Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τεράστιες οι ευθύνες τους

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι εργοδότες, αναθαρρημένοι και στηριζόμενοι πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, επιχειρούν πλέον την κατάργηση στην ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση δηλαδή των συνδικάτων και τη μετατροπή τους σε πολιτιστικούς συλλόγους». Αυτά σημειώνει σε προχτεσινή ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΑΠ) του ΣΥΝ. Και δε λέμε, ήταν πράγματι προκλητικότατη η προχτεσινή εμφάνιση του ΣΕΒ και η πρότασή του για αυξήσεις - κοροϊδία των 0,66 ευρώ τη μέρα στους κατώτατους μισθούς.

Η προκλητική αυτή εμφάνιση, όμως, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην υπαρκτή και ολόπλευρη στήριξη, που προσφέρει στην πλουτοκρατία η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλωστε, πάντοτε, οι βιομήχανοι είχαν την υποστήριξη - με τον έναν ή άλλο τρόπο - όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η σημερινή στάση των κεφαλαιοκρατών «πατά» εξίσου, αν όχι περισσότερο, πάνω στην πολύχρονη και πολύμορφη υπονόμευση του ταξικού και αγωνιστικού προσανατολισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στην πολύχρονη καλλιέργεια των αντιλήψεων και πρακτικών της «κοινωνικής συναίνεσης», του «μικρότερου κακού» και της ηττοπάθειας. Στη μεγάλη και πολυσήμαντη ζημιά, που έχει κάνει η κυριαρχία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην επιχείρηση ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης στη λογική του «ευρωμονόδρομου», της ανταγωνιστικότητας και των νόμων της αγοράς.

Και μπορεί, για όλ' αυτά, να ευθύνονται, πρωτίστως και κυρίως, οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αλλά δεν είναι λίγες και οι ευθύνες της ΑΠ...

«Ποντίκια» στο ΚΕΜΕΤΕ...

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα στο χώρο της εκπαίδευσης, το χαρακτήρα, το ρόλο και τους στόχους τους, Ανάμεσα στους τελευταίους και αυτούς της χειραγώγησης και της διαφθοράς συνειδήσεων. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, πως πολλά απ' τα προγράμματα αυτά συνοδεύονται και από τα ανάλογα κονδύλια...

Σημειώνουμε τα παραπάνω, επειδή έφτασαν στ' αυτιά μας πληροφορίες για την ύπαρξη «ποντικών» στο Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», μάλιστα, μιλάνε για γερό «ροκάνισμα» και ισχυρίζονται ότι η υπόθεση παίρνει διαστάσεις «ΟΛΜΕ - Γκέιτ»!

Προτρέχει και της αναθεώρησης...

Η δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού Πανεπιστημίου αμερικανικών συμφερόντων, με τη σύμπραξη του Δήμου Αμαρουσίου και του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου δεν αποτελεί καμιά «εξαίρεση» στον κανόνα, ούτε μια μεμονωμένη περίπτωση. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου έσπευσε να τονίσει ότι «δεν έχει σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση που γίνεται στη χώρα μας», οι προθέσεις και οι ευχές του για περαιτέρω επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στον τομέα της εκπαίδευσης, άλλα μαρτυρούν. Ολοι οι παρευρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, άλλωστε, σχολίασαν το γεγονός ως κάτι πολύ θετικό, προσαρμοσμένο στο «τοπίο» της χώρας μας που «γρήγορα αλλάζει» και λέγοντας ακόμα πως «το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γρήγορα ορατό και πολλαπλό για τη χώρα μας»!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για τα 2 - 3 πρώτα χρόνια θα φοιτούν γύρω στους 700 φοιτητές, ενώ στόχος θα είναι να φτάσουν τους 1.000 τα πρώτα 10 χρόνια, να επεκταθούν οι τομείς των σχολών, αλλά και να μεταφερθούν οι δραστηριότητές του σε μεγαλύτερο χώρο. Θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή αν πούμε ότι το εγχείρημα του Δήμου Αμαρουσίου αποτελεί πρόδρομο και δημιουργία υποδομών, ώστε με την τροποποίηση του Συντάγματος να υπάρχει ήδη ένα προβάδισμα και μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση υπέρ των συγκεκριμένων συμφερόντων όσον αφορά στο στυγνό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων σε ζητήματα Παιδείας;

Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ;

Περίεργες καταστάσεις φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να κυριαρχούν στην ΕΡΤ. Αναφερόμαστε στη φανερή, πλέον, απαξίωση και τη συνειδητή υπολειτουργία του τμήματος BUBBING-1, ενός τμήματος με πολύ καλό και σύγχρονο εξοπλισμό αξίας 300.000 ευρώ, ικανό για μεταγλωττίσεις των ντοκιμαντέρ και για μιξάζ ταινιών, αλλά και για την πλήρη κάλυψη των σχετικών αναγκών στην παραγωγή προγράμματος των ενημερωτικών αθλητικών εκπομπών και αναμεταδόσεων, αλλά και των δελτίων ειδήσεων. Οι «κακές» γλώσσες μιλάνε πως η όλη κατάσταση έχει να κάνει ή με την υλοποίηση της πολιτικής «περάσματος» μιας σειράς αναγκαίων λειτουργιών της ΕΡΤ στον ιδιωτικό τομέα ή με το γεγονός, πως στο συγκεκριμένο τμήμα προΐσταται εργαζόμενος εγνωσμένης μεν αξίας και γνώσεων, που έχει το «μειονέκτημα», όμως, να είναι παιδί πολιτικών προσφύγων ή και τα δύο. Τι μας «συμβουλεύει» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλος; Να πιστέψουμε τα όσα λέγονται;

Εκ του πονηρού

Με το μανδύα του... «Ρομπέν των Δασών», εμφανίστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Εχοντας γνωστοποιήσει τις προηγούμενες μέρες με «γραπτές» ανακοινώσεις μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα (που η κυβέρνηση τα βαφτίζει «εκσυγχρονιστικά» και «μεταρρυθμιστικά» και αφορούν στις πρώην ΔΕΚΟ, στις τράπεζες κλπ.). Ετσι, μετά τις ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, την υπονόμευση του θεσμού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» για τις κλαδικές συμβάσεις κλπ., ο Γ. Αλογοσκούφης έκρινε ότι μπορεί να ομολογήσει δημόσια: Πρώτον, ότι «οι μισθωτοί κατέχουν δυστυχώς τα πρωτεία στις φορολογικές επιβαρύνσεις» και δεύτερον, ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο συνεχίζουν να οργιάζουν.

Βέβαια, οι διαπιστώσεις για την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων και το όργιο της φοροδιαφυγής στην οποία επιδίδονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι εκ του πονηρού. Εγιναν, με κύριο στόχο να εξωραϊστεί κάπως το προφίλ της κυβέρνησης, το οποίο με τα αντιλαϊκά και καθαρά φιλομονοπωλιακά μέτρα που εφαρμόστηκαν στους πρώτους 23 μήνες διακυβέρνησης, γίνεται μέρα τη μέρα όλο και πιο αποκρουστικό. Ετσι, μετά την... «αυτοκριτική» του, ο υπουργός εξήγγειλε και τα σχετικά «διορθωτικά» μέτρα που εμφανίζουν την κυβέρνηση, έτοιμη να τα βάλει με τους «κακούς» (τους φοροφυγάδες, φοροκλέφτες, λαθρέμπορους κλπ.) αλλά και να στηρίξει δήθεν τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς. Στα πλαίσια αυτά, προανήγγειλε τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με την «επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση» που θα γίνει το 2007 και ταυτόχρονα την απόφαση να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στα νυχτερινά κέντρα και της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι το ίδιο έργο που παίζεται - σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές - τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις εμπλούτιζαν τις πολιτικές τους με νέα αντιλαϊκά μέτρα (εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας, ξήλωμα εργατικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων αλλά και νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο), έβγαιναν οι αρμόδιοι επί των Οικονομικών υπουργοί και ανακοίνωναν ότι «θα» εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κατά των φοροφυγάδων, φοροκλεφτών, λαθρεμπόρων κλπ. και «θα» θεσπιστούν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες παροχές για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των κυβερνώντων, έχει περισσέψει. Ακόμη και αν εκπληρώσουν κάποιες από τις κάλπικες υποσχέσεις τους και τα «θα», που μοιράζουν κυρίως τις προεκλογικές χρονιές με στόχο την ψηφοθηρία, τα όποια ψίχουλα δίνουν στους οικονομικά ασθενέστερους τα ξαναπαίρνουν πίσω με άλλους τρόπους. Και μάλιστα τα παίρνουν πίσω πολλαπλάσια όταν κερδίζουν τις εκλογές, δηλώνοντας προκλητικά: «ο λαός μας ψήφισε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας»! Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό, βρίσκουν και τα κάνουν. Μπροστά σ' αυτό τον συνειδητό εμπαιγμό που επιχειρούν οι κυβερνώντες, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση. Μπορούν και πρέπει να εκφράσουν έμπρακτα το μεγάλο «φτάνει πια», τόσο με τους αγώνες τους για την ανατροπή των συγκεκριμένων πολιτικών όσο και με τον απεγκλωβισμό τους από τους μονομάχους του δικομματισμού και όσους υπηρετούν τις συγκεκριμένες πολιτικές.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα ... χαρισμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ χάρη ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος κ. Αλμούνια - σύμφωνα με την κυβέρνηση - αφού δε ζήτησε κανένα πρόσθετο μέτρο, παρά μόνο την εφαρμογή του προϋπολογισμού και του διαβόητου Προγράμματος Σταθερότητας!

Το γεγονός, πάντως, δύο πράγματα σημαίνει: Πρώτον, ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι τόσο αντιλαϊκά, που ακόμη και ο Αλμούνια δεν μπόρεσε να προσθέσει τίποτε. Και, δεύτερον, στο ενδεχόμενο που ζητούσε πρόσθετα μέτρα ο επίτροπος, η κυβέρνηση θα τα έπαιρνε χωρίς πολλή πολλή συζήτηση.

Ετσι ή αλλιώς, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: Ο κοσμάκης «πληρώνει τη νύφη». Το αν μπορεί ή όχι να πληρώσει ακόμη περισσότερο είναι προφανώς αντικείμενο συζήτησης κυβερνώντων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτοί δυστυχώς πάντα συνεννοούνται...

ΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ...προστάτης των εργαζομένων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου! Συναντήθηκε χτες με την ηγεσία της ΓΣΕΕ για να μας πει ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση, όχι όμως και η ...κατεύθυνση της πολιτικής της. Αυτή εκπορεύεται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και δε σηκώνει συζήτηση.

Για όποιον διατηρεί ακόμη αυταπάτες, φρόντισε να διασαφηνίσει τις προθέσεις του κόμματός του, ζητώντας τελικά «προσαρμογή μαζί με το εργατικό κίνημα στις νέες συνθήκες». Αφήνουμε σε σας να ερμηνεύσετε τι εννοεί ο Γ. Παπανδρέου «προσαρμογή στις νέες συνθήκες». Και, φυσικά, όλοι καταλαβαίνουμε ...ποιους εννοεί όταν μιλά για «εργατικό κίνημα».

Αλλωστε, όλοι ξέρουμε πώς ...προσάρμοσε τα πράγματα η μέχρι πριν δυο χρόνια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πώς το «εργατικό κίνημα» της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ (μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ του ΣΥΝ) έβαζε πλάτη - συναίνεση το λέγανε - σε επιλογές που υπονόμευσαν και χτύπησαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ πολλά ύποπτα πράγματα αναφέρονται καθώς εξελίσσεται η έρευνα της υπόθεσης των υποκλοπών. Το γεγονός, βέβαια, δε μας κάνει εντύπωση.

Το σημειώνουμε, όμως, γιατί επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι η ιστορία έχει ...μεγάλη ουρά. Μην περιμένετε, όμως, να τη μάθετε από τις διεξαγόμενες έρευνες. Υπάρχει και το ...ένστικτο της αυτοσυντήρησης...

Το «ξεκλήρισμα» των συνεταιρισμών

Αυτό που συμβαίνει στην Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας αποτελεί την απαρχή μιας κυβερνητικής επιχείρησης για το ολοκληρωτικό «ξεχέρσωμα» των συνεταιρισμών σ' όλη τη χώρα και τη δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν, καθαρά, σαν «εταιρίες». Και, βεβαίως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει το νόμο 2810/2000 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε μετοχικές εταιρίες, οι οποίες, όχι μόνο δε θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων μικρών και φτωχών αγροτών, αλλά θα στρέφονται εναντίον τους.

Η Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΣΚ) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιέργειας του εδάφους για την υλοποίηση του αντισυνεταιριστικού νόμου. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη βοήθεια των αγροτοσυνεταιριστών των δυο κομμάτων που είχαν τη συνδιοίκηση, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να «φαλιρίσουν» την Ενωση. Κι αφού το κατάφεραν, τώρα, η κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, προωθούν το κλείσιμό της και τη δημιουργία «νέας Ενωσης», η οποία θα λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου. Με άλλα λόγια, η περίπτωση της ΕΣΚ αποτελεί τον «πιλότο» για όλη τη χώρα και γι' αυτό το αγροτικό κίνημα χρειάζεται ν' αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Αλλιώς, δε θα μείνει τίποτα όρθιο...

Αναμείνατε στο ακουστικό σας...

Μ' ένα απλό τηλεφώνημα, στον τετραψήφιο αριθμό 1535, ο κάθε ασθενής θα μπορεί να κλείνει ραντεβού για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία - πρωινά, ή απογευματινά - σε όποιο νοσοκομείο της Θεσσαλίας θέλει. Αυτό ανακοίνωσε, περιχαρής, ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, Ηλ. Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο σταματάει η ταλαιπωρία των πολιτών. Μα, το βασικό πρόβλημα δεν είναι «πώς» θα κλείσει κάποιος ραντεβού στο νοσοκομείο, αλλά για «πότε». Και σ' αυτό δε δίνει λύση το τηλέφωνο, καθώς, λόγω των μεγάλων προβλημάτων οργάνωσης και λειτουργίας των νοσοκομείων - ελλείψεις σε προσωπικό, σε ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό κ.ά. - τα ραντεβού αργούν πάρα πολύ. Και, βεβαίως, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι κάθε ασθενής είναι αναγκασμένος να πληρώνει για κάθε εξέτασή του στο «δημόσιο και δωρεάν» σύστημα Υγείας. Κι αν τα καταφέρει να πάρει σειρά στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, θα πληρώσει μέσω του ασφαλιστικού ταμείου του, ενώ αν αναγκαστεί να καταφύγει στα απογευματινά, θα πληρώσει και, μάλιστα, αδρά από την τσέπη του. Προς τι, λοιπόν, οι θριαμβολογίες του Ηλ. Θεοδώρου; Εκτός κι αν είναι ικανοποιημένος που θα τα ...κονομήσει ο ΟΤΕ από τα τηλεφωνήματα...

... μέχρι να σας ... καλέσει ο χάρος

Πολλές φορές ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας έχει καυχηθεί, δημοσίως, ότι με την πολιτική της κυβέρνησης και την προσωπική του διαχειριστική συμβολή, γίνεται κατορθωτό να μειωθούν τα ελλείμματα των νοσοκομείων της περιοχής, τα οποία, σιγά - σιγά, θα έχουν και κέρδη. Εχουμε κι άλλη φορά, από αυτή τη στήλη, επισημάνει ότι όπως γίνεται η «σφιχτή οικονομική διαχείριση» για τον περιορισμό των σχετικών ελλειμμάτων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς της περιοχής. Και ιδού ένα πρόσφατο παράδειγμα για του λόγου το αληθές: Η πολιτική των οικονομικών περικοπών, λοιπόν, που εφαρμόζει στη Θεσσαλία ο Ηλ. θεοδώρου, οδηγεί, εκτός των άλλων και σε ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία. Ετσι, πριν λίγες μέρες και για πολλοστή φορά, παρουσιάστηκε έλλειψη ενδοφακών στην οφθαλμολογική κλινική του νομαρχιακού νοσοκομείου Λάρισας, με αποτέλεσμα ν' αναβληθεί προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη και η γυναίκα που είχε άμεση ανάγκη θα πρέπει να περιμένει κοντά στους 6 μήνες, για να ξαναπάρει σειρά. Ο Ηλ. Θεοδώρου διέταξε να γίνει ΕΔΕ, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται, πως αυτή θα γίνει «για τα μάτια του κόσμου», αφού η αιτία του προβλήματος είναι γνωστή και δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική πρόθεση ν' αντιμετωπιστεί...

Ωραίος ο νεολαίος

Το περιστατικό είναι πραγματικό και συνέβη προχτές το βράδυ στην Κυψέλη: Ενας ΚΝίτης, μαθητής, καθώς περπατάει σ' ένα στενό, του «την πέφτουν» πισώπλατα δύο νεοναζί με μαχαίρια. Τον στήνουν στον τοίχο, λέγοντάς του: «Παλιοκομμούνι θα σε σφάξουμε». Κι ο ΚΝίτης ψύχραιμος απαντάει: «Αν με σκοτώσετε, τη θέση μου θα πάρουν άλλοι δέκα». Εκείνοι μπλοκάρουν. Τα χάνουν και φεύγουν. Σωστός ο νέος!

ΥΓ: Για τους παράγοντες, που παράγουν και αναπαράγουν τη θρασύδειλη και τραμπούκικη εμφάνιση νεοφασιστών, θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν μπορεί να κρυφτεί

Δε δίστασαν, για ακόμα μια φορά, να συμμαχήσουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους! Σοσιαλιστές και Χριστιανοδημοκράτες προχώρησαν σε μια ακόμα κοινή πολιτική επιλογή και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ενέκριναν με πλειοψηφία την έκθεση για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, που περιέχει στο ακέραιο τις αντεργατικές επιταγές της «οδηγίας Μπολκεστάιν». Ψήφισαν μια έκθεση που καταλύει θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, δίνοντας όρκους πίστης στην αδηφαγίας του κεφαλαίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία λοιπόν της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, συμπαρατάχτηκε με τους εκπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, και ψήφισε την αντιδραστική οδηγία - κόλαφο για τα εργατικά δικαιώματα. Οι «σοσιαλιστές» ευρωβουλευτές είναι μέλη των κομμάτων που εκπρόσωποί τους στις 30 Γενάρη στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καταχειροκροτούσαν τον Γ. Παπανδρέου όταν ισχυριζόταν ότι «έχουμε διαφορές με τη συντήρηση»... Η «πρόοδος» και η «συντήρηση», λοιπόν, όπως εικονικά θέλει να κάνει το διαχωρισμό ο Γ. Παπανδρέου πήγαν χέρι - χέρι και ψήφισαν ό,τι τους επέβαλε η πλουτοκρατία.

Ο Γ. Παπανδρέου, που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις απέφυγε να τις σχολιάσει. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οφείλει να σεβαστεί και να υπερασπιστεί την απόφαση των εκπροσώπων των κομμάτων που τον εξέλεξαν στη θέση αυτή. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάντως αρνήθηκαν να καταψηφίσουν την έκθεση και κρύφτηκαν πίσω από την «αποχή» που δήλωσαν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαν φροντίσει, βέβαια, πριν να ψηφίσουν υπέρ των συμβιβαστικών προτάσεων, που τελικά οδήγησαν στην υιοθέτηση της έκθεσης.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι κατά της έκθεσης και της προώθησης αντεργατικών μέτρων. Απλά στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Πώς θα μπορούσαν να βγουν και να βροντοφωνάξουν ότι τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης των πάντων, της ισοπέδωσης των εργασιακών κατακτήσεων και συγχρόνως να εμφανίζονται «προστάτες» των εργαζομένων; Πώς θα μπορούσαν να ταχτούν κατά μιας έκθεσης που θεμελιώνεται στη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και έρχεται να υλοποιήσει τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας; Συνθήκες που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

Κρύβονται, λοιπόν, πίσω από την «αποχή» και τη «σιωπή», για να μπορούν να δημαγωγούν. Οπως χτες, στη συνάντησή του με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου που δήλωνε ότι το κόμμα του υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβαλαν τη βάση για την κατάργησή τους μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, την προώθηση των ατομικών συμβάσεων και άλλες παρόμοιες μορφές. Να μπορούν να οξύνουν την ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ σε επιμέρους θέματα, προκειμένου να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού και να ανοίγουν το δρόμο στην κυβέρνηση, για να κλιμακώσει την επίθεσή της στην ίδια αντιλαϊκή πορεία με τους προκατόχους της.

Η πολιτική των πράσινων και μπλε εκφραστών του κεφαλαίου είναι κοινή και εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν, να απεγκλωβιστούν και από τους δύο και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να πάρει σάρκα και οστά το μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία που θα καταργήσει την πολιτική του κεφαλαίου.

Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ