγόρος, Θεοδωρόπουλος Θόδωρος, δικηγόρος, Δεσύλας Δημήτρης, γεωπόνος, Παπαστεφανάτος Στάθης, χημικός, Χάγιος Αγγελος, χημικός μηχανικός, Φιορέτος Αντώνης, οικονομολόγος, Σελαμαζίδης Μάκης, δημοσιογράφος, Πλιάκος Γιάννης, εμπορικός αντιπρόσωπος, Κακανά Ιουλία, ασφαλίστρια, Σκαμνάκης Θανάσης, δημοσιογράφος, και Μεράντζας Γιώργος, ασφαλιστής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας

Το ΚΚΕ με τη δημοσίευση, προχτές, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», της Απόφασης της ΚΕ «Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006», ανοίγει διάλογο με το λαό και τον καλεί να συμπορευτεί μαζί του σε μια πολιτική εκλογική μάχη. Το κείμενο της Απόφασης αποτελεί ένα «πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας», στο οποίο τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίθενται στην πραγματική τους διάσταση και σαφώς συνδέονται με τη συνολική κατάσταση και τα προβλήματα των εργαζομένων. Το Κόμμα μας δεν παρουσιάζει δύο πρόσωπα, ένα πολιτικό και ένα... αυτοδιοικητικό, όπως τα υπόλοιπα κόμματα.

Μέσα από τις θέσεις του ξεκαθαρίζει πως «με πολιτικά κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική των μονοπωλίων και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους». Τονίζει πως χρειάζεται «οι ψηφοφόροι να αξιολογήσουν τους υποψηφίους και τα κόμματα που θα τους στηρίξουν από τις θέσεις τους στα προβλήματα που βασανίζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια». Η άποψη αυτή στηρίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας. Η ίδια η πραγματικότητα δεν επιτρέπει το διαχωρισμό των λαϊκών προβλημάτων σε γενικά και τοπικά. Οπως αναφέρεται στην Απόφαση κάτι τέτοιο είναι «τεχνητό και αποπροσανατολιστικό», αφού ο κύριος όγκος τους «είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, απορρέουν από τη γενική πολιτική που ακολουθείται».

Στο κείμενο παρουσιάζονται οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (φορολογική εξουσία, ανταποδοτικότητα σε όποιες υπηρεσίες παρέχονται, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) και υπενθυμίζεται: «Οι μόνοι που μειοψήφησαν σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο ήταν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που στήριξε το ΚΚΕ». Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ από την πλευρά τους μόνο σε επιμέρους ζητήματα διαχείρισης διαφώνησαν, αφού στο πεδίο των ουσιαστικών αποφάσεων και κατευθύνσεων προχώρησαν χέρι - χέρι. Με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων για την επιβολή περισσότερων φόρων και ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις.

Η μάχη των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού στο γενικό πολιτικό και τοπικό πεδίο». Στο δρόμο για τις εκλογές το ΚΚΕ θα συναντηθεί με δυνάμεις που αγωνίστηκε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα και επιδιώκει να συνεργαστεί με νέες δυνάμεις επιδιώκοντας να «συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης». Με την Απόφασή του ανοίγει έναν ουσιαστικό διάλογο ενόψει των τοπικών εκλογών αφήνοντας για τους άλλους την ονοματολογία, τα κούφια... αυτοδιοικητικά οράματα, τα φανταχτερά λόγια και το ποιος είναι πιο «συμπαθής», «ικανός», «καλό παιδί» και διάφορα άλλα που μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν.

Οπως επισημαίνεται στην Απόφαση, «το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του αποτελούν εγγύηση ότι θα βάζουν εμπόδια στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν δυνατότητες και σοβαρές ελπίδες με αποτελεσματική αντίσταση, να αποσπαστούν παραχωρήσεις κάτω ασφαλώς από την αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη. Να εμποδιστούν, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιλαϊκές επιλογές. Να διεκδικηθούν κατακτήσεις». Βάζει, βέβαια, και μια προϋπόθεση: «Να εκλεγούν σε όσο γίνεται πιο πολλούς δήμους και νομαρχίες περισσότεροι κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι». Εμπρός, λοιπόν, ας ξεκινήσουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ